Tag: agricultura ecologica

  • Planul de acțiune pentru agricultura ecologică

    Planul de acțiune pentru agricultura ecologică

    Planul de acțiune UE pentru dezvoltarea producției ecologice
    a fost votat în Plenul Parlamentului European. Obiectivele principale urmăresc stimularea producției și
    consumului de produse ecologice precum si creșterea suprafeței terenurilor
    utilizate pentru agricultura ecologică în UE de la 9,1%, conform ultimelor
    date, la 25 % până în 2030.


    Daniel Buda, europarlamentar: Indiscutabil, sănătatea cetățenilor
    este subsumată consumului de alimente ecologice. Apreciez în acest context
    eforturile Comsiei Europene de a promova prin politicile sale un consum de
    alimente sănătoase. În acelasi timp, trebuie să fim conștienți că producția în
    system bio este mult mai dificil de realizat comparative cu producția în sistem
    conventional. Astfel, fermierii trebuie să fie bine plătiți pentru aceste eforturi,
    într-un mod care să contrinuie la bunăstarea lor și să le asigure un trai
    decent. Statele membre trebuie în același timp să asigure mecanisme care au
    capacitatea de a absorbi întreaga producție ecologică, atunci când piața liberă
    nu reușește să facă acest lucru, în timp util, cunoscută fiind perisabiltatea
    produselor bio.

    Uniunea Europeană, trebuie să crească producția ecologică dar în
    același timp, nu trebuie să uite că are misiunea de a diminua efectle
    războiului și a pandemiei de Covid și să asigure securitatea alimentară, nu
    doar la nivel European ci și la nivel mondial.

    În concluzie, realitățile de
    astăzi ne obligă să regândim planul de acțiune pe viitor. Războiul din Ucraina
    va afecta siguranța alimentară. Să nu fim naivi și să conștientizăm acest lucru. Prețurile multor alimente au crescut deja considerabil. Nouă, decidenților politici, ne revine astăzi responsabilitatea de a face tot ceea ce este necesar ca cetățenii să aibă acces la alimente de calitate, la prețuri accesibile.




    Pentru a sensibiliza publicul cu privire la producția
    ecologică, s-a propus consacrarea datei 23 septembrie ca Zi a produselor
    ecologice la nivelul UE, și acordarea de premii în cadrul lanțului alimentar
    ecologic.



  • Planul Comisiei Europene pentru extinderea agriculturii ecologice

    Planul Comisiei Europene pentru extinderea agriculturii ecologice

    Noile norme privind agricultura ecologică vor intra în vigoare pe 1 ianuarie 2022, ca urmare a amânării cu un an a punerii lor în aplicare.

    Comisia Europeană a prezentat, recent, un Plan de acţiune pentru a stimula producţia şi consumul de produse ecologice, de a atinge un procent de 25% terenuri agricole utilizate pentru agricultura ecologică până în 2030. În prezent, în România, doar 2,4% din terenurile agricole sunt ocupate cu acest tip de agricultură.


  • Programe de cercetare în agricultură, finanțate de Comisia Europeană

    Programe de cercetare în agricultură, finanțate de Comisia Europeană

    Comisia Europeană a
    prezentat, la sfârșitul lunii martie, un Plan de acţiune pentru dezvoltarea
    producţiei ecologice, Planul de acţiune este conceput pentru a oferi sectorului
    agriculturii ecologice, aflat deja în creştere, instrumentele adecvate pentru a
    atinge obiectivul ca 25% din suprafața totală a terenurilor agricole să fie
    utilizate, până în 2030, pentru agricultura ecologică. Pentru a susține această
    dinamică, planul de acţiune propune mai multe măsuri care să aducă alimentele
    ecologice mai aproape de cetăţeni, prin creșterea încrederii acestora și prin
    stimularea cererii. În timp ce planul de acţiune se axează în mare măsură pe
    stimularea cererii de produse ecologice, politica agricolă comună a UE va
    rămâne un instrument esenţial pentru sprijinirea trecerii la agricultura
    ecologică. În prezent, 1,8% din bugetul
    PAC, adică 7,5 miliarde de euro, sunt alocate pentru sprijinirea agriculturii
    ecologice. Viitoarea Politică agricolă comună va include programe ecologice
    care vor fi susţinute de un buget de 38-58 de miliarde de euro, pentru perioada
    2023-2027. De asemenea, Comisia intenţionează să sporească ponderea
    activităţilor de cercetare şi inovare şi să dedice cel puţin 30% din bugetul
    aferent acţiunilor de cercetare şi inovare din domeniul agriculturii.


