Tag: colindatori

  • Tradiţii de Crăciun

    Tradiţii de Crăciun

    La mulţi ani! Ca în fiecare an,
    plecăm împreună într-o călătorie pentru a descoperi portul, măștile și obiceiurile
    de Crăciun.


    În ziua de Crăciun toate casele
    sunt curate, iar mesele îmbelşugate; bradul nu lipseşte din nici o casă; acesta
    este împodobit cu mere, nuci şi fasole uscată; fetele de măritat îşi scot
    zestrea la iveală şi aşteaptă flăcăii la colindat. În noaptea de Crăciun, în
    majoritatea zonelor, focul din sobă nu are voie să se stingă, de aceea bărbatul
    din casă aşează pe foc o buturugă mare, denumită şi buturuga de Crăciun.


    Și pentru că Moș Crăciun trebuie
    să vină pe la fiecare dintre cei dragi, vă propunem să deveniți spiridușii
    Moșului și să îl ajutați la pregătirea cadourilor pentru cei dragi, în ritmul
    colindelor.


    Dacă vă aflaţi în Tulcea veţi
    auzi urările cetei de Moşoaie, strigate în ritmul clopeţeilor stârniţi de
    mersul săltat al tinerilor colindători.


    Ionuţ, un tânăr colindător ne-a
    mărturisit: Nu uităm
    niciodată aceste tradiţii. Iar Daniela Puia, colega lui, ne-a spus ce rol
    are acest colind: Şi
    alungă strigoii. Detalii mai specifice am primit de la profesor maistru Ion
    Trandafir, îndrumătorul mai în vârstă al colindătorilor: : Moşoaiele, în Luncăviţa de Tulcea, au o mare
    importanţă. Începând de pe 6 decembrie, de la Sf. Neculai şi până pe 24, la
    Luncăviţa se desfăşoară Tradiţiile Luncăviţene: Moşoaiele. Aceste Moşoaie au o
    costumaţie specifică, care, în seara de Ajun, vesteşte gospodarul că vin
    sărbătorile şi alungă spiritele rele, ca să rămână curtea curată, pentru când
    vine Crăciunul. Când aud clopotele gospodarii au poarta deschisă. Dacă un
    gospodar nu primeşte o ceată de colindători, atunci nu se simte mulţumit că
    vine Crăciunul. Gospodarul primeşte o ceată, doua, trei. Sunt foarte multe
    cete. Avem aproape 50, de asta e sărbătoare!



    Şi cum în Dobrogea trăiesc pe
    lângă români, haholi, ucrainieni şi turci, care au împrumutat unii de la alţii
    obicieiurile, am aflat de la oamenii locului că de Crăciun, din cele mai vechi
    timpuri, turcii îi primeau pe moşoi în case, iar românii făceau baclavale.


    În zona Banatului Montan, se împodobeşte
    bradul cu dulciuri, sub brad se pune un colac, un cărnaţ şi o sticlă de răchie drept
    daruri pentru Moş Crăciun, iar pentru calul acestuia se pun grăunţe şi fân.
    Seara se aşteaptă pițărăii (colindătorii) care vin la colindat din casă în
    casă, pe la miezul nopţii până dimineaţa, în funcţie de vârstă.


    În Transilvania pregătirile
    pentru Crăciun începeau încă de pe 15 noiembrie – dată la care începe postul
    Crăciunului. De la acea dată muncile agricole se sfârşeau, oamenii nu mai
    mâncau deloc carne, iar femeile se întâlneau la şezători pentru a ţese straiele
    de sărbătoare. Îmbrăcată în straie tradiţionale bogat brodate, Maria Ana Mariş,
    din zona Clujului, ne-a spus:
    La noi se colindă de Naşterea Mântuitorului şi avem si colinde precreştine:
    colindatul junilor sau Ceata Junilor şi colindele specifice din zona noastră. La noi colindătorii nu se costumează, nu se
    maschează, doar se îmbracă în costume tradiţionale româneşti. Cu mare drag se
    aşteaptă şi se primesc colindătorii.


    În Maramureş, datinile de
    Crăciun sunt un amestec de credinţe păgâne cu cele creştine; spre deosebire de
    alte zone, aici are loc jocul moşilor – colindarea gazdelor de către
    colindători deghizaţi cu măşti; aceştia colindau pentru a ura sănătate şi
    fericire gazdelor.


    Şi în zona Moldovei, Crăciunul
    este o sărbătoare importantă; toate activităţile ce au loc în ziua ajunului
    sunt de fapt un ritual spre protecţia animalelor, a livezilor şi a gospodăriei;
    femeile curăţau toată casa şi făceau colaci, iar bărbaţii aveau grijă să
    înapoieze orice lucru luat cu împrumut. Tot în acestă zi femeile coceau un
    colac în formă de cifra 8, care în primăvară urma să fie afumat şi pus între
    coarnele boilor ce arau pământul; în ajun femeile pregăteau masa de Crăciun,
    care urma să conţină vreo 12 feluri de mâncare, multe dintre acestea fiind din
    carne de porc, sacrificat cu câteva zile mai înainte.


