Tag: aravană a Clătitelor

  • Parada clătitelor

    Parada clătitelor

    La
    sfârşitul săptămânii trecute, staţiunea Mneas din judeţul Arad a fost gazda unui festival cu o tradiţie de peste 20 de ani, Parada
    Clătitelor. Pentru că la ediţia de anul trecut au venit aşa de mulţi spectatori
    încât poliţia a dirijat cu greu traficul auto, pentru evenimentul din acest an
    au fost pregătite 20 de mii clătite faţă de cele 15 mii de anul trecut. Parada
    Clătitelor din nu este însă singurul festival de acest fel organizat în
    România. La Prejmer, în judeţul Braşov, în februarie – martie este organizată o Caravană a
    Clătitelor, eveniment care şi-a propus să aducă astfel în atenţie un obicei al
    saşilor din zona Braşovului, legat, se pare, de plecarea tinerilor în armată.
    Aceştia colindau prin sat pentru a-şi lua rămas bun, împărţind tuturor clătite
    pentru ca oamenii să nu îi uite.


    Pentru aluatul de
    clătite avem nevoie de un pahar de făină, de un ou, de jumătate de pahar de
    lapte, de apă minerală sau sifon, de ulei şi sare. Amestecăm făina cu oul
    într-un castron şi adăugăm laptele până când obţinem un aluat cremos, de
    consistenţa smântânii. Clătitele se prăjesc în tigaie în care turnăm foarte puţin
    ulei pe care îl încingem înainte de a turna aluatul, cu ajutorul unui polonic.
    Stratul trebuie să fie subţire şi uniform, iar clătita se prăjeşte până ce
    capătă o culoare aurie, după care, cu ajutorul unei spatule sau, dacă aveţi
    dexteritate, printr-o mişcare energică în sus a tigăii, o întoarceţi pe partea
    cealaltă.


    Inventate,
    se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa astfel încât le putem
    întâlni sub diferite nume în vestul Europei şi pe continentul nord-american,
    dar şi în Europa centrală şi de Est. Pot fi servite ca desert, umplute cu
    dulceaţă, gem sau cremă de ciocolată, dar şi ca aperitiv atunci când sunt
    umplute cu legume sau cu carne. Uneori sunt consumate împreună cu felul
    principal, de exemplu în Slovacia, unde friptura de gâscă este servită cu varză
    roşie călită şi cu clătite. Şi în România le găsim pretutindeni, cel mai
    frecvent ca desert, cu umplutură de dulceaţă.


    În Transilvania găsim şi clătite cu umplutură
    de carne tocată, de pui, de porc sau de vită, amestecată cu ceapă şi cu
    ciuperci călite şi condimentată cu piper, cimbru, mărar sau boia. În Maramureş
    am întâlnit însă un preparat inedit, dar care ţine cont de tradiţiile
    gastronomice ale regiunii, clătite cu cârnaţi. Şi în zona Braşovului (centrul
    României) am întâlnit o reţetă de clătite cu carne. După ce am pregătit clătite
    de dimensiuni mai mari, fără a folosi zahăr, pregătim și umplutura. Avem nevoie de o ceapă, de un sfert de kg
    de ciuperci, de un sfert de kg de carne tocată, de pui, de porc sau de vită şi
    de condimente specifice (piper, cimbru, mărar sau boia). Călim uşor ceapa,
    tocată mărunt, adăugăm carnea şi ciupercile, de asemenea, tocate, apoi turnăm
    un pahar cu apă şi lăsăm umplutura să fiarbă înăbuşit. Condimentăm cu piper, cimbru și mărar mărunțit și adăugăm
    sare după gust. Umplem clătitele, le înpăturim, le dăm prin ou şi pesmet şi le
    prăjim în ulei. Există şi varianta de a le pune într-un vas, una peste alta,
    între ele fiind straturi de carne tocată în amestec cu ciuperci și ceapă. Le
    acoperim cu smântână şi le lăsăm în cuptor la foc mediu, pentru circa 20 de
    minute. Se porționează și se servesc imediat.

