Tag: ciclism montan

  • Atracţii turistice în Argeş – Dâmbovicioara

    Atracţii turistice în Argeş – Dâmbovicioara


    Ne îndreptăm azi spre poarta de intrare în Parcul Naţional Piatra Craiului, Cheile Dâmbovicioarei. Zona este recomandată tuturor categoriilor de turişti. Aici se pot practica escalada, ciclismul montan sau agroturismul. De altfel, Centrul de informare turistică Dâmbovicioara pune la dispoziţia celor interesaţi un calendar de evenimente din care nu lipsesc parade ale costumelor populare sau festivaluri de promovare a gastronomiei locale.



    Este o zonă montană în care se pot alege multe trasee, în funcţie de preferinţe. Iar o parte dintre acestea au fost remarcate recent printr-un proiect, Remarking Romania, coordonat de Octavian Bodron, din cadrul Asociaţiei Arttour. “Noi am dorit foarte mult să promovăm această zonă din punct de vedere turistic. Am avut opt trasee remarcate, de diferite grade de dificultate. Au fost două trasee uşoare, pe drum forestier, pe care oricine poate să meargă două, trei ore prin natură. Am avut apoi circuite cu grad mediu de dificultate. Acestea sunt destinate celor care au mai fost pe munte, care au o condiţie fizică bună şi un minim de echipament. Totodată, am abordat şi circuite cu grad de dificultate mare, care traversează creasta Pietrei Craiului. Este vorba de un traseu de opt, nouă ore, pentru care e nevoie de o condiţie fizică foarte bună, de echipament special.”



    Raluca Busioc promovează Dâmbovicioara de nouă ani. A început ca administrator al unei pensiuni, iar acum lucrează în cadrul Centrului de Informare Turistică din staţiune. E mai mult decât o datorie de serviciu, e o pasiune, spune Raluca Busioc. “Avem o gamă foarte variată de structuri de cazare: hoteluri, pensiuni, cabane. Avem un total aproximativ de 650 de locuri de cazare. Cele mai multe sunt de trei, patru margarete sau stele, în funcţie de clasificarea unităţii de cazare. Dâmbovicioara tocmai a fost declarată staţiune de interes naţional. Aşadar, stăm foarte bine la partea de cazare. Stăm foarte bine şi în ceea ce priveşte obiectivele turistice. Acestea sunt de mare importanţă naţională, chiar şi internaţională. Sunt foarte mulţi turişti care vin pentru munţii Piatra Craiului, dar în mod special pentru rezervaţia cu acelaşi nume. Aceasta are foarte multe de oferit. Avem multe specii de floră endemice şi rare, chiar unice în lume. Garofiţa Pietrei Craciului nu se găseşte decât în zona noastră.”



    Raluca Busioc recomandă turiştilor să practice în mod organizat turismul în zona Dâmbovicioara. Astfel, pot ajunge la toate obiectivele turistice din zonă şi pot obţine toate informaţiile despre acestea. Aceasta este recomandarea pe care o oferă tuturor celor care calcă pragul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara. “Întreabă pe ce trasee montane pot merge şi este bine să fie însoţiţi de un ghid specializat, dacă este vorba de trasee mai lungi, cu dificultate ridicată. Există şi varianta mai uşoară, în care turiştii sunt însoţiţi de un localnic, pe trasee mici, de dificultate redusă, pe care pot merge toate categoriile de turişti, inclusiv copii. De asemenea, pot găsi informaţii despre activităţile care se pot desfăşura aici în mod organizat. Avem un parc de aventură, care se adresează grupurilor de copii sau adulţi. De asemenea, la cerere, putem organiza un meniu la stână, cu bulz ciobănesc şi celelalte produse specifice perioadei de vară. Putem îndruma turiştii şi pe trasee de mountain bike. Aşa cum declara directorul Salvamont Argeş, domnul Ion Sănduloiu, Dâmbovicioara este cea mai bună zonă pentru mountain bike.”



