Tag: ciolan afumat

  • Tradiţie de Ziua Naţională

    Tradiţie de Ziua Naţională


    Ziua Naţională a României (marcată la 1 Decembrie) pare să iasă din canoanele bisericeşti legate de postul Crăciunului, deoarece a devenit un obicei ca la festivităţile organizate în majoritatea oraşelor să fie pregătită mâncare de fasole cu ciolan afumat de porc, cu costiţă sau cu cârnaţi. Ciolanul afumat cu garnitură de iahnie de fasole este una dintre mâncărurile preferate ale românilor şi, poate, din acest motiv, este servită şi de Ziua Naţională. Nu este o mâncare exclusiv românească. Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau cartofii piure este o mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa sub diferite denumiri, precum “ham hocks” sau “Eisbein” în ţările anglo-saxone sau “golonka” în Polonia, acolo unde este considerată o mâncare naţională.



    Modul de preparare nu este complicat, însă necesită mai mult timp deoarece pregătirile se fac cu o searăînainte, atunci când boabele de fasole sunt puse la înmuiat. Cea mai bună mâncare de fasole este cea pregătită la cazan, aşa cum se obişnuieşte în armată sau în mănăstire, însă o mâncare gustoasă se poate obţine şi atunci când o pregătim într-o cantitate mai mică. Avem nevoie de cel puţin jumătate de kg de fasole boabe, dar, în funcţie de capacitatea vasului, putem mări cantitatea. Ne mai trebuie 2 cepe de mărime medie, 2 morcovi, suc de roşii, 2 foi de dafin, piper boabe şi sare. Boabele de fasole trebuie puse la fiert şi, după ce clocoteşte vreo 10 minute, apa este vărsată, operaţiune care se repetă de două ori. După ultima schimbare a apei, fasolea trebuie lăsată să fiarbă circa 30 de minute, apoi sunt adăugaţi morcovii, tăiaţi rondele şi foile de dafin. Ceapa este tocată mărunt şi apoi călită uşor în ulei şi, în final, adăugată în vasul în care fierb boabele de fasole împreună cu frunzele de pătrunjel, tocate mărunt, puţin suc de roşii şi câteva boabe de piper, iar spre final, atunci când boabele au devenit moi, punem şi sare după gust.



    În mâncarea de fasole pot fi adăugate şi bucăţi de costiţă de porc. De asemenea, mâncarea de fasole poate fi servită alături de cârnaţi la grătar sau cu ciolan afumat de porc, care trebuie pregătit separat. Astfel, acesta trebuie fiert până când se desprinde carnea de pe os, spumând din când în când. După ce a fiert şi după ce am îndepărtat oasele, îl mărunţim şi îl amestecăm cu mâncarea de fasole.



    Cârnaţii sunt pregătiţi, preponderent, din carne de porc, însă există şi reţete unde se adaugă şi carne de vită, împreună cu usturoi şi condimente precum piper, cimbru, boia de ardei. Cârnaţii pot fi proaspeţi, semiafumaţi sau afumaţi. Există diferenţe în ceea ce priveşte prepararea acestora, în funcţie de tradiţiile gastronomice din fiecare regiune a României. Bineînţeles, există cârnaţi care poartă şi denumirea de origine. Există de exemplu, cârnaţii olteneşti, subţiri şi lungi, din carne de porc şi de vită, cu cubuleţe de slănină de porc, condimentaţi şi uşor afumaţi. Există cârnaţi de Pleşcoi, după numele unei localităţi din Buzău, din carne de oaie, picanţi, subţiri şi mai mici decât cei olteneşti. Există cârnaţi ardeleneşti, mai groşi şi mai lungi, făcuţi din carne de porc ceva mai grasă, cu usturoi şi cu alte condimente. Există cârnaţi bănăţeni, tot din carne de porc. Fasolea boabe cu ciolan afumat de porc, cu costiţă sau cu cârnaţi este servită caldă, cu o salată de murături alături de un pahar de vin roşu demisec sau de o cană de vin fiert, pentru că tot a venit iarna.





