Tag: branzeturi

  • Preparate de Anul Nou

    Preparate de Anul Nou

    Mulţi români obişnuiesc să
    petreacă noaptea de Revelion acasă, în jurul mesei pe care sunt aduse diferite
    preparate tradiţionale pentru această noapte specială. Pe lângă brad, locuinţa
    este decorată cu crenguţe de vâsc despre care se spune că aduc noroc. Masa
    festivă de Revelion începe după ora 21, iar musafirii sunt îmbiaţi cu diverse
    aperitive precum ouă umplute, salată boeuf, brânzeturi, preparate din carne de
    porc şi piftie de cocoş, de gâscă sau de porc. Pe platoul cu aperitive se pun
    felii de slănină şi de şuncă afumată. Slănina şi şunca pot fi puse între straturi de sare
    şi lăsate circa 3-4 saptămâni, după care sunt curăţate de sare şi puse la
    zvântat înaintea afumării. Există şi posibilitatea de a pune şunca şi slănina
    în baiţ, un amestec de sare şi condimente (foi de dafin, usturoi, boabe de
    piper, ardei iute sau boia). Acest amestec, cu multă sare, trebuie fiert, apoi
    răcit. Bucăţile de şuncă şi de slănină sunt lăsate în acest baiţ timp de o
    săptămână înainte de a trece prin procesul de afumare. Toate produsele afumate
    din carne de porc pot fi consumate ca atare, ca o gustare rece. Trebuie făcută
    o menţiune specială pentru ciolanul de porc care este consumat cald în
    mâncăruri în care garnitura este fie fasolea boabe, fie varza călită.



    După aperitive urmează felurile principale de
    mâncare precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din carne de porc cu garnitură
    de varză călită. Tradiţia de a mânca preparate pe bază de carne de porc este
    întâlnită în mai multe tări precum Spania, Austria, Germania, Italia sau
    Ungaria. În multe ţări se servesc purceluşi de lapte, iar în Austria pe masa de
    Revelion se află purceluşi de marţipan, iar toate acestea pentru că tradiţia de
    a mânca de Anul Nou preparate din carne de porc se bazează pe credinţa că
    porcul simbolizează progresul şi prosperitatea. Un preparat mai elaborat
    este pulpa de porc la tavă.
    Pentru a frăgezi carnea,
    aceasta poate fi lăsată în prealabil în
    baiţ. Avem nevoie de o bucată de pulpă de porc de circa 1,5 kg pe care o tăiem în felii cu o
    grosime de circa un cm. Pe fiecare felie presărăm tarhon, cimbru şi busuioc
    uscat şi mărunţit, una, două foi de dafin, piper râşnit şi sare. Punem feliile
    de carne astfel condimentate într-o tavă adâncă şi turnăm vin alb, atât cât să
    acopere integral carnea. Lăsăm tava la rece timp de câteva ore, iar apoi o
    băgăm în cuptor la foc potrivit pentru circa o oră. În tavă putem adăuga
    ciuperci, tăiate felii. Din când în când întoarcem bucăţile de friptură de pe o
    parte pe alta pentru a se rumeni omogen, iar spre final le mai stropim cu sos
    din tavă. Garnitura potrivită este piureul de cartofi, iar ca salată gogonele
    sau castraveţi în saramură. Este recomandat, de asemenea, un pahar de vin roşu
    sec sau demisec, la temperatura camerei sau un vin alb sec, bine răcit.


    Unul din preparatele care nu ar trebui să
    lipsească de pe masa de Anul Nou a românilor este plăcinta cu răvaşe. Este o
    plăcintă cu brânză dulce şi cu stafide în care se află şi bileţele de hârtie pe
    care sunt scrise mesaje. Fiecare mesean care va servi această plăcintă va
    descoperi o predicţie pentru anul care vine sau un amănunt care îl
    caracterizează.


    Pentru că este ultima
    rubrică gastronomică din acest an, nu ne rămâne decât să vă urăm Poftă bună şi La mulţi ani!.

