Tag: Cotnari

  • Degustare la Cotnari

    Degustare la Cotnari

    Astăzi ne propunem să pornim pe un drum al vinului, către nord-estul ţării, în judeţul Iaşi. Poposim la Cotnari, unul dintre cele mai mari târguri din Moldova, pe la 1560.

    La Cotnari tradiţia vinului se împleteşte cu istoria locurilor, după cum ne-a povestit Mihaela Turturică, inginer enolog: “Podgoria are o vechime de 2000 de ani, există o cetate geto-dacică, în zonă, pe dealul Cătălina, care atestă prezenţa de peste 2 mii de ani a culturii de viţă de vie. În prezent avem 1750 hectare de viţă de vie, unde cultivăm în special soiuri pentru vinuri albe, toate soiuri româneşti: Frâncuşă, Fetească albă, Grasă de Cotnari şi Tămânioasă Românescă. Avem şi o plantaţie tânără de Busuioacă, pentru vinuri roze şi Fetescă Neagră, pentru vinuri roşii.”

    Mihaela Turturică ne-a însoţit apoi în cramă: “Ne aflăm la 12 metri sub pământ, temperatura este 10-12 grade Celsius constantă tot timpul anului. Avem 15 astfel de încăperi, numite hrube, pentru că legenda spune că acestea ar fi hrubele lui Ştefan cel Mare. De aici vinul poate avea două destinaţii: fie la linia de îmbuteliere, fie – vinurile care sunt considerate cele mai bune – sunt îmbuteliate în sticle şi păstrate la vinotecă, o bibliotecă de sticle. Se spune că într-o sticlă de vin băută există filosofia a trei cărţi. Aşa că vă invit la citit. Vinoteca pe care o s-o vedeţi are în jur de 1 milion de sticle, cea mai veche este din recolta anului 1956. O să vedeţi această poziţie a sticlei (n.r. culcată orizontal), pentru ca în permanenţă lichidul să vină în contact cu dopul, tocmai pentru a avea loc aceste schimburi care duc la formarea buchetului vinului, pentru că dacă la vinurile tinere vorbim despre aromă, la cele vechi vorbim despre buchet. O să vedem la degustare care este diferenţa.”

    O degustare are regulile ei. Este aproape un ritual de familiarizare a vizitatorului cu vinurile, alături de brânză, pâine, struguri, sau alte mici gustări. Mihaela Turturică: „Vom degusta patru vinuri albe şi un vin roşu. La degustarea vinurilor albe, folosim pahare speciale, tip lalea, la bază mai largi iar la gât mai înguste, ca printr-o agitare uşoară a vinului să putem simţi aromele volatile date de acizii volatili din vin. Se spune că la degustare participă toate simţurile: pentru că mai întâi vedem şi observăm culoarea, limpiditatea, după care agităm puţin paharul, mirosim, luăm o sorbitură pe care o plimbăm prin cavitatea bucală şi avem două variante, fie scuipăm în boluri speciale, fie înghiţim.”

    Pe teritoriul satului Cotnari se găseşte platoul Cătălină, unde se află o cetate construită la începutul secolului al IV-lea î.e.n. Este situl arheologic “Cetatea de la Cotnari”. Aici, cercetările arheologice au pus în evidenţă existenţa unor locuinţe de suprafaţă şi a unor bordeie. Au fost identificate şi resturi de locuire din sec III—II î.e.n. Tot aici se semnalează descoperirea unor resturi de locuire din paleolitic, eneolitic (Cucuteni). Lângă Cetatea Dacică, având o suprafaţă de 7,6 ha, se găseşte rezervaţia situată pe Dealul Cătălina, alcătuită în principal din specii de arbori a căror vârstă este de 150 – 200 ani.

    Biserica “Cuvioasa Parascheva” din Cotnari a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din anul 2004, ca parte a Ansamblului medieval “Curtea Domnească”. Din acest ansamblu medieval mai fac parte si ruinele Palatului Domnesc, rămânând astăzi doar nişte hrube (vestitele pivniţe domneşti).