  • Tradiţie de Ziua Naţională

    Tradiţie de Ziua Naţională


    Ziua Naţională a României (marcată la 1 Decembrie) pare să iasă din canoanele bisericeşti legate de postul Crăciunului, deoarece a devenit un obicei ca la festivităţile organizate în majoritatea oraşelor să fie pregătită mâncare de fasole cu ciolan afumat de porc, cu costiţă sau cu cârnaţi. Ciolanul afumat cu garnitură de iahnie de fasole este una dintre mâncărurile preferate ale românilor şi, poate, din acest motiv, este servită şi de Ziua Naţională. Nu este o mâncare exclusiv românească. Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau cartofii piure este o mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa sub diferite denumiri, precum “ham hocks” sau “Eisbein” în ţările anglo-saxone sau “golonka” în Polonia, acolo unde este considerată o mâncare naţională.



    Modul de preparare nu este complicat, însă necesită mai mult timp deoarece pregătirile se fac cu o searăînainte, atunci când boabele de fasole sunt puse la înmuiat. Cea mai bună mâncare de fasole este cea pregătită la cazan, aşa cum se obişnuieşte în armată sau în mănăstire, însă o mâncare gustoasă se poate obţine şi atunci când o pregătim într-o cantitate mai mică. Avem nevoie de cel puţin jumătate de kg de fasole boabe, dar, în funcţie de capacitatea vasului, putem mări cantitatea. Ne mai trebuie 2 cepe de mărime medie, 2 morcovi, suc de roşii, 2 foi de dafin, piper boabe şi sare. Boabele de fasole trebuie puse la fiert şi, după ce clocoteşte vreo 10 minute, apa este vărsată, operaţiune care se repetă de două ori. După ultima schimbare a apei, fasolea trebuie lăsată să fiarbă circa 30 de minute, apoi sunt adăugaţi morcovii, tăiaţi rondele şi foile de dafin. Ceapa este tocată mărunt şi apoi călită uşor în ulei şi, în final, adăugată în vasul în care fierb boabele de fasole împreună cu frunzele de pătrunjel, tocate mărunt, puţin suc de roşii şi câteva boabe de piper, iar spre final, atunci când boabele au devenit moi, punem şi sare după gust.



    În mâncarea de fasole pot fi adăugate şi bucăţi de costiţă de porc. De asemenea, mâncarea de fasole poate fi servită alături de cârnaţi la grătar sau cu ciolan afumat de porc, care trebuie pregătit separat. Astfel, acesta trebuie fiert până când se desprinde carnea de pe os, spumând din când în când. După ce a fiert şi după ce am îndepărtat oasele, îl mărunţim şi îl amestecăm cu mâncarea de fasole.



    Cârnaţii sunt pregătiţi, preponderent, din carne de porc, însă există şi reţete unde se adaugă şi carne de vită, împreună cu usturoi şi condimente precum piper, cimbru, boia de ardei. Cârnaţii pot fi proaspeţi, semiafumaţi sau afumaţi. Există diferenţe în ceea ce priveşte prepararea acestora, în funcţie de tradiţiile gastronomice din fiecare regiune a României. Bineînţeles, există cârnaţi care poartă şi denumirea de origine. Există de exemplu, cârnaţii olteneşti, subţiri şi lungi, din carne de porc şi de vită, cu cubuleţe de slănină de porc, condimentaţi şi uşor afumaţi. Există cârnaţi de Pleşcoi, după numele unei localităţi din Buzău, din carne de oaie, picanţi, subţiri şi mai mici decât cei olteneşti. Există cârnaţi ardeleneşti, mai groşi şi mai lungi, făcuţi din carne de porc ceva mai grasă, cu usturoi şi cu alte condimente. Există cârnaţi bănăţeni, tot din carne de porc. Fasolea boabe cu ciolan afumat de porc, cu costiţă sau cu cârnaţi este servită caldă, cu o salată de murături alături de un pahar de vin roşu demisec sau de o cană de vin fiert, pentru că tot a venit iarna.