    În Bucovina se crede că toate
    colindele sunt rostite pentru ca diavolii să dispară, iar satul să fie curat în
    noaptea de Crăciun; de asemenea se spune că este un mare păcat dacă o
    gospodărie are uşa închisă în ajunul Crăciunului şi nu poate să-i primească pe
    colindători.


    Un alt obicei care în timp şi-a
    pierdut semnificaţia este mersul cu steaua; acest obicei avea menirea de a
    informa oamenii de naşterea lui Hristos; copiii care mergeau cu steaua se
    deghizau în magi şi vesteau marea minune.


    În zona Olteniei tradiţiile de
    Crăciun sunt strâns legate de ritualuri de purificare şi de aflare a ursitului
    de către fetele nemăritate. În ajun are loc scormonitul în foc: toţi membrii
    familiei, indiferent de vârstă, dau cu joarda în foc şi spun câteva versuri ce
    au menirea să protejeze gospodăria de boli şi să aducă un an nou bogat şi
    roditor.


    Iar dacă vă gândiţi să
    colindaţi, să ştiţi că merită, pentru că, în funcţie de zonă, colindătorii
    primesc covrigi, mere, pere, boabe fierte, colivă, ţuică fiartă şi vin.

  • Cum au petrecut românii de Crăciun

    Cum au petrecut românii de Crăciun

    Sărbătoarea Crăciunului este una a bucuriei şi a speranţei, dar şi
    a toleranţei, petrecută în familie, alături de cei dragi, într-o zi despre care
    se spune chiar că nu este de bun augur să stai supărat. Ca în fiecare an, românii nu s-au oprit în ceea ce
    priveşte cheltuielile. Magazinele şi-au prelungit programul şi au anunţat
    reduceri dupa reduceri, lumea s-a înghesuit să pună mâna pe cele mai frumoase,
    originale sau ieftine cadouri. După ce au
    împodobit brazii şi au primit cadourile de Crăciun, cei mai multi
    dintre românii au petrecut. Din meniu nu au lipsit produsele tradiţionale,
    precum lebărul,
    caltaboşul şi toba, alături de brânzeturi însoţite de ceva legume – recomandate
    de medici – care să mai reducă din efectele nedietetice. Sarmalele, urmate de
    friptură şi cârnaţi, stropite cu vin, au desăvârşit festinul încheiat de
    cozonaci.

    Spiritul Crăciunului şi-a făcut mai
    mult simţită prezenţa la sate, unde tradiţiile sunt respectate cu sfinţenie.
    Colindătorii au umblat din casă în casă şi
    în schimbul urărilor de sănătate, belşug şi îndeplinirea tuturor
    dorinţelor pe care le-u făcut gazdelor, au primit covrigi, nuci şi mere. Vremea neobişnuit de caldă
    pentru această perioadă i-a făcut pe mulţi românii să
    aleagă să-şi petreacă Crăciunul în staţiunile montane de pe valea Prahovei, din Maramureş şi Bucovina, pentru a se bucura
    totuşi de zăpadă.

    Pentru
    că, la munte a nins abundent la altitudini mari, iar pârtiile au fost foarte bune pentru practicarea sporturilor de
    iarnă, stratul de zăpadă depăşind jumătate de metru. Staţiunile Predeal, Sinaia
    şi Buşteni s-au aflat în topul destinaţiilor, gradul de ocupare a locurilor de
    cazare depăşind 80%. Turiştii au ajuns şi la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, la peste 2000 de metri altitudine, unde
    a fost deschis noul Hotel de Gheaţă, un obiectiv unic în România. Fiecare din cele 15
    camere îngheţate a fost decorată cu sculpturi în zăpadă şi gheaţă reprezentând
    vedete ale muzicii româneşti şi internaţionale, iar cei mai mulţi dintre
    cei care s-au cazat aici au fost străini. Și pensiunile din Moldova și-au
    deschis larg porțile pentru cei care au vrut să descopere frumusețile și
    bunătățile locului. În județul Neamț, de pildă, gradul de ocupare a fost de
    100%, iar oaspeților nu le-a lipsit absolut nimic.

    Cu ocazia
    sărbătoririi Crăciunului, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, în
    care a îndemnat la compasiune şi solidaritate cu cei care au nevoie de sprijin.
    Să ne bucurăm de aceste momente şi să nu uităm că cel mai frumos dar pe care îl
    putem face în această perioadă este să ne arătăm aprecierea şi recunoştinţa
    faţă de cei din jur, a mai spus şeful statului român.