Tag: ANCOM

  • ANCOM: Actualizare a platformei aisemnal.ro

    ANCOM: Actualizare a platformei aisemnal.ro

    ANCOM a actualizat platforma aisemnal.ro și a inclus rezultatele obținute în urma campaniei de măsurare a acoperirii cu semnal de voce, desfășurată de Autoritate în acest an. Platforma are acum două funcționalități noi: utilizatorii pot verifica procentele de acoperire cu un anumit nivel de semnal, conform legendei, pentru tehnologiile 2G și 4G. De asemenea, sunt disponibile informații despre numărul locuitorilor fiecărei localități și perioada în care ANCOM a efectuat măsurătorile. Cei interesați pot vizualiza nivelul de semnal al tuturor operatorilor în fiecare punct măsurat.

     

    Campania de măsurare a acoperirii naționale cu semnal pentru serviciile de voce mobilă a avut loc între aprilie și noiembrie 2024. Acoperirea cu semnal a localităților a fost verificată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor și a străzilor principale și secundare.

     

    ANCOM a verificat 13.283 de localități cu o populație mai mare de 10 locuitori, parcurgând peste 240.000 de kilometri pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale. Din întreaga suprafață locuită a țării, care include 19.053.815 locuitori conform recensământului populației și al locuințelor (INS 2021), au fost analizate zonele locuite de 19.049.815 persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raport între suma populației acoperite și populația totală a României.

     

    Rezultatele campaniei de verificare a acoperirii naționale cu servicii de voce mobilă sunt următoarele: Digi România – 98,6%, Orange – 98,2%, Telekom Mobile – 98,1%, Vodafone – 98,1%.

  • ANCOM: Ce trebuie să știi despre utilizarea cartelelor preplătite pentru serviciile telecom   

    ANCOM: Ce trebuie să știi despre utilizarea cartelelor preplătite pentru serviciile telecom  

    Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) primește frecvent reclamații de la utilizatorii de cartele preplătite, în special legate de pierderea numărului de telefon din cauza nerespectării termenelor de reîncărcare impuse de furnizori. În acest context, ANCOM oferă utilizatorilor o serie de informații utile și recomandări pentru utilizarea optimă a serviciilor de telefonie și internet prin intermediul cartelelor preplătite.

    Cartelele preplătite permit un control mai riguros al consumului de voce și date, oferind astfel avantaje financiare. De asemenea, utilizatorii pot alege dintr-o gamă variată de oferte adaptate nevoilor lor. Cu toate acestea, este esențial ca utilizatorii să reîncarce periodic cartelele și să activeze opțiuni suplimentare pentru a evita pierderea numărului de telefon.

    Drepturile și obligațiile utilizatorilor de cartele preplătite sunt stabilite prin Termenii și condițiile generale pentru utilizarea serviciilor preplătite, care înlocuiesc un contract formal. Astfel, utilizarea cartelelor preplătite se face în conformitate cu oferta comercială disponibilă la momentul activării planului tarifar și prin acceptarea implicită a acestor termeni și condiții.

    ANCOM subliniază că metodele de reîncărcare, perioada de valabilitate a cartelei și condițiile de activare și reactivare a opțiunilor sunt stabilite de fiecare furnizor în funcție de politica sa comercială. Legislația din domeniul comunicațiilor electronice nu impune condiții concrete pentru furnizarea serviciilor prin cartele preplătite și nu permite ANCOM să intervină în modul în care furnizorii își stabilesc ofertele comerciale.

    De regulă, după expirarea perioadei de valabilitate a creditului/opțiunii, furnizorii pot oferi o perioadă de grație, care începe în ziua următoare expirării perioadei de valabilitate și pe parcursul căreia utilizatorul poate fi apelat și poate apela doar anumite numere gratuite. În situația în care utilizatorul nu efectuează o reîncărcare înainte de expirarea perioadei de grație, accesul la servicii este complet restricționat, iar cartela nu mai poate fi utilizată. În această situație, numărul de telefon poate fi alocat altui abonat, dar cu respectarea perioadei de carantină de 60 de zile, potrivit legii.