  • Iahnie de fasole

    Iahnie de fasole

    Mâncarea de
    fasole boabe este nelipsită de la festivităţile organizate în marile oraşe ale României cu ocazia
    Zilei Naţionale. Este una dintre
    mâncărurile preferate ale românilor şi tocmai din acest motiv este servită şi
    de Ziua Naţională. Iahnia de fasole este oferită participanţilor la aceste
    festivităţi, dar nu simplă, ci cu ciolan afumat, cu costiţă de porc sau cu cârnaţi prăjiţi în ulei sau
    fripţi pe grătar, eventual şi cu o cană de vin. Nu este o mâncare exclusiv românească.
    Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau
    cartofii piure este o mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa
    sub diferite denumiri, precum ham hocks sau Eisbein în ţările
    anglo-saxone sau golonka în Polonia, acolo unde este considerată chiar o mâncare tradiţională.


    Prepararea
    iahniei de fasole nu este complicată, însă ia ceva timp deoarece boabele de fasole trebuie
    puse la înmuiat cu o zi înainte. Pentru festivităţi, fasolea se pregăteşte la cazan, însă, atunci când dorim doar
    câteva
    porţii, este de ajuns o jumătate de kg de fasole boabe. Mai avem nevoie de 2
    … 3 cepe, de un morcov, o foaie de dafin, frunze de pătrunjel, ulei, bulion,
    sare şi piper. După ce s-a înmuiat, fasolea trebuie pusă la fiert şi, după ce este lăsată să
    clocotească vreo 10 minute, apa este aruncată. Operaţiunea trebuie repetată.
    După ultima schimbare a apei, se lasă fasolea să fiarbă 30 de minute, apoi se
    adaugă bucăţi de morcov tăiat rondele. Separat, ceapa este tocată mărunt,
    călită uşor în ulei şi adăugată apoi în vasul în care fierbe fasolea, împreună cu morcovul,
    tăiat
    rondele. Spre final, punem una, două linguri de bulion, câteva boabe de piper şi foaia de
    dafin. Iahnia este gata când boabele de fasole devin moi. Spre final punem în vas frunze
    tocate de pătrunjel şi sare după gust.


    Atunci
    când
    adăugăm şi ciolan afumat de porc, trebuie săîl fierbem separat, până când se
    desprinde carnea de pe os. Periodic, îndepărtăm spuma care se formează la suprafaţă, apoi tăiem în bucăţi mai mici
    carnea cu grăsime şi cu şorici. În apa în care a fiert
    ciolanul vom pregăti în
    acelaşi mod iahnia de fasole, adăugând însăşi bucăţile de carne
    de porc. În loc de ciolan, putem folosi costiţă afumată de porc. Ciolanul
    afumat sau costita afumată de porc pot fi înlocuite cu cârnaţi pe care îi putem pregăti separat, pe grătar.


    Mâncarea de
    fasole boabe se serveşte caldă, cu o salată de murături şi cu un pahar de vin roşu sau cu o cană de vin fiert.



  • Iahnie de fasole

    Iahnie de fasole

    Mâncarea de
    fasole boabe este nelipsită de la festivităţile organizate în marile oraşe ale României cu ocazia
    Zilei Naţionale. Este una dintre
    mâncărurile preferate ale românilor şi tocmai din acest motiv este servită şi
    de Ziua Naţională. Iahnia de fasole este oferită participanţilor la aceste
    festivităţi, dar nu simplă, ci cu ciolan afumat, cu costiţă de porc sau cu cârnaţi prăjiţi în ulei sau
    fripţi pe grătar, eventual şi cu o cană de vin. Nu este o mâncare exclusiv românească.
    Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau
    cartofii piure este o mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa
    sub diferite denumiri, precum ham hocks sau Eisbein în ţările
    anglo-saxone sau golonka în Polonia, acolo unde este considerată chiar o mâncare tradiţională.