    Tot aici se găseşte şi Podul medieval de la Cârjoaia, care a fost construit la porunca lui Ştefan cel Mare (1457-1504), fiind situat de-a lungul “drumului vinului” dintre Hîrlău şi Cotnari, unde era Palatul Domnesc. Podul este atestat documentar abia într-un document din anul 1680. A fost construit din piatră de râu cioplită, cu patru bolţi, măsurând 42 m lungime (după cum s-a constatat în anul 1845). În anul 1847, domnitorul Mihail Sturdza (1834-1849) a dispus refacerea podului doar cu o singură deschidere a arcului şi nu toate patru bolţi, aşa cum fuseseră înainte de 1845. În prezent, nu se mai poate spune care părţi ale podului mai aparţin construcţiei originale.

  • Toamnă la Cotnari

    Toamnă la Cotnari

    Maca tutu toamna ş-intră tru ndrepturi, nai cama muşeati destinaţii suntu podgoriili. Aoa, pritu speţificlu a locului, putem s’nă hărsimu di fisea multu muşeată cu măyuli teasi, zuyrăpsiti tu hromi di sezon, ama şi di gustul a kiroluui, auuăli, mustulu şi yinlu.


    Vă pripunem adză ună hopă tru nord-estul a văsiliillei. Nidzemu dimi tru giudeţlu Iaşi, Cotnari, pănăyiru moldovenescu ditu 1560.



    Ditu obiectivili istorice cari pot s’hibă vidzuti aoa lipseaşti s’aduţemu aminti Situl arheologic “Cetatea di Cotnari”, Rezervaţia forestieră pădurea Cotnari-Cătălina, Bisearica domnească “Cuvioasa Parascheva”, ctitorită di Ştefan aţel Marli (1457-1504), (a uri lucrări ahurhiră tru anlu 1491 şi fură bitisiti tru 1493) ică Apuntea medievală ditu Cârjoaia.



    Platoulu Cătălina easti tru hoara Cotnari, iu ari ună ţitati adrată tru ahurhita a secolului al IV-lea î.e.n. Easti situl arheologic “Cetatea di Cotnari”. Aoa, cercetările arheologhiţi scoasiră tru migdani niscănti locuinţe di suprafaţă şi a niscăntoru călivi. Fură aflati şi armăsături di bănaticu ditu sec III—II î.e.n. Tutu aoa suntu scoasi tru videală niscănti armăsături di banaticu ditu paleolitic, eneolitic (Cucuteni). Ningă Cetatea Dacică, cu ună suprafaţă di 7,6 ha, easti rezervaţia situată pi Măyula Cătălina, ţi ncurpilleadză prota ş’prota ditu cişiti di cupaci a curi ilikie easti de 150 – 200 ani.



    Bisearica “Cuvioasa Parascheva” di Cotnari fu acăţată tru isapi pritu lista a monumentelor istoriţi ditu giudeţlu Iaşi ditu anlu 2004, ca parti a Ansamblului medieval “Curtea Domnească”. Ditu aestu ansamblu medieval nica fac parte si aruvalili a Pălatillei Dumnească, di armasiră astăndză maş niscănti hrubi/izbi (cunuscutili izbi dumneşti).



    Yinuteca şi izbili di Cotnari suntu alte două obiective ditu zonă. Aestea suntu la 12 di meatri sumu locu, temperatura easti 10-12 gradi Celsius, constantă tut kirolu a anlui. Aoa avem şi ucazea s’digustăm ditu produsili viticole ale podgorie di aoa, cu ună vicllimi di 2 ñilli di añi ş-cama. Suprafaţa di siminari cu yiţa di ayiñe easti de 1750 di ictări. Suntu siminati maxus soiuri tră yinuri albi, tuti soiuri româneşti premiati la competiţii internaţionale: Frâncuşă, Fetească albă, Grasă di Cotnari şi Tămâioasă Românească, cum şi ună plantaţie tiniră di Busuioacă, tră yinuri roze şi Fetescă Lae, tră yinuri aroşii, după cum nviţămu di la Mihaela Turturică, oenolog, cari nă prezentă cramili:



    “Avem 15 ahtări udadz, număsiţ izbi, tră aţea că leghenda spune că aestea suntu izbili al Ştefan atel Marli Di aoa yinlu poate s’aibă dauă destinaţii: ică la linia de îmbuteliere, ică — yinurli cari suntu lugursiti nai ma buni — suntu îmbuteliate tru cuneţ şi ţănuti tru vinotecă, ună vivliotecă di cuneţ. Să spuni că tru ună cunetă di yinu biută băneadză filosofia a trei cărţă. Aşi că vă călisescu la ghivăseari. Vinoteca ţî va u videţ ari anv4rliga di 1 miliuni di cuneţ, nai ma veaclle easti ditu biriketea a anlui 1956. Va s’videţ aesta poziţie a cunetăllei (n.r. arcutită orizontal), tră atea ca nicumtinatu lichidlu s’yină tru contactu cu tapa, tamam tră făţeari aesti alăxeri cari duc la formarea a buchetlui a yinlui, tră atea că maca la yinurli tiniri zburămu ti aromă, la ateali veclli zburămu ti buchet.”



    Ditu itia a condiţiilor cu pandemia, cramili pot s’hibă vidzuti maş di parei ñiţ cu programari di cu kiro. Până la vizita la cramă, poati s’hibă mutrită ună apunti ţi easti tru “calea a yinlui” anamisa di Hîrlău şi Cotnari, iu eara Pălateal Domnească. Easti apuntea medievală di Cârjoaia, adrată cu dimăndarea a domnitorlui Ştefan aţelu Marli. Apuntea easti atestată documentar tăş tru un document ditu anlu 1680. Fu adrată ditu keatră di arău pilikisită, cu patru bolţă, misurânda 42 di m lundzimi (după cum s-constată tru anlu 1845). Tru anlu 1847, domnitorlu Mihail Sturdza (1834-1849) apufusi znuearea a apuntillei maş cu ună dişcllideari a arcului şi nu tuti patru bolţă, aşi cum eara ninti di 1845. Tru paestu kiro, numa putem să spunemu cari cumăţ ditu apunti tănu di construcţia orighinală.



    Autor: Ana-Maria Cononovici


    Aemânipsearea: Taşcu Lala






  • Dégustation de vin à Cotnari

    Dégustation de vin à Cotnari

    Durant cet automne ensoleillé, mais chargé de tensions à cause de la progression inquiétante du nombre de cas dinfection au virus Sars-CoV-2, nous vous proposons une brève évasion dans un des terroirs du nord-est du pays les plus connus. Nous mettons le cap pour le comté de Iasi, dans la localité de Cotnari plus précisément, qui était vers 1560 une des plus importantes bourgades de Moldavie. Et sa renommée était due justement au vin que lon y produisait.


    Parmi les sites historiques à visiter, mentionnons « La cité de Cotnari », la réserve forestière Cotnari – Catalina, léglise princière « Sainte Parascève », érigée aux ordres dEtienne le Grand (1457 – 1504), dont les travaux ont commencé en 1491 et ont été achevés en 1493 ou le pont médiéval de Cârjoaia.


    Commençons par le village de Cotnari et le plateau Cătălina, où se trouve une cité érigée au début du 4e siècle avant Jésus-Christ. Il sagit du site archéologique « La cité de Cotnari ». Cest là que les fouilles archéologiques ont dévoilé lexistence de toute une série de maisons et de huttes. Les archéologues ont identifié aussi les restes dhabitations des 3e et 2e siècles av. J.-C. Ce fut également ici quils ont signalé la découverte de traces dhabitations du Paléolithique et du Néolithique, soit de la culture de Cucuteni. Tout près de la cité dacique qui sétend sur 7,6 hectares se trouve la réserve de la Colline Cătălina, composée principalement despèces darbres dont lâge varie entre 150 et 200 ans.


    Léglise Sainte Parascève de Cotnari a été incluse sur la liste des monuments historiques du comté de Iasi en 2004, faisant partie ainsi du complexe médiéval de la Cour princière. Celui-ci contient aussi les ruines du Palais princier, dont lunique partie qui a survécu jusquici, ce sont les célèbres celliers des princes régnants moldaves.En Moldavie tout peut disparaître, sauf ce qui a trait au vin !


