Tag: Acord de parteneriat

  • Acord de colaborare între Radio România  şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România

    Acord de colaborare între Radio România şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România

    Astăzi, la sediul SRR, Georgică Severin – Director general interimar al SRR şi Bogdan Bârla – reprezentantul Biroul de Informare al Parlamentului European în România au semnat acordul de colaborare dintre Radio România şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE).



    Directorul general interimar al SRR, Georgică Severin, a declarat că postul public de radio ia în serios această colaborare, “pentru că dincolo de poziţia pro-europeană a ţării noastre, este important ca cetăţenii să primească informaţii corecte despre activitatea Parlamentului European”.



    Bogdan Bârla, reprezentatul Biroului de Informare, a apreciat importanţa parteneriatului şi a precizat că “Radio România poate conta pe sprijinul Biroului de Informare în prezentarea activităţii Parlamentului European”.



    Pentru a beneficia pe deplin de apartenenţa la Uniunea Europeană şi pentru a lua parte activ la viaţa democratică a UE este necesară o informare corectă şi completă cu privire la tematica şi legislaţia europeană, şi la modul în care aceasta ne influenţează viaţa cotidiană, iar Radioul public este apreciat ca unul dintre cei mai de încredere parteneri media, prin acoperire şi diversitate tematică. Posturile Radio România asigură accesul la informaţie de actualitate din domeniile social, economic, politic şi cultural.



    Acestea sunt premisele care stau la baza semnării acordului de colaborare între BIPE în România şi SRR, acord care va conduce la realizarea în cooperare a unor activităţi de informare şi comunicare pe teme europene şi despre activitatea Parlamentului European. Principalele obiective vizate în cadrul parteneriatului sunt informarea cetăţenilor cu privire la activitatea PE, a membrilor PE, temele prioritare aflate pe agenda Parlamentului European, dezbateri pe marginea politicilor europene, informarea cetăţenilor cu privire la activitatea şi acţiunile pe care le derulează BIPE în România.



    În cadrul colaborării anterioare, jurnaliştii Radio România au realizat interviuri, emisiuni, ştiri cu europarlamentarii care au susţinut iniţiative legislative aflate în dezbatere şi au transmis informaţii de interes public, în cadrul rubricilor şi emisiunilor posturilor SRR. Ca urmare a profesionalismului şi implicării jurnaliştilor SRR, BIPE a organizat pentru prima oară, în iulie 2016, la sediul BIPE în România, un seminar cu reprezentanţii unei singure instituţii media – Radio România, ca o recunoaştere a rolului pe care radioul public îl are în informarea corectă şi promptă a ascultătorilor săi.



    Conducerea BIPE va susţine în continuare activitatea jurnaliştilor SRR prin furnizarea informaţiilor necesare şi facilitarea realizării rubricilor, interviurilor, emisiunilor şi va sprijini vizitele de lucru şi de documentare la sediul PE de la Bruxelles sau Strasbourg. În septembrie 2017, la începutul sesiunii europarlamentare, BIPE va organiza un nou seminar.

  • Fondurile europene – performanţa şi contraperformanţă

    Fondurile europene – performanţa şi contraperformanţă


    România a ajuns la jumătatea perioadei de accesare a fondurilor europene în Exerciţiul financiar 2014-2020, iar nivelul de absorţie este zero, a fost semnalul de alarmă tras de comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, în vizita sa la Bucureşti. În consecinţă, autorităţile trebuie să ia urgent măsuri pentru deblocarea absorbţiei banilor puşi la dispoziţie de UE. După discuţia cu premierul Sorin Grindeanu, Corina Creţu a declarat că este esenţial ca fondurile Uniunii Europene să fie cheltuite în mod strategic şi în concordanţă cu priorităţile de investiţii ale României, stabilite în Acordul de Parteneriat.



    Exerciţiul financiar 2007 – 2014 se închide cu o rată a absorbţiei de peste 90%, observa Corina Creţu, totuşi, din cele 19 miliarde de euro au fost atrase doar 17 miliarde, bani care au fost investiţi în economia românească şi care se văd în fiecare localitate, în fiecare judeţ. În prezent, Comisia aşteaptă ca Bucureştiul să desemneze autorităţile de gestiune şi control. Potrivit daomnei Creţu, este necesar ca fondurile structurale şi de investiţii să meargă mână în mână cu finanţarea programului naţional de dezvoltare locală. Premierul Grindeanu s-a pronunţat ferm pentru deblocarea anumitor domenii care ar permite atragerea de bani europeni.



    Sorin Grindeanu: “În aceste două luni s-au luat măsuri astfel încât în perioada următoare toate autorităţile de management să fie acreditate până la sfârşitul anului. De asemenea, în perioada imediat următoare se vor semna contracte de finanţare pe Programul de Competitivitate pe axa de IT. Iarăşi, în perioada următoare veţi vedea un număr foarte mare de ghiduri de finanţare. Aceste lucruri vor fi lansate în luna aprilie”.



    Pe de altă parte, România poate accesa fonduri europene pentru modernizarea a 280 de spitale şi unităţi sanitare, însumând 250 de milioane de euro, a precizat comisarul european pentru Politică Regională. În principal, este vorba despre reabilitarea şi extinderea a 42 de spitale judeţene. Unul din obiective ar fi acela ca populaţia din zonele rurale să aibă acces direct la servicii de sănătate de calitate. Comisarul Corina Creţu a discutat la Bucureşti şi cu ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb. România – a precizat aceasta din urmă – are ca obiectiv în acest an atragerea de la Comisia Europeană a sumei de 5,2 miliarde euro din fondurile aferente Politicii de Coeziune, Politicii Agricole Comune şi Politicii de Pescuit.