Tag: contaminanți cancerigeni

  • Decizii privind reducerea nivelurilor de substanțe cancerige din alimente

    Decizii privind reducerea nivelurilor de substanțe cancerige din alimente

    Comisia Europeană a stabilit noi niveluri maxime de cadmiu și plumb într-o gamă largă de
    produse alimentare. Scopul acestei
    decizii – rezultat al angajamentelor asumate în cadrul Planului european de
    luptă împotriva cancerului – este de a reduce și mai mult prezența
    contaminaților cancerigeni, pentru a face alimentele mai sănătoase. Cadmiul
    este un metal greu toxic prezent în mediu, atât natural, cât și ca rezultat al
    activităților agricole și industriale. Principala sursă de expunere la cadmiu a
    nefumătorilor o reprezintă alimentele. Reducerea nivelurilor maxime de cadmiu
    din fructe, legume, cereale și semințe oleaginoase va spori siguranța
    alimentelor vândute și consumate în Uniune și va contribui la eliminarea de pe
    piață a produselor alimentare cu cele mai mari concentrații. Plumbul este, de
    asemenea, un contaminant prezent în mod natural în mediu, iar hrana este
    principala sursă de expunere a omului la acesta. S-a decis reducerea
    nivelurilor maxime de plumb din numeroase produse alimentare, inclusiv din alimentele
    destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, dar și din ciupercile
    sălbatice, mirodenii și sare. Măsurile se aplică de la finalul lunii august.

    Despre toate acestea, despre siguranța produselor alimentare am discutat cu eurodeputatul
    Tudor Ciuhodaru:

    Aici vorbim doar de două situații punctuale. Dar eu vreau ca
    viața fiecărui român să fie protejată și, mai ales, vreau să dispară cancerul
    din farfurie. De cele mai multe ori tipurile de substanțe cancerigene, toxice,
    sunt exact în alimentele pe care le consumăm și în diversele băuturi pe care le
    consumăm.

    Noi, în Comisia de Sănătate vrem să avem toată siguranța, garanția,
    certitudinea că toate lucrurile care se găsesc în comerț sunt benefice pentru
    sănătate. Și o să fac o mica paranteză – am propus la nivel european existența
    unor centre de referință, unor centre de evaluare a calității produselor
    alimentare și a apei, o rețea care să garanteze, practic, că nu am niciun fel
    de substanțe toxice sau cu potențial cancerigen. Vorbim de o gamă foarte largă
    de perturbatori neuroendocrini, dacă vreți să spunem pe românește, acele e-uri,
    acele lucruri pe care le găsim în alimentele noastre de fiecare zi, și este
    dificil pentru fiecare dintre noi atunci când te duci la magazin mai ales că
    vorbim despre substanțe care nu au gust, nu au miros.

    Este datoria statelor
    europene să garanteze faptul că pe masa fiecărui român, în farfuria și în
    paharul fiecărui român nu sunt produse care ar putea produce rău. Este foarte
    dificil de foarte multe ori și tocmai pe această idee cred că această rețea de
    centre de testare a calității și conținutului alimentelor, ca să nu mai vorbim
    de dublul standard și de diferite categorii de produse, este extrem de
    importantă. O să spuneți, știți, de foarte multe ori se eludează aceste
    lucruri, vor fi presiuni din partea industriilor, din partea altor tipuri de
    firme.

    Propuneam un mecanism foarte simplu: pe lângă statul membru în care sunt evaluate aceste produse alimentare și
    băuturi, alcoolice și non-alcoolice, să fie trimise aleatoriu, în alte două
    state europene aceleași produse, să nu știe nimeni practic de unde vin, în așa
    fel încât să avem garanția că toate rezultatele sunt cât se poate de bune și
    viața fiecărui român, din punctul meu de vedere, să fie protejată.

    Sunt multe
    lucruri care au scăpat de sub control și vorbim inclusiv de importurile din
    țările terțe, acolo vorbeam despre pesticide care de multe ori nu mai sunt
    admise la nivel european, dar își găsesc portița de a intra în UE prin
    alimentele și băuturile de import. Lucrurile acestea trebuie să fie foarte
    clare și eu îmi doresc ca în România să avem de fiecare dată certitudinea,
    posibilitatea de a evalua ca aceste produse introduse pe piață sunt absolut
    conforme și cel puțin nu fac rău sănătății dacă nu sunt chiar ceea ce ne-am fi
    dorit.

    Au fost propuneri ale Comisiei care au fost respinse de Comisia de Sănătate
    pentru că poate suntem noi uneori mai catolici decât papa, eu știu că un vechi
    dicton medical – lucrez de peste 25 de ani în medicina de urgență – spune în
    primul rând nu face rău, iar a
    preveni e mai ușor decât să tratezi. Iar aceste inițiative de a varia
    concentrațiile pe diverse categorii de produse, aceste stabiliri de
    concentrații sau a respinge anumite substanțe care ridică semne de întrebare mi
    se par cea mai bună soluție tocmai pentru a nu periclita pe termen scurt și
    lung mai ales viața copiilor noștri. Vorbim despre tulburări de dezvoltare,
    vorbim de tulburări neurologice, vorbim de o sumedenie de factori care pot
    provoca pe termen lung cancere sau perturbări majore apropo de aparatul
    reproducător, toate aceste lucruri trebuie să fie foarte clar standardizate și
    evaluate.