    Prepararea
    iahniei de fasole nu este complicată, însă ia ceva timp deoarece boabele de fasole trebuie
    puse la înmuiat cu o zi înainte. Pentru festivităţi, fasolea se pregăteşte la cazan, însă, atunci când dorim doar
    câteva
    porţii, este de ajuns o jumătate de kg de fasole boabe. Mai avem nevoie de 2
    … 3 cepe, de un morcov, o foaie de dafin, frunze de pătrunjel, ulei, bulion,
    sare şi piper. După ce s-a înmuiat, fasolea trebuie pusă la fiert şi, după ce este lăsată să
    clocotească vreo 10 minute, apa este aruncată. Operaţiunea trebuie repetată.
    După ultima schimbare a apei, se lasă fasolea să fiarbă 30 de minute, apoi se
    adaugă bucăţi de morcov tăiat rondele. Separat, ceapa este tocată mărunt,
    călită uşor în ulei şi adăugată apoi în vasul în care fierbe fasolea, împreună cu morcovul,
    tăiat
    rondele. Spre final, punem una, două linguri de bulion, câteva boabe de piper şi foaia de
    dafin. Iahnia este gata când boabele de fasole devin moi. Spre final punem în vas frunze
    tocate de pătrunjel şi sare după gust.


    Atunci
    când
    adăugăm şi ciolan afumat de porc, trebuie săîl fierbem separat, până când se
    desprinde carnea de pe os. Periodic, îndepărtăm spuma care se formează la suprafaţă, apoi tăiem în bucăţi mai mici
    carnea cu grăsime şi cu şorici. În apa în care a fiert
    ciolanul vom pregăti în
    acelaşi mod iahnia de fasole, adăugând însăşi bucăţile de carne
    de porc. În loc de ciolan, putem folosi costiţă afumată de porc. Ciolanul
    afumat sau costita afumată de porc pot fi înlocuite cu cârnaţi pe care îi putem pregăti separat, pe grătar.


    Mâncarea de
    fasole boabe se serveşte caldă, cu o salată de murături şi cu un pahar de vin roşu sau cu o cană de vin fiert.



  • Iahnie de fasole

    Iahnie de fasole

    De câţiva ani, mâncarea de fasole boabe este nelipsită de la festivităţile
    organizate în marile oraşe ale României cu ocazia Zilei Naţionale.
    Este una dintre mâncărurile
    preferate ale românilor şi tocmai din acest motiv este servită şi de Ziua
    Naţională. Iahnia de fasole este oferită
    participanţilor la aceste
    festivităţi, dar nu simplă, ci cu ciolan afumat, cu costiţă de porc sau cu cârnaţi prăjiţi în
    ulei sau fripţi pe grătar, eventual şi
    cu o cană de vin. Nu este o
    mâncare exclusiv românească. Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau cartofii piure este o
    mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa sub diferite
    denumiri, precum ham hocks sau Eisbein în ţările
    anglo-saxone sau golonka în
    Polonia, acolo unde este considerată
    chiar o mâncare tradiţională.


    Prepararea
    iahniei de fasole nu este complicată,
    însă ia ceva timp deoarece boabele de fasole trebuie puse la înmuiat cu o zi înainte. Pentru festivităţi, fasolea se pregăteşte la cazan, însă, atunci când dorim doar câteva
    porţii, este de ajuns o jumătate de kg de fasole boabe. Mai avem
    nevoie de 2 … 3 cepe, de un morcov, o foaie de dafin, frunze de pătrunjel,
    ulei, bulion, sare şi piper. După
    ce s-a înmuiat, fasolea trebuie
    pusă la fiert şi, după ce este lăsată să clocotească vreo 10 minute, apa este
    aruncată. Operaţiunea trebuie repetată. După ultima schimbare a apei, se lasă
    fasolea să fiarbă 30 de minute, apoi se adaugă bucăţi de morcov tăiat rondele.
    Separat, ceapa este tocată mărunt, călită uşor în ulei şi adăugată apoi în
    vasul în care fierbe fasolea, împreună cu morcovul, tăiat rondele. Spre final, punem una,
    două linguri de bulion, câteva boabe de piper şi foaia de dafin. Iahnia este gata
    când boabele de fasole devin moi. Spre final punem în vas frunze tocate de pătrunjel
    şi sare după gust.