    Am întrebat-o pe eurodeputata Carmen Avram
    din Grupul Socialiștilor și Democraților, membră a Comisiei pentru Agricultură
    a Parlamentului European, ce ar presupune susținerea activităților de cercetare
    în agricultură:

    E foarte clar că se va pune accentul
    pe asigurarea disponibilității semințelor ecologice, pe lângă alte lucruri,
    reducerea amprentei de carbon și bunăstarea animalelor. Se va concentra această
    cercetare pe asigurarea de semințe pentru că există o probleme pe care mi-au
    semnalat-o foarte mulți fermieri români că, deși își doresc să treacă la
    producția organică, le este foarte complicat să găsească pe piață semințe
    ecologice, deci o parte se va duce în această direcție. Se vor duce bani din
    cercetare pe fertilizatori și pesticide pentru că noi va trebui să reducem
    foarte mult, 50%, pesticidele și fertilizatorii. Noi avem nevoie de o producție
    de substanțe noi care să poată fi folosite pe terenurile agricole astfel încât
    producția să fie chiar organică, și nu pretins organică. Ori aceste substanțe
    nu prea există și este o problemă, în special pentru România care are niște
    dăunători speciali, unici pe teritoriul european care, se pare că sunt foarte
    greu de combătut și la care nu fncționează deât aceste substanțe chimice pe
    care le folosim astăzi. ȘI atunci este nevoie de producerea, întâi și întâi de
    identificarea acelor substanțe care ar putea fi folosite în maximă siguranță
    pentru consumator, dar și cu maximă eficiență pentru producător și culturile
    lui, substanțe care să înlocuiască pesticidele și fertilizatorii pe care noi
    urmează să îi scoatem.


    Pe lângă activităţile de cercetare
    şi inovare, sunt necesare organizarea de evenimente de informare şi crearea
    unor reţele pentru schimbul de bune practici, după cum subliniază
    europarlamentara Carmen Avram:

    De asemenea, se vor duce bani,
    în mod evident, pe campanii de promovare și aici România ar trebui să înceapă
    să se miște în această direcție, în primul rând să-și informeze fermierii
    despre ceea ce urmează, pentru că, în toate discuțiile pe care eu le am cu
    fermierii, constat că nu îi informează nimeni și, uneori, află absolut
    întâmplător despre aceste schimbări din discuții pe o altă temă unde se aduce
    întâmplător vorba despre ceea ce urmează.


    O idee inovativă
    este dezvoltarea reţelelor de turismecologic prin intermediul așa-numitelor biodistricte. Biodistrictele sunt
    zone în care fermierii, cetăţenii, operatorii turistici, asociaţiile şi
    autorităţile publice colaborează în vederea gestionării sustenabile a
    resurselor locale, pe baza principiilor şi practicilor ecologice.


  • CE încurajează statele membre să elaboreze planuri naţionale de acţiune privind agricultura eco

    CE încurajează statele membre să elaboreze planuri naţionale de acţiune privind agricultura eco

    Comisia Europeana a prezentat un Plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, scopul sau general fiind de a stimula producţia si consumul de produse ecologice, de a atinge un procent de 25 % terenuri agricole utilizate pentru agricultura ecologică până în 2030, precum şi de a dezvolta în mod semnificativ acvacultura ecologica.


    (Eurodeputatul Carmen Avram, membru al Comisiei pentru
    Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European şi Dacian Badea, preşedinte Fermele Ecologice SILVANIA
    Cooperativa Agricolă Zalău Sălaj)







  • Comisia încurajează producţia agricolă ecologică

    Comisia încurajează producţia agricolă ecologică

    Avem în momentul de față diferențe între statele membre. Austria este lider absolut în dezvoltarea fermelor ecologice, cu 26 la sută din terenurile agricole folosite în producția organică. Sunt însă și state membre în care ponderea este de doar 3 la sută și poate chiar mai mică de atât. Este cazul unor țări precum Bulgaria, România, Irlanda, Olanda sau Malta, a spus comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, la prezentarea Planului de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice.

    Prin aceasta strategie ne propunem sa atingem ținta ca 25 la sută din terenurile agricole să fie utilizate pentru producția ecologică până în anul 2030. Este un obiectiv ambițios pentru că în prezent proporția la nivel european este de doar 8.5 la sută, a ținut să adauge el.

    Beneficiile sunt și ele însă pe măsura provocărilor. Potrivit unei analize făcute de executivul comunitar, câmpurile cultivate în mod ecologic prezintă cu aproape 30 de procente mai multă biodiversitate, animalele crescute în mod ecologic se bucură de un grad mai mare de bunăstare şi primesc mai puţine antibiotice. Iar fermierii ecologici obțin venituri mai mari.

    Planul de acţiune este conceput în așa fel încât să ofere agriculturii ecologice, aflată deja în creştere, instrumentele adecvate pentru a atinge obiectivul de 25%. Măsurile propuse sunt structurate în jurul a 3 axe: stimularea consumului, văzută ca un element esențial menit să-i încuraja pe fermieri să se orienteze către agricultura ecologică, sporirea producţiei şi îmbunătăţirea sustenabilităţii sectorului.

    Iar pentru a atrage atenția publicului larg asupra producției organice, Comisia va organiza în fiecare an o Zi a produselor ecologice și va încuraja dezvoltarea rețelelor de turism ecologic prin intermediul unor așa numite biodistricte.

    Comisia intenționează totodată să încurajeze inovarea în acest domeniu, astfel că cel puțin 30 la sută din bugetul cercetării agricole ar urma să fie folosit pentru teme specifice sectorului ecologic.

