Tag: cadmiu

  • Planul european de luptă împotriva cancerului

    Planul european de luptă împotriva cancerului

    În 2020, 2,7
    milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene au fost diagnosticaţi cu cancer, iar
    1,3 millioane şi-au pierdut viaţa. Cercetările arată că în lipsa unor acţiuni
    decisive, numărul de cazuri ar urma să înregistreze o creştere cu 24% până în
    2035, cancerul devenind principala cauză a morţii în UE.

    Astfel, în
    cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului au fost propuse o serie
    de măsuri ce încep să se facă simţite. În cursul lunii august, Comisia
    Europeană a stabilit noi niveluri maxime pentru cadmiu și plumb într-o gamă
    largă de produse alimentare. Aceste măsuri au scopul de a reduce și mai mult
    prezența contaminanților cancerigeni în alimente și de a face alimentele
    sănătoase mai accesibile. Măsurile au început să fie aplicate de la 30 august
    în ceea ce privește nivelul maxim de plumb, respectiv de la 31 august în ceea
    ce privește cadmiul.


    Daniel Ferrie,
    purtător de cuvânt al Comisiei Europene, ne-a explicat:

    Daţi-mi voie să încep
    prin a clarifica faptul că şi cadmiul şi plumbul sunt vinovate de contaminarea
    mediului. Astfel nu pot fi potrivite consumului. Cu toate acestea, aplicând
    metodele de prevenţie, nivele de cadmiu şi plumb ce apar în procesarea
    produselor, pe tot lanţul de producţie, sunt mult peste nivelul admis,
    în diferite alimente. Pentru aplicarea noilor reglementări ale Comisiei
    Europene, lanţurile alimentare vor trebui să se asigure că alimentele pe care
    le scot pe piaţă sunt produse în conformitate cu noile reglementări, iar
    produsele ce depăşesc aceste niveluri permise nu se mai găsesc pe piaţă sau
    sunt scoase de pe piaţă, astfel încât consumatorul să nu mai fie expus la
    astfel de produse, pe întregul teritoriu al Uniunii Europene.


    Normele UE
    sunt deja la un nivel ridicat pe plan mondial, în privinţa asigurării alimentelor
    mai sigure, mai sănătoase și mai durabile. Și cum ştim că alimentația nesănătoasă
    sporește riscul de cancer, decizia de a stabili noi niveluri de cadmiu şi plumb
    ce pot fi regăsite în produsele alimentare urmărește să pună consumatorii în
    prim-plan. Cadmiul este un metal greu
    toxic prezent în mediu, atât natural, cât și ca rezultat al activităților
    agricole și industriale. Principala sursă de expunere la cadmiu a nefumătorilor,
    de exemplu, o reprezintă alimentele. Întrucât și plumbul este un contaminant
    prezent în mod natural în mediu, hrana este principala sursă de expunere umană
    la plumb.


    Nivelurile
    maxime de cadmiu, un contaminant cancerigen din mediu, pe care ar putea să îl
    conțină alimente precum fructele, legumele, cerealele și semințele oleaginoase,
    vor fi reduse în cazul unora dintre aceste alimente. Unele produse de bază vor
    trebui, de asemenea, să îndeplinească această cerință de la data intrării în
    vigoare a noului regulament.


    Această măsură
    va spori siguranța alimentelor vândute și consumate în UE și va contribui la
    eliminarea de pe piață a produselor alimentare cu cele mai mari concentrații de
    cadmiu. În plus, se vor reduce nivelurile maxime de plumb din numeroase produse
    alimentare, inclusiv alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică.
    De asemenea, vor fi stabilite noi niveluri maxime de plumb pentru mai multe
    produse alimentare, cum ar fi ciupercile sălbatice, mirodeniile și sarea.


    Aceste decizii
    sunt rezultatul unor ani de activitate continuă a Comisiei, a statelor membre
    și a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, precum și al
    consultărilor cu întreprinderile din sectorul alimentar.