Tag: aditivi fosfati

  • Utilizarea aditivilor fosfați în preparatele din carne

    Utilizarea aditivilor fosfați în preparatele din carne

    Un studiu ştiinţific indică o potențială legătură între
    aditivii fosfați din produsele alimentare şi creşterea riscului de boli cardiovasculare
    . Aditivii fosfați sunt
    folosiţi în Uniunea Europeană în preparatele din carne, pentru a proteja
    aromele și pentru a reține apa. Comisia Europeană consideră că regulamentul
    European care stabileşte modul în care sunt folosiţi aceşti aditivi
    îndeplineşte condiţiile legislative.

    Comitetul European pentru Sănătate a atras atenţia asupra faptului că un
    studiu ştiinţific din 2012 indică o potențială legătură între aditivii fosfați
    din produsele alimentare şi creşterea riscului de boli cardiovasculare. Evaluarea Autorității
    Europene pentru Siguranță Alimentară a indicat totuși că nu este posibil ca
    acest risc să fie atribuit consumului de fosfor sau aditivilor fosfați. Dar un
    alt studiu științific din 2013 a sugerat, de asemenea, o legătură între o dietă
    bogată în fosfor și creșterea mortalității în rândul populației din Statele
    Unite. Normele Uniunii Europene nu permit, în general, utilizarea aditivilor
    fosfați în preparatele din carne
    , dar din cauza unei acumulări de excepții,
    aceştia sunt din ce în ce mai mult folosiţi pentru a proteja aromele și pentru
    a reține apa.

    Despre acest subiect, Christel Schaldemose, membru
    al Parlamentului European:
    Comisia dorește să actualizeze lista Uniunii Europene privind aditivii
    autorizați și există trei criterii care trebuie îndeplinite. Unu – aditivul nu
    ar trebui să fie periculos pentru sănătatea umană, doi – trebuie să nu existe
    probleme legate de tehnologia de preparare, trei – nu trebuie să inducă în
    eroare consumatorul. Din păcate niciunul dintre aceste aspecte nu este
    îndeplinit de Comisia Europeană.



    Răspunsul Comisiei Europene îl aflăm de la Vytenis Andriukaitis, comisarul
    European pentru sănătate şi securitate alimentară: La cererea Comisiei Europene, EFSA a evaluat, în 2013, un
    studiu privind riscurile pentru sănătate asociate aditivilor fosfați. În lumina
    acestei evaluări, EFSA nu a pus la îndoială concluziile avizului Comitetului
    științific pentru alimentație. S-a discutat cu experții statelor membre în
    legătură cu folosirea aditivilor alimentari. Comisia consideră că proiectul de
    regulament îndeplinește toate cerințele legislative relevante.