    Atunci când adăugăm şi ciolan afumat de porc, trebuie să îl fierbem separat, până când se desprinde carnea de pe os. Periodic, îndepărtăm spuma care
    se formează la suprafaţă, apoi tăiem în bucăţi mai mici carnea cu
    grăsime şi cu şorici. În apa în
    care a fiert ciolanul vom pregăti în
    acelaşi mod iahnia de fasole, adăugând însă şi bucăţile de carne de porc. În loc de ciolan, putem folosi costiţă
    afumată de porc. Ciolanul afumat sau costita afumată de porc pot fi înlocuite
    cu cârnaţi pe care îi putem pregăti separat, pe grătar.


    Mâncarea de fasole boabe se serveşte caldă, cu o salată de murături şi cu un pahar de vin roşu
    sau cu o cană de vin fiert.

  • Iahnie de fasole

    Iahnie de fasole

    De câţiva ani, mâncarea de fasole boabe este nelipsită de la festivităţile
    organizate în marile oraşe ale României cu ocazia Zilei Naţionale.
    Este una dintre mâncărurile
    preferate ale românilor şi tocmai din acest motiv este servită şi de Ziua
    Naţională. Iahnia de fasole este oferită
    participanţilor la aceste
    festivităţi, dar nu simplă, ci cu ciolan afumat, cu costiţă de porc sau cu cârnaţi prăjiţi în
    ulei sau fripţi pe grătar, eventual şi
    cu o cană de vin. Nu este o
    mâncare exclusiv românească. Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau cartofii piure este o
    mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa sub diferite
    denumiri, precum ham hocks sau Eisbein în ţările
    anglo-saxone sau golonka în
    Polonia, acolo unde este considerată
    chiar o mâncare tradiţională.


    Prepararea
    iahniei de fasole nu este complicată,
    însă ia ceva timp deoarece boabele de fasole trebuie puse la înmuiat cu o zi înainte. Pentru festivităţi, fasolea se pregăteşte la cazan, însă, atunci când dorim doar câteva
    porţii, este de ajuns o jumătate de kg de fasole boabe. Mai avem
    nevoie de 2 … 3 cepe, de un morcov, o foaie de dafin, frunze de pătrunjel,
    ulei, bulion, sare şi piper. După
    ce s-a înmuiat, fasolea trebuie
    pusă la fiert şi, după ce este lăsată să clocotească vreo 10 minute, apa este
    aruncată. Operaţiunea trebuie repetată. După ultima schimbare a apei, se lasă
    fasolea să fiarbă 30 de minute, apoi se adaugă bucăţi de morcov tăiat rondele.
    Separat, ceapa este tocată mărunt, călită uşor în ulei şi adăugată apoi în
    vasul în care fierbe fasolea, împreună cu morcovul, tăiat rondele. Spre final, punem una,
    două linguri de bulion, câteva boabe de piper şi foaia de dafin. Iahnia este gata
    când boabele de fasole devin moi. Spre final punem în vas frunze tocate de pătrunjel
    şi sare după gust.


    Atunci când adăugăm şi ciolan afumat de porc, trebuie să îl fierbem separat, până când se desprinde carnea de pe os. Periodic, îndepărtăm spuma care
    se formează la suprafaţă, apoi tăiem în bucăţi mai mici carnea cu
    grăsime şi cu şorici. În apa în
    care a fiert ciolanul vom pregăti în
    acelaşi mod iahnia de fasole, adăugând însă şi bucăţile de carne de porc. În loc de ciolan, putem folosi costiţă
    afumată de porc. Ciolanul afumat sau costita afumată de porc pot fi înlocuite
    cu cârnaţi pe care îi putem pregăti separat, pe grătar.


    Mâncarea de fasole boabe se serveşte caldă, cu o salată de murături şi cu un pahar de vin roşu
    sau cu o cană de vin fiert.

  • Mâncăruri cu fasole boabe

    Mâncăruri cu fasole boabe


    Fasolea
    boabe reprezintă un ingredient important în alimentaţia românilor, mai ales în perioada sezonului
    rece, la prepararea ciorbelor, a mâncărurilor, dar, la fel de bine, poate fi transformatăîn aperitiv.