    Este o șansă pe care o oferim in mod special micilor fermieri. Multe din aceste ferme aleg să fie ecologice pentru că așa își pot asigura existența. În caz contrar sunt nevoite să se închidă pentru că nu pot intra în competiție cu marii producători, care practică agricultura intensivă, a mai spus Janusz Wojciechowski.

    El a încurajat totodată statele membre să elaboreze planuri naţionale de acţiune pentru a spori ponderea agriculturii ecologice la nivel naţional.


  • Mai multe terenuri pentru agricultura ecologică

    Mai multe terenuri pentru agricultura ecologică


    Comisia Europeană a prezentat joi un Plan de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, cu scopul de a stimula producţia şi consumul de produse ecologice. De asemenea, Comisia dorește ca prin acest plan să atingă un procent de 25% terenuri agricole utilizate pentru agricultura ecologică până în 2030, dar şi să dezvolte în mod semnificativ acvacultura ecologică, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.



    Crește alocarea bugetară pentru programele ecologice din PAC



    În prezent, doar 8,5% din suprafaţa agricolă a Uniunii este cultivată în mod ecologic în prezent, dar spațiul comunitar va atinge un procent de 15-18% până în 2030, conform ratei actuale de creştere. Acest plan de acţiune oferă setul de instrumente necesare pentru a da un impuls suplimentar şi a se ajunge la 25%. În timp ce planul de acţiune se axează în mare măsură pe “efectul de atracţie” al cererii,



    Pe lângă noul plan al Comisiei, Politica Agricolă Comună (PAC) rămâne un instrument esenţial pentru sprijinirea trecerii la agricultura ecologică. Dacă în actuala bugetare comunitară circa 1,8% (7,5 miliarde de euro) din PAC este utilizat pentru sprijinirea agriculturii ecologice, următoarea Politică Agricolă Comună va include programe ecologice cu o propunere de buget cuprinsă între 38-58 de miliarde de euro pentru perioada 2023-2027, în funcţie de rezultatul negocierilor privind PAC. Programele ecologice pot fi utilizate pentru a stimula agricultura ecologică, mai precizează Comisia Europeană.



    România, cu mult sub media Uniunii la suprafețele agricole eco



    România este mult în urma altor state membre la capitolul agricultură ecologică. Doar 2,4% din terenurile agricole sunt cultivate prin acest tip de agricultură.


    Din păcate la acest capitol România stă foarte prost, doar 2,4% din suprafaţa agricolă este ocupată de agricultura organică, media este de 8% la nivelul UE şi ținta de 25% impus prin Pactul Verde, de aceea am propus fonduri suplimentare pentru a trece la acest tip de agricultură”, a afirmat Mihaela Luca, manager programe în cadrul Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene la o conferinţă online privind Politica Agricolă Comună a României, organizată joi, de Reprezentanţa Comisiei Europene în România a susţinut Luca.



    Recomandări pentru susținerea fermierilor români



    Bruxelles-ul a făcut venit cu o serie de recomandări pentru stimularea agriculturii și fermierilor din România.


    În ceea ce priveşte plăţile directe, comisia recomandă ca acestea să se utilizeze în special pentru fermele mici şi mijlocii, a doua este legată de creşterea rezilienţei fermelor faţă de factorii externi şi aici propunem nu doar irigaţii, spre exemplu, ci un complex de măsuri luate pentru ca fermierii să nu mai întâmpine problemele din prezent. Mai propunem sprijinirea diversificării producţiei agricole şi creşterea valorii adăugate a producţiilor agricole, cu accent pe culturile proteice şi îmbunătăţirea organizării fermierilor şi sprijinirea creării de organizaţii şi grupuri de producători”, a spus Mihaela Luca.



    De altfel, fermele mici înregistrează venituri inferioare față de marii producători agricoli și se confruntă cu o serie de probleme, de la dependența de condițiile climatice, la lipsa oportunități pentru comercializarea produselor și slaba organizare a premierilor, a mai precizat reprezentanta Comisiei Europene.

  • Eco-schemele, obligatorii pentru statele membre UE

    Eco-schemele, obligatorii pentru statele membre UE

    UE propune un plan ambiţios de combatere a schimbărilor climatice și păstrare a biodiversității printr-o serie de măsuri dure, inclusiv în noua Politică Agricolă Comună.

    În acest sens, eco-schemele vor fi obligatorii pentru statele membre, dar nu și pentru fermieri. În condițiile în care pentru acestea se vor aloca 30% din bugetul anual destinat plăților directe, iar fermierii nu vor accesa eco-schemele, multe țări riscă să returneze banii rămași necheltuiți.

    Interviu cu Achim Irimescu, ministru plenipotențiar, Reprezentanța permanentă a României la Bruxelles şi Aurel Petriș, fermier agricultura ecologica.