    Le pont médiéval de Cârjoaia a été érigé sur les ordres d’Étienne le Grand, se situant le long de la Route du vin entre Hîrlau et Cotnari, là où se trouvait aussi le Palais princier. Le premier document officiel qui atteste lexistence de ce pont date de 1680. Il a été érigé en pierre de taille, étant composé de quatre voûtes et mesurant 42 mètres de long, selon les études réalisées en 1845. En 1847, le prince régnant Mihail Sturdza (1834 – 1849) a ordonné que le pont soit refait mais avec une seule ouverture de larche et sans les quatre voûtes comme ce fut le cas avant 1845. A présent, il est difficile de dire quelles parties du pont appartiennent toujours à la construction dorigine.


    Une fois arrivés dans la région, ce serait dommage de partir sans déguster les crus locaux, datant de plus de 2 millénaires. Cest là que lon cultive des vignes sur 1 750 hectares, notamment des variétés pour vins blancs, presque exclusivement des spécialités roumaines : Frâncuşă, Fetească albă, Grasă de Cotnari et Tămânioasă românescă (Muscat roumain). Mentionnons aussi une jeune plantation de Busuioaca. Vous avez quatre vins rosés et en matière de vin rouge – la Feteasca neagra. Une fois sur place ou lors de la dégustation, vous pourrez apprendre plus de détails sur ces crus. “Nous sommes à 12 mètres sous la terre, où la température est de 10 à 12 degrés, tout au long de lannée. Il y a 15 tels celliers, dont on dit quauraient appartenu à Étienne le Grand. Dici le vin peut avoir deux destinations : soit il est mis en bouteille et commercialisé, soit – dans le cas des meilleurs vins – il est mis en bouteille et préservé dans une cave à vins, une véritable bibliothèque remplie de bouteilles de vin. On dit que dans une bouteille de vin bue il y a la philosophie de trois livres. Et cest pourquoi je vous invite à faire de la lecture. La cave à vins que vous voyez compté 1 million de bouteilles, dont la plus ancienne est le résultat de la récolte de lannée 1956. Vous verrez que toutes les bouteilles sont posées horizontalement pour que le liquide soit constamment en contact avec le bouchon, justement pour faciliter ces échanges qui mènent à la création du bouquet du vin, parce que si dans le cas des vins jeunes, nous parlons darôme, dans le cas des vins anciens cest le bouquet qui compte le plus. La différence se voit lors de la dégustation“. A la vôtre donc ! (Trad: Alex Diaconescu)


  • Degustare la Cotnari

    Degustare la Cotnari

    Toamnă însorită, dar încărcată de tensiune provocată de
    o nouă creştere a numărului de infectări cu virusul Sars-Cov 2. Un moment în
    care vă propunem o scurtă evadare într-una dintre podgoriile cunoscute din
    nord-estul ţării. Mergem aşadar în judeţul Iaşi, la Cotnari,
    într-unul dintre cele mai mari târguri din Moldova, pe la 1560.


    Dintre obiectivele istorice care
    pot fi vizitate aici menţionăm Situl arheologic Cetatea de la
    Cotnari, Rezervaţia forestieră pădurea Cotnari-Cătălina, Biserica
    domnească Cuvioasa Parascheva, ctitorită de Ştefan cel Mare (1457-1504),
    (ale cărei lucrări au început în anul 1491 şi au fost finalizate în 1493) sau Podul
    medieval din Cârjoaia.


    Dar să luăm aceste obiective pe
    rând. În satul Cotnari se găseşte platoul Cătălină, unde se află o cetate
    construită la începutul secolului al IV-lea î.e.n. Este situl arheologic
    Cetatea de la Cotnari. Aici, cercetările arheologice au pus în
    evidenţă existenţa unor locuinţe de suprafaţă şi a unor bordeie. Au fost
    identificate şi resturi de locuire din sec III-II î.e.n. Tot aici se semnalează
    descoperirea unor resturi de locuire din paleolitic, eneolitic (Cucuteni). Lângă
    Cetatea Dacică, având o suprafaţă de 7,6 ha, se găseşte rezervaţia situată pe
    Dealul Cătălina, alcătuită în principal din specii de arbori a căror vârstă
    este de 150 – 200 ani.


    Biserica Cuvioasa Parascheva
    din Cotnari a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi din
    anul 2004, ca parte a Ansamblului medieval Curtea Domnească. Din
    acest ansamblu medieval mai fac parte si ruinele Palatului Domnesc, rămânând
    astăzi doar nişte hrube (vestitele pivniţe domneşti).


