Tag: ciorba de varza

  • Ciorbă de varză

    Ciorbă de varză

    S-a intrat în Postul Paştelui, o
    perioadă de 40 de zile în care credincioşii ortodocşi consumă, cu excepţia
    câtorva zile, doar mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse
    lactate. Una dintre
    mâncărurile de post este ciorba de varză acră, simplă sau în combinaţie cu alte
    legume. Avem nevoie de o varză murată de circa 2 kg, de două cepe, de 2…3
    morcovi şi de pastă de tomate. Spălăm varza în apă rece şi apoi o tăiem în
    bucăţi mai mici, după care o lăsăm să fiarbă la foc mic. Tăiem cepele
    solzişori, şi le adăugăm în oală, la fel ca şi morcovii, tăiaţi rondele. Putem
    pune şi o rădăcină de pătrunjel, tăiată mărunt şi adăugăm suc de roşii sau una,
    două linguri de pastă de tomate. După aceea, mai lăsăm ciorba la fiert, încă
    puţin, la foc mic, după care poate fi servită. Pe lângă varză se mai pot pune
    câţiva cartofi, tăiaţi cubuleţe.


    O altă combinaţie pentru ciorbă este
    cea de varză murată şi ciuperci. Se folosesc cantităţi egale de ciuperci şi de
    varză murată, câte jumătate de kg, două cepe, doi morcovi şi pastă de tomate.
    Toate legumele trebuie tocate şi călite uşor în ulei, după care sunt stinse în
    circa doi litri de apă şi se lasă la fiert circa jumătate de oră. Se adaugă
    două … trei linguri de pastă de roşii, sare după gust şi se mai lasă câteva
    minute la fiert. La sfârşit, după ce oala a fost luată de pe foc, se pot
    presăra frunze tocate de pătrunjel şi se acoperă cu un capac. Se serveşte
    imediat, cu ceapă verde sau cu o ceapă roşie.


    Există şi reţete în care varza are o
    pondere mai mică şi, pentru că se foloseşte o cantitate mai mare de ciuperci, i
    se mai spune şi ciorbă boierească. Avem nevoie de o varză mică, pe care o tăiem
    fideluţă, de doi … trei morcovi, de două cepe, de două ţeline şi de circa 15
    ciuperci. Tăiem ciupercile în felii subţiri, le călim uşor în ulei, după care
    adăugăm apă. Tăiem cepele solzişori, iar morcovii şi ţelinele le tăiem în
    cubuleţe şi le punem la fiert împreună cu varza şi cu ciupercile. După circa
    jumătate de oră, dacă este cazul, se adaugă sare, apoi se opreşte focul şi se
    presară frunze tocate de pătrunjel.

  • Ciorbă de varză

    Ciorbă de varză

    S-a intrat în Postul Paştelui, o
    perioadă de 40 de zile în care credincioşii ortodocşi consumă, cu excepţia
    câtorva zile, doar mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse
    lactate. Una dintre
    mâncărurile de post este ciorba de varză acră, simplă sau în combinaţie cu alte
    legume. Avem nevoie de o varză murată de circa 2 kg, de două cepe, de 2…3
    morcovi şi de pastă de tomate. Spălăm varza în apă rece şi apoi o tăiem în
    bucăţi mai mici, după care o lăsăm să fiarbă la foc mic. Tăiem cepele
    solzişori, şi le adăugăm în oală, la fel ca şi morcovii, tăiaţi rondele. Putem
    pune şi o rădăcină de pătrunjel, tăiată mărunt şi adăugăm suc de roşii sau una,
    două linguri de pastă de tomate. După aceea, mai lăsăm ciorba la fiert, încă
    puţin, la foc mic, după care poate fi servită. Pe lângă varză se mai pot pune
    câţiva cartofi, tăiaţi cubuleţe.


    O altă combinaţie pentru ciorbă este
    cea de varză murată şi ciuperci. Se folosesc cantităţi egale de ciuperci şi de
    varză murată, câte jumătate de kg, două cepe, doi morcovi şi pastă de tomate.
    Toate legumele trebuie tocate şi călite uşor în ulei, după care sunt stinse în
    circa doi litri de apă şi se lasă la fiert circa jumătate de oră. Se adaugă
    două … trei linguri de pastă de roşii, sare după gust şi se mai lasă câteva
    minute la fiert. La sfârşit, după ce oala a fost luată de pe foc, se pot
    presăra frunze tocate de pătrunjel şi se acoperă cu un capac. Se serveşte
    imediat, cu ceapă verde sau cu o ceapă roşie.


    Există şi reţete în care varza are o
    pondere mai mică şi, pentru că se foloseşte o cantitate mai mare de ciuperci, i
    se mai spune şi ciorbă boierească. Avem nevoie de o varză mică, pe care o tăiem
    fideluţă, de doi … trei morcovi, de două cepe, de două ţeline şi de circa 15
    ciuperci. Tăiem ciupercile în felii subţiri, le călim uşor în ulei, după care
    adăugăm apă. Tăiem cepele solzişori, iar morcovii şi ţelinele le tăiem în
    cubuleţe şi le punem la fiert împreună cu varza şi cu ciupercile. După circa
    jumătate de oră, dacă este cazul, se adaugă sare, apoi se opreşte focul şi se
    presară frunze tocate de pătrunjel.

  • Ciorbe de varză

    Ciorbe de varză

    S-a intrat în Postul Paştelui, o perioadă de 40 de zile în care credincioşii ortodocşi consumă, cu excepţia câtorva zile, doar mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse lactate. După o iarnă lungă şi cu multe zile geroase, care a întârziat apariţia verdeţurilor, pentru pregătirea mâncărurilor de post sunt folosite legume din cămară precum varza murată, cartofii şi fasolea boabe.