  • Comisia pregătește noi inițiative pentru a stimula sectorul agriculturii ecologice

    Comisia pregătește noi inițiative pentru a stimula sectorul agriculturii ecologice

    În perspectiva implementării la nivelul Uniunii Europene a planului pentru agricultura ecologică, 25% din suprafața agricolă să fie destinată culturilor ecologice, Comisia a propus amânarea cu un an a intrării în vigoare a noii legi, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022.


    Ce înseamnă pentru fermierii români realizarea acestui prag, ca 25% din suprafața agricolă să fie destinată culturilor eco, vă prezentăm în dezbaterea de astăzi.


    Inteviu cu: Florian Ciolacu, director executiv, Clubul Fermierilor Români, Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS).


  • UE pregătește noi inițiative pentru a stimula agricultura ecologică

    UE pregătește noi inițiative pentru a stimula agricultura ecologică

    Noul plan de acțiune coincide cu intenția Comisiei Europene ca până în anul 2030, 25 la sută din terenurile agricole din întreaga Uniune să fie exploatate în regim ecologic.

    Trei sunt direcțiile pe care ar urma să se concentreze planul. Ar fi vorba de stimularea cererii, de încurajarea agriculturii ecologice în toate statele membre ale Uniunii și de consolidarea rolului producției ecologice în lupta împotriva schimbărilor climatice.

    Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, polonezul Janusz Wojciechowski, vede, de altfel, în agricultura ecologică un aliat esențial în tranziția către un sistem alimentar mai sustenabil și o mai bună protecție a biodiversității.

    Trebuie spus în acest context că alimentele din agricultura ecologică se produc cu ajutorul unor substanțe și procese naturale, cu un impact limitat asupra mediului. Este încurajată astfel utilizarea resurselor regenerabile de la fermă, sunt menținute echilibrele ecologice si fertilitatea solului, iar apa este utilizată responsabil.

    Consultarea publică lansată de responsabilii de la Bruxelles are scopul de aduna opiniile și ideile venite din partea oamenilor simpli, autorităților naționale, dar și a părților interesate. Chestionarul este disponibil până la 27 noiembrie.

    În același timp însă, Comisia Europeană a propus amânarea cu un an a intrării în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică. Noile norme ar fi urmat să se aplice de la 1 ianuarie, însă din cauza crizei provocate de coronavirus pregătirile nu au decurs tocmai bine. Amânarea a fost, de altfel, solicitată și de statele membre, de Parlamentul European, dar și țările din afara Uniunii cu care există acorduri comerciale.

    Potrivit Bruxelles-ului, atunci când vor fi aplicate, noile norme vor face viața mai ușoară pentru cei care practică agricultura ecologică prin simplificarea normelor de producție. În același timp, mai spune Bruxelles-ul, vor fi mai bine sprijiniți micii fermieri prin introducerea unui nou sistem de certificare în grup și va exista o abordare mai uniformă privind pesticidele.

    Nu în ultimul rând, Comisia Europeană promite mai multe fonduri pentru promovarea produselor agricole ecologice. Anul viitor ar urma să existe un buget special, de 40 milioane de euro.


  • Extinderea agriculturii ecologice – obiectiv UE

    Extinderea agriculturii ecologice – obiectiv UE

    Comisia Europeană vrea ca până în 2030 să reducă folosirea de pesticide cu 50%, a îngrăşămintelor cu 20% şi vânzările de antimicrobiene pentru animale şi peştii din crescătorii cu 50%. Tot până atunci, procentul terenurilor unde se practică agricultura ecologică ar trebui să ajungă la 25% în 2030, în timp ce 10% din terenul agricol trebuie transformat în “peisaje extrem de diversificate”, precum iazuri şi arbuşti. Sunt obiective ambițioase, prin care se urmărește refacerea ecosistemului natural. De asemenea, prin diverse măsuri care țin de agricultură se urmărește sprijinirea țintei UE de a obține zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050. Despre toate acestea am discutat cu europarlamentarul Daniel Buda:



    “Problema sectorului agricol este una foarte importantă din perspectiva relaţiei cu mediul înconjurător, pentru că, până la urmă, agricultura are un impact major asupra calităţii mediului, iar această chestiune s-a discutat la Bruxelles nu doar acum, în cursul pandemiei, era un subiect care preocupa decidenţii de la Bruxelles de foarte multă vreme. Tocmai de aceea s-a şi venit din partea Comisiei Europene cu mai multe propuneri legate de modalităţile prin care trebuie să dezvoltăm acest sector al agriculturii ecologice. Şi avem două strategii majore pe care le are Comisia Europeană în vedere: strategia De la fermă la furculiţă”, pe de o parte, şi, pe de altă parte, şi această abordare legată de Green Deal, de “înverzire” a agriculturii. Acum, ca să înţeleagă cei care ne ascultă ce înseamnă chestiunea aceasta sau care sunt zbaterile şi dezbaterile de acolo, pentru că, evident, o agricultură ecologică înseamnă o agricultură cu mai puţine pesticide, cu mai puţine insecticide, o agricultură care să fie mai puţin chimizată, ca să înţelegem mai bine. În acelaşi timp, sigur că performanţa în agricultură va fi afectată. Pe de altă parte, sunt foarte multe sarcini în plus care vin pentru fermieri şi, de-a lungul acestor dezbateri, atât eu cît şi colegii mei, am cerut ca fermierii să fie plătiţi mai mult pentru aceste eforturi pe care ei le fac pentru ceea ce înseamnă procurarea unei hrane la standarde calitative mult ridicate comparativ cu ceea ce avem acum. Pe de altă parte, ei contribuie în mod substanţial la ceea ce înseamnă calitatea aerului şi atunci sigur că pentru acest lucru trebuie să fie plătiţi.”



