Tag: biscuiti

  • Colivă

    Colivă

    Un preparat specific ritualurilor
    ortodoxe este coliva, un amestec de boabe de grâu, fierte şi amestecate cu
    miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în limbile greacă, bulgară şi sârbă,
    coliva a fost introdusă în ritualul în stil ortodox de înmormântare sau de
    pomenire a morţilor în secolul al 4-lea şi are la bază o întâmplare petrecută în
    timpul împăratului roman Iulian Apostatul care, dorind să-i umilească pe creştini,
    a dat ordin guvernatorului Constantinopolului să fie stropite alimentele din
    pieţe cu sângele jertfit idolilor. Creştinii au aflat însă şi nu au luat nimic
    din piaţă, preferând să mănânce grâu fiert cu miere. De atunci, coliva a fost
    introdusă în ritualul pomenirii celor răposaţi. Ea trebuie adusă împreună cu o
    sticlă de vin la slujba de sâmbătă din biserica ortodoxă.


    Prepararea
    colivei are şi un ritual. Boabele de grâu decorticate, care se numesc arpacaş,
    trebuie spălate de nouă ori în apă rece, înainte de a fi puse la fiert. Se
    foloseşte un kg de arpacaş, jumătate de kg de zahăr sau un borcan de miere cu o
    capacitate de circa 400 de mililitri, jumătate de kg de nucă, 100 de grame de
    stafide, esenţă de vanilie, câţiva biscuiţi simpli, cacao, bomboane de ciocolată
    albă pentru ornament. Arpacaşul se pune la fiert în apă cu puţină sare, la foc
    mic, pentru a nu se prinde de fundul vasului şi se lasă până când boabele încep
    să înflorească. Arpacaşul nu trebuie amestecat în vasul în care fierbe, pentru
    ca boabele de grâu să nu se zdrobească. După ce vasul a fost îndepărtat de pe
    foc, se scurge apa şi se lasă la răcit. În continuare, boabele de grâu sunt
    amestecate cu mierea sau zahărul, cu nuca măcinată, cu stafidele şi cu puţină
    esenţă de vanilie, până ce se omogenizează.


    Pe un platou
    se întinde un strat subţire de biscuiţi simpli, pe care în prealabil i-am
    măcinat. Apoi se răstoarnă amestecul de boabe de grâu, nucă şi stafide şi se
    modelează după forma platoului, nivelând deasupra şi pe partea laterală,
    obţinând un strat cu o grosime de circa 5 cm. Apoi se presară un strat subţire de
    biscuiţi măcinaţi, iar deasupra, cu ajutorul unei forme, se poate pudra cu
    cacao astfel încât să se obţină o formă de cruce. De asemenea, coliva poate fi
    ornată cu bomboane. După slujba de înmormântare sau de pomenire, coliva este
    porţionată şi oferită celor prezenţi, împreună cu un pahar de vin.

  • Colivă

    Colivă

    Un preparat specific ritualurilor
    ortodoxe este coliva, un amestec de boabe de grâu, fierte şi amestecate cu
    miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în limbile greacă, bulgară şi sârbă,
    coliva a fost introdusă în ritualul în stil ortodox de înmormântare sau de
    pomenire a morţilor în secolul al 4-lea şi are la bază o întâmplare petrecută în
    timpul împăratului roman Iulian Apostatul care, dorind să-i umilească pe creştini,
    a dat ordin guvernatorului Constantinopolului să fie stropite alimentele din
    pieţe cu sângele jertfit idolilor. Creştinii au aflat însă şi nu au luat nimic
    din piaţă, preferând să mănânce grâu fiert cu miere. De atunci, coliva a fost
    introdusă în ritualul pomenirii celor răposaţi. Ea trebuie adusă împreună cu o
    sticlă de vin la slujba de sâmbătă din biserica ortodoxă.


    Prepararea
    colivei are şi un ritual. Boabele de grâu decorticate, care se numesc arpacaş,
    trebuie spălate de nouă ori în apă rece, înainte de a fi puse la fiert. Se
    foloseşte un kg de arpacaş, jumătate de kg de zahăr sau un borcan de miere cu o
    capacitate de circa 400 de mililitri, jumătate de kg de nucă, 100 de grame de
    stafide, esenţă de vanilie, câţiva biscuiţi simpli, cacao, bomboane de ciocolată
    albă pentru ornament. Arpacaşul se pune la fiert în apă cu puţină sare, la foc
    mic, pentru a nu se prinde de fundul vasului şi se lasă până când boabele încep
    să înflorească. Arpacaşul nu trebuie amestecat în vasul în care fierbe, pentru
    ca boabele de grâu să nu se zdrobească. După ce vasul a fost îndepărtat de pe
    foc, se scurge apa şi se lasă la răcit. În continuare, boabele de grâu sunt
    amestecate cu mierea sau zahărul, cu nuca măcinată, cu stafidele şi cu puţină
    esenţă de vanilie, până ce se omogenizează.


    Pe un platou
    se întinde un strat subţire de biscuiţi simpli, pe care în prealabil i-am
    măcinat. Apoi se răstoarnă amestecul de boabe de grâu, nucă şi stafide şi se
    modelează după forma platoului, nivelând deasupra şi pe partea laterală,
    obţinând un strat cu o grosime de circa 5 cm. Apoi se presară un strat subţire de
    biscuiţi măcinaţi, iar deasupra, cu ajutorul unei forme, se poate pudra cu
    cacao astfel încât să se obţină o formă de cruce. De asemenea, coliva poate fi
    ornată cu bomboane. După slujba de înmormântare sau de pomenire, coliva este
    porţionată şi oferită celor prezenţi, împreună cu un pahar de vin.