    Se poate pregăti
    tradiţională ciorbă de fasole servită în farfurii sau în pită, adică într-un
    bol realizat dintr-o chiflă de dimensiuni mai mari, dar se poate pregăti şi o
    supă-cremă de fasole boabe. Indiferent de variantă, modul de preparare şi
    ingredientele sunt aproape identice. Avem nevoie de un sfert de kg de fasole boabe, de 3 morcovi, de o ceapă,
    de foi de dafin şi puţin cimbru, de suc de roşii sau de bulion. Se poate face
    ciorbă de fasole de post, fără carne, dar se poate adăuga şi puţină afumătură de
    porc, costiţă sau ciolan. Cu o seară înainte punem fasolea
    la înmuiat într-un vas cu apă. Scurgem boabele de fasole şi le punem la fiert.
    După ce dă în clocot, schimbăm apa în care a fiert fasolea. Adăugăm morcovii,
    tăiaţi rondele, ceapa, tăiată marunt, două foi de dafin şi bucăţi mici de afumătură şi lăsăm să fiarbă, la foc mic,
    vreo 45 de minute. Apoi turnăm puţin suc de roşii sau o lingură de bulion,
    presărăm puţin cimbru şi mai lăsăm să fiarbă un sfert de oră. Se poate acri cu
    borş, cu puţin oţet sau, specific Transilvaniei, cu tarhon pus la borcan în
    oţet, iar în final adăugăm sare după gust. Ciorba de fasole poate fi servităîn farfurie adâncă obişnuită sau, aşa cum am menţionat, într-o
    chiflă golită de miez, cu un perete de vreo 2 cm. Dacă dorim să obţinem supă
    cremă de fasole boabe, atunci toate legumele, inclusiv
    boabele de fasole, trebuie pasate după ce au fiert. Pe lângă morcov şi ceapă, se mai poate
    pune păstârnac.


    La
    fel de gustoasă este şi mâncarea de fasole boabe sau iahnia de fasole. Modul de
    preparare este asemănător cu cel al ciorbei, cu deosebirea că punem mai puţină
    apă. Avem nevoie de jumătate de kg de fasole boabe, 2 …
    3 cepe, un morcov, foi de dafin, frunze de pătrunjel, ulei, bulion, sare şi
    piper.
    După ce a fiert suficient, iar boabele s-au înmuiat, adăugăm ceapa tocată mărunt
    şi călită uşor in puţin ulei, iar spre final bulion şi sare după gust, precum şi
    frnuze de pătrunjel, tocate mărunt. Iahnia de fasole poate
    fi servită drept garnitură împreună cu cârnaţi prăjiţi şi cu o salată de sezon,
    de gogonele, gogoşari în oţet sau castraveciori muraţi. Iahnia de fasole mai
    poate fi pregătită, adăugând la fiert şi bucăţi de carne de porc afumată,
    costiţă sau ciolan. După fierbere, boabele de fasole pot fi pasate şi transformate, la fel
    de bine, într-o cremă
    deasupra căreia întândem ceapă călită în ulei şi stinsă cu puţin suc de roşii.
    Fasolea bătută poate fi servită atât ca aperitiv, dar şi ca garnitură.

  • Mâncăruri cu fasole boabe

    Mâncăruri cu fasole boabe


    Fasolea
    boabe reprezintă un ingredient important în alimentaţia românilor, mai ales în perioada sezonului
    rece, la prepararea ciorbelor, a mâncărurilor, dar, la fel de bine, poate fi transformatăîn aperitiv.


