Tag: branzoaice

  • Brânzoaice

    Brânzoaice

    În toate
    regiunile României întâlnim
    gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova
    întâlnim faimoasele poale-n brâu, o
    plăcintă de dimensiune
    mai mică sau, dacă doriţi, o gogoaşă căreia îi împletim aluatul în partea
    superioară şi căreia i se mai spune şi brânzoaică. În Dobrogea, acest produs de patiserie este umplut
    cu brânză sărată, la fel ca şi în Transilvania
    unde a împrumutat numele de langoş, din gastronomia maghiară. Diferenţe sunt şi la modul de preparare, brânzoaicele fiind coapte în cuptor, în timp
    ce langoşii sunt prăjiţi în ulei, ca
    orice gogoaşă. În Munţii
    Apuseni întâlnim un alt
    fel de plăcintă, umplută de brânză de burduf amestecată cu mărar. Aluatul dospit este întins cu un sucitor, în mijloc se pune umplutura, marginile foii de
    aluat sunt aduse spre centru, după care, tot cu
    ajutorul sucitorului, aluatul trebuie întins într-o formă rotundă care să
    încapă într-o tigaie, unde se prăjeşte în puţin ulei. Există si
    varianta ca această plăcintă să fie coaptă pe o
    tablă încinsă. Ca
    formă, seamănă cu o clătită, numai că este umplută deja cu brânză.


    Pentru
    brânzoaice sau aşa-numitele poale-n brâu, în zona Moldovei sunt organizate şi
    festivaluri specifice, pe de o parte,
    pentru a pune în evidenţă priceperea unor concurenţi de a face plăcinte după reţete originale, iar pe de altă parte, pentru a promova atracţiile zonei. Pentru a pregăti poale-n brâu, avem nevoie de jumătate de kg de făină, de 50
    de grame de drojdie sau de un plic de drojdie uscată, de 4 ouă, de lapte, zahăr
    şi sare. Pentru umplutură ne trebuie brânză de vaci sărată pe care o amestecăm
    cu puţin mărar sau brânză dulce în care adăugăm şi stafide. Dacă folosim
    drojdie uscată, atunci amestecăm direct ingredientele cu făina. Pentru a
    pregăti aluatul, drojdia trebuie dizolvată în lapte călduţ, iar apoi se
    amestecă cu 3 gălbenuşuri de ou şi cu 100 de grame de zahăr. Turnăm acest
    amestec într-un vas mai mare, deasupra făinii şi amestecăm circa 20 de minute
    până obţinem o cocă omogenă pe care o lăsăm la dospit circa o oră, într-o
    încăpere încălzită, fără curenţi de aer. Din acest aluat întindem foi de
    plăcintă nu foarte subţiri pe care le porţionăm în pătrate cu latura de circa 15
    cm. Pe aceste pătrate de aluat, întindem umplutura, după care aducem colţurile
    spre centru, de unde şi asemănarea cu o femeie care îşi ridică poalele
    sau, dacă vreţi, îşi pune poalele în brâu atunci când intră în apă pentru a spăla rufe
    la râu. Punem aceste plăcinte într-o tavă unsă cu puţin unt. Ungem şi
    plăcintele cu un amestec făcut din gălbenuş de ou şi zahăr şi apoi introducem
    tava în cuptorul deja încălzit, la foc potrivit, 20 … 30 de minute, până se
    rumenesc.

  • Brânzoaice

    Brânzoaice

    În toate
    regiunile României întâlnim
    gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova
    întâlnim faimoasele poale-n brâu, o
    plăcintă de dimensiune
    mai mică sau, dacă doriţi, o gogoaşă căreia îi împletim aluatul în partea
    superioară şi căreia i se mai spune şi brânzoaică. În Dobrogea, acest produs de patiserie este umplut
    cu brânză sărată, la fel ca şi în Transilvania
    unde a împrumutat numele de langoş, din gastronomia maghiară. Diferenţe sunt şi la modul de preparare, brânzoaicele fiind coapte în cuptor, în timp
    ce langoşii sunt prăjiţi în ulei, ca
    orice gogoaşă. În Munţii
    Apuseni întâlnim un alt
    fel de plăcintă, umplută de brânză de burduf amestecată cu mărar. Aluatul dospit este întins cu un sucitor, în mijloc se pune umplutura, marginile foii de
    aluat sunt aduse spre centru, după care, tot cu
    ajutorul sucitorului, aluatul trebuie întins într-o formă rotundă care să
    încapă într-o tigaie, unde se prăjeşte în puţin ulei. Există si
    varianta ca această plăcintă să fie coaptă pe o
    tablă încinsă. Ca
    formă, seamănă cu o clătită, numai că este umplută deja cu brânză.


    Pentru
    brânzoaice sau aşa-numitele poale-n brâu, în zona Moldovei sunt organizate şi
    festivaluri specifice, pe de o parte,
    pentru a pune în evidenţă priceperea unor concurenţi de a face plăcinte după reţete originale, iar pe de altă parte, pentru a promova atracţiile zonei. Pentru a pregăti poale-n brâu, avem nevoie de jumătate de kg de făină, de 50
    de grame de drojdie sau de un plic de drojdie uscată, de 4 ouă, de lapte, zahăr
    şi sare. Pentru umplutură ne trebuie brânză de vaci sărată pe care o amestecăm
    cu puţin mărar sau brânză dulce în care adăugăm şi stafide. Dacă folosim
    drojdie uscată, atunci amestecăm direct ingredientele cu făina. Pentru a
    pregăti aluatul, drojdia trebuie dizolvată în lapte călduţ, iar apoi se
    amestecă cu 3 gălbenuşuri de ou şi cu 100 de grame de zahăr. Turnăm acest
    amestec într-un vas mai mare, deasupra făinii şi amestecăm circa 20 de minute
    până obţinem o cocă omogenă pe care o lăsăm la dospit circa o oră, într-o
    încăpere încălzită, fără curenţi de aer. Din acest aluat întindem foi de
    plăcintă nu foarte subţiri pe care le porţionăm în pătrate cu latura de circa 15
    cm. Pe aceste pătrate de aluat, întindem umplutura, după care aducem colţurile
    spre centru, de unde şi asemănarea cu o femeie care îşi ridică poalele
    sau, dacă vreţi, îşi pune poalele în brâu atunci când intră în apă pentru a spăla rufe
    la râu. Punem aceste plăcinte într-o tavă unsă cu puţin unt. Ungem şi
    plăcintele cu un amestec făcut din gălbenuş de ou şi zahăr şi apoi introducem
    tava în cuptorul deja încălzit, la foc potrivit, 20 … 30 de minute, până se
    rumenesc.