Tag: alimente de baza

  • Preţuri mai mici pentru alimentele de bază

    Preţuri mai mici pentru alimentele de bază

    România este una dintre țările europene care au plafonat, în acest an, prețul unor produse alimentare de bază. La 1 august, a intrat în vigoare o ordonanţă de urgenţă privind instituirea unei măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare. Ordonanța, care este valabilă timp de trei luni, vizează reducerea prețului pentru unele alimente precum pâine, lapte, carne, legume, fructe, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei. Reducerea, care a fost discutată, în prealabil, cu procesatorii, distribuitorii şi comercianţii, a vizat în total 14 produse.


    Conform datelor ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, analiza preţurilor din supermarketuri evidenţiază faptul că scăderile substanţiale de preţ se înregistrează la produse cum ar fi: pâinea, uleiul şi cartofii, urmate de brânza telemea, mălai, făină albă şi zahăr.


    Recent, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că ordonanţa de plafonare a adaosului comercial va fi prelungită. Demnitarul a menţionat că, în prezent, există fonduri pentru finanţarea de proiecte atât în domeniul procesării, cât şi referitor la independenţa energetică a producătorilor. Produsele agroalimentare în România au TVA de 9%. Producătorii nu vor pierde, pentru că, la acele cheltuieli pentru realizarea acestor produse, TVA este mai mare. Se va face o compensareˮ, a adăugat ministrul Florin Barbu.


    În proiectul Ministerului Agriculturii se arată că decizia din vară a Guvernului a avut un impact pozitiv, iar prelungirea perioadei de aplicare este necesară deoarece urmează sezonul rece, când cheltuielile gospodăriilor cu utilităţile cresc, la fel şi nevoia de consum din perioada sărbătorilor. De altfel, șeful Executivului, Marcel Ciolacu, a afirmat că limitarea preţurilor la alimente a contribuit la scăderea inflaţiei sub 9% luna trecută.


    Noua ordonanţă ar trebui adoptată până la sfârşitul acestei luni, când expiră termenul de aplicare a prevederilor aflate în vigoare. Şapte categorii de alimente ar urma să se adauge pe lista celor pentru care cotele de adaos comercial sunt temporar plafonate.

    Odată cu prelungirea perioadei de aplicare a acestei măsuri cu încă trei luni, până la sfârşitul lui ianuarie 2024, la cele 14 alimente vizate, inițial, de măsura plafonării adaosurilor, se adaugă, printre alte produse, cozonacul, bulionul de roşii, smântâna cu 12% grăsime, margarina, drojdia. Decizia de a introduce şi alte produse pe lista alimentelor de bază subvenţionate este luată cu procesatorii şi retailerii, afirmă autoritățile. Nerespectarea prevederilor ordonanței constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.


  • Alimente de bază mai ieftine

    Alimente de bază mai ieftine

    România este
    statul din Uniunea Europeană cu cele mai mici preţuri la alimente şi băuturi
    nealcoolice în 2022, arată datele Oficiului European de Statistică. Aceste
    produse au fost cu aproape 30% mai ieftine faţă de media europeană, conform
    Eurostat. Însă România s-a aflat anul trecut şi printre ultimele ţări din UE în
    privinţa salariului minim, cu 515 euro pe lună. Doar Bulgaria şi Letonia au
    avut un nivel mai mic dintre cele 21 de state membre care un salariu minim
    naţional. Totodată, rata anuală a inflaţiei în România a fost de 12,2% în
    martie, comparativ cu 8,3 procente, media la nivel comunitar.

    Aceste date
    explică, în parte, de ce România
    s-a clasat pe locul 14 în UE la nivelul de trai măsurat pe baza consumului
    individual efectiv, cu 88% din media Uniunii Europene. În acest context,
    Guvernul de la Bucureşti pregăteşte un act normativ prin care să limiteze
    adaosul comercial, astfel încât preţul alimentelor de bază la raft să scadă.
    Decizia a fost luată după ce varianta reducerii TVA la alimente, propusă de
    ministrul FInanţelor, Marcel Boloş, nu a fost acceptată de prim-minstrul Marcel
    Ciolacu. Iată explicaţia acestuia:

    Din experienţa trecută orice
    reducere a luat TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte limitată de timp,
    normal că a dus mai mică colectarea la stat, iar în două săptămâni preţurile au
    fost la fel, deci nu a funcţionat. Eu nu vorbesc de preţuri plafonate, eu
    vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul şi voi veni
    cu această schemă în Guvernul României.


