Tag: Comisia pentru Bugete

  • Proiect de înființare a unui Laborator de Inovare pentru Politici Publice

    Proiect de înființare a unui Laborator de Inovare pentru Politici Publice

    Comisia pentru bugete a Parlamentului European a aprobat astăzi proiectul pilot al deputatului european Siegfried Mureșan, PPE, privind înființarea unui Laborator de Inovare pentru Politici Publice începând cu anul 2016. Proiectul depus în cadrul procedurii bugetare anuale va sprijini înființarea în cadrul Comisiei Europene a unui laborator care să simplifice și să eficientizeze procesul de elaborare a politicilor Uniunii Europene.



    Este esențial să folosim metode inovatoare în procesul de elaborare a politicilor publice. Multe state aplică deja astfel de metode prin care legislația care urmează să fie propusă este pretestată, iar cei care urmează să fie direct afectați de acea legislație au posibilitatea să contribuie la îmbunătățirea ei”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan după votul din Comisia pentru bugete.



    Laboratorul de inovare va funcționa în cadrul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene și va fi sprijinit în primul an de funcționare cu suma de 500.000 de euro din bugetul comunitar. Din analiza preliminară a eurodeputatului Siegfried Mureșan, rezultă că impactul acestui proiect la nivel european va fi semnificativ mai mare decât costurile de implementare.



    Efectele unei legiferări mai eficiente la nivel european le vor resimți atât cetățenii, cât și IMM-urile sau marii investitori. Discutăm de costuri bugetare care pot depăși ordinul zecilor de milioane de euro și pe care noi le putem reduce la minimimum prin această pretestare a politicilor publice. Un astfel de laborator ar putea colabora cu autoritățile naționale sau locale pentru a le sprijini în implementarea programelor cu finanțare europeană”, a mai declarat eurodeputatul român.



    Proiectul votat de Comisia pentru bugete va fi aprobat formal de plenul Parlamentului European la sfârșitul lunii octombrie. Ulterior, acesta va face parte din poziția de negociere a Parlamentului European în discuțiile cu Consiliul Uniunii Europene care vor duce la aprobarea finală a Bugetului UE pentru anul 2016.

  • 5,3 milioane de € pentru industria românească, sectorul digital, cercetare

    5,3 milioane de € pentru industria românească, sectorul digital, cercetare

    Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a obținut, maaţi, 29 septembrie, o finanţare suplimentară de 5,3 milioane de euro pentru industria şi cercetarea din România, precum şi pentru sectorul digital din Europa. Aceste fonduri sunt asigurate prin intermediul a trei proiecte pilot şi două acţiuni pregătitoare gândite şi inițiate de eurodeputatul PSD şi validate de Comisia pentru Bugete din Parlamentul European.



    Din cele 5,3 milioane de euro obținute de Victor Negrescu, 4 milioane vizează în mod direct și exclusiv industria şi cercetarea românească, în timp ce restul de 1,3 milioane de euro se referă la dezvoltarea sectorului IT. La acestea se adaugă proiectul său pilot în valoare de 1 milion de euro, aflat deja în curs de implementare și referitor la creșterea accesului la servicii de sănătate în mediul rural.



    În total, prin intermediul proiectelor pilot și acțiunilor pregătitoare, europarlamentarul român a reușit să obțină 6,3 milioane de euro în primul an de mandat. Acesta a explicat ce înseamnă concret și ce avantaje aduce fiecare inițiativă în parte: Sunt foarte mulțumit că am reușit să aduc bani pentru România apelând la acest mecanism al proiectelor pilot oferit de Parlamentul European! Astăzi, inițiativele mele s-au votat în cadrul Comisiei pentru Bugete, ceea ce înseamnă că, în scurt timp, aceste milioane de euro se vor traduce în avantaje concrete pentru români, dar și pentru sectorul IT din UE. Majoritatea proiectelor pilot pe care le-am introdus vizează în mod direct România și se referă la: dezvoltarea fabricilor inteligente și retehnologizarea zonelor afectate de dezindustrializare; utilizarea noilor tehnologii și a instrumentelor digitale în educație; stimularea competențelor digitale pentru a produce noi profesii, noi metode de învățământ și noi locuri de muncă; îmbunătățirea educației privind plata taxelor online și combaterea evaziunii prin mediul digital; specializări inteligente la nivel regional, care să lege mai bine bursa joburilor competitive cu pregătirea forței de muncă”, a detaliat eurodeputatul PSD Victor Negrescu cele cinci inițiative ale sale aprobate de Parlamentul European.



    Doresc să-i mulțumesc doamnei comisar Corina Crețu pentru sprijinul pe care l-a acordat în aprobarea acestor proiecte pilot pentru România, comisarului Günther Oettinger pentru proiectele referitoare la IT, cât și tuturor celor implicați în procesul de evaluare a proiectelor”, a completat europarlamentarul S&D Victor Negrescu.