    Recomandări

    Utilizatorii sunt sfătuiți ca înainte de utilizarea unei cartele preplătite să verifice:

    • planurile tarifare oferite de furnizor, precum și promoțiile valabile: pe lângă planurile tarifare standard, în anumite perioade, furnizorii pot lansa, în funcție de politica comercială, promoții la anumite opțiuni;
    • termenul de valabilitate a fiecărei opțiuni: furnizorul își poate stabili termene de valabilitate diferite în funcție de planurile tarifare din oferta sa comercială;
    • modalitățile de reînnoire a cartelei: în funcție de furnizorul ales, reînnoirea se poate face online, prin încărcare cu credit în magazinele furnizorilor, printr-un cod de reîncărcare, prin transfer de credit etc.
    • termenul de activare/reactivare a unei extraopțiuni: activarea se poate face automat sau ca urmare a unor demersuri ale utilizatorilor, de aceea este indicat ca serviciile să nu fie utilizate până la confirmarea activării acesteia.
    • perioada de grație: aceasta variază în funcție de furnizor și ofertele disponibile.

     

    Ce, cum și unde reclami

    În cazul în care întâmpină probleme la folosirea cartelelor preplătite utilizatorii trebuie să se adreseze în primul rând furnizorilor. Dacă Termenii și condițiile generale pentru utilizarea serviciilor preplătite nu conțin informații esențiale sau dacă acestea sunt neclare, utilizatorii se pot adresa ANCOM aici. Nerespectarea, de către furnizori, a termenilor și condițiilor proprii poate fi semnalată de consumatori (persoane fizice) Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

    InfoCentru ANCOM pune la dispozitia utilizatorilor informatii utile despre serviciile de comunicatii electronice (telefonie, internet si televiziune), serviciile postale și serviciile digitale, pentru a-i sprijini in alegerea si folosirea acestor servicii. Informatiile se refera in principal la incheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor sau serviciul de roaming. In plus, utilizatorii pot gasi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet.

     

    ANCOM este instituția care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenței și inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotație și resurse tehnice asociate), încurajarea investițiilor eficiente în rețele și infrastructuri și promovarea conectivității ultrarapide.

     

    Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitați www.ancom.ro, www.portabilitate.ro și www.veritel.ro. Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localităților, drumurilor naționale și județene din România, accesați www.aisemnal.ro.

     

    Comunicat ANCOM

     

     

     

     

     

  • ANCOM: Atenție la cheltuielile pentru serviciile de roaming

    ANCOM: Atenție la cheltuielile pentru serviciile de roaming

    Roam like at home (UE/SEE)

     

    ANCOM atrage atenția utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au planificat vacanțe în străinătate, să verifice condițiile de utilizare a serviciilor de roaming, în special dacă destinația este în stat din afară Spațiului Economic European (SEE). De asemenea, utilizatorii trebuie să fie atenți și la roamingul involuntar, care poate să apară în zonele de granițe.

     

    Furnizorii de servicii de telefonie și internet mobil din România oferă atât planuri tarifare/opțiuni care pot fi folosite exclusiv la nivel național, cât și planuri tarifare/opțiuni care permit accesul la servicii de comunicații în roaming. Astfel, în cazul călătoriilor în afară României, utilizatorii trebuie să verifice dacă planul tarifar achiziționat include sau nu serviciul de roaming.

     

    Pentru că tarifele pentru serviciul de roaming în afară SEE nu sunt reglementate, este important că utilizatorii să verifice cu atenție, înainte de a efectua o călătorie în state precum Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Maroc, Israel, care sunt tarife ce li se aplică în aceste state pentru serviciul de roaming internațional. Utilizatorii pot solicită activarea unei (extra)opțiuni dedicate, cu resurse incluse sau tarife speciale pentru anumite state/grup de stat. Dacă nu au activat sau astfel de opțiune, se aplică tarifele standard.