    Executivul comunitar vrea ca o parte din fondurile alocate pentru Politica Agricolă Comună să meargă spre “schemele ecologice” pentru a-i plăti pe fermierii care practică agricultura ecologică sau sunt implicaţi în captarea dioxidului de carbon. De ce este atât de important ca agriculura ecologică sî câștige cât mai mult teren, să fie sprijinită cât mai mult posibil? Din nou, europarlamentarul Daniel Buda:



    “De ce se merge pe varianta aceasta? Pentru că cetăţenii care vor consuma o astfel de hrană de calitate, o hrană mai puţin chimizată, vor fi mai sănătoşi, capacitatea lor de lucru va fi mult mai mare. Pe de altă parte, la bătrâneţe vor avea nevoie de mai puţine medicamente şi, cu alte cuvinte, e mai important să investeşti acum în prevenţie decât să tratezi mai târziu. Trebuie să ştie un lucru fermierii legat de această agricultură ecologică şi ce înseamnă această strategie Farm to Fork. În primul rând, este clar că vom discuta despre ceea ce înseamnă reducerea cantităţii de insecticide, de pesticide în agricultură. Dar, pe de altă parte, cercetarea din sectorul agricol a primit bani suficienţi şi necesari să dezvolte acele fertilizări ale culturilor agricole cu produse bio. Haideţi să vă spun şi lucruri care poate nu plac, mai ales fermierilor, dar nu am ce să fac, trebuie să le spun ceea ce trebuie nu ceea ce vor să audă. A fost o întreagă dezbatere la nivelul UE cu ceea ce înseamnă eliminarea neocotinoidelor. Mulţi fermieri din alte state membre erau supăraţi pe cei din România, de ce noi mai departe putem să folosim neocotinoidele în condiţiile în care lor le-a fost restricţionat acest lucru? Şi am întrebat – bun, dar voi ce faceţi pentru combaterea acelor boli? Şi mi s-a spus – ştiam acest lucru dar mi s-a confirmat — că acest sistem de rotaţie a culturilor este un sistem foarte eficient în ceea ce înseamnă reducerea consumului de insecticide, de pesticide şi al acestor neocotinoide.”




  • “De la fermă la consumator”-opinii ale fermierilor români

    “De la fermă la consumator”-opinii ale fermierilor români

    Reducerea până în anul 2030, a utilizării de către fermieri, în diferite procente a utilizării îngrășămintelor și pesticidelor, precum și creşterea suprafețelor de teren destinate agriculturii ecologice prin recenta strategie a CE De la fermă la consumator, a dus la o serie de discuții în rândul agricultorilor.

    O dezbatere pe această temă, cu fermieri români, vă invităm să ascultați în minutele următoare.


  • Etichetarea și comercializarea produselor BIO în România și în statele membre UE

    Etichetarea și comercializarea produselor BIO în România și în statele membre UE

    În plus, fiecare stat membru mai aplică și o serie de legi proprii, naționale,
    referitoare la agricultura și alimentele ecologice.


    În România, spre exemplu, agricultura ecologică e reglementată nu doar de
    regulamente, ci și de două ordonanțe și o hotărâre de
    guvern, dar și şase ordine de ministru al Agriculturii.


    Deși avem deja atât de multe legi, dar și suficiente autorități care să le
    aplice, consumatorul român continuă să găsească la raft produse care sunt etichetate eco,
    bio sau organic și conțin substanțe care l-ar putea îmbolnăvi.

    Dezbatem subiectul cu Daniel Buda,
    europarlamentar, Viceprședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare
    Rurală din Parlamentul European și conf. Univ dr. Costel Stanciu , Președintele
    Asociației Pro Consumatori din România.


  • Perspectivele agriculturii ecologice în UE şi România

    Perspectivele agriculturii ecologice în UE şi România

    Marian Cioceanu, președintele Asociaţiei Bio România şi Lucian Neacşu, cel mai mare producător de vinuri ecologice din Europa de Est.




    În ultimii ani, numărul fermierilor români care fac agricultură ecologică a scăzut continuu, chiar dacă subvențiile sunt mult mai mari decât cele de suprafață. Marea problemă a fermierilor care activează în acest domeniu este lipsa pieței de desfacere în România. Cu toate acestea, există perspective de dezvoltare a acestui sector, în contextul noilor reguli ale Uniunii Europene privind agricultura ecologică, care se vor aplica începând cu 2021.