  • Preparate de Anul Nou

    Preparate de Anul Nou

    Mulţi români obişnuiesc să
    petreacă noaptea de Revelion acasă, în jurul mesei pe care sunt aduse diferite
    preparate tradiţionale pentru această noapte specială. Pe lângă brad, locuinţa
    este decorată cu crenguţe de vâsc despre care se spune că aduc noroc. Masa
    festivă de Revelion începe după ora 21, iar musafirii sunt îmbiaţi cu diverse
    aperitive precum ouă umplute, salată boeuf, brânzeturi, preparate din carne de
    porc şi piftie de cocoş, de gâscă sau de porc. Pe platoul cu aperitive se pun
    felii de slănină şi de şuncă afumată. Slănina şi şunca pot fi puse între straturi de sare
    şi lăsate circa 3-4 saptămâni, după care sunt curăţate de sare şi puse la
    zvântat înaintea afumării. Există şi posibilitatea de a pune şunca şi slănina
    în baiţ, un amestec de sare şi condimente (foi de dafin, usturoi, boabe de
    piper, ardei iute sau boia). Acest amestec, cu multă sare, trebuie fiert, apoi
    răcit. Bucăţile de şuncă şi de slănină sunt lăsate în acest baiţ timp de o
    săptămână înainte de a trece prin procesul de afumare. Toate produsele afumate
    din carne de porc pot fi consumate ca atare, ca o gustare rece. Trebuie făcută
    o menţiune specială pentru ciolanul de porc care este consumat cald în
    mâncăruri în care garnitura este fie fasolea boabe, fie varza călită.



    După aperitive urmează felurile principale de
    mâncare precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din carne de porc cu garnitură
    de varză călită. Tradiţia de a mânca preparate pe bază de carne de porc este
    întâlnită în mai multe tări precum Spania, Austria, Germania, Italia sau
    Ungaria. În multe ţări se servesc purceluşi de lapte, iar în Austria pe masa de
    Revelion se află purceluşi de marţipan, iar toate acestea pentru că tradiţia de
    a mânca de Anul Nou preparate din carne de porc se bazează pe credinţa că
    porcul simbolizează progresul şi prosperitatea. Un preparat mai elaborat
    este pulpa de porc la tavă.
    Pentru a frăgezi carnea,
    aceasta poate fi lăsată în prealabil în
    baiţ. Avem nevoie de o bucată de pulpă de porc de circa 1,5 kg pe care o tăiem în felii cu o
    grosime de circa un cm. Pe fiecare felie presărăm tarhon, cimbru şi busuioc
    uscat şi mărunţit, una, două foi de dafin, piper râşnit şi sare. Punem feliile
    de carne astfel condimentate într-o tavă adâncă şi turnăm vin alb, atât cât să
    acopere integral carnea. Lăsăm tava la rece timp de câteva ore, iar apoi o
    băgăm în cuptor la foc potrivit pentru circa o oră. În tavă putem adăuga
    ciuperci, tăiate felii. Din când în când întoarcem bucăţile de friptură de pe o
    parte pe alta pentru a se rumeni omogen, iar spre final le mai stropim cu sos
    din tavă. Garnitura potrivită este piureul de cartofi, iar ca salată gogonele
    sau castraveţi în saramură. Este recomandat, de asemenea, un pahar de vin roşu
    sec sau demisec, la temperatura camerei sau un vin alb sec, bine răcit.


    Unul din preparatele care nu ar trebui să
    lipsească de pe masa de Anul Nou a românilor este plăcinta cu răvaşe. Este o
    plăcintă cu brânză dulce şi cu stafide în care se află şi bileţele de hârtie pe
    care sunt scrise mesaje. Fiecare mesean care va servi această plăcintă va
    descoperi o predicţie pentru anul care vine sau un amănunt care îl
    caracterizează.


    Pentru că este ultima
    rubrică gastronomică din acest an, nu ne rămâne decât să vă urăm Poftă bună şi La mulţi ani!.