     

    De exemplu, în Turcia, Egipt, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite sau Serbia, pentru serviciile pe baza de abonament, operatorii percep tarife standard cuprinse între:

    • 0,0090 euro/min și 1,4280 euro/min pentru apelurile primite;
    • 0,0150 euro/min și 2,6180 euro/min pentru apeluri efectuate către România;
    • 0,0060 euro și 0,4522 euro pentru un SMS trimis;
    • 0,0007 euro/MB și 4,7600 euro/MB pentru internet.

    Dacă, în general, pentru apeluri tarifare se face la minut indivizibil, unitatea minimă de tarifare pentru traficul de date diferite în funcție de operator și destinație (de exemplu, la 1KB, 10KB sau 1MB). De asemenea, pentru destinații în afară SEE, unii operatori folosesc și tarife standard percepute sub formă de pachete. Exemple de astfel de tarife standard la pachet sunt de 2 euro/10 minute pentru apeluri primite/efectuate sau SMS trimise/24 ore, 7 euro/30 minute pentru apeluri primite/efectuate sau SMS trimise, 2 euro/2 GB trafic de date/ 24 ore sau 18 euro/4000 MB utilizați.

     

    Atenție! În cazul acestui tip de tarifare, dacă utilizatorul efectuează sau primește chiar și un singur minut de apel sau utilizează un singur MB de date dintr-un pachet, acesta va fi taxat cu întregul preț al pachetului , dar poate utiliza ulterior și restul resurselor, până la epuizare, înainte de ai se percepe un nou tarif.

     

    În afară acestor tarife standard, operatorii mai pot oferi punctual și (extra)opțiuni tarifare ce necesită activare separată și care oferă resurse și/sau tarife diferite în funcție de mai multe criterii cum ar fi: țară de destinație, tipul de serviciu folosit (pe baza de abonament sau cartelă preplatită) sau tipul de oferta deținută de utilizator.

     

    Reamintim că, potrivit principiului „Roam like at home”, clienții operatorilor mobili din România care beneficiază de planuri tarifare cu acces la roaming în SEE pot utiliza resursele naționale de voce, SMS și date și atunci când când călătoresc în state Uniunii Europene: Austria, Belgia , Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda (inclusiv insulele Åland), Franța (inclusiv Guyana Franceză și insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion și Saint-Martin), Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia (inclusiv insulele Azore și Madeira), Slovacia, Slovenia, Spania (inclusiv Insulele Canare), Suedia și Ungaria. La acestea se adaugă Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Mai multe detalii despre cum funcționează serviciul de „Roam like at home”, AICI .

     

    Roaming involuntar

    În cazul în care utilizatorii călătoresc în zonele de graniță, există riscul de a utiliza involuntar serviciile de comunicații ale unui operator dintr-un stat vecin, dacă au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află acesta.

    Astfel, utilizatorii ar putea fi facturați pentru serviciile de comunicații utilizate în roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul unui stat vecin.

    Acest fenomen poate apărea la utilizarea telefonului în zonele de graniță din România, dar și, de exemplu, la utilizarea serviciului de roaming într-un stat din SEE, într-o zonă de graniță cu un stat care nu face parte din SEE. În astfel de situații utilizatorii pot înregistra costuri suplimentare la utilizarea serviciilor de telefonie sau internet. De aceea, aceștia sunt sfătuiți să opteze pentru selectarea manuală a rețelei, să urmărească mesajele de informare transmise de furnizori sau, în cazul în care se află pe teritoriul României, să-și dezactiveze serviciul de roaming.

    Atenție! Utilizarea telefonului/tabletei în roaming involuntar nu scutește utilizatorii de plata acestui serviciu. Mai multe detalii despre roamingul involuntar, AICI.

     

    Ce, cum și unde reclami

    Utilizatorii care au o nemulțumire în legătură cu serviciul de roaming trebuie să se adreseze în primul rând furnizorului de la care au achiziționat planul tarifar. În cazul în care furnizorul nu a rezolvat problema sesizată, utilizatorii se pot adresa ANCOM, urmând pașii descriși AICI.