Tag: cartofi prajiti

  • Chiftele şi hamburgeri

    Chiftele şi hamburgeri


    În această săptămână, mai precis
    marţi, 28 mai, a fost marcată Ziua Internaţională a burgerului, un preparat
    care a devenit popular şi în România şi care este, putem spune, vârful de lance
    al restaurantelor de tip fast-food, fiind consumat, de obicei, cu cartofi
    prăjiţi. Deşi este considerat un preparat specific bucătăriei americane, se
    pare că îşi are originile în Europa, mai exact în oraşul german Hamburg, de
    unde şi numele de hamburger. Pe măsura creşterii emigraţiei germane, în Statele
    Unite au apărut în a doua jumătate a secolului al 19-lea restaurante care
    ofereau o friptură de vită în stilul Hamburg. Pe lângă burger, partea de vest
    a României, mai precis Banatul, a importat din Serbia un preparat comparabil de
    hamburgerul, care se bucură de asemenea, de popularitate, fiind preparat însă
    şi cu carne de porc.


    Chiar dacă sunt serios concurate în ultimii 25 de
    ani, chiftelele rămân în continuare în topul preferinţelor românilor. Sunt
    preparate din carne tocată sau din legume, cu formă rotundă, aplatizată sau
    alungită şi sunt prăjite în grăsime, în tigaie sau ceaun. Dacă sunt rotunde
    sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate
    spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt aplatizate şi alungite, atunci sunt
    numite pârjoale. Denumirea provine din limba turcă, köfte,
    însă, spre deosebire de Turcia unde conţin carne de miel, oaie sau vită, în
    spaţiul românesc chiftelele au în compoziţie carne de porc sau chiar de peşte,
    în special în zona dunăreană şi a Deltei Dunării.


    Chifteluţele din carne de porc sunt uşor de
    preparat. Avem nevoie de un kg de carne de porc, de câteva felii de pâine, de
    un ou, de o căpăţână de usturoi, de o legătură de pătrunjel şi una de mărar, de
    făină, ulei, piper şi sare. Feliile de pâine se înmoaie în apă şi apoi sunt
    stoarse, după care le trecem prin maşina de tocat împreună cu carnea. Curăţăm
    şi pisăm usturoiul, după care îl amestecăm cu carnea tocată, cu pâinea, cu un
    ou crud şi cu verdeaţa, tocată mărunt. Condimentăm cu piper şi adăugăm sare
    după gust. După omogenizarea compoziţiei, cu mâna udă modelăm chifteluţe
    rotunde pe care le rostogolim prin făină şi apoi le prăjim în ulei, la foc
    iute. Pot fi servite ca aperitiv, pe un platou cu găstări calde sau reci.
    Atunci când sunt pregătite cu sos, pot fi servite ca fel principal împreună cu
    piure de cartofi.


    Există diferenţe între regiunile României în
    privinţa ingredientelor. De exemplu, în Transilvania este folosit tarhonul, iar
    usturoiul este înlocuit de ceapă. De asemenea, în compoziţie sunt adăugaţi
    cartofi raşi. Aceste chiftele pot fi pregătite în cuptor, într-o tavă în care
    turnăm smântână şi în care presărăm spre final tarhon mărunţit.

  • Chiftele şi hamburgeri

    Chiftele şi hamburgeri


    În această săptămână, mai precis
    marţi, 28 mai, a fost marcată Ziua Internaţională a burgerului, un preparat
    care a devenit popular şi în România şi care este, putem spune, vârful de lance
    al restaurantelor de tip fast-food, fiind consumat, de obicei, cu cartofi
    prăjiţi. Deşi este considerat un preparat specific bucătăriei americane, se
    pare că îşi are originile în Europa, mai exact în oraşul german Hamburg, de
    unde şi numele de hamburger. Pe măsura creşterii emigraţiei germane, în Statele
    Unite au apărut în a doua jumătate a secolului al 19-lea restaurante care
    ofereau o friptură de vită în stilul Hamburg. Pe lângă burger, partea de vest
    a României, mai precis Banatul, a importat din Serbia un preparat comparabil de
    hamburgerul, care se bucură de asemenea, de popularitate, fiind preparat însă
    şi cu carne de porc.


    Chiar dacă sunt serios concurate în ultimii 25 de
    ani, chiftelele rămân în continuare în topul preferinţelor românilor. Sunt
    preparate din carne tocată sau din legume, cu formă rotundă, aplatizată sau
    alungită şi sunt prăjite în grăsime, în tigaie sau ceaun. Dacă sunt rotunde
    sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate
    spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt aplatizate şi alungite, atunci sunt
    numite pârjoale. Denumirea provine din limba turcă, köfte,
    însă, spre deosebire de Turcia unde conţin carne de miel, oaie sau vită, în
    spaţiul românesc chiftelele au în compoziţie carne de porc sau chiar de peşte,
    în special în zona dunăreană şi a Deltei Dunării.


    Chifteluţele din carne de porc sunt uşor de
    preparat. Avem nevoie de un kg de carne de porc, de câteva felii de pâine, de
    un ou, de o căpăţână de usturoi, de o legătură de pătrunjel şi una de mărar, de
    făină, ulei, piper şi sare. Feliile de pâine se înmoaie în apă şi apoi sunt
    stoarse, după care le trecem prin maşina de tocat împreună cu carnea. Curăţăm
    şi pisăm usturoiul, după care îl amestecăm cu carnea tocată, cu pâinea, cu un
    ou crud şi cu verdeaţa, tocată mărunt. Condimentăm cu piper şi adăugăm sare
    după gust. După omogenizarea compoziţiei, cu mâna udă modelăm chifteluţe
    rotunde pe care le rostogolim prin făină şi apoi le prăjim în ulei, la foc
    iute. Pot fi servite ca aperitiv, pe un platou cu găstări calde sau reci.
    Atunci când sunt pregătite cu sos, pot fi servite ca fel principal împreună cu
    piure de cartofi.


    Există diferenţe între regiunile României în
    privinţa ingredientelor. De exemplu, în Transilvania este folosit tarhonul, iar
    usturoiul este înlocuit de ceapă. De asemenea, în compoziţie sunt adăugaţi
    cartofi raşi. Aceste chiftele pot fi pregătite în cuptor, într-o tavă în care
    turnăm smântână şi în care presărăm spre final tarhon mărunţit.