    Un obiectiv pe care nu va trebui să-l rataţi este Peştera Dâmbovicioara. Aceasta a fost descoperită acum mai bine de 400 de ani, în anul 1579, şi este electrificată din 1980. Veţi cunoaşte şi nişte ghizi deosebiţi. Aceştia sunt copii din zonă care au învăţat istoria obiectivului şi care abia aşteaptă să vă spună legendele locului. Chiar la intrarea în peşteră veţi găsi un restaurant cu meniu tradiţional. Aflăm de la Raluca Busioc, din cadrul Centrului de Informare Turistică Dâmbovicioara, ce ne aşteaptă la capătul scărilor care conduc către intrarea în peşteră.“Toate informaţiile oficiale despre perioada în care a fost descoperită, faptul că au fost descoperite fosile de urs. Avem un complex de 50 de peşteri pe teritoriul rezervaţiei Piatra Craiului. Peştera Dâmbovicioara e cunoscută fiindcă a fost amenajată. Există o pasarelă iluminată, din metal, pe care turiştii pot parcurge cei 250 de metri care se pot vizita în peşteră. Peştera mai are şi alte culoare închise publicului.”



    Raluca Busioc ne recomandă să ne continuăm călătoria. În apropierea peşterii găsim o altă zonă deosebită. “Cheile Brusturetului. Sunt încă neasfaltate. Ştim cu toţii că turismul depinde de infrastructură, dar rămân la părerea că drumurile neasfaltate sunt bune pentru plimbările prin natură. Există avantaje şi dezavantaje. Pentru mine, primează avantajul de a face liniştit, o plimbare pe jos. Cheile Brusturetului sunt ca o oază pentru plimbările pe jos, în natură.”



    Carmen Victoria Bârloiu este prima femeie reporter de front în Angola, s-a născut la Timişoara şi s-a retras la Dâmbovicioara. Aici conduce un Club al Prieteniei, din care fac parte copii pe care îi învaţă cum să protejeze mediul, dar este şi proprietara unui parc de aventură. De ce Dâmbovicioara? “Din punctul meu de vedere, zone intens promovate cum ar fi Valea Prahovei s-au cam aglomerat, iar regiunea Rucăr-Bran va reprezenta următorul pol de atracţie. Găsim de toate în zonă: de la istorie, la peisaje, la bogăţie culinară, care atrage pe toată lumea, tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri. Să nu uităm, Câmpulungul, prima capitală a Ţării Româneşti se află foarte aproape. Trecem de portiţa locului nostru de cazare şi deja am intrat într-o zonă istorică. Ajungem la Podul Dâmboviţei, un pod de piatră construit în urmă cu mai bine de 100 de ani de domnitorul Constantin Brâncoveanu. Există câteva cruci de piatră, tot de pe vremea aceea. Se poate vizita biserica Sf. Constantin şi Elena, construită din piatră. Apoi, din Cheile Dâmbovicioarei, izvorăşte Dâmboviţa, care ajunge până la Bucureşti. Foarte aproape de ruinele cetăţii Oratia, se află parcul cultural Everac, spre Dealul Sasului. Cetatea este prevăzută în lista monumentelor naţionale.”



    Iată aşadar o destinaţie pentru toţi iubitorii de natură, în care puteţi vedea obiective inedite, puteţi cunoaşte oameni deosebiţi şi vă puteţi încărca bateriile pentru un an întreg.


  • Parângul Night Challenge

    Parângul Night Challenge

    Zăpadă, vreme rece, munte, peisaje încântătoare, dar şi adrenalina
    implicată în participarea la o competiţie sportivă sunt ingredientele unui
    eveniment inedit ce se desfăşoară în Parâng (judeţul Hunedoara).


    Este vorba despre o cursă nocturnă, inedită, de gen vertical
    race, organizată pe două secțiuni: alergare montană și schi-alpinism, în
    care concurenţii au ocazia să se
    încălzească urcând pe munte, la lumina frontalelor.