    Se poate pregăti
    tradiţională ciorbă de fasole servită în farfurii sau în pită, adică într-un
    bol realizat dintr-o chiflă de dimensiuni mai mari, dar se poate pregăti şi o
    supă-cremă de fasole boabe. Indiferent de variantă, modul de preparare şi
    ingredientele sunt aproape identice. Avem nevoie de un sfert de kg de fasole boabe, de 3 morcovi, de o ceapă,
    de foi de dafin şi puţin cimbru, de suc de roşii sau de bulion. Se poate face
    ciorbă de fasole de post, fără carne, dar se poate adăuga şi puţină afumătură de
    porc, costiţă sau ciolan. Cu o seară înainte punem fasolea
    la înmuiat într-un vas cu apă. Scurgem boabele de fasole şi le punem la fiert.
    După ce dă în clocot, schimbăm apa în care a fiert fasolea. Adăugăm morcovii,
    tăiaţi rondele, ceapa, tăiată marunt, două foi de dafin şi bucăţi mici de afumătură şi lăsăm să fiarbă, la foc mic,
    vreo 45 de minute. Apoi turnăm puţin suc de roşii sau o lingură de bulion,
    presărăm puţin cimbru şi mai lăsăm să fiarbă un sfert de oră. Se poate acri cu
    borş, cu puţin oţet sau, specific Transilvaniei, cu tarhon pus la borcan în
    oţet, iar în final adăugăm sare după gust. Ciorba de fasole poate fi servităîn farfurie adâncă obişnuită sau, aşa cum am menţionat, într-o
    chiflă golită de miez, cu un perete de vreo 2 cm. Dacă dorim să obţinem supă
    cremă de fasole boabe, atunci toate legumele, inclusiv
    boabele de fasole, trebuie pasate după ce au fiert. Pe lângă morcov şi ceapă, se mai poate
    pune păstârnac.


    La
    fel de gustoasă este şi mâncarea de fasole boabe sau iahnia de fasole. Modul de
    preparare este asemănător cu cel al ciorbei, cu deosebirea că punem mai puţină
    apă. Avem nevoie de jumătate de kg de fasole boabe, 2 …
    3 cepe, un morcov, foi de dafin, frunze de pătrunjel, ulei, bulion, sare şi
    piper.
    După ce a fiert suficient, iar boabele s-au înmuiat, adăugăm ceapa tocată mărunt
    şi călită uşor in puţin ulei, iar spre final bulion şi sare după gust, precum şi
    frnuze de pătrunjel, tocate mărunt. Iahnia de fasole poate
    fi servită drept garnitură împreună cu cârnaţi prăjiţi şi cu o salată de sezon,
    de gogonele, gogoşari în oţet sau castraveciori muraţi. Iahnia de fasole mai
    poate fi pregătită, adăugând la fiert şi bucăţi de carne de porc afumată,
    costiţă sau ciolan. După fierbere, boabele de fasole pot fi pasate şi transformate, la fel
    de bine, într-o cremă
    deasupra căreia întândem ceapă călită în ulei şi stinsă cu puţin suc de roşii.
    Fasolea bătută poate fi servită atât ca aperitiv, dar şi ca garnitură.

  • Tradiţii gastronomice de 1 Decembrie

    Tradiţii gastronomice de 1 Decembrie

    Ziua Naţională a României (marcată la 1 Decembrie) pare să iasă din canoanele bisericeşti legate de postul Crăciunului, deoarece a devenit un obicei ca la festivităţile organizate în majoritatea oraşelor să fie pregătită mâncare de fasole cu ciolan afumat de porc, cu costiţă sau cu cârnaţi. Ciolanul afumat cu garnitură de iahnie de fasole este una dintre mâncărurile preferate ale românilor şi, poate, din acest motiv, este servită şi de Ziua Naţională.


    Nu este o mâncare exclusiv românească. Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau cartofii piure este o mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa sub diferite denumiri, precum ham hocks” sau Eisbein” în ţările anglo-saxone sau golonka” în Polonia, acolo unde este considerată o mâncare naţională.



    Modul de preparare nu este complicat, însă necesită mai mult timp deoarece pregătirile se fac cu o seară înainte, atunci când boabele de fasole sunt puse la înmuiat. Cea mai bună mâncare de fasole este cea pregătită la cazan, aşa cum se obişnuieşte în armată sau în mănăstire, însă o mâncare gustoasă se poate obţine şi atunci când o pregătim într-o cantitate mai mică. Avem nevoie de cel puţin jumătate de kg de fasole boabe, dar, în funcţie de capacitatea vasului, putem mări cantitatea. Ne mai trebuie 2 cepe de mărime medie, 2 morcovi, suc de roşii, 2 foi de dafin, piper boabe şi sare.



