Tag: chef Cosmin Toma

  • O carte de bucate pentru uriaşi

    O carte de bucate pentru uriaşi

    Cea mai mare
    carte de bucate din România, denumită Euphoria, a fost lansată la începutul lunii octombrie, la Alba
    Iulia, în cadrul festivalului Alba Carolina Food Fest. Cartea de bucate cu
    dimensiuni potrivite pentru uriaşi, aparţine chef-ului Cosmin Toma, cunoscut
    pentru reţetele inovatoare pe care le-a propus şi realizat în ultimii ani.


    De unde i-a
    venit ideea acestui proiect şi în ce constă el, ne-a spus Chef Toma: Acest proiect se numeşte Euforia, este o carte de trei metri înălţime
    şi patru metri lăţime şi are în jur de 100 kg. Eu până acum am editat 7 cărţi
    de bucate şi atunci m-am gândit că trebuie să fac altceva. Şi atunci mi-am
    propus să fac o carte mare, de trei metri. Această carte este cea mai mare
    carte cu reţete din Europa. Şi cuprinde patru reţete reinterpretate, reţete
    româneşti tradiţionale, dar care arată sub altă formă. Eu sunt din Alba Iulia,
    un oraş mai mic şi mă gândeam că trebuie să avem şi în restaurante de înaltă
    clasă preparatele noastre tradiţionale. Preparatele noastre nu se regăsesc în
    restaurantele high-class. Şi am zis că oricând putem concura cu bucătăria
    franţuzească, italiană, şi m-am gândit să fac preparatele acestea sub altă
    formă.


    Care sunt
    reţetele propuse de Chef Toma? Prima dată începem cu o
    ciorbă, dar această ciorbă nu se mănâncă cu lingura, ci cu furculiţa şi
    cuţitul. Este vorba despre o ciorbă de burtă, reinterpretată. Are o formă de
    piramidă. Ingredientele care se găsesc în ciorba de burtă clasică, se găsesc şi
    în această ciorbă de burtă piramidă. Le desparte un gelifiant, la textură este
    ca şi răciturile, dar gustul e cel cunoscut şi se mănâncă rece. Bucătarii mai
    vechi ştiu că exista un cotlet de porc Alba Iulia, exista în cărţile de
    specialitate, aşa că se gătea şi în Bucureşti, Timişoara sau Iaşi. Am ales să
    reinterpretez acest preparat. Am făcut o reţetă proprie, am creat-o:
    trandafirii muraţi. Mă gândeam că orice fel de bază trebuie să vină cu o
    salată. Şi mi-am zis: nu castravete murat, nu gogoşar murat, ce-ar fi să fac
    trandafiri muraţi. Şi anul trecut, făcând dulceaţă de trandafiri, mi-am zis să
    văd ce ar fi dacă aş mura trandafiri. I-am murat, i-am lăsat două luni să văd
    cum se comportă, i-am desfăcut, i-am gustat, au fost foarte buni şi la un
    restaurant din Sibiu i-am servit clienţilor, iar ei au fost foarte plăcut
    impresionaţi dar se şi mirau că un trandafir se poate mânca şi murat. Avem şi un desert. La noi se
    numeşte Cremeş, prin alte regiuni se mai spune şi Cremşnit. Eu am ales să-l
    reinterpretez puţin. Toate ingredientele din Cremeşul clasic se găsesc şi în
    acesta mai high-class, pentru că arată ca o sculptură futuristă. Are acelaşi
    gust pe care îl cunoaşteţi. Nimic schimbat.


    Deşi felurile
    de mâncare prezentate sunt creaţia lui Chef Toma, cei prezenţi la Alba Carolina
    Food Fest au putut observa că ingredientele sunt cele cunoscute în mod obişnuit
    pentru produsele propuse.


    L-am întrebat
    pe Chef Toma cum au primit oamenii, veniţi la cele trei zile de Food fest,
    reţetele uriaşe: Eu am ajuns numai sâmbătă la festival. Eram
    foarte mândru, pentru că lumea se uita la carte şi mă întreba de ce am ales
    aceste preparate, cum le-am făcut, erau foarte interesaţi de reţete. Am fost
    fericit pentru că lumea a fost interesată.


    Singura reţetă
    care iese total din tipare este aceea a trandafirilor muraţi, produs numit
    Rose de Toma. Iar dacă vă întrebaţi cum pot fi mâncaţi trandafirii muraţi,
    puteţi încerca reţeta şi acasă, după cum ne încurajează autorul însuşi. Aveţi nevoie de mai mulţi trandafiri cu
    petale, de preferat boboci, 300 ml apă, trei linguri de zahăr, oţet, 2-3 foi de
    dafin, piper roşu şi negru, o lingură şi jumătate de sare de mare, boabe de
    muştar, un baton de scorţişoară, usturoi, zeamă de la o lămâie şi hrean. Se
    fierbe apa cu boabele de muştar şi sarea, apoi se răceşte. Se adaugă zahărul,
    scorţişoara şi usturoiul. După ce se amestecă din nou, se pune piperul – roşu
    şi negru -, oţet, dafin, hrean şi zeama de la lămâie. Se pune totul într-o
    caserolă, după care se adaugă trandafirii. După două săptămâni de păstrat la
    frigider, trandafirii muraţi se pot consuma în loc de gogonele sau de
    castraveţi muraţi, ne recomandă chef Toma.


    În ceea ce
    priveşte proiectele sale, Cosmin Toma ne-a dezvăluit intenţia de a-şi crea cât
    de curând un blog culinar.