    Noile reguli pentru agricultura ecologică europeană, care se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2021, prevăd introducerea unui set unic de norme la nivelul Uniunii Europene care să acopere ansamblul sectorului de producție ecologică. Normele se vor aplica tuturor producătorilor ecologici și tuturor produselor ecologice din Uniunea Europeană. Astăzi ne-am propus să vorbim despre importanţa agriculturii ecologice europene şi să aflăm ce se poate face pentru dezvoltarea acestui sector în România, în contextul noilor reguli europene după 2021.



    De ce este atât de importantă agricultura ecologică pentru Uniunea Europeană şi care este ponderea agriculturii ecologice în sectorul agricol din Uniune?



    Marian Cioceanu, președintele Asociaţiei Bio România: “Ponderea agriculturii ecologice, dacă discutăm astăzi, este undeva la 7 – 8% din total agricultură la nivelul Uniunii Europene. În fiecare an, în special, consumul crește undeva cu două cifre, de foarte mulți ani. Din păcate, terenul care trece în sistemul agriculturii ecologice nu urmărește curba aceasta ascendentă a consumului și din cauza aceasta e nevoie de import de produse bio. La nivel global cel mai mare importator de produse bio sunt Statele Unite ale Americii și pe locul doi, sub jumătate din importul Statelor Unite, îl are Germania, iar practic restul țărilor consumă pentru ele și exportă către acestea două.”



    Unde se află România în acest tablou?



    “În acest tablou, ca și consum propriu suntem probabil peste 1% din total alimente şi aici este o discuție de făcut – alimente certificate înregistrate statistic, poate suntem 1%, dar dacă discutăm de bio necertificat consumul în România, eu cred că suntem poate peste Germania. De ce? Pentru că Germania este undeva 10%, dar acolo nemții au 5% ferme, noi avem 30% din populație ferme. Că sunt de subzistență este partea a doua, dar acele ferme de subzistență produc în sistem ecologic și consumă. Deci consumul intern este bio. Statistic România stă foarte jos, adică în supermarket se vinde poate 1 -1,5% produs bio certificat care, din păcate, este foarte scump pentru că, din nou din păcate, mare parte vin din import produse, deși suntem un producător important.


    Avem peste 300 de mii de hectare de teren arabil certificat bio și alte sute de mii de hectare de pășuni, păduri cu fructe de pădure certificate bio. Din păcate, repet, mare parte din aceste produse, materii prime bio se duc la export. Mare parte înseamnă peste 90%, iar o foarte mică parte rămân și se procesează în România și pot să zic vârful de lance al produselor bio procesate în România este invitatul pe care l-aţi relații anunțat, cea mai mare fermă vitivinicolă care procesează, nu exportă struguri bio, ci procesează, face vinuri bio de calitate deosebită, a luat multe premii și putem să spunem că exportă pe toate continentele, deja, și ne mândrim cu el, dar este doar foarte puțin, adică un procent foarte mic din totalul produselor bio și aștept să se întâmple la fel și la grâu, porumb, floarea soarelui. Avem la floarea soarelui iar un pas înainte, deocamdată.”





    Spuneaţi că marea problemă a noastră, a României, în ceea ce privește aceste produse certificate bio este faptul că sunt foarte puține certificate. Se obține greu această certificare a produselor bio?



    “Ca să discutăm de aliment la raft… avem mai multe paliere. Deci, o dată, trebuie sămânța să fie certificată bio și e o problemă la nivelul Uniunii Europene. Nu prea există. Şi aceste reglementări, de care faceți dumneavoastră vorbire, impun ca din 2024 să nu mai existe derogări. Adică, astăzi în toată Uniunea Europeană, sămânța care se folosește, grâu, porumb şi aşa mai departe, neexistând sămânță certificată bio, se acceptă sămânță convențională dar care nu este tratată chimic. Cam așa lucrează fermierii, iar noua reglementare spune că din 2024 fiecare stat membru trebuie să sprijine, să dezvolte producători de semințe certificaţi ecologic care să asigure necesarul de sămânță certificată.


    După ce am rezolvat problema cu sămânța, avem fermierul propriu-zis care obține recolta, care este o materie primă, și după aceea, să luăm cazul grâului, avem sămânța de grâu, avem grâul în sine obținut care trebuie să se ducă la o moară, care și ea trebuie să aibă certificat bio ca să avem făina bio și abia din acea făină bio se poate face o pâine, un biscuit și, așa mai departe, și acea pâine să ajungă la raft. Sunt mai multe etape, mai multe verigi și dacă una lipsește, de exemplu, noi poate mâncăm carne bio, carne de vacă, de oaie, pentru că ferma respectivă este certificată, dar dacă abatorul nu este certificat bio toată carnea care iese de acolo e carne convențională. Deci, practic, lanţul se întrerupe acolo şi din cauza aceasta alimentele la raft româneşti bio sunt foarte puține. Avem practic în toată România, acum de un an, doi am ajuns undeva la 150 de procesatori certificați, adică făbricuțe care sunt certificate, care este foarte puţin.”



    Lucian Neacșu deține cea mai mare exploatație vitivinicolă din Europa de Est. Vorbim despre o suprafață de peste 300 de hectare de vie ecologică.



