Tag: Crame Romania

  • Turism viticol în România

    Turism viticol în România

    Dacă vă place vinul și ați dori să vizitaţi cramele din România, însă nu știţi
    exact ce presupune o astfel de vizită și unde să mergeți, ediția de azi a
    rubricii noastre va răspunde acestor întrebări. Mai mult decât atât, vom afla
    care sunt cele mai impresionante podgorii, vom cunoaște oamenii din spatele
    viei și vom afla despre evenimente în care muzica bună și mâncărurile
    tradiționale sunt oferite alături de vinuri premiate internațional.


    Alina Iancu, fondatoare Crameromania.ro și Revino.ro spune că există mai
    multe motive pentru care ar trebui să alegem turismul viticol în România. Primul motiv ar fi soiurile locale de struguri și locurile învecinate
    cramelor, fiindcă sunt foarte multe. Vorbim, în primul rând, despre
    Transilvania, care merită descoperită. Atunci, merită legat turismul viticol de
    orice altă formă de turism pe care România îl face și cu care ne mândrim. Dacă
    este frumos afară, se face o prezentare a viei și a zonei chiar în natură.
    Apoi, se prezintă procesul tehnologic. Dacă vizita se face acum, în toamnă, turiștii
    au norocul să vadă tot procesul tehnologic: cum se face vin chiar de la bobul
    de strugure. Ulterior, începe degustarea.

    Sunt diferite pachete pe care și le
    pot alege turiștii. Aceasta durează aproximativ 45 de minute, o oră, și este
    urmată de un moment de socializare. Turiștii își fac propriile decupaje, fac
    degustare direct din tancurile de vin. Ei pot combina două, trei soiuri de
    struguri și-și pot crea propriul vin și propria etichetă. Au apărut crame care,
    fie că ești dintr-o companie, pentru consolidarea echipei, fie că ești turist, ești
    lăsat să-ți personalizezi vinul preferat și să-l păstrezi în propriul butoi la
    cramă. Mă refer la cramele care fac destul de bine turismul viticol.


    Există câteva crame care au terenuri de tenis, care au biciclete de
    închiriat și piste de biciclete printre vii. Pe de altă parte, tot mai multe
    companii organizează evenimente de consolidare a echipelor de angajați. Cramele
    le pun spațiile la dispoziție și se oferă diferite activități. Însă, până la
    urmă, la cramă trebuie să te bucuri de vin, iar foarte mulți se bucură și de
    plimbările în natură prin vie.

    Alina Iancu, revine cu recomandări și cu
    impresii ale turiștilor. Mergem în două podgorii apropiate de
    București. Ajungem la 100 de km distanță în Podgoria Dealu Mare, la o cramă
    care stă foarte bine din punct de vedere turistic prin reprezentanți, traseu,
    frumusețe. Apoi, recomand, în Podgoria Drăgășani, o cramă destul de mică, de
    familie, unde turiștii sunt întâmpinați de proprietari. Este un loc foarte
    frumos, cu vinuri foarte bune, în care se pune accent pe soiurile locale.

    Am
    avut grupuri de 15-20 de persoane de turiști străini. Îmi amintesc de cazul
    unei persoane anume, în trecere prin București, care și-a dorit să meargă cu
    mine în mașină la crame. Cred că reușim să impresionăm. Avem și o hartă
    viticolă, astfel încât am reușit, pe lângă zona prezentată, să fac și o
    prezentare generală a României viticole. Față de alte țări, avem o prezentare
    destul de bună din punct de vedere viticol, destul de complexă. Sunt țări în
    care turiștii merg și degustă un vin 30-40 de minute, fără prezentarea
    propriu-zisă a cramei. Ei doar își imaginează ce se întâmplă. În România,
    prezentarea e destul de complexă, iar turiștii sunt impresionați și de soiurile
    autohtone de vin, fiindcă, până la urmă, cu ele ne mândrim cel mai mult.


    În medie, o degustare de vinuri costă între 50 și 100 de lei (10-20 euro),
    în funcție de cramă, însă prețul poate fi diferit și în funcție de evenimente
    organizate la cramă. Durata este cuprinsă între 45 și 90 de minute. De exemplu,
    în partea sudică a României, la o cramă aflată pe un domeniu viticol cu o
    istorie de peste 300 de ani care se împletește cu cea a unei familii princiare,
    o degustare de 5 vinuri și un meniu cu specialităţi culinare oltenești costă
    circa 210 de lei (aproape 50 euro). Desigur, la evenimentele de degustare a
    vinurilor pot participa doar persoanele peste 18 ani.

    Alina Iancu: În momentul de față există în online mai multe proiecte, cum este și
    crameromania.ro, unde sunt prezentate podgoriile, iar acolo sunt identificate
    și cramele care fac turism viticol și există și linkuri cu datele de contact
    ale cramelor. De asemenea, se pot organiza excursii private, cu programări.
    Proiectele noastre sunt bilingve, română și engleză, astfel încât turiștii nu
    au absolut nicio problemă cu înțelegerea informației, iar hărțile se pot
    descărca. În momentul de față, pe internet, doritorii vor găsi o mulțime de informații
    despre România și despre soiurile ei locale. În ultimii ani, au apărut locuri
    de cazare în plus. În momentul de față, nici cazarea nu va mai fi o problemă.
    Dar, pe de altă parte, pandemia a adus și câteva restricții. Anumite crame
    și-au încetat activitatea fix în această perioadă, căci se vor deschide sigur
    în viitor, iar acum toate vizitele se fac cu rezervare și sunt anumite
    restricții la degustare și la servitul mesei.



    Alina Iancu, fondatoare Crameromania.ro și Revino.ro,
    spune că, pe lângă promovarea soiurilor românești de vin, s-a reușit și o
    asociere cu produsele locale, în special cu brânzeturile. Astfel, dacă veți
    păși într-o cramă, pe lângă vinurile de acolo, veți descoperi și brânzeturi și
    mezelurile românești