Tag: brunch

  • De la mezelic la brunch

    De la mezelic la brunch

    În pachetele turistice propuse celor care doresc să descopere obiceiuri uitate ale satului românesc de altădată întâlnim şi oferta gastronomică, ofertă care cuprinde de cele mai multe ori preparate locale şi regionale. După termeni precum trip”, mountain bike”, rafting”, în ofertele turistice a apărut şi termenul brunch” care este o combinaţie între micul dejun şi prânz şi la care se servesc preparate reci şi calde. Spre deosebire de micul dejun, la aşa-zisul brunch” se servesc şi băuturi alcoolice.



    O astfel de gustare era servită în mod tradiţional şi la sărbătoarea satului, mai ales atunci când veneau şi invitaţi din afară, numai că această gustare era denumită mizilic” sau mezelic”. De asemenea, mizilicul era primul fel de la mesele mari precum nunţi sau botezuri. De la sensul propriu de gustare, mizilicul a căpătat şi un sens figurativ pentru a exprima un lucru simplă sau sau o faptă măruntă, lipsită de importanţă, cum ar fi în expresia treaba asta este mizilic”.



    Revenind la sensul propriu, mizilicul de altădată sau brunch-ul de astăzi este de fapt un platou pe care se pun unul sau mai multe feluri de brânzeturi, fire de ceapă verde sau bulbi de ceapă, tăiaţi în sferturi, chifteluţe din carne de porc, slănină, pastramă, salamuri şi cârnaţi afumaţi, tăiaţi felii, precum şi alte legume precum roşii, tăiate în sfert, felii de ardei gras şi de castraveţi. La mesele boiereşti se adăugau şi preparate mai elaborate precum ruladă din carne de păsăre, ouă umplute sau legume şi carne în aspic.



    Într-o carte de reţete boiereşti am întâlnit o variantă interesantă de gustare, la care aceeaşi brânză este prezentată pe platou în culori diferite. Avem nevoie de un kg de brânză telemea pe care o mărunţim şi o frământăm împreună cu un pachet de unt de 200 de grame. Amestecând această brânză frământată cu o legătură de mărar tocat mărunt putem obţine bile de culoare verde. Putem tăia în bucăţi mici un ardei roşu sau un ardei kapia şi, la fel, combinând cu brânza frământată, putem obţine bile de culoare roşiatică. Putem accentua această culoare adăugând boia de ardei dulce. Pe un platou se pot pune, alături de pastramă, cârnaţi, slănină şi astfel bile din telemea, având trei culori: alb, roşu şi verde.

  • De la mezelic la brunch

    De la mezelic la brunch

    În pachetele turistice propuse celor care doresc să descopere obiceiuri uitate ale satului românesc de altădată întâlnim şi oferta gastronomică, ofertă care cuprinde de cele mai multe ori preparate locale şi regionale. După termeni precum trip”, mountain bike”, rafting”, în ofertele turistice a apărut şi termenul brunch” care este o combinaţie între micul dejun şi prânz şi la care se servesc preparate reci şi calde. Spre deosebire de micul dejun, la aşa-zisul brunch” se servesc şi băuturi alcoolice.



    O astfel de gustare era servită în mod tradiţional şi la sărbătoarea satului, mai ales atunci când veneau şi invitaţi din afară, numai că această gustare era denumită mizilic” sau mezelic”. De asemenea, mizilicul era primul fel de la mesele mari precum nunţi sau botezuri. De la sensul propriu de gustare, mizilicul a căpătat şi un sens figurativ pentru a exprima un lucru simplă sau sau o faptă măruntă, lipsită de importanţă, cum ar fi în expresia treaba asta este mizilic”.



    Revenind la sensul propriu, mizilicul de altădată sau brunch-ul de astăzi este de fapt un platou pe care se pun unul sau mai multe feluri de brânzeturi, fire de ceapă verde sau bulbi de ceapă, tăiaţi în sferturi, chifteluţe din carne de porc, slănină, pastramă, salamuri şi cârnaţi afumaţi, tăiaţi felii, precum şi alte legume precum roşii, tăiate în sfert, felii de ardei gras şi de castraveţi. La mesele boiereşti se adăugau şi preparate mai elaborate precum ruladă din carne de păsăre, ouă umplute sau legume şi carne în aspic.



    Într-o carte de reţete boiereşti am întâlnit o variantă interesantă de gustare, la care aceeaşi brânză este prezentată pe platou în culori diferite. Avem nevoie de un kg de brânză telemea pe care o mărunţim şi o frământăm împreună cu un pachet de unt de 200 de grame. Amestecând această brânză frământată cu o legătură de mărar tocat mărunt putem obţine bile de culoare verde. Putem tăia în bucăţi mici un ardei roşu sau un ardei kapia şi, la fel, combinând cu brânza frământată, putem obţine bile de culoare roşiatică. Putem accentua această culoare adăugând boia de ardei dulce. Pe un platou se pot pune, alături de pastramă, cârnaţi, slănină şi astfel bile din telemea, având trei culori: alb, roşu şi verde.