    De ce ați ales să produceți vin ecologic?



    Lucian Neacșu: “În 2003, am fost prima dată în Germania, la Nuremberg și am văzut evoluția și ce posibilități sunt pe bio. Am echilibrat ecosisteme și aici am mers pe trei paliere. La nivelul solului, din azot fosfor, potasiu, microelemente nedisponibile le-am făcut disponibile cu ajutorul gândacilor, râmelor și a bacteriilor din sol, fiecare gândac şi fiecare râmă are bacteriile ei, şi pornind de la treaba aceasta am început prima plantație din Europe cea mai mare de 250 de hectare compactă și până în 2015 am fost cea mai mare suprafață din Europa compactă pe bio. Revin pentru al doilea palier, al doilea fiind plantele.


    Noi am căutat să folosim, sau să activăm plantele de zonă, existente, și care să ne ajute via. Să ne ajute să facem o vie mai sănătoasă, să ne ajute să producem un strugure mai sănătos şi mai calitativ. Al treilea palier vă spun acum. Cea mai mare problemă am avut-o cu echilibrul între dăunători şi prădători şi a trebuit să înţelem foarte bine ce se întâmplă acolo și să reușim să facem o tehnologie naturală, cât mai bine echilibrată în ecosistemul respectiv. Şi se foloseşte doar sulf şi cupru şi noi mai folosim niște macerate de plante naturale pentru insecte.”



    Cum v-aţi descurcat financiar? Ați beneficiat de sprijin financiar pentru a produce acest vin ecologic?



    “Am beneficiat de sprijin dar sprijinul e foarte mic comparativ cu ce are Spania. Suntem în competiție internațională. Noi nu prea suntem existenţi pe piaţa din România, doar pe Horeca, şi în rest la export. Şi a trebuit să ne ducem cu traista în băţ în lumea, din Japonia până în China, Singapore, Malaezia, Anglia Franța, Germania, în Spania în țările acestea vindem acum. România la ora actuală are un mare potențial pe bio. Eu de aţâţia ani de zile lucrez în bio şi consider ca acum e momentul în care România să facă un pas în față, să extindă zonele de bio din România, prin comasarea terenului, prin diverse pârghii și cu produse super sofisticate, bio, sănătoase, cu care să fim peste tot în lume.”



    E posibil, iată, domnule Marian Cioceanu, ca începând cu 2021 perspectivele în ceea ce privește producția bio în România să crească?



    “Eu cred, e mai mult decât o speranţă, cred cu putere bazat pe o lege. În mai anul acesta, prin lege Parlamentul României şi promulgată de preşedintele României, s-a adoptat o lege pentru înfiinţarea a unei agenţii pentru calitatea şi promovarea alimentului… punct, că suntem în Uniunea Europeană, dar va fi aliment românesc cu predilecţie, şi această agenţie s-a inspirat din Agenţia AMA a Austriei. Austria, de exemplu, a depăşit 25% din teren agricol certificat ecologic. Acest model de agenție cuplat cu modelul Agence Bio, agenția bio a Franței, care de peste 30 de ani promovează puternic agricultura bio a Franței, va fi cea mai modernă agenție și va fi omologul Agenției CHAFEA, o agenție cu sediul la Luxemburg, înființată de Uniunea Europeană pentru promovarea alimentului de calitate la nivelul Uniunii Europene, în interiorul Uniunii și pe toate piețele, Orientul îndepărtat, Orientul Mijlociu, America și așa mai departe. Se dau 200 de milioane de euro pe an pe promovare, dar nu sunt bani alocați țărilor, ci fiecare țară, fiecare asociație aplică un proiect acolo.


    Ori la noi în România, deci 200 de milioane pe an, de când am intrat în Uniunea Europeană din în 2007. În 2007-2011, România cheltuise, aplicase și câștigase și cheltuise de acolo doar 10 milioane, în atâția ani. Ori această agenție care să învețe asociațiile cum să scrie proiectul, să le susțină, să atragem acei bani europeni, plus pe fondurile naționale e nevoie ca România să își stabilească un brand de țară, un logo, un moto și să fie cunoscut de români, în primul rând, dar și de colegii noștri, să spunem așa, din Uniunea Europeană.


    Noi am lansat, mai demult, România Grădina Bio a Europei. Colegii noștri de la Asociația pentru promovarea alimentului au venit, mai recent, cu brandul România Grădina verde a Europei. Probabil că o să adoptăm și noi la bio și ei. La orice târg nu te duci cu grâu sau cu carne de porc. Te duci cu un produs de calitate superioară, procesat, cu valoare adăugată multă, cum te cazul acestor vinuri. Se obțin foarte greu și bio, vunul în general este un produs care se obține greu, bio cu atât mai greu, și iată munca de peste 2003-2019, peste 16 ani și-a spus cuvântul dar, din păcate, și am constatat amărăciunea și o știam, fără ca țara, statul român să fii făcut prea mult în domeniul ăsta.”




