Tag: Cascada Valul Miresei

  • Munţii Apuseni

    Munţii Apuseni

    Astăzi vă propunem o vizită în munţii
    Apuseni, parte a Carpaţilor
    Occidentali, situaţi la est de
    Depresiunea Transilvaniei. Sunt alcătuiţi dintr-un masiv central înalt, cu
    altitudini de peste 1.800 metri, în jurul căruia se află o serie de masive cu
    altitudini de cele mai multe ori sub 1.000 m. Apusenii sunt munți tineri
    compuși în general dintr-un mozaic de roci, predominant calcare, din acest
    motiv și numărul mare de peșteri, defilee și chei existente în zonă.


    Este un areal care tentează atât prin
    frumuseţea peisajului, cât şi prin tradiţiile bine păstrate. Ne lansează o
    invitaţie Costin Corboianu, ghid de turism: La jumătatea lunii
    iulie vă invit în munţii Apuseni, la un eveniment care se desfăşoară de mai
    bine de 200 de ani, Târgul de fete de pe muntele Găina. Excursia durează patru
    zile. Am împărţit-o în fiecare zi câte un traseu: în prima zi facem o drumeţie
    pe Cheile Aiudului, după care ajungem în inima munţilor Apuseni, la Gârbea. În
    altă zi avem Casa memorială Horea, de la Fericet şi brunch tradiţional la o
    familie pe unul din munţii din zonă. A treia zi, cu mic, cu mare, mergem să
    vedem Casa memorială Avram Iancu şi de acolo urcăm spre muntele Găina unde avem
    evenimentul foarte cunoscut, care se ţine annual, în jurul datei de 20 iulie,
    urmând ca în ultima zi să ne întoarcem spre Bucureşti, vizitând cetatea
    Carolina, de la Alba Iulia.


    Complexitatea tectonică este o caracteristică a Munţilor Apuseni.
    Vine cu detalii Costin Corboianu, ghid de turism: În zona munţilor
    Apuseni, în afară de obiectivele enumerate, sunt foarte multe atracţii
    turistice, începând cu o serie de cascade, Cascada Pişoaia, Cascada Valul
    Miresei, Cascada Vârcociog, după care avem o serie de peşteri deosebite:
    peştera cu cristale de la Mina Farcu, Peştera Meziaş, Peştera Urşilor, gheţarul
    de la Scărişoara. Există fenomene deosebite cum sunt
    Cetăţile Ponorului sau Groapa Ruginoasa. Pentru a parcurge o parte din aceste
    trasee e nevoie de câteva zile de stat în Apuseni.


    Aflându-se cu un grup turistic în Apuseni,
    Costin Corboianu a parcurs Cheile Râmețului, care sunt o rezervație naturală,
    despre care ne-a spus: Am parcurs aproape toate Cheile Râmeţului, după
    care am vizitat catedrala Apusenilor: mănăstirea Râmeţ, care este la intrarea
    în chei. De acolo, mergând spre zona Arieşeni, am intrat în Rimetea, am vizitat
    satul Rimetea, am urcat cu o parte din grup pe Piatra Secuiului, acel munte
    unde se spune că soarele răsare de două ori pe zi.


    Având o gastronomie specifică, Apusenii se remarcă aici prin câteva mâncăruri specifice cum ar fi chisăliţa (un dulce făcut din
    prune sau din mere şi alte fructe,
    proaspete (toamna) sau uscate (iarna şi primăvara), care erau puse la
    fiert şi apoi erau strecurate peste pâine mărunţită, mămăligă sau mălai), păsatul
    (semințe de mei, boabe de porumb sau, rar, din alte cereale, pisate sau
    măcinate mare, fierte, care se mânâncă fie cu lapte, fie cu unt și brânză), şi
    balmoşul (mămăligă fiartă în zer sau smântână).


    Dintre preparatele mai sofisticate, foarte
    gustoasă este tocana moţească, cu carne de porc şi cârnaţi, gătiţi cu smântănă
    şi boia de ardei.


    Invitaţia a fost lansată! Vă aşteptăm şi
    data viitoare cu o nouă destinaţie.