Tag: Consiliul Afaceri Generale

  • Cel mai recent Buletin Informativ al Europe Direct București

    Cel mai recent Buletin Informativ al Europe Direct București

    A apărut cel de-al 36-lea număr al Buletinului informativ electronic al Europe Direct Bucureşti! Acesta poate fi descărcat aici.



    La secțiunea Actualitatea europeană”, prezentăm informații de la Comisia Europeană și de la Parlamentul European. Secțiunea Europa pentru cetățeni” cuprinde informații care au un impact asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor din Uniune. La rubrica dedicată Președinției României la Consiliul UE prezentăm un articol referitor la preluarea Președinției în cadrul Consiliului Afaceri Generale (CAG).



    Activitatea Europe Direct București din lunile noiembrie și decembrie include următoarele evenimente: Rock the vote! — Future of Europe” — simularea procesului decizional din cadrul Parlamentului European (la Stara Zagora și la București), premierea câștigătorilor concursului de fotografie UE și EU”, atelierul Cum să devii antreprenor”, ora de informare europeană la Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez” și evenimentul ÎmprEUnă de Crăciun” .



    Dintre Oportunitățile europene, amintim cursul de formare pe schimburi de tineri pentru începători — BTM, stagiile la UNESCO și Corpul European de Solidaritate. Micii europeni au ocazia să primească informații despre importanța agriculturii în viața noastră. De asemenea, aceștia pot afla curiozități din statele membre ale Uniunii Europene în rubrica Știați că?”. Pentru mai multe detalii, și pentru abonarea la Newsletter, vă rugăm accesați: http://europedirectbucuresti.ier.ro/buletin-informativ/

  • Alegerile europarlamentare se vor desfăşura între 23 şi 26 mai 2019

    Alegerile europarlamentare se vor desfăşura între 23 şi 26 mai 2019

    Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfăşura între 23 şi 26 mai 2019, potrivit unei decizii adoptate marţi, la Bruxelles, de miniştrii afacerilor europene din statele membre ale Uniunii Europene, reuniţi în Consiliul Afaceri Generale (CAG).



    Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani. Perioada reţinută (23-26 mai 2019) este cea preconizată de Parlamentul European. Decizia finală va fi luată la finalul procedurii oficiale – sfârşitul lunii iunie 2018 – care include o consultare cu eurodeputaţii şi un vot cu unanimitate în Consiliul European (şefii de stat sau de guvern ai ţărilor membre).



    Alegerile europarlamentare din mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE. României îi va reveni un mandat în plus, astfel încât ţara noastră va avea 33 de eurodeputaţi. Precedentele alegeri europene au avut loc în perioada 22-25 mai 2014.

  • Prioritatea zero rămâne situația cetățenilor români din Marea Britanie

    Prioritatea zero rămâne situația cetățenilor români din Marea Britanie

    Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, în contextul recomandării făcute vineri de Comisia Europeană privind trecerea la faza a doua a negocierilor cu Marea Britanie, că, alături de celelalte state membre, România lucrează pentru o concluzie a procesului de negociere favorabilă cetățenilor europeni din Regatul Unit. Cuvintele de ordine sunt prudența și deschiderea.



    Ministrul Negrescu va reprezenta România la următorul Consiliu Afaceri Generale (CAG), în contextul negocierilor generate de ieșirea din UE a Marii Britanii. România este parte în acest proces, iar preocuparea ministrului este de a proteja drepturile românilor din Marea Britanie, precum și de a susține soluții care duc la consolidarea proiectului european.



    ”Există evoluții pozitive în cadrul procesului de negociere, iar situația cetățenilor români aflați pe teritoriul Marii Britanii este o prioritate zero. Comisia a asigurat în cadrul negocierilor protejarea drepturilor tuturor cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie; urmărim să obținem această garanție, care ar reprezenta un progres foarte important și un succes al negociatorilor UE. Este o veste bună pentru cetățenii români și premisa că obiectivul pentru care am luptat în această perioadă – apărarea drepturilor câștigate ale acestora – poate fi îndeplinit.



    Atât în cadrul Consiliului Afaceri Generale, cât și la nivel de minister și Guvern, am lucrat în această perioadă și lucrăm în continuare alături de celelalte instituții pentru ca, la finalul procesului de negociere, să ne asigurăm că românii din Regatul Unit, ca și restul cetățenilor din statele UE, nu vor avea de suferit.



    Ne-am întâlnit cu românii din Marea Britanie, am realizat consultări și dezbateri cu diverși factori pentru a găsi soluții. Procesul de negociere este unul complex și suntem pregătiți pentru orice situație care poate apărea în cadrul acestuia. Până la finalul acestui proces de negociere rămânem prudenți, dar, totodată, optimiști”, a declarat ministrul Victor Negrescu.

  • Relocarea agențiilor europene din Marea Britanie

    Relocarea agențiilor europene din Marea Britanie

    EBA – la Paris, EMA – la Amsterdam



    Autoritatea Bancară Europeană (EBA) va avea sediul la Paris în timp ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va fi mutată la Amsterdam, după ce Regatul Unit al Marii Britanii va părăsi UE. Decizia a fost luată, luni, la Consiliul UE pentru Afaceri Generale. Miniștrii celor 27 state europene, întruniți la Milano, nu au reușit, însă, un vot majoritar după trei runde, astfel că gazdele celor două instituții a fost stabilită prin tragere la sorți, de către președinția estoniană a UE. Astfel, Paris a câștigat în fața capitalei Iralndei, Dublin, în timp ce Amsterdam a intrat în finală alături Milano.



    Votul de luni a stârnit reacții negative din partea Slovaciei, care a concurat pentru găzduirea EMA. După ce Bratislava s-a clasat pe a patra poziție în votul statelor UE, Slovacia a refuzat să mai voteze, amendând faptul că niciuna din țările nou intrate în blocul comunitar nu vor găzdui Agenția Europeană a Medicamentului, deși reprezentații statelor UE au fost de acord să acorde prioritate une țări din Estul Europei .



    19 orașe și-au depus candidatura pentru găzduirea viitorului sediu al EMA, printre care și București. Capitala României nu avea șanse mari, fiind la coada clasametului în preferințele angajaților, împreună cu alte două capitale est-europene, Varșovia (Polonia) și Sofia (Bulgaria). În urma votului de luni, România rămâne pe lista scurtă a țărilor UE care nu găzduiesc nicio agenție europeană.




    Ce sunt EBA şi EMA?



    Agenția Europeană a Medicamentului are circa 900 de angajați, în timp ce 150 de persoane lucrează, în prezent, pentru Autoritatea Bancară Europeană. EMA evaluează și monitorizează medicamentele din Uniunea Europeană și facilitează dezvoltarea de noi medicamente și accesul la acestea. La rândul său, EBA are ca scop crearea unei piețe unice a produselor bancare și se ocupă de implementarea unui set standard de norme privind reglementarea și supravegherea sistemului bancar, informează site-ul Uniunii Europene.



    Declarația de presă a vice-ministrului eston pentru afaceri europene, Matti Maasikas, la finalul întrunirii de la Milano (video în limba engleză):