Tag: Capitala Art Nouveau

  • Muzeul Cetăţii Oradea

    Muzeul Cetăţii Oradea

    Poposim astăzi în nord-vestul ţării, la Oradea,
    oraş considerat Capitală Art Nouveau, pe care l-am mai vizitat în
    periplurile noastre. Oraş care în luna iunie a acestui an a primit trofeul
    Mărul de Aur, de la preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi
    Scriitorilor de Turism, Tijani Haddad, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în
    cetatea medievală, în Sala cu grifoni. Ne adăpostim şi noi de căldură intrând
    în Cetatea Oradei. Edificiu emblemtic, datând de aproape un mileniu, cetatea
    îşi aşteaptă vizitatorii cu mai multe muzee, după cum am aflat de la Angela
    Lupşa, director al Muzeului Oraşului Oradea:

    Îi aşteptăm,
    deoarece, pe tot parcursul sezonului, evenimentele sunt aproape în fiecare
    sfârşit de săptămână. Muzeul are peste
    20 de expoziţii temporare, dar şi cea mai importantă, pe care dorim să o
    viziteze, este cea dedicată generalului Traian Moşoiu, care a eliberat oraşul
    Oradea, în 20 aprilie 1919, la 100 de ani am realizat această expoziţie
    permanentă, într-un mod inedit, foarte interactivă, care prezintă atât istoria
    scrisă de Generalul Traian Moşoiu, cât şi scene ale frontului, din Primul
    Război Mondial şi o bucătărie de campanie, atât senzorial, cât şi istoric şi
    vizual, vizitatorii se vor bucura de reale experienţe plăcute în muzeul nostru.
    Totodată, 100 de ani de la vizita familie regale, în 23 mai, la Oradea, am avut
    onoarea de a deschide expoziţia dedicată familiei regale şi acestei vizite,
    împreună cu Principele Radu, o altă expoziţie, care prezintă obiecte de
    colecţie ale Reginei Maria, dar şi istoria scrisă prin imagini, prezentată
    într-un mod inedit în cadrul unei alte expoziţii în Cetatea Oradea.


    Ca arhitectură Cetatea din Oradea cuprindea 12
    corpuri și 5 bastioane, fiecare bastion purtând un nume diferit. Bastionul
    Aurit, orientat spre dealul Pisica (Ciuperca), a fost construit în anul 1572,
    ajungând să fie puternic afectat de asediile turcești. În anul 1692 asediul
    austriac a avariat grav latura nordică a bastionului, fiind necesare reparații
    după ambele evenimente.


    Bastionul Bethlen, orientat spre sud-vest, a fost
    finalizat în anul 1618. Decenii la rând bastionul Bethlen a fost întărit cu
    pământ și nuiele, fiind numit Bastionul de pământ. Numele de Bethlen vine de
    la principele Gabriel Bethlen.


    Bastionul Ciunt a fost început în timpul domniei
    pincipelui Ioan Sigismund și a rămas nefinalizat o bună bucată de vreme, de
    aici venind și numele bastionului. Singura dată exactă existentă despre acest
    bastion este anul renovării, și anume 1599.


    Bastionul Crăișorul a fost finalizat în anul 1570,
    avându-l ca proiectant pe arhitectul italian Giulio Cesare Baldigara. Acoperit
    cu un parament de piatră fasonată, latura estică rămâne totuși nefinalizată,
    putându-se observa umplutura ce era compusă din: pietre de râu, bucăți de gresie,
    cărămizi și fragmente provenite din alte construcții medievale.


    Bastionul Roșu a fost ridicat în mai multe etape,
    fiind construit pe parcursul a aproape două decenii – din 1580 până în 1598. În
    anul 1660, în timpul asediului turcesc, urechea estică a Bastionului Roșu a
    fost aruncată în aer. Reconstruirea bastionului a condus la întărirea zidului,
    ajungând cu aproape un metru mai gros decât în faza inițială.


    Astăzi Cetatea Oradea, cea care a trecut prin
    etapa romanică, gotică și renascentisco-barocă, este proaspăt renovată, iar
    experienţa vizitatorului se poate prelungi oricât de mult, pentru că cetatea nu
    încetează să ofere tot mai multe noutăţi, după cum ne-a povestit Angela Lupşa, director al Muzeului Oraşului
    Oradea, complex cultural. Muzeul
    oraşului Oradea are mai multe secţii. Printre cele mai importante şi recent
    deschise este muzeul dedicat istoriei evreilor din Oradea şi Bihor, urmează
    casa Darvas – La Roche, muzeul Seccession şi muzeul francmasoneriei în 2020.


    În cetate, vizitatorul îşi poate potoli şi setea
    sau foamea, aici existând mulţi comercianţi de mâncăruri tradiţionale româneşti
    sau internaţionale, fiind cunoscut că zona prezintă o bogăţie etnică ce se
    reflectă atât pe plan cultural, cât şi pe plan culinar.