    Podul medieval de la Cârjoaia a
    fost construit la porunca lui Ştefan cel Mare, fiind situat de-a lungul
    drumului vinului dintre Hîrlău şi Cotnari, unde era Palatul
    Domnesc. Podul este atestat documentar abia într-un document din anul 1680. A
    fost construit din piatră de râu cioplită, cu patru bolţi, măsurând 42 m
    lungime (după cum s-a constatat în anul 1845). În anul 1847, domnitorul Mihail
    Sturdza (1834-1849) a dispus refacerea podului doar cu o singură deschidere a
    arcului şi nu toate patru bolţi, aşa cum fuseseră înainte de 1845. În prezent,
    nu se mai poate spune care părţi ale
    podului mai aparţin construcţiei originale.


    Odată ajunşi aici, ar fi însă păcat
    să plecăm fără a degusta din produsele viticole ale podgoriei de aici, cu o
    vechime de peste 2 mii de ani. Aici, pe 1750
    de hectare de viţă de vie, sunt cultivate în special soiuri pentru vinuri albe,
    toate soiuri româneşti: Frâncuşă, Fetească albă, Grasă de Cotnari şi Tămânioasă
    Românescă, precum şi o plantaţie tânără de Busuioacă, pentru vinuri roze şi
    Fetescă Neagră, pentru vinuri roşii, după cum am aflat de la Mihaela Turturică,
    oenolog.


    Apoi, gazda noastră ne-a făcut şi o
    prezentare a cramelor: Ne aflăm la 12 metri sub pământ,
    temperatura este 10-12 grade Celsius constantă tot timpul anului. Avem 15
    astfel de încăperi, numite hrube, pentru că legenda spune că acestea ar fi
    hrubele lui Ştefan cel Mare. De aici vinul poate avea două destinaţii: fie la
    linia de îmbuteliere, fie – vinurile care sunt considerate cele mai bune – sunt
    îmbuteliate în sticle şi păstrate la vinotecă, o bibliotecă de sticle.

    Se spune
    că într-o sticlă de vin băută există filosofia a trei cărţi. Aşa că vă invit la
    citit. Vinoteca pe care o s-o vedeţi are în jur de 1 milion de sticle, cea mai
    veche este din recolta anului 1956. O să vedeţi această poziţie a sticlei (n.r.
    culcată orizontal), pentru ca în permanenţă lichidul să vină în contact cu
    dopul, tocmai pentru a avea loc aceste schimburi care duc la formarea
    buchetului vinului, pentru că dacă la vinurile tinere vorbim despre aromă, la
    cele vechi vorbim despre buchet. O să vedem la degustare care este diferenţa.


    Iar dacă veţi ajunge aici, sunt
    convinsă că veţi putea face diferenţa!



  • Acord UE-China pentru protejarea a 100 de indicaţii geografice

    Acord UE-China pentru protejarea a 100 de indicaţii geografice

    Oficialii europeni și chinezi au încheiat negocierile
    privind un acord bilateral care va proteja 100 de produse din Uniunea Europeană
    și 100 de produse din China, împotriva imitațiilor. Acordul este un exemplu de
    cooperare între Uniunea Europeană şi Republica Populară Chineză, reflectând
    deschiderea şi aderarea celor două părţi la normele internaţionale ca bază
    pentru relaţiile comerciale. Pe lista produselor care urmează să fie protejate
    în China, se află vinul românesc de Cotnari. Astăzi vorbim despre importanţa acest
    acord bilateral pentru Uniunea Europeană şi aflăm care sunt perspectivele
    companiei Cotnari în ceea ce priveşte exporturile de vinuri pe piaţa chineză.



    (Interviu cu Ștefan Turcu, şeful Biroului de Presă al Reprezentanţei Comisiei
    Europene în România şi Constantin Deleanu, preşedintele companiei Cotnari)


  • Cotnari in der Moldau: Weinverköstigung und mehr

    Cotnari in der Moldau: Weinverköstigung und mehr

    Wir laden Sie heute ein, uns entlang einer Weinroute zu begleiten. Unsere Reise geht in den Nordosten des Landes, in den Landkreis Iaşi. Den ersten Stopp machen wir in Cotnari (dt. Kottnersberg), einer Ortschaft, wo es schon um 1560 eines der grö‎ßten Jahrmärkte in der Moldau gab.