  • Noutăţi pentru agricultura ecologică

    Noutăţi pentru agricultura ecologică

    Sectorul
    european al agriculturii ecologice se dezvoltă rapid. În ultimii zece ani, suprafața
    terenurilor destinate agriculturii ecologice în Uniunea Europeană a crescut, în
    medie, cu 500 de mii de hectare pe an. În prezent, în Uniune există peste 186
    de mii de exploatații agricole ecologice.

    În România, începând cu anul 2018,
    Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a modificat modul de aplicare și
    sprijinul acordat pentru pajiști permanente, atât pentru perioada de conversie,
    cât și în perioada de menținere a practicilor de agricultură ecologică. Astăzi
    aduce detalii Nastasia Ştefan din cadrul Direcţiei Plăţi Directe – sector
    vegetal, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură : Măsura 11 – agricultura
    ecologică este una din măsurile din Planul Naţional de Dezvoltare Rurală pe
    care APIA le implementează în baza unui acord cadru de delegare încheiat cu
    Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi cu Autoritatea de Management
    din PNDR. Sprijinul acordat pentru această măsură reprezintă o compensaţie
    pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de beneficiari.
    Este o plată anuală fixă, cuantumurile sunt stabilite prin Planul Naţional de
    Dezvoltare Rurală. Pentru a beneficia de plăţi pe Măsura 11, fermierii trebuie
    să se prezinte la APIA în perioada 1 martie – 15 mai, care este perioada de
    depunere a cererilor SAPS şi trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Este o
    plată compensatorie care se acordă în baza unui angajament voluntar. Dacă
    doresc aceste plăţi trebuie să vină să semneze un angajament pe 5 ani cu APIA,
    prin care se angajează că în fiecare an se vor înscrie la Direcţiile Agricole
    Judeţeane până la data de 16 mai, că vor încheia un contract cu un organism de
    inspecţie şi certificare, organism care este aprobat de Ministerul
    Agriculturii. Deci, Ministerul Agriculturii aprobă aceste organisme, înainte de
    data de 1 martie transmite la APIA lista organismelor aprobate, pe care APIA o
    introduce în sistem şi nu pot accesa această măsură decât dacă au încheiat un
    contract cu un asemenea organism aprobat de minister. Plata finală şi-o vor
    primi dacă vor prezenta până la termenul limită de 15 octombrie un certificat
    de conformitate, însoţit de o anexă unde sunt trecute parcelele şi statutul
    parcelei – dacă este ecologic sau în conversie.


  • Procesarea produselor ecologice şi serviciile conexe

    Procesarea produselor ecologice şi serviciile conexe

    În prezent conceptul de agricultura ecologică reprezintă
    un subiect analizat și discutat intens la nivel global de către diferite
    organizații și entități cu influențe semnificative asupra economiei și
    situației sociale a teritoriilor și comunităților existente, având în vedere
    evoluția mediului și a sănătății populației. În acest context, Mișcarea Română
    pentru Calitate din Craiova a lansat un proiect care vizează realizarea unui
    laborator virtual pentru procesarea produselor ecologice și serviciilor conexe.
    Discutăm despre scopul proiectului cu doamna lector universitar dr Maria
    Magdalena Poenaru, director executiv: Scopul
    proiectului este acela de a incuraja dezvoltarea regiunii transfrontaliere Dolj
    Pleven in ceea ce privește ocuparea forței de muncă, mobilitatea forței de
    muncă, dezvoltarea afacerilor în domeniul agriculturii ecologice, respectiv
    prelucrarea produselor bio dar și a serviciilor conexe. În cadrul acestui
    proiect se va crea incubatorul virtual Bio Virting și vor fi desfășurate
    activități care includ informații, instruiri și consultanță pentru certificarea
    producătorilor și produselor bio, precum și instrumente de afaceri, mobilitate,
    adaptate la nevoile specifice ale solicitanților de locuri de muncă și ale
    antreprenorilor.


    Proiectul este cofinanțat prin Fondul de Dezvoltare
    Regională, în cadrul programului INTERREG România Bulgaria și este în valoare
    de aproximativ 700000 Euro. În cadrul acestuia se urmărește și realizarea unui
    incubator.


    În cadrul
    acestui incubator vor fi derulate mai multe sesiuni de instruire și servicii de
    consultanță în domeniul agriculturii ecologice. Procesul de consultanță se
    bazează pe rezultatele obținute din probele prelevate de la producători sau
    agricultori din zona Olteniei, zona Doljului dar și zona Pleven. Practic, pe
    baza rezultatelor obținute si interpretarea acestora, vom putea să dăm soluții
    pentru o agricultură ecologică sustenabilă.



    România și Bulgaria au capacitatea de a extinde sectorul
    economiei ecologice dar mai ales al procesării produselor ecologice fie din
    producția proprie, fie din import. Avantajul principal este că producătorii de
    produse procesate ecologice nu riscă să rămână cu produsele nevândute. Prețul
    mai ridicat decât cel al produselor convenționale precum și adresabilitatea
    către clienți cu venituri mai mari asigură profituri considerabile, atât la
    nivelul producătorilor cât și a întregului lanț de distribuție-comecializare.