    Boabele de fasole trebuie puse la fiert şi, după ce clocoteşte vreo 10 minute, apa este vărsată, operaţiune care se repetă de două ori. După ultima schimbare a apei, fasolea trebuie lăsată să fiarbă circa 30 de minute, apoi sunt adăugaţi morcovii, tăiaţi rondele şi foile de dafin. Ceapa este tocată mărunt şi apoi călită uşor în ulei şi, în final, adăugată în vasul în care fierb boabele de fasole împreună cu frunzele de pătrunjel, tocate mărunt, puţin suc de roşii şi câteva boabe de piper, iar spre final, atunci când boabele au devenit moi, punem şi sare după gust.



    În mâncarea de fasole pot fi adăugate şi bucăţi de costiţă de porc. De asemenea, mâncarea de fasole poate fi servită alături de cârnaţi la grătar sau cu ciolan afumat de porc, care trebuie pregătit separat. Astfel, acesta trebuie fiert până când se desprinde carnea de pe os, spumând din când în când. După ce a fiert şi după ce am îndepărtat oasele, îl mărunţim şi îl amestecăm cu mâncarea de fasole.


    Ciolanul afumat de porc cu fasole boabe este servit cald, cu o salată de murături alături de un pahar de vin roşu demisec, la temperatura camerei sau de o cană de vin fiert. Poftă bună!

  • Tradiţii gastronomice de 1 Decembrie

    Tradiţii gastronomice de 1 Decembrie

    Ziua Naţională a României (marcată la 1 Decembrie) pare să iasă din canoanele bisericeşti legate de postul Crăciunului, deoarece a devenit un obicei ca la festivităţile organizate în majoritatea oraşelor să fie pregătită mâncare de fasole cu ciolan afumat de porc, cu costiţă sau cu cârnaţi. Ciolanul afumat cu garnitură de iahnie de fasole este una dintre mâncărurile preferate ale românilor şi, poate, din acest motiv, este servită şi de Ziua Naţională.


    Nu este o mâncare exclusiv românească. Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau cartofii piure este o mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa sub diferite denumiri, precum ham hocks” sau Eisbein” în ţările anglo-saxone sau golonka” în Polonia, acolo unde este considerată o mâncare naţională.



    Modul de preparare nu este complicat, însă necesită mai mult timp deoarece pregătirile se fac cu o seară înainte, atunci când boabele de fasole sunt puse la înmuiat. Cea mai bună mâncare de fasole este cea pregătită la cazan, aşa cum se obişnuieşte în armată sau în mănăstire, însă o mâncare gustoasă se poate obţine şi atunci când o pregătim într-o cantitate mai mică. Avem nevoie de cel puţin jumătate de kg de fasole boabe, dar, în funcţie de capacitatea vasului, putem mări cantitatea. Ne mai trebuie 2 cepe de mărime medie, 2 morcovi, suc de roşii, 2 foi de dafin, piper boabe şi sare.



    Boabele de fasole trebuie puse la fiert şi, după ce clocoteşte vreo 10 minute, apa este vărsată, operaţiune care se repetă de două ori. După ultima schimbare a apei, fasolea trebuie lăsată să fiarbă circa 30 de minute, apoi sunt adăugaţi morcovii, tăiaţi rondele şi foile de dafin. Ceapa este tocată mărunt şi apoi călită uşor în ulei şi, în final, adăugată în vasul în care fierb boabele de fasole împreună cu frunzele de pătrunjel, tocate mărunt, puţin suc de roşii şi câteva boabe de piper, iar spre final, atunci când boabele au devenit moi, punem şi sare după gust.



    În mâncarea de fasole pot fi adăugate şi bucăţi de costiţă de porc. De asemenea, mâncarea de fasole poate fi servită alături de cârnaţi la grătar sau cu ciolan afumat de porc, care trebuie pregătit separat. Astfel, acesta trebuie fiert până când se desprinde carnea de pe os, spumând din când în când. După ce a fiert şi după ce am îndepărtat oasele, îl mărunţim şi îl amestecăm cu mâncarea de fasole.


    Ciolanul afumat de porc cu fasole boabe este servit cald, cu o salată de murături alături de un pahar de vin roşu demisec, la temperatura camerei sau de o cană de vin fiert. Poftă bună!