    Cotnari ist ein geschichtsreicher Ort. Hier kann die Ausgrabungsstätte Cetatea de la Cotnari“ (dt. Burg von Cotnari) besichtigt werden. Aber auch der unter Naturschutz stehende Wald Cotnari-Cătălina oder die vom Fürst Stefan der Gro‎ße gestiftete fürstliche Kirche Heilige Paraskeva“ sind einen Besuch wert. Ebenso die mittelalterliche Steinbrücke bei Cârjoaia.



    In der Umgebung von Cotnari befindet sich das Plateau Cătălina. Auf diesem Plateau wurde eine Anfang des 4. Jahrhunderts v. Chr. errichtete Burg entdeckt. Es ist die als Burg von Cotnari“ bekannte Ausgrabungsstätte. Die Ausgrabungen enthüllten Spuren von Hütten, die es irgendwann an dieser Stelle gab. Ebenfalls hier wurden Ruinen von Wohnungen aus dem 3. und dem 2. Jahrhundert v. Chr. ausgegraben. In der Nähe der Dakischen Burg ist ein unter Naturschutz stehender Wald. Der Wald besteht hauptsächlich aus Baumarten, die 150–200 Jahre alt sind.



    Die Kirche Cuvioasa Parascheva“ (Heilige Paraskeva) in Cotnari wurde 2004 in die Liste historischer Denkmäler der Stadt Iaşi aufgenommen. Sie ist ein Teil des mittelalterlichen Komplexes, bekannt unter dem Namen Curtea Domnească“ (dt. Fürstenhof). Auch die Ruinen der einst vom Fürsten Stefan der Gro‎ße gegründeten berühmten Weinkeller können hier gesehen werden.



    Die mittelalterliche Steinbrücke bei Cârjoaia wurde im Auftrag von Stefan dem Gro‎ßen (1457–1504) gebaut. Die Brücke liegt entlang der Weinroute, zwischen den Ortschaften Hârlău und Cotnari, wo einst das Fürstenschloss lag. Die Steinbrücke wurde erstmals 1680 urkundlich erwähnt. Sie wurde aus Flusssteinen gebaut und hat eine Länge von 42 m. Die Brücke wurde 1847 im Auftrag des Fürsten Mihail Sturdza (1834–1849) restauriert und umgebaut. Derzeit kann nicht mehr genau erkannt werden, welche Teile der Originalbrücke entsprechen.



    Da wir schon hier sind, wäre es einfach schade, die Region zu verlassen, ohne den schon bewährten örtlichen Wein zu probieren. Die Önologin Mihaela Turturică begleitete uns in einen Weinkeller:



    Das Weingut ist 2000 Jahre alt. Die dakische Burg am Cătălina-Hügel bekundet die Anwesenheit der Weinreben an diesem Ort vor 2000 Jahren. Derzeit gibt es hier 1750 Hektar Weinstöcke. Wir bauen vor allem Traubensorten für Wei‎ßweine an — lediglich rumänische Rebsorten: Frâncuşă, Wei‎ße Mädchentraube, Grasă de Cotnari und Tămâioasă Românescă. Allerdings verfügen wir auch über ein junges Weingut, wo wir die Rebsorte Busuioacă anbauen, aus der wir Rosé-Weine produzieren. Darüber hinaus bauen wir auch die Rebsorte Schwarze Mädchentraube an, die Rotweine liefert.“




    Nach dem Besuch des tatsächlichen Weinbetriebs lernen die Gäste die Weinkeller kennen. Dazu Mihaela Turturică:



    Wir befinden uns 12 m unter der Erde. Die Temperatur liegt hier bei 10–12 Grad das ganze Jahr über. Wir verfügen über 15 derartige Räume. Die Legende besagt, an dieser Stelle seien früher Weinkeller von Stefan dem Gro‎ßen gewesen. Der Wein kann von hier zwei verschiedene Wege nehmen: Entweder wird er zur Abfüllanlage geschickt oder die Weine, die als besonders hochwertig bewertet werden, werden in Flaschen abgefüllt und in die Vinothek gelagert. Die Vinothek ist eine Bibliothek für Weine. Es hei‎ßt, eine ausgetrunkene Weinflasche umfasse die in drei Büchern enthaltene Philosophie. Daher lade ich Sie zum Lesen ein. Die Vinothek, die Sie hier sehen, enthält etwa 1 Million Weinflaschen. Der älteste Wein stammt aus der Ernte von 1956. Die Flaschen sind waagerecht gelagert, damit der Wein ständig in Kontakt mit dem Korken steht. So entsteht das berühmte Bouquet des Weins. Zwar sprechen wir bei jüngeren Weinen über Geschmack, doch geht es bei alten Weinen ums Bouquet. Sie werden bei der Verkostung den Unterschied herausschmecken.“




    Falls Sie irgendwann die Region besuchen, werden Sie sicherlich den Unterschied machen können.

  • Cotnari

    Cotnari

    Parmi les attractions touristiques de Cotnari, il convient de mentionner le site archéologique La citadelle de Cotnari, la réserve forestière Cotnari-Cătălina, l’église princière placée sous le vocable de la sainte Parascève et construite entre 1491 et 1493 par les soins du prince régnant Etienne le Grand ou bien le pont médiéval de Cârjoaia.

    Arrêtons-nous d’abord sur la citadelle, qui remonte au IVe siècle av.n.e. Les fouilles archéologiques ont mis en évidence l’existence d’habitats souterrains ou de surface. On a également identifié des vestiges datant du paléolithique ou de l’énéolithique. Près de la cité dace, qui s’étend sur 7,6 ha, on retrouve la réserve située sur la Colline Cătălina. Cette réserve est composée d’espèces d’arbres vieux de 150 à 200 ans.

    Quant à l’église dite de la pieuse Parascève, de Cotnari, elle figure, depuis 2004, sur la liste des monuments historiques du comté de Iasi. Ce lieu de culte fait partie de l’ensemble médiéval connu sous le nom de Cour princière, dont on peut observer aujourd’hui encore les ruines du palais princier, plus précisément les vestiges de ses célèbres caves.

    Dressé sur ordre du voïvode Etienne le Grand (1457-1504), le pont médiéval de Cârjoaia est situé sur la route du vin reliant les communes de Hîrlău et Cotnari. Sa première attestation documentaire date de 1680. Cette construction à quatre voûtes, réalisée en pierre de rivière, mesurait 42 m de long. En 1847, le prince Mihail Sturdza (1834-1849) a ordonné qu’il soit refait avec un seul arc, à la place des quatre voûtes. A présent, on ne sait plus quelles parties appartiennent au pont originel.

    La contrée est également réputée pour son vignoble et ses vins. Voici les explications de Mihaela Turturică, ingénieure œnologue. Le vignoble et la culture de la vigne dans ces endroits remontent à deux millénaires, comme l’attestent les fouilles archéologiques entreprises sur la Colline Cătălina, là où se trouvait la cité dace. Nous cultivons, sur quelque 1800 hectares, plusieurs variétés de vigne autochtones: Frâncuşă, Fetească albă, Grasă de Cotnari et Tămâioasă Românescă. Nous avons aussi une exploitation viticole plus récente, pour les vins rosés de Busuioaca et les vins rouges de Fetescă Neagră.

    L’ingénieure œnologue Mihaela Turturicăn nous emmène aussi dans la cave: On est à 12 m sous la terre. Ici, la température est constante tout au long de l’année, soit 10° à 12°. Le vin y est mis en bouteilles. Les meilleurs vins sont gardés dans la vinothèque. On dit qu’une bouteille de vin recèle autant de philosophie que celle qui se dégage de trois livres. Notre vinothèque recense un million de bouteilles, dont la plus ancienne contient du vin du millésime 1956. Les bouteilles de vin restent couchées de sorte à maintenir le liquide en contact permanent avec le bouchon de liège. Cela empêche que l’air passe à l’intérieur de la bouteille et permet de garder le bouquet du vin. En effet, si dans le cas des vins jeunes on parle d’arômes, les vins anciens, eux, ont du bouquet. Cette différence, on la saisit lors de la dégustation.