Tag: consum de paine

  • Eu, când vreau să mănânc pâine, mănânc pâine!

    Eu, când vreau să mănânc pâine, mănânc pâine!

    Relația românului cu pâinea are un trecut emoțional și sensibil. Dacă în
    perioadele de foamete de după război, ar fi dat orice pentru un colț de pâine,
    acum, în plină eră a consumismului fără limite, are pretenții mai mari de la
    ea. Iar dacă, pe timpurile de tristă amintire ale dictatorului Nicolae
    Ceaușescu, era neagră, pâinea nu era considerată bună. Acum, o căutăm pe cea
    neagră fiindcă ne-au spus nutriționiștii că e mai sănătoasă. Avem, însă, o altă
    problemă: cea neagră are coloranți. Îngrașă, nu îngrașă, e sănătoasă sau nu
    prea, cum o fi mai bună? Indiferent de ce citește pe internet, românul iubește
    pâinea și nu se așază la masă fără ea.



    Am vorbit cu antrenorul de fitness Andrei Neagu, care ne-a explicat de ce
    ar fi mai bine să încercăm s-o ocolim. E bună sau nu e bună pâinea?

    Andrei
    Neagu, antrenor personal de fitness: «Este o întrebare de care mă lovesc destul
    de des în sala de fitness. Întreabă clienții mei, persoane care frecventează
    sălile, sau oameni care-și doresc un răspuns. O pâine bună sau mai puțin bună
    nu există. Există doar un produs care, nutrițional, nu te poate ajuta în niciun
    demers: fie de acumulare a masei musculare, fie că vrei să slăbești, fie că
    vrei să-ți menții un tonus al corpului… nu! De ce? Din cauza indicelui
    glicemic pe care-l are. Destul de ridicat. De exemplu, glucoza are undeva la
    100, pâinea are undeva la 70. În primul rând gândește-te ce-ți poate oferi un
    produs pe care-l iei la 500-600 de grame, cu un leu cincizeci – doi lei (circa
    30-40 de eurocenţi). Ce conține acel produs? La asta trebuie să te gândești
    prima oară.»


    Ați observat, probabil, că pâinea pe care o cumpărați nu mucegăiește nici la
    câteva zile după ce ați cumpărat-o. În ce fel influențează procesul de
    fabricare a pâinii produsul finit, ne explică Andrei Neagu:


    «Încă o întrebare foarte bună – procesul
    de faricare a pâinii. Bun. Acasă poți să pui tot ce vrei tu. Ai N variante:
    poți s-o faci de 5 lei, poți s-o faci de 20 de lei, poți s-o faci de 30 de lei
    (de la 1 euro la 6 euro). Ai făină de secară, de grâu integral, de orez, de
    orz, poți să-I pui semințe, chia, in, orice vrei tu. Dar, în schimb, pe zona
    industrială, gândește-te că în proporţie de 70-80% fabricile respective
    folosesc aditivi, premixuri, folosesc stabilizatori, astfel că pâinea
    respectivă n-ar avea cum să nu fie pufoasă, fără mucegai, în a patra, în a
    cincea zi. Ceea ce nu-I normal pentru o pâine sau pentru un produs care derivă
    din făină, de orice natură, albă, neagră, etc.»




    Maiaua e în vogă. Campaniile de marketing, unele foarte inteligente, de pe
    Internet, au influențat, încetul cu încetul, impresia colectivă, că pâinea cu
    maia ar fi superioară, nutrițional, pâinii crescute cu drojdie. De fapt,
    lucrurile nu stau așa: nici una, nici cealaltă, nu e mai bună spune Andrei
    Neagu, antrenor personal de fitness:


    «Subiectul acesta, referitor la maia,
    este foarte, foarte discutat. Dar sunt foarte sincer: maiaua e un agent de
    fermentare pentru un proces de dospire. Noi, oamenii, fie în industria asta (a
    fitness-ului), fie în oricare alt domeniu, dar eu vorbesc strict de domeniul
    meu, lumea tot încearcă să găsească portițe, ocolișuri, ceva care să-i ofere
    confort, să-i ofere plăcere. Da, nu pot să neg, nu poți mânca vinete fără pâine
    sau icre. N-ai cum. În acelaşi timp, noi căutăm niște lucruri mai pompoase, mai
    ieșite din comun, dar procesul este același, valoarea nutrițională aceeași,
    niciun kilogram în plus sau în minus sau o schimbare radicală a corpului și
    chestii de genul ăsta. E același proces, fie dospită, fie executată în alte
    moduri.»


    Este timpul ca românii să primească o educație nutrițională mai bună, este
    de părere Andrei Neagu, care atrage atenția asupra faptului că niciuna dintre
    opțiunile de alimentație ale noastre nu rămâne fără repercusiuni serioase în
    corp:


    «Noi, românii, nu avem o educație
    nutrițională absolut deloc. Ceea ce ne oferă acum Internetul (o arie foarte
    mare de căutare), poți învăța singur, poți să te educi singur, dar în același
    timp nu-ți dorești. De ce? Fiindcă pâinea e un produs care oferă plăcere. De
    aceea și creează dependență. În anumite cazuri creează dependență. Îți incită
    creierul și ți-l relaxează. De ce? Datorită indicelui glicemic destul de
    ridicat. De aceea, noi, românii, nu putem renunța la ea. Nu avem target. Nu
    avem dorința de a face ceva, și așa rămânem, și mergem pe premisa ‘o viață am,
    vreau să mănânc, vreau să beau, vreau să mă simt bine’. Dar, în momentul când
    corpul nu o să mai poată și vei ajunge la medic, va fi foarte dificil atunci.
    Cum e diabetul de tipul doi. Acolo trebuie să renunți de tot la
    pâine albă, nu mai ai voie să mai faci foarte multe chestii.»


    Pâinea îngreunează corpul și încetinește activitatea cognitivă. Indicele
    glicemic ridicat te poate trimite la medic. În esență, pâinea nu ar trebui să
    fie o opțiune zilnică în alimentația noastră.

    Andrei Neagu: «Da, pâinea îngrașă. De oricare ar fi.
    Fie integrală, fie albă, fie cu tot felul de semințe. Da. Pâinea îngrașă. Și o
    spun din punctul de vedere al unui sportiv de performanță, o spun din punctul
    de vedere al unui antrenor, o spun din punctul de vedere al unei persoane care
    a dorit să se schimbe, care a avut rahitism de gradul unu, pâinea nu m-a
    ajutat. Deși mănânc foarte mult, sunt gurmand, prefer piept de pui, broccoli și
    orez, în detrimentul a două felii de pâine, care sunt convins că-mi va hrăni
    creierul, că-mi va mulțumi, dar corpul n-o să răspundă cum trebuie, la
    activitățile zilnice pe care le am, la eforturile pe care le am, la
    antrenamentul pe care-l desfășor. Și în toate activitățile pe care le am
    în sală și în afara ei. Da, pâinea nu aduce nimic benefic pentru organism.»