Tag: asigurat

  • Comisia încurajează cetăţenii care călătoresc în ţările UE să utilizeze cardul european de sănătate

    Comisia încurajează cetăţenii care călătoresc în ţările UE să utilizeze cardul european de sănătate

    Chiar dacă nu prea luăm în calcul, atunci când plecăm în vacanţă în străinătate, că ne putem îmbolnăvi sau accidenta, există situaţii care ne aduc în cabinetul medicului, ceea ce implică şi costuri suplimentare, dacă nu am încheiat şi o asigurare medicală. În Uniunea Europeană, există însă un instrument la îndemâna oricărui cetăţean plătitor de taxe: cardul european de asigurări de sănătate.

    Comisia Europeană aminteşte că acesta este valabil în orice țară din Uniunea Europeană, dar şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit.

    Cardul ne permite să primim îngrijiri medicale necesare și urgente în străinătate, inclusiv pentru boli cronice sau pentru sarcină și naștere. El nu este o alternativă la asigurarea de călătorie și nu acoperă costurile medicale private sau tratamentele medicale planificate.

    Prin prezentarea cardului european de asigurări de sănătate, putem obține servicii de asistență medicală direct de la un furnizor public sau contractat, în aceleași condiții și la același cost ca și persoanele asigurate din țara pe care o vizităm.

    Atenţie, însă: sistemul de sănătate al fiecărei țări este diferit, iar serviciile care nu costă nimic acasă ar putea să nu fie gratuite în altă țară. În această situaţie, putem solicita rambursarea costurilor pe care le suportăm pe cont propriu de la instituția națională, când ajungem acasă.

    Cardul European de sănătate se eliberează la cerere care poate fi depusă în scris, la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia ne aflăm, sau online, la adresa www.cardeuropean.ro. Asiguratul va intra in posesia cardului în termen de maxim 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. În cazul în care circumstanţe excepţionale împiedică eliberarea Cardului European sau dacă există situaţii de urgenţă care ar face necesară eliberarea acestuia în mai puţin de 7 zile lucrătoare, casa de asigurări de sănătate va emite un certificat provizoriu de înlocuire.

    Costul cardului european este suportat din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, iar perioada de valabilitate a documentului este de 2 ani de la data emiterii.

  • Cardul de sănătate, în funcţiune

    Cardul de sănătate, în funcţiune

    De la declaraţii liniştitoare ale guvernanţilor, până la scene frizând isteria, asezonate cu legende fanteziste: aceasta pare să fie ‘aventura’ implementării, în România, a cardului de sănătate, care ţine capul de afiş al atenţiei opiniei publice şi, implicit, al presei.



    De posesia unui card de sănătate, obligatoriu începând cu 1 mai, este condiţionată orice decontare a consultaţiilor la medicul de familie sau la spital şi eliberarea, în farmacii, de medicamente compensate. Or, la nici o săptămână de la intrarea lui în funcţiune, doctorii se plâng că sistemul informatic de citire a cardurilor nu este pe deplin funcţional, avertizând asupra haosului şi a nemulţumirilor din rândul pacienţilor, care, în plus, nu au primit, toţi, sesam-ul de plastic cu pricina.



    Pe de o parte, autorităţile declară că, până acum, au fost activate 5 milioane de carduri de sănătate. Mai mult, Casa Naţională de Asigurări spune că programul este perfect funcţional, dar că probleme au apărut din cauză că o parte a furnizorilor de servicii medicale, deşi au beneficiat de o perioadă de pregătire, utilizează cardul pentru prima dată. În plus, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a dat asigurări că, joi, nu au mai fost probleme cu softul care asigură funcţionarea cardului de asigurat şi că majoritatea medicilor şi a furnizorilor şi-au făcut datoria, de la zi la zi numărul serviciilor medicale furnizate în baza lui fiind tot mai mare.



    Pe de altă parte, însă, televiziunile se întrec în a difuza reportaje cu busculadele de la sediul unor Case de Asigurări de Sănătate, luate cu asalt de persoane care încearcă să îşi recupereze cardul pe care alţi concetăţeni ai lor l-au primit de luni bune, la domiciliu, prin poştă. Numai la Bucureşti, în primele 6 zile ale acestei luni, au fost primite 7.000 de solicitări în acest sens pe internet şi 3.000 pe hârtie.



    Pentru a nu se mai înghesui inutil la ghişee, populaţiei i se recomandă ca, înainte de a solicita cardul, să verifice online, pe site-ul Casei, dacă a fost emis sau nu. Iar celor care au trimis cereri, să aştepte să fie anunţati telefonic când trebuie să se prezinte pentru a-l ridica. Oricum, deocamdată medicii sunt obligaţi să-i trateze pe pacienţi, dacă sunt asiguraţi, chiar şi în situaţia în care nu prezintă cardurile, iar Casa de Asigurări de Sănătate promite că va deconta serviciile.



    De o ‘decontare’, dar de natură ceva mai specială, a fost vorba, zilele acestea, şi când unii au susţinut că posesori de card de sănătate, din lipsă de informare sau educaţie, ar fi încercat să-l introducă în bancomatele bancare. Băncile au verificat şi nu au găsit niciun card de asigurat – au spus guvernanţii, care cred că întrevăd în această legendă pare-se fantezistă o stratagemă nereuşită a celor care se opun implementării sistemului.