    Una dintre mâncărurile de post este ciorba de varză acră, simplă sau în combinaţie cu alte legume. Avem nevoie de o varză murată de circa 2 kg, de două cepe, de 2-3 morcovi şi de pastă de tomate. Nu este complicat să pregătim această ciorbă, însă ne va lua câteva ore deoarece cotoarele de varză trebuie să fiarbă foarte bine. Spălăm varza în apă rece şi apoi o tăiem în bucăţi mai mici, după care o lăsăm să fiarbă la foc mic, circa 2-3 ore. Tăiem cepele solzişori, şi le adăugăm în oală, la fel ca şi morcovii, tăiaţi rondele. Putem pune şi o rădăcină de pătrunjel, tăiată mărunt şi adăugăm suc de roşii sau una, două linguri de pastă de tomate. După aceea, mai lăsăm ciorba la fiert, la foc mic, pentru încă o oră după care poate fi servită. Pe lângă varză se mai pot pune câţiva cartofi, tăiaţi cubuleţe.



    O altă combinaţie pentru ciorbă este cea de varză murată şi ciuperci. Se folosesc cantităţi egale de ciuperci şi de varză murată, câte jumătate de kg, două cepe, doi morcovi şi pastă de tomate. Toate legumele trebuie tocate şi călite uşor în ulei, după care sunt stinse în circa doi litri de apă şi se lasă la fiert circa jumătate de oră. Se adaugă două-trei linguri de pastă de roşii, sare după gust şi se mai lasă câteva minute la fiert. La sfârşit, după ce oala a fost luată de pe foc, se pot presăra frunze tocate de pătrunjel şi se acoperă cu un capac. Se serveşte imediat, cu ceapă verde sau cu o ceapă roşie.



    Există şi reţete în care varza are o pondere mai mică şi, pentru că se foloseşte o cantitate mai mare de ciuperci, i se mai spune şi ciorbă boierească. Avem nevoie de o varză mică, pe care o tăiem fideluţă, de doi-trei morcovi, de două cepe, de două ţeline şi de circa 15 ciuperci. Tăiem ciupercile în felii subţiri, le călim uşor în ulei, după care adăugăm apă. Tăiem cepele solzişori, iar morcovii şi ţelinele le tăiem în cubuleţe şi le punem la fiert împreună cu varza şi cu ciupercile. După circa jumătate de oră, dacă este cazul, se adaugă sare, apoi se opreşte focul şi se presară frunze tocate de pătrunjel.

  • Ciorbe de varză

    Ciorbe de varză

    S-a intrat în Postul Paştelui, o perioadă de 40 de zile în care credincioşii ortodocşi consumă, cu excepţia câtorva zile, doar mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse lactate. După o iarnă lungă şi cu multe zile geroase, care a întârziat apariţia verdeţurilor, pentru pregătirea mâncărurilor de post sunt folosite legume din cămară precum varza murată, cartofii şi fasolea boabe.



    Una dintre mâncărurile de post este ciorba de varză acră, simplă sau în combinaţie cu alte legume. Avem nevoie de o varză murată de circa 2 kg, de două cepe, de 2-3 morcovi şi de pastă de tomate. Nu este complicat să pregătim această ciorbă, însă ne va lua câteva ore deoarece cotoarele de varză trebuie să fiarbă foarte bine. Spălăm varza în apă rece şi apoi o tăiem în bucăţi mai mici, după care o lăsăm să fiarbă la foc mic, circa 2-3 ore. Tăiem cepele solzişori, şi le adăugăm în oală, la fel ca şi morcovii, tăiaţi rondele. Putem pune şi o rădăcină de pătrunjel, tăiată mărunt şi adăugăm suc de roşii sau una, două linguri de pastă de tomate. După aceea, mai lăsăm ciorba la fiert, la foc mic, pentru încă o oră după care poate fi servită. Pe lângă varză se mai pot pune câţiva cartofi, tăiaţi cubuleţe.



    O altă combinaţie pentru ciorbă este cea de varză murată şi ciuperci. Se folosesc cantităţi egale de ciuperci şi de varză murată, câte jumătate de kg, două cepe, doi morcovi şi pastă de tomate. Toate legumele trebuie tocate şi călite uşor în ulei, după care sunt stinse în circa doi litri de apă şi se lasă la fiert circa jumătate de oră. Se adaugă două-trei linguri de pastă de roşii, sare după gust şi se mai lasă câteva minute la fiert. La sfârşit, după ce oala a fost luată de pe foc, se pot presăra frunze tocate de pătrunjel şi se acoperă cu un capac. Se serveşte imediat, cu ceapă verde sau cu o ceapă roşie.



    Există şi reţete în care varza are o pondere mai mică şi, pentru că se foloseşte o cantitate mai mare de ciuperci, i se mai spune şi ciorbă boierească. Avem nevoie de o varză mică, pe care o tăiem fideluţă, de doi-trei morcovi, de două cepe, de două ţeline şi de circa 15 ciuperci. Tăiem ciupercile în felii subţiri, le călim uşor în ulei, după care adăugăm apă. Tăiem cepele solzişori, iar morcovii şi ţelinele le tăiem în cubuleţe şi le punem la fiert împreună cu varza şi cu ciupercile. După circa jumătate de oră, dacă este cazul, se adaugă sare, apoi se opreşte focul şi se presară frunze tocate de pătrunjel.