Tag: carne de laborator

  • Strategia europeană privind proteinele

    Strategia europeană privind proteinele

    Uniunea Europeană produce 77% din
    proteinele furajere pe care le utilizează. Cu toate acestea, Uniunea depinde în
    mare măsură de importurile de produse vegetale cu conținut ridicat de proteine.
    Deși producția de plante proteice din Uniunea Europeană s-a îmbunătățit în
    ultimii 10 ani, producția internă suferă în continuare de un deficit
    semnificativ, deoarece a crescut și producția animalieră, ceea ce a agravat
    dependența puternică de importurile de culturi bogate în proteine din țări din
    afara Uniunii Europene.


    Strategia europeană privind proteinele prevede crearea
    de condiții mai bune pentru producția de proteine în Uniunea Europeană şi
    recunoașterea rolului complementar pe care îl au în economia circulară atât
    proteinele de origine vegetală, cât proteinele de origine animală.


    Dacian
    Cioloş, eurodeputat, a vorbit în Parlamentul European despre riscul
    introducerii insectelor și a cărnii de laborator în alimentația umană
    europeană.


    Avem nevoie de o
    strategie pentru a stimula producția de proteine. Avem într-adevăr un deficit
    de proteine în Uniunea Europeană, mai ales de proteină vegetală pentru
    alimentația animală.

    Există deja pe piață tehnologii inovative pentru producția
    de proteină în general și susțin cercetarea în această direcție, inclusiv
    finanțarea de către Uniunea Europeană a cercetărilor în domeniu, însă
    introducerea insectelor și a cărnii de laborator în alimentația umană europeană
    înainte de a avea evaluări tehnologice, de sănătate, de mediu serioase,
    evaluări etice privind modelul alimentar pe care ni-l dorim în Uniunea
    Europeană, nu cred că este o decizie înțeleaptă.

    Altfel, doar enunțarea
    introducerii insectelor în alimentația umană riscă să provoace sentimente
    antieuropene într-o societate care, chiar dacă este deschisă experimentării
    noului, consideră mâncarea un element de identitate, de cultură, de legătură cu
    natura și cu mediul de viață.