Tag: Castrul roman de la Porolissum

  • Atracții turistice în județul Sălaj

    Atracții turistice în județul Sălaj

    Ajungem astăzi în
    vestul României, pentru a descoperi atracțiile turistice ale județului Sălaj.
    Vom vorbi despre Castrul roman de la Porolissum, despre rezervația naturală Grădina
    Zmeilor, dar și despre gastronomia locală. Ghidul nostru este Mircea Groza, de
    la Asociația de dezvoltare intercomunitară Sălaj Plus, cunoscut specialist în
    gastronomie.


    Sălaj este un
    județ mic, cu o suprafață care nu depășește 4.000 de metri pătrați, dar locuit
    de mai multe etnii care și-au lăsat amprenta asupra culturii și civilizației
    locale. Este un județ cu obiective turistice diverse, iar prima oprire o facem
    la Complexul arheologic Porolissum.

    Este una dintre cele mai importante zone
    de cercetare arheologică din România. Faptul că se află în imediata apropiere a
    municipiului reședință de județ, Zalău, ne avantajează. De altfel, toate
    traseele sunt în jurul acestui punct de atracție. Este cel mai mare castru de
    graniță din Dacia romană. Are amfiteatru, clădiri religioase și fortificații
    minore din zona limesului. Limesul era granița imperiului roman, iar noi suntem
    în partea de nord a acesteia. În ultima perioadă, am amenajat acest complex
    arheologic astfel încât să fie mai accesibil turiștilor. S-au creat în
    interiorul castrului spații de odihnă și recreere, într-o zonă cu belvedere.
    S-au făcut reconstituiri grafice pe 45 de panouri, conținând și informații. S-a
    amenajat un centru de informare turistică în care există și un magazin de suveniruri.
    Avem permanent ghid specializat. Lucrăm la aplicații care vor facilita accesul
    la informații despre complexul arheologic.


    Nu foarte departe
    de castrul roman, se află Grădina Botanică din Jibou. Mircea Groza, de la
    Asociația de dezvoltare intercomunitară Sălaj Plus.

    Este o grădină care,
    pe aproximativ 20 de hectare, se mândrește cu cea mai bogată colecție de
    plante, extraordinar de diversificată și mai mare decât oriunde în România. De
    asemenea, și zona este foarte spectaculoasă. Nu departe de Jibou, spre
    Porolissum, ajungem la Grădina Zmeilor. Acesta e un loc unic, poate chiar în
    Europa. E o rezervația naturală protejată, care are aproape trei hectare,
    vestită mai ales datorită unui ansamblu neregulat de stânci. Acestea au apărut
    printr-un fenomen de erodare distructivă în gresie. Formele ciudate au și nume
    inspirate din cultura locală.


    În ceea ce privește
    obiectivele culturale, nu putem trece cu vederea Muzeul de Artă și Istorie din
    Zalău. Acesta se adaptează noilor tehnologii, noilor trenduri în funcționarea
    acestui tip de instituții, spune Mircea Groza.

    Muzeul a dezvoltat un
    concept modern și propune o incursiune în istorie prin tehnologiile actuale:
    realitate virtuală sau augmentată și modele 3D. De asemenea, se are deja în
    vedere un nou concept de program expozițional sub titulatura Vreau la muzeu.
    Acesta are în prim plan expozițiile 3D. Muzeul ține pasul cu ceea ce se
    întâmplă în lume și sunt atâtea de arătat, mai ales în această perioadă
    dificilă, când e greu de anticipat ceea ce se va întâmpla în turism. Apoi, sunt
    sate în care cei pasionați au creat muzee vii sau muzee ale comunei. Astfel, o
    putem aminti pe Ligia Bodea Pop, din satul Iaz, în al cărei muzeu a adunat mii
    de exponate. A creat un sat cu câteva gospodării, iar acest sat crește în
    continuare. Pe toate le-a făcut din pasiune și din buget propriu. Acest exemplu
    a fost preluat și de alți tineri din județ, care organizează evenimente cu
    referire la tradițiile locale. Astfel, în satul Marin au fost readuse la viață
    evenimente tradiționale ca Dansul la șură, Nunta, Târgul.


    Sălajul este
    recunoscut la nivel național și prin prisma producției de vinuri și pălincă, în special. Mircea Groza, de la
    Asociația de dezvoltare intercomunitară Sălaj Plus.

    Palinca de Zalău,
    putem spune că e un brand local. Totodată, avem crame care funcționează în
    continuare și pot fi vizitate. Apicultura, de asemenea, e des întâlnită în
    satele din Sălaj. Bineînțeles, nu pot uita de marea mea pasiune, gastronomia.
    În ultimii 40 de ani, am făcut cercetări în domeniul gastronomiei tradiționale.
    Numai în județul Sălaj am reușit să identific și să documentez 397 de rețete de
    ciorbe și de supe diferite ca denumire, ingrediente și gust. Turistul are
    oportunitatea de a-și desăvârși experiența și prin aceste preparate deosebite.
    Am susținut mereu că România e reprezentată gastronomic de două lucruri
    deosebite: ciorbe, supe, borșuri și de tocane. Avem o diversitate incredibilă.
    Numai în Sălaj avem peste 170 de rețete diferite de tocane descoperite,
    reconstituite și documentate de mine.


    Ar fi de menționat
    că nu toate aceste rețete sunt românești. Există rețete evreiești, slovace sau
    ungurești. În Sălaj, există sate compacte, slovace sau ungurești. Acest fapt a
    influențat pozitiv gastronomia tradițională locală, diversificând-o foarte mult.
    Rețetele au fost și încă sunt transmise din sat în sat, de la o uliță la alta,
    între gospodării, cu cea mai mare bucurie.


    Iată așadar o
    destinație perfectă pentru toată lumea, mai ales pentru familiile cu copii.
    Agroturismul este bine dezvoltat, astfel încât nu veți avea probleme cu cazarea
    și veți reuși să aflați și povești interesante ale bucatelor tradiționale,
    unele vechi de sute de ani.