Tag: cantitate

  • Dulceaţă de cireşe

    Dulceaţă de cireşe

    Apariţia în pieţe a căpşunelor şi cireşelor din producţia
    internă înseamnă că a venit
    şi vremea primelor dulceţuri din acest an. În această ediţie ne vom opri asupra dulceţii de cireşe, care
    nu necesită un timp îndelungat de preparare şi nici o procedură complicată. Avem
    nevoie de 2 kg de cireşe fără sâmburi şi de 2 kg de zahăr. Dacă cireşele sunt
    dulci, atunci putem reduce cantitatea de zahăr la 1,5 kg. Ne mai trebuie zeama
    de la două lămâi. În vasul în care va fierbe dulceaţa, punem cireşele, fără
    codite şi fără sâmburi, le acoperim cu zahăr şi le lăsăm la rece pentru pentru
    două … trei ore, timp în care fructele vor lăsa zeamă. Stoarcem cele două
    lămâi, iar zeama o turnăm în vasul pe care îl punem la foc mic. Amestecând din
    când în când, mărim treptat intensitatea focului şi, pe măsură ce ajunge la
    temperatura de fierbere, la suprafaţă apare o spumă pe care o îndepărtăm.
    Compoziţia trebuie menţinută pe foc, eventual băgată în cuptor, până când
    dulceaţa devine vâscoasă, iar acest lucru poate fi verificat punând o linguriţă
    de dulceaţă pe o farfurie. Dacă, după răcire, lichidul se îngroaşă, atunci
    dulceaţa a fiert suficient şi poate fi luată de pe foc. Dulceaţa trebuie turnată
    apoi în borcane lăsându-se un spatiu de circa două degete, se pun capacele, iar
    borcanele sunt supuse procesului de sterilizare.


    O
    delicatesă este dulceaţa de cireşe amare. Spre deosebire de cireşele dulci,
    cele amare sunt mai mici şi cu un gust acrişor-amărui. Cireşele amare se numără
    printre fructele cu un ridicat nivel de antioxidanţi, perioada lor de recoltare
    fiind luna luna iunie. Modul de preparare este asemănător cu al celorlate
    dulceţuri de cireşe, roşii sau albe. Referindu-se la dulceaţa de cireşe amare,
    un jurnalist şi fin cunoscător al gastronomiei româneşti, Radu Anton Roman,
    sublinia: Foate rafinată mândrie a marilor case moldovene şi valahe,
    dulceaţa de cireşe amare (ca şi cea de nuci verzi) e o perlă strălucitoare a
    bucătăriei elegante româneşti.

  • Dulceaţă de cireşe

    Dulceaţă de cireşe

    Apariţia în pieţe a căpşunelor şi cireşelor din producţia
    internă înseamnă că a venit
    şi vremea primelor dulceţuri din acest an. În această ediţie ne vom opri asupra dulceţii de cireşe, care
    nu necesită un timp îndelungat de preparare şi nici o procedură complicată. Avem
    nevoie de 2 kg de cireşe fără sâmburi şi de 2 kg de zahăr. Dacă cireşele sunt
    dulci, atunci putem reduce cantitatea de zahăr la 1,5 kg. Ne mai trebuie zeama
    de la două lămâi. În vasul în care va fierbe dulceaţa, punem cireşele, fără
    codite şi fără sâmburi, le acoperim cu zahăr şi le lăsăm la rece pentru pentru
    două … trei ore, timp în care fructele vor lăsa zeamă. Stoarcem cele două
    lămâi, iar zeama o turnăm în vasul pe care îl punem la foc mic. Amestecând din
    când în când, mărim treptat intensitatea focului şi, pe măsură ce ajunge la
    temperatura de fierbere, la suprafaţă apare o spumă pe care o îndepărtăm.
    Compoziţia trebuie menţinută pe foc, eventual băgată în cuptor, până când
    dulceaţa devine vâscoasă, iar acest lucru poate fi verificat punând o linguriţă
    de dulceaţă pe o farfurie. Dacă, după răcire, lichidul se îngroaşă, atunci
    dulceaţa a fiert suficient şi poate fi luată de pe foc. Dulceaţa trebuie turnată
    apoi în borcane lăsându-se un spatiu de circa două degete, se pun capacele, iar
    borcanele sunt supuse procesului de sterilizare.


    O
    delicatesă este dulceaţa de cireşe amare. Spre deosebire de cireşele dulci,
    cele amare sunt mai mici şi cu un gust acrişor-amărui. Cireşele amare se numără
    printre fructele cu un ridicat nivel de antioxidanţi, perioada lor de recoltare
    fiind luna luna iunie. Modul de preparare este asemănător cu al celorlate
    dulceţuri de cireşe, roşii sau albe. Referindu-se la dulceaţa de cireşe amare,
    un jurnalist şi fin cunoscător al gastronomiei româneşti, Radu Anton Roman,
    sublinia: Foate rafinată mândrie a marilor case moldovene şi valahe,
    dulceaţa de cireşe amare (ca şi cea de nuci verzi) e o perlă strălucitoare a
    bucătăriei elegante româneşti.