    Măsura la care s-a referit
    premierul urmează să fie instituită printr-o ordonanţă de urgenţă pusă în
    transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Agriculturii. Proiectul
    prevede limitarea, pentru o perioadă de trei luni, a adaosului comercial
    practicat de marile lanţuri alimentare pentru un număr de 14 produse de bază,
    printre care pâine, lapte, iaurt, mălai, ulei, ouă, carne şi legume.

    De
    asemenea, procesatorii vor trebui să întocmească o fişă de cost în care să
    includă cheltuielile directe şi indirecte şi abia apoi vor putea aplica un
    adaos comercial de maximum 20%.

    La rândul lor, distribuitorii vor putea aplica
    un adaos comercial de maximum 5%, iar supermarket-urile vor putea include în
    preţul produsului un adaos de maximum 20%. Această schemă urmează să fie
    implementată şi în cazul produselor din import.

    Proiectul de ordonanţă ar urma
    să ajungă pe masa executivului joi şi să intre în vigoare imediat după
    publicarea sa în Monitorul Oficial. Totodată, Agenția Națională de Administrare
    Fiscală şi Consiliul Concurenţei vor efectua controale pentru a verifica, în
    teren, respectarea legislaţiei. Se estimează că primele efecte ale acestor
    măsuri vor fi resimţite de populaţie începând cu 1 august.


  • Alimentele de bază se vor ieftini

    Alimentele de bază se vor ieftini

    Noul guvern
    PSD-PNL de la București a început să îşi pună în practică acţiunile menite să
    reducă inflaţia, impactul acesteia asupra populaţiei, dar şi deficitul
    comercial şi a anunţat o serie de măsuri care urmăresc scăderea preţului la
    raft la anumite produse de bază şi încurajarea producţiei interne. Practic, ar
    fi vorba de plafonarea, pentru câteva luni, a adaosului comercial, ceea ce
    înseamnă că distribuitorii ar urma, cel puţin teoretic, să renunţe la o parte
    din profit.

    Marile
    lanţuri comerciale au căzut de acord, în cadrul dialogului început cu guvernul,
    că ar putea să reducă voluntar preţurile la raft la 10 categorii de alimente. Am
    primit răspunsul lor privind schema de reducere a adaosurilor comerciale la
    alimentele de bază, iar această
    reducere nu va pune presiune pe producătorii români, a ținut să precizeze premierul
    Marcel Ciolacu:

    Avem, astfel,
    toate condiţiile pentru ca, în perioada următoare, să finalizăm un acord sau un
    act normativ. Asta înseamnă o scădere garantată a preţului la unele produse de
    bază din gama celor indispensabile populaţiei şi aici ne referim foarte clar la
    pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe
    proaspete. Şi vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune
    presiune pe producătorii români.


    Consiliul Concurenţei ar urma să monitorizeze
    situaţia preţurilor. De asemenea, Guvernul va continua, în perioada următoare,
    să discute cu producătorii şi cu distribuitorii de produse alimentare această
    schemă de reducere adaosurilor comerciale.

    Sunt analizate inclusiv posibilele
    obstacole sau provocări de ordin tehnic, a explicat la Radio România, George
    Bădescu, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.
    Pentru că, a precizat el, vorbim despre o piaţă liberă, despre concurenţă,
    despre multiple aspecte, astfel ca această măsură să nu fie de natură să
    bulverseze piaţa, să creeze dezechilibre și, chiar dacă este pe o perioadă
    limitată, să producă efectul scontat.

    Mă bucură deschiderea mediului de
    afaceri de a agrea, urmare a dialogului nostru, un mecanism viabil, simplu şi
    clar, care, alături de măsurile guvernamentale, să ducă la reducerea inflaţiei
    şi la creşterea puterii de cumpărare a românilor. Angajamentul ferm asumat este
    reducerea la o singură cifră a inflaţiei, până la sfârşitul anului. Am
    convingerea că putem reuşi acest lucru în parteneriat cu mediul de business
    , a
    afirmat Marcel Ciolacu.


    Modelul reducerii voluntare este, deja, aplicat în
    Franţa, unde unul din marii retaileri cu subsidiare şi în România a anunţat în
    urmă cu câteva zile scăderea cu aproximativ 10% a preţurilor la 500 de produse
    alimentare şi nealimentare. De asemenea, acţiunea este de aşteptat să fie
    urmată, luna viitoare, şi de alţi mari retaileri din Franţa.