Tag: bureti

  • Mâncăruri cu ciuperci

    Mâncăruri cu ciuperci

    În această ediţie, vă prezentăm câteva preparate cu ciuperci, cel mai
    popular fiind tocăniţa. Putem folosi fie
    ciuperci tip champignon din magazin sau din piaţă, fie ciuperci sălbatice,
    precum hribii sau bureţii de fag. Avem nevoie de un kg de ciuperci, de puţin unt sau ulei, de 3 cepe
    de mărime mijlocie, de piper, sare şi de mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile
    sunt curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri, la fel ca şi ceapa pe care o călim uşor în unt sau în ulei. În acelaşi vas în care am călit
    ceapa, adăugăm ciupercile tocate şi le lăsăm la foc mic, pentru că altfel
    există riscul prinderii ciupercilor de fundul vasului. Din când în când,
    amestecăm această compoziţie, adâugând spre final
    puţin piper şi suc de
    roşii. Înainte de a fi luată de pe foc, în această
    mâncare trebuie adăugate frunze tocate de pătrunjel.


    În loc de suc de roşii,
    putem folosi smântână, pe care o turnăm
    spre final, amestecând uşor în cratiţă pentru omogenizare. De fapt, aceasta este o specialitate a bucătăriei bucovinene,
    care foloseşte destul de mult smântâna nu numai pentru a drege ciorbele, ci şi
    la multe preparate precum păstrăvul cu smântână sau, în cazul nostru, la
    tocăniţă. În loc de pătrunjel, la acestă tocăniţă vom pune
    mărar tocat mărunt. În mod similar, putem pregăti ciulama de ciuperci, turnând peste amestecul de ceapă şi ciuperci o
    lingură de făină şi smântână şi amestecând uşor pentru
    omogenizare. Orice variantă de tocăniţă de ciuperci
    poate fi servită împreună cu mămăligă.


    O altă sugestie o
    reprezintă chiftelele de legume cu ciuperci. Avem nevoie de un kilogram de
    cartofi, de o rădăcină de ţelină sau de pătrunjel care trebuie curăţate şi puse
    la fiert în apă cu sare. Mai avem nevoie de jumătate de kilogram de ciuperci
    care trebuie, de asemenea, curăţate, mărunţite şi călite uşor în ulei. După ce
    au fiert, legumele sunt trecute prin maşina de tocat împreună cu ciupercile. În
    acest amestec adăugăm un ou şi puţină făină care are rolul de a absorbi
    surplusul de apă din legume. Eventual, puteţi adăuga puţină brânză rasă. Din
    acest amestec, în care adăugăm sare după gust, modelăm chifteluţele pe care,
    înainte de a le prăji în tigaie, le tăvălim prin făină.

  • Mâncăruri cu ciuperci

    Mâncăruri cu ciuperci

    În această ediţie, vă prezentăm câteva preparate cu ciuperci, cel mai
    popular fiind tocăniţa. Putem folosi fie
    ciuperci tip champignon din magazin sau din piaţă, fie ciuperci sălbatice,
    precum hribii sau bureţii de fag. Avem nevoie de un kg de ciuperci, de puţin unt sau ulei, de 3 cepe
    de mărime mijlocie, de piper, sare şi de mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile
    sunt curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri, la fel ca şi ceapa pe care o călim uşor în unt sau în ulei. În acelaşi vas în care am călit
    ceapa, adăugăm ciupercile tocate şi le lăsăm la foc mic, pentru că altfel
    există riscul prinderii ciupercilor de fundul vasului. Din când în când,
    amestecăm această compoziţie, adâugând spre final
    puţin piper şi suc de
    roşii. Înainte de a fi luată de pe foc, în această
    mâncare trebuie adăugate frunze tocate de pătrunjel.


    În loc de suc de roşii,
    putem folosi smântână, pe care o turnăm
    spre final, amestecând uşor în cratiţă pentru omogenizare. De fapt, aceasta este o specialitate a bucătăriei bucovinene,
    care foloseşte destul de mult smântâna nu numai pentru a drege ciorbele, ci şi
    la multe preparate precum păstrăvul cu smântână sau, în cazul nostru, la
    tocăniţă. În loc de pătrunjel, la acestă tocăniţă vom pune
    mărar tocat mărunt. În mod similar, putem pregăti ciulama de ciuperci, turnând peste amestecul de ceapă şi ciuperci o
    lingură de făină şi smântână şi amestecând uşor pentru
    omogenizare. Orice variantă de tocăniţă de ciuperci
    poate fi servită împreună cu mămăligă.


    O altă sugestie o
    reprezintă chiftelele de legume cu ciuperci. Avem nevoie de un kilogram de
    cartofi, de o rădăcină de ţelină sau de pătrunjel care trebuie curăţate şi puse
    la fiert în apă cu sare. Mai avem nevoie de jumătate de kilogram de ciuperci
    care trebuie, de asemenea, curăţate, mărunţite şi călite uşor în ulei. După ce
    au fiert, legumele sunt trecute prin maşina de tocat împreună cu ciupercile. În
    acest amestec adăugăm un ou şi puţină făină care are rolul de a absorbi
    surplusul de apă din legume. Eventual, puteţi adăuga puţină brânză rasă. Din
    acest amestec, în care adăugăm sare după gust, modelăm chifteluţele pe care,
    înainte de a le prăji în tigaie, le tăvălim prin făină.