  • Leçon 86 – Expressions de la quantité

    Leçon 86 – Expressions de la quantité

    Lecţia optzeci şi şase



    Dominique : Bună ziua.


    Alexandra: Bună dimineaţa.


    Alexandru : Bună seara.


    Ioana : Bună.


    Bun venit, dragi prieteni, la lecţia de limba româna. La recette de cette leçon comporte des ingrédients que vous connaissez déjà, pour la plupart, mais que nous allons réorganiser de façon à obtenir un système cohérent d’expression de la quantité.


    La question qu’il faut poser pour apprendre la quantité est :


    Cât ? / Câtă ? — Combien?


    On dira cât pour un mot masculin et câtă pour un mot féminin.


    Alexandru : Bună ziua. O cafea, vă rog.


    Alexandra: Cu zahăr ? Avec du sucre ?


    Alexandru : Da. Cu zahăr.


    Alexandra: Cât zahăr ? Combien de sucre ?


    Alexandru : O linguriţă (une petite cuillère, une cuillère à café). O linguriţă de zahăr, vă rog. Mulţumesc.



    Ioana : Bună ziua. Un ceai, vă rog.


    Alexandra: Cu zahăr ? Avec du sucre ?


    Ioana : Nu, cu miere. Non, avec du miel.


    Alexandra: Câtă miere ?


    Ioana : O lingură. (Une cuillère) O lingură de miere, vă rog! (Une cuillère de miel, s’il vous plaît.) Mulţumesc.


    o ceaşcă — une tasse


    o ceaşcă de cafea — une tasse de café


    o ceaşcă de cafea cu o linguriţă de zahăr


    o cană — une tasse (plus grande)


    o cană de ceai — une tasse de thé


    o cană de ceai cu o lingură de miere


    o cană de lapte


    – un pahar — un verre


    un pahar de apă — un verre d’eau


    un pahar de suc — un verre de jus


    Alexandru : Un pahar de vin, te rog.


    Un verre de vin, s’il te plaît.


    Ioana : O cupă de şampanie, te rog.


    Une coupe de champagne, s’il te plaît.


    &


    L’information que vous apporte cette leçon est très simple ; profitez de l’occasion pour vérifier vos connaissances de roumain et pour développer votre intuition linguistique, en essayant de comprendre le sens des phrases, avant d’en avoir la traduction:


    – o farfurie — une assiette, une assiettée


    Ioana : O farfurie de supă, nu de ciorbă, vă rog.


    Une assiettée de soupe et non pas de bortch s’il vous plaît.


    – un borcan — un pot


    Alexandra : Un borcan de dulceaţă, nu de miere, vă rog.


    Un pot de confiture et non pas de miel, s’il vous plaît !


    o sticlă — une bouteille


    Ioana: Eu aş vrea o sticlă de lapte.


    Je voudrais une bouteille de lait.


    Alexandra: Eu aş vrea o sticlă de ulei.


    Je voudrais une bouteille d’huile.


    Alexandru: Eu aş vrea o sticlă de vin.


    Je voudrais une bouteille de vin.


    o cutie — une boîte


    Ioana : Vrei o cutie de sardele ?


    Tu veux une boîte de sardines ?


    Alexandra: Vrei o cutie de bomboane ?


    Tu veux une boîte de bombons ?


    Alexandru: Nu, vreau o cutie de bere.


    Non, je veux une canette de bière.


    un pachet — un paquet


    Ioana : Cine vrea un pachet de biscuiţi ?


    Qui veut un paquet de biscuits ?


    Alexandra: Cine vrea un pachet de cafea ?


    Qui veut un paquet de café ?


    un plic — un sachet


    un plic de ceai ou bien un pliculeţ de ceai — un sachet de thé


    D’habitude on utilise le diminutif, puisqu’il est tellement petit.


    Quant aux unités de mesure, elles sont similaires à celles du français :


    un gram — un gramme


    un gram de sare — un gramme de sel


    un kilogram — un kilo


    un kilogram de zahăr — un kilo de sucre


    un litru — un litre


    un litru de lapte — un litre de lait


    un litru de ulei — un litre d’huile


    un litru de vin — un litre de vin


    Pour la bonne bouche, une quantité bien définie de quelque chose d’impondérable : Cupa cu speranţe — La coupe aux espoirs.



    LA REVEDERE !


    Angela Ciochină — Cupa cu speranţe (La coupe aux espoirs)