  • Eflorescenţa sau cum să saverezi bucate rawvegane

    Eflorescenţa sau cum să saverezi bucate rawvegane

    Chifteluţe cu spanac, chifteluţe de ovăz, rulouri
    cu quinoa, burgeri, pizza, salata boeuf, salata cu spanac şi quinoa, mix de
    bruschete cu vlăstari, salata fresh cu avocado, ceai de ghimbir, kombucha, tort
    crunch, tort de lămâie, bomboane de ciocolată, batoane caramel şi bomboane de
    cocos sunt numai câteva dintre tentaţiile unui Brunch rawvegan. Evenimentul
    gastronomic a avut loc într-un
    restaurant bucureştean mai neobişnuit.


    Profitând de soare şi vreme caldă, organizatorii
    s-au gândit să le dea clienţilor lor mai vechi sau mai noi ocazia de a
    socializa, ne-a spus Corina Radu, reprezentant al
    restaurantului rawvegan gazdă: A fost un Brunch, numit Eflorescenţa, nu a
    fost un brunch obişnuit, pentru că intenţia noastră a fost să fie mai degrabă
    un eveniment de socializare. Restaurantul nostru este un restaurant rawvegan,
    strict vegetal, pe bază de fructe, legume şi seminţe. 80% din preparatele
    noastre sunt raw, nu sunt gătite la foc, dar avem şi câteva preparate termic,
    în fiecare zi avem de exemplu câte o supă caldă, care este foarte apreciată de
    clienţi în special în perioada rece şi mai avem câteva feluri de mâncare pe
    care le facem la cuptor. Chiar dacă avem şi preparate gătite, acelea sunt
    făcute prin metode sănătoase, nu prăjim, nu folosim metode care nu sunt
    adecvate. La Brunch am căutat să avem cât mai multe din preparatele noastre,
    astfel încât oamenii să aibă ocazia să testeze cât mai multe.


    Am invitat-o pe Corina Radu să ne facă poftă cu produsele rawvegane
    tradiţionale: Am avut faimoşii burgeri, care sunt o
    atracţie foarte mare, pentru că este un preparat consistent şi, de asemenea,
    oamenii se simt cumva confrotabil, pentru că este şi fast food, clineţii se
    bucură că pot să mănânce burger sau pot să mănânce sărmăluţe sau pot să consume
    brânză, care este făcută din caju. Avem foarte multe preparate care seamănă foarte
    bine cu preparatele tradiţionale, salată beuf, chifteluţe din quinoa, din ovăz,
    din spanac, unele dintre ele seamănă ca gust cu cele din carne, aşa că dacă nu
    ai ştii, nu ţi-ai da seama că sunt vegetale. La acest Brunch am avut foarte
    mare parte din preparatele noastre, deserturi şi băuturi.


    Atmosferă de sărbătoare în care gustului preparatelor li s-a adăugat
    bucuria decorului de primăvară.


    Corina Radu: Au fost peste 50 de participanţi, am avut toate mesele ocupate, am
    creat o atmosferă de primăvară, pentru că numele evenimentului a fost
    Eflorescenţa şi intenţia era cumva să sărbătorim primăvara împreună. Am
    împodobit cu foarte multe flori, colegele noastre purtau coroniţe, am creat o
    atmosferă foarte colorată şi foarte veselă. Clienţii au fost foarte încântaţi
    şi a fost o surpriză plăcută tot setting-ul. Pentru că am adus elemente noi, am
    aşezat nişte vaze foarte frumos colorate şi cumva totul a fost reorganizat.




    Dat fiind entuziasmul clienţilor, vor mai fi organizate şi alte
    Brunch-uri, precum şi diverse workshop-uri de gătit sau pe tema alimentaţiei
    sănătoase. Dar până când oamenii să vor obişnui cu ideea de mâncare rawvegană, aceştia se
    pot bucura de produse asemănătoare chiar şi cu cele fast-food.

    Corina Radu: Tradiţiile noastre sunt foarte puternice, iar în momentul în care vine
    Paştele sau vine Crăciunul îţi vin în minte preparatele specifice. Şi atunci
    chiar avem comenzi de platouri specifice sărbătorii respective. O să aibă
    salată boeuf, mai adăugăm trei sortimente de chifteluţe, brânzica de caju care
    este nelipsită de pe masa oricărui vegan, este un preparat clasic, mai avem un
    pateu foarte bun de măsline, mai avem un pateu care este cremă de caju cu
    turmeric, mai avem şi Falafel, deşi acesta este o preluare din bucătăria
    libaneză. Există şi reţetă de drob rawvegan, facem pască de fiecare Paşte. Şi
    în afară de asta, interacţionăm cu oameni care au şi altă alimentaţie. Şi dacă
    stai la masă şi ei mănâncă burger cu cartofi prăjiţi, atunci îţi comanzi şi tu
    de la noi, burger cu cartofi din ţelină.


    Este o bucătărie foarte gustoasă şi foarte săţioasă care înlocuieşte
    cu succes bucătăria tradiţională, ne-a mai spus interlocutoarea noastră,
    adăugând că dulciurile sunt o tentaţie irezistibilă, fiind singurele dulciuri sănătoase.

    Corina Radu: Dulciurile sunt un alt atu al acestui tip
    de alimentaţie sau a acestui tip de bucătărie, pentru că sunt sănătoase şi
    pentru că au şi nutrienţi. Şi atunci, persoanele interesate de un stil de viaţă
    sănătos caută în primul rând să înlocuiască zahărul cu miere sau fructe
    uscate.


    Bucureştiul
    oferă astfel posibilitatea de a degusta şi,
    eventual, savura preparate rawvegane. Rămâne
    de văzut în ce măsură va ‘prinde această ofertă gastronomică inedită.