Tag: Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara

  • Plan european pentru îmbunătățirea procedurii de aprobare a utilizării pesticidelor

    Plan european pentru îmbunătățirea procedurii de aprobare a utilizării pesticidelor

    Pesticidele folosite în agricultură sunt foarte toxice pentru organismul uman. Chiar dacă există norme care reglementează limitele în care pesticidele pot fi folosite, în alimente rămân urme care ar putea să ne afecteze sănătatea. Parlamentul European propune o mai bună gestionare a acestor produse chimice în UE.

    Europenii sunt tot mai preocupaţi de reziduurile de pesticide din alimente. 50% din alimentele testate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, în 2016, conţineau reziduuri de pesticide, cu 3,8% peste limita admisă. Chiar dacă aceste substanţe sunt monitorizare cu atenţie în UE, în ultimii ani au apărut îngrijorări referitoare la procedura de autorizare şi aprobare a pesticidelor, mai ales după controversa privind reînnoirea aprobării glifosatului din 2017.

    Pentru a proteja mai bine sănătatea europenilor, Parlamentul European solicită luarea de măsuri privind îmbunătățirea gestionării pesticidelor în UE. Pentru asta, în 2018, PE a înfiinţat o comisie specială care să se ocupe de procedura de aprobare a UE pentru pesticide iar la începutul acestui an eurodeputaţii au aprobat raportul final al acestei comisii prin care solicită proceduri mai transparente şi mai responsabile pentru pesticide. Raportul menționează că publicul ar trebui să aibă acces la studiile utilizate în procedura de autorizare, inclusiv toate datele și informațiile aflate la baza cererilor de autorizare. Totodată, eurodeputaţii consideră că experții ar trebui să revizuiască studiile privind potențialul cancerigen al glifosatului și că ar trebui să se stabilească niveluri maxime de reziduuri pentru soluri și ape de suprafață. Eurodeputații mai propun ca pesticidele să nu mai fie utilizate în spații mari lângă școli, grădinițe, spații de joacă, spitale, maternități și centre de îngrijire.

    Norbert Lins, co-raportorul dosarului, a declarat: Recomandarea noastră pentru procedurile de autorizare este de a le face mai eficiente, transparente și robuste. Sunt convins că va fi așa. De ce? Pentru că am creat un nivel mai ridicat de protecție pentru utilizatori și consumatori. Dar ne asigurăm că există proceduri responsabile pentru agricultori și pentru industrie.

    Un registru european comun ar urma să fie creat pentru studiile comandate, astfel încât Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară să poată verifica dacă întreprinderile nu păstrează studii nefavorabile. În cazul în care există motive de îndoială cu privire la dovezile furnizate de solicitanți, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară poate solicita studii suplimentare.


  • Măsuri pentru creșterea încrederii în studiile științifice în domeniul siguranței alimentare

    Măsuri pentru creșterea încrederii în studiile științifice în domeniul siguranței alimentare

    Comisia Europeană a răspuns preocupărilor exprimate de cetățenii europeni printr-o propunere de îmbunătățire a
    transparenței studiilor științifice în domeniul siguranței alimentare
    .
    Propunerea se bazează pe verificarea de către Comisia Europeană a adecvării
    legislației alimentare generale care necesită o actualizare. Aceasta va oferi
    cetățenilor un acces mai bun la informațiile referitoare la aprobările privind
    lanțul agroalimentar transmise Autorității Europene pentru Siguranța
    Alimentară, va oferi posibilitatea solicitării de către Comisie a unor studii
    suplimentare și îi va implica mai mult pe oamenii de știință din statele membre
    în procedurile de aprobare.

    Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans
    Timmermans
    , a declarat: Iată
    ce dorim să obţinem prin intermediul propunerii de astăzi – un mai mare acces
    public la informaţiile transmise de industrie către EFSA, Autoritatea Europeană
    pentru Siguranţă Alimentară
    , mai multe consultări publice în ceea ce priveşte
    studiile ştiinţifice, mai multe garanţii că studiile îndeplinesc condiţiile de
    calitate şi o reformă a guvernanţei EFSA.

    La rândul său, Vytenis Andriukaitis,
    comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: În ceea ce priveşte
    transparenţa, Comisia propune ca toate studiile ştiinţifice întocmite de EFSA pentru
    evaluarea riscurilor să fie publicate şi să fie accesibile tuturor, deoarece
    oamenii sunt interesaţi de sănătate iar consumatorii de siguranţa alimentară. Comisia
    propune o revizuire țintită a regulamentului privind legislația alimentară
    generală, combinată cu o revizuire a opt acte legislative sectoriale. Comisia
    Europeană intenționează ca această propunere de îmbunătățire a transparenței
    studiilor științifice în domeniul siguranței alimentare să fie adoptată în
    actuala perioadă legislativă, adică până la jumătatea anului 2019, în vederea
    punerii rapide în aplicare.