  • Parada clătitelor

    Parada clătitelor

    La
    sfârşitul săptămânii trecute, staţiunea Mneas din judeţul Arad a fost gazda unui festival cu o tradiţie de peste 20 de ani, Parada
    Clătitelor. Pentru că la ediţia de anul trecut au venit aşa de mulţi spectatori
    încât poliţia a dirijat cu greu traficul auto, pentru evenimentul din acest an
    au fost pregătite 20 de mii clătite faţă de cele 15 mii de anul trecut. Parada
    Clătitelor din nu este însă singurul festival de acest fel organizat în
    România. La Prejmer, în judeţul Braşov, în februarie – martie este organizată o Caravană a
    Clătitelor, eveniment care şi-a propus să aducă astfel în atenţie un obicei al
    saşilor din zona Braşovului, legat, se pare, de plecarea tinerilor în armată.
    Aceştia colindau prin sat pentru a-şi lua rămas bun, împărţind tuturor clătite
    pentru ca oamenii să nu îi uite.


    Pentru aluatul de
    clătite avem nevoie de un pahar de făină, de un ou, de jumătate de pahar de
    lapte, de apă minerală sau sifon, de ulei şi sare. Amestecăm făina cu oul
    într-un castron şi adăugăm laptele până când obţinem un aluat cremos, de
    consistenţa smântânii. Clătitele se prăjesc în tigaie în care turnăm foarte puţin
    ulei pe care îl încingem înainte de a turna aluatul, cu ajutorul unui polonic.
    Stratul trebuie să fie subţire şi uniform, iar clătita se prăjeşte până ce
    capătă o culoare aurie, după care, cu ajutorul unei spatule sau, dacă aveţi
    dexteritate, printr-o mişcare energică în sus a tigăii, o întoarceţi pe partea
    cealaltă.


    Inventate,
    se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa astfel încât le putem
    întâlni sub diferite nume în vestul Europei şi pe continentul nord-american,
    dar şi în Europa centrală şi de Est. Pot fi servite ca desert, umplute cu
    dulceaţă, gem sau cremă de ciocolată, dar şi ca aperitiv atunci când sunt
    umplute cu legume sau cu carne. Uneori sunt consumate împreună cu felul
    principal, de exemplu în Slovacia, unde friptura de gâscă este servită cu varză
    roşie călită şi cu clătite. Şi în România le găsim pretutindeni, cel mai
    frecvent ca desert, cu umplutură de dulceaţă.


    În Transilvania găsim şi clătite cu umplutură
    de carne tocată, de pui, de porc sau de vită, amestecată cu ceapă şi cu
    ciuperci călite şi condimentată cu piper, cimbru, mărar sau boia. În Maramureş
    am întâlnit însă un preparat inedit, dar care ţine cont de tradiţiile
    gastronomice ale regiunii, clătite cu cârnaţi. Şi în zona Braşovului (centrul
    României) am întâlnit o reţetă de clătite cu carne. După ce am pregătit clătite
    de dimensiuni mai mari, fără a folosi zahăr, pregătim și umplutura. Avem nevoie de o ceapă, de un sfert de kg
    de ciuperci, de un sfert de kg de carne tocată, de pui, de porc sau de vită şi
    de condimente specifice (piper, cimbru, mărar sau boia). Călim uşor ceapa,
    tocată mărunt, adăugăm carnea şi ciupercile, de asemenea, tocate, apoi turnăm
    un pahar cu apă şi lăsăm umplutura să fiarbă înăbuşit. Condimentăm cu piper, cimbru și mărar mărunțit și adăugăm
    sare după gust. Umplem clătitele, le înpăturim, le dăm prin ou şi pesmet şi le
    prăjim în ulei. Există şi varianta de a le pune într-un vas, una peste alta,
    între ele fiind straturi de carne tocată în amestec cu ciuperci și ceapă. Le
    acoperim cu smântână şi le lăsăm în cuptor la foc mediu, pentru circa 20 de
    minute. Se porționează și se servesc imediat.