Tag: aperitive

  • Preparate de Anul Nou

    Preparate de Anul Nou

    Mulţi români obişnuiesc să petreacă noaptea de Revelion acasă, în jurul
    mesei pe care sunt aduse diferite preparate tradiţionale pentru această noapte
    specială. Pe lângă bradul decorat cu globuri şi beteală, în locuinţă trebuie să fie ramuri
    de vâsc, o plantă semiparazită care se dezvoltă pe crengile copacilor, dar despre care se spune că aduce noroc. Petrecerea
    începe, de obicei, la ora 21 şi se încheie spre dimineaţă, iar masa de Revelion este
    alcătuită din aperitive reci şi calde, fel principal şi desert, stropite cu
    băuturi alcoolice şi non-alcoolice, dintre care nu trebuie să lipsească vinul
    spumant.

    Mesenii sunt îmbiaţi cu diverse aperitive precum ouă umplute, salată boeuf,
    brânzeturi, preparate din carne de porc şi piftie. Pentru masa festivă de Anul Nou se
    pregăteşte, de obicei, piftie de porc însă, având în vedere consumul în exces
    a cărnii de porc din zilele Crăciunului, se face
    piftie din carne de pasăre. Piftia de
    cocoş şi de gâscă reprezintă un preparat tradiţional din
    Muntenia,
    servit demult şi la curţile domneşti şi boiereşti.


    O altă vedetă a mesei
    festive de Anul Nou este salata boeuf. După cum sublinia Radu Anton Roman, un
    mare cronicar al gastronomiei româneşti, este una dintre cele mai stranii şi
    mai neaşteptate mâncăruri româneşti. Cu tot numele francez, mâncarea are la
    bază o salată germană amestecată cu maioneză şi inventată în bucătăriile
    boierilor din Valahia. În ceea ce priveşte numele, probabil că inventatorul
    acesteia a lansat-o pe piaţă sub această denumire salade de boeuf pentru că
    salată de bou, având şi conotaţii peiorative, nu ar fi avut darul de a atrage
    clienţii. În Germania există o salată asemănătoare, cu un amestec de carne,
    legume fierte, sfeclă roşie, ceapă şi castraveţi muraţi, cunoscută în România
    sub denumirea de salată berlineză.


    Ouăle umplute reprezintă o
    altă atracţie a mesei de Revelion. Acest aperitiv este uşor de preparat. Avem
    nevoie de 10 ouă pentru umplut şi de un altul pentru maioneză, iar pentru
    umplutură folosim pate de ficat sau brânză. Se lasă ouăle la fiert până se fac
    tari şi, până se răcesc se pregăteşte maioneza din gălbenuşul unui ou crud, care
    se amestecă cu puţin muştar şi cu ulei care se adaugă puţin câte puţin până
    când obţinem cantitatea dorită. Apoi, se taie ouăle pe lung, iar gălbenuşurile
    vor fi amestecate cu pateul, cu puţin piper măcinat şi cu sare după gust. Cu
    acest amestec vor fi umplute jumătăţile de ou, după care vor fi puse pe un
    platou şi ornate cu maioneză şi, eventual, cu o frunză de pătrunjel.


    După aperitive, urmează felurile principale de
    mâncare precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din carne de porc cu garnitură
    de varză călită, iar la desert prăjituri, cozonac şi plăcinta cu răvaşe. În
    această plăcintă specială de Revelion, cu brânză dulce şi cu stafide, se află şi bileţele pe care sunt scrise
    diferite mesaje. În fiecare porţie există câte un bileţel pe care cel care îl
    descoperă va citi o predicţie pentru anul în care tocmai a intrat.

  • Preparate de Anul Nou

    Preparate de Anul Nou

    Mulţi români obişnuiesc să petreacă noaptea de Revelion acasă, în jurul
    mesei pe care sunt aduse diferite preparate tradiţionale pentru această noapte
    specială. Pe lângă bradul decorat cu globuri şi beteală, în locuinţă trebuie să fie ramuri
    de vâsc, o plantă semiparazită care se dezvoltă pe crengile copacilor, dar despre care se spune că aduce noroc. Petrecerea
    începe, de obicei, la ora 21 şi se încheie spre dimineaţă, iar masa de Revelion este
    alcătuită din aperitive reci şi calde, fel principal şi desert, stropite cu
    băuturi alcoolice şi non-alcoolice, dintre care nu trebuie să lipsească vinul
    spumant.

    Mesenii sunt îmbiaţi cu diverse aperitive precum ouă umplute, salată boeuf,
    brânzeturi, preparate din carne de porc şi piftie. Pentru masa festivă de Anul Nou se
    pregăteşte, de obicei, piftie de porc însă, având în vedere consumul în exces
    a cărnii de porc din zilele Crăciunului, se face
    piftie din carne de pasăre. Piftia de
    cocoş şi de gâscă reprezintă un preparat tradiţional din
    Muntenia,
    servit demult şi la curţile domneşti şi boiereşti.


    O altă vedetă a mesei
    festive de Anul Nou este salata boeuf. După cum sublinia Radu Anton Roman, un
    mare cronicar al gastronomiei româneşti, este una dintre cele mai stranii şi
    mai neaşteptate mâncăruri româneşti. Cu tot numele francez, mâncarea are la
    bază o salată germană amestecată cu maioneză şi inventată în bucătăriile
    boierilor din Valahia. În ceea ce priveşte numele, probabil că inventatorul
    acesteia a lansat-o pe piaţă sub această denumire salade de boeuf pentru că
    salată de bou, având şi conotaţii peiorative, nu ar fi avut darul de a atrage
    clienţii. În Germania există o salată asemănătoare, cu un amestec de carne,
    legume fierte, sfeclă roşie, ceapă şi castraveţi muraţi, cunoscută în România
    sub denumirea de salată berlineză.


    Ouăle umplute reprezintă o
    altă atracţie a mesei de Revelion. Acest aperitiv este uşor de preparat. Avem
    nevoie de 10 ouă pentru umplut şi de un altul pentru maioneză, iar pentru
    umplutură folosim pate de ficat sau brânză. Se lasă ouăle la fiert până se fac
    tari şi, până se răcesc se pregăteşte maioneza din gălbenuşul unui ou crud, care
    se amestecă cu puţin muştar şi cu ulei care se adaugă puţin câte puţin până
    când obţinem cantitatea dorită. Apoi, se taie ouăle pe lung, iar gălbenuşurile
    vor fi amestecate cu pateul, cu puţin piper măcinat şi cu sare după gust. Cu
    acest amestec vor fi umplute jumătăţile de ou, după care vor fi puse pe un
    platou şi ornate cu maioneză şi, eventual, cu o frunză de pătrunjel.


    După aperitive, urmează felurile principale de
    mâncare precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din carne de porc cu garnitură
    de varză călită, iar la desert prăjituri, cozonac şi plăcinta cu răvaşe. În
    această plăcintă specială de Revelion, cu brânză dulce şi cu stafide, se află şi bileţele pe care sunt scrise
    diferite mesaje. În fiecare porţie există câte un bileţel pe care cel care îl
    descoperă va citi o predicţie pentru anul în care tocmai a intrat.