    Avram Iancu, organizatorul evenimentului ne-a vorbit despre tradiţia
    creată în Parâng: Avem o ţară minunată şi de la nivelul mării
    până în vârf de munte dorim să o promovăm, să vorbim despre România aceasta
    frumoasă şi să o punem în valoare cât mai mult. Parângul Night Challenge este o
    competiţie nocturnă, care se desfăşoară întotdeauna în penultimul weekend al
    lunii februarie şi constă în parcurgerea unui traseu de 4,5 km, numai în sus,
    de la baza telescaunului vechi din staţiunea Parâng şi până pe vârful Parângul
    Mic la 2074 de metri. Aceasta se face în două feluri: fie în alergare montană,
    fie împingând în beţele schiurilor de tură, două secţiuni separate. Majoritatea
    competiţiilor sportive se desfăşoară ziua. Şi ne-am gândit că este o idee
    năstruşnică să încercăm să organizăm un concurs nocturn, la lumina frontalelor,
    la lumina torţelor şi a balizelor luminoase pe golul alpin, care crează un
    peisaj foarte atractiv, alături de peisajul natural care răsplăteşte pe oricine
    participă la acest concurs, cu o privelişte extraordinară asupra oraşelor Văii
    Jiului. În plus, după cum ştiţi, mai toată lumea se dă cu schiurile în jos,
    este un lucru normal. Ei bine, noi am propus parcurgerea unei pârtii în sens
    invers şi anume folosind schiurile de tură, care permit lucrul acesta datorită
    pieilor de focă. Este un concurs inedit şi deosebit.


    Cum a crescut evenimentul am aflat tot de la Avram Iancu: Viziunea noastră despre acest concurs a fost una pe termen lung. Deja
    suntem la a patra ediţie, cursa a crescut de la an la an, atât din punct de
    vedere calitativ, cât şi al numărului de participanţi care creşte în fiecare
    an. Ne bucurăm foarte mult că toată spuma alergării montane din România este
    prezentă la acest concurs, ceea ce pentru noi reprezintă un barometru de
    calitate. Mai mult decât atât, anul trecut au fost chiar sportivi din Republica
    Moldova, iar anul acesta avem şi o participantă din Franţa, aproximativ 150 de
    participanţi la start anul acesta. Este un număr destul de mare, având în
    vedere că Petroşaniul, zona Parâng, se află departe de marile oraşe ale ţării.


    Dincolo de întreceri sportive, Parângul Night Challenge încântă şi
    prin organizare. Desfăşurându-se pe timp de noapte, atât participanţii, cât şi
    publicul se pot lăsa vrăjiţi de mirajul luminiţelor aprinse, dar şi de
    atmosfera prietenoasă din timpul concursului şi, în special, de după
    festivitatea de premiere. Revine la microfon Avram Iancu: Cel mai bun timp anul
    trecut a fost stabilit de Viorel Palici şi Andrei Preda care au trecut umăr la
    umăr linia de sosire după 40 de minute şi 57 de secunde, iar cel mai slab timp,
    două ore. Aşadar, cam două ore durează cursa în sine, după care urmează o
    festivitate de premiere unde absolut toţi participanţii primesc diplomă de
    participare, cei mai buni primesc premii în bani. După care urmează o perioadă
    de socializare între iubitorii sportului montan. Sunt foarte mulţi iubitori de
    mişcare la noi în ţară, iubitori ai muntelui. Provocarea aceasta a unui vârf de
    peste 2000 de metri altitudine este una aproape irezistibilă, pentru genul
    acesta de oameni.


    Şi pentru că muntele provoacă la aventură în orice anotimp, l-am
    întrebat pe Avram Iancu ce alte evenimente mai organizează: Anul aceasta ajungem la ediţia a cincea a cursei Petroşani Bike
    Challenge. Noi organizăm două curse, una de iarnă, această Parângul Night
    Challenge şi o cursă de ciclism montan, mergem pe un traseu al momârlanilor,
    aşa cum l-am numit noi, vechii băştinaşi, urmaşii dacilor , un traseu de peste
    40 km, prin zone unde foarte rar ajunge picior de om. Doar momârlanii cu caii
    lor şi cu desagii lor ajung pe acolo. Mi-am propus să invităm oamenii să
    descopere locuri greu accesibile.


    Iată cum iubitorii de munte se pot reuni la încă două evenimente
    inedite.