Tag: cultura japoneza

  • Expoziția „I love Sushi” la MNIR

    Expoziția „I love Sushi” la MNIR

    Muzeul Național de Istorie a României prezintă
    publicului o inedită expoziție despre cultura japoneză: I Love Sushi.
    Washoku – bucătăria japoneză – are o lungă istorie și tradiție care pot fi
    fascinante pentru iubitorii de cultură, istorie și, nu în ultimul rând,
    gurmanzi. Muzeograful Cristina Tătaru ne-a făcut o incursiune în expoziție:


    Muzeul
    Național de Istorie a României are bucuria de a găzdui, în perioada 28 aprilie -
    30 iunie, o expoziție cu o temă absolut inedită în programul nostru, intitulată
    I Love Sushi. Așa cum se poate deduce din titlu, este vorba despre o
    expoziție dedicată sushi-ului, emblema bucătăriei japoneze în lume. Deschiderea
    expoziției i se datorează în primul rând Ambasadei Japoniei în România, care,
    prin Fundația Japonia, o instituție non-profit ce derulează anual un număr
    impresionant de programe și proiecte prin care promovează cultura niponă pe
    întreg mapamondul, ne-a sprijinit prin aducerea la București a acestei
    expoziții itinerante, care a călătorit în mai multe muzee europene înainte să
    se oprească la noi. Expoziția este în primul rând un ghid vizual care aduce în
    atenția publicului istoria unui preparat culinar cunoscut la nivel mondial și
    nu un simplu preparat, ci o tradiție înregistrată ca patrimoniu cultural
    imaterial al Umanității UNESCO, care a evoluat de-a lungul secolelor odată cu
    fascinanta cultură și civilizație japoneză. Practic, expoziția propune un
    parcurs prin istoria sushi-ului, de la prima mențiune înregistrată într-o sursă
    scrisă a acestui fel de mâncare, datată în secolul al VIII-lea, până în zilele noastre, când sushi-ul poate fi
    degustat în diferite forme și interpretări, în toate țările lumii, putând fi de
    altfel cumpărat, gata preparat și frumos ambalat, chiar și din
    supermarket-urile bucureștene.



    Ce este sushi? Cristina Tătaru:


    Sushi
    este definit foarte simplu în cadrul expoziției, și anume ca simbolul
    bucătăriei nipone, un preparat importat din sud-estul Asiei continentale, unde
    peștele pescuit chiar din canalele mlăștinoase din orezării, era pus la
    fermentat în ciubere de lemn, alături de orez, în final fiind consumată doar
    carnea de pește. Sushi-ul este prezentat ca o componentă esențială a culturii
    japoneze, un exemplu ilustrativ fiind acela că sushi-ul era folosit în perioada
    Edo ca formă de plată a tributului către shogun de către nobilii feudali. O
    altă caracteristică a sushi-ului adusă în atenția publicului este aceea a
    calităților nutritive ale acestui preparat, sushi-ul fiind un aliment foarte
    sănătos și rafinat, cu puține calorii și foarte echilibrat în distribuția
    proteinelor, grăsimilor și carbohidraților, elemente de care auzim atât de des
    astăzi, când toată lumea vorbește despre alimentația sănătoasă pe care trebuie
    să o urmăm.


    Cum este prezentată expoziția publicului larg?
    Cristina Tătaru:


    Trebuie
    să încep prin a vă spune că I Love Sushi este o expoziție foarte bine
    construită și plină de culoare, care este structurată în trei capitole majore.
    Primul capitol ne introduce în lumea sushi și vorbește despre originea și
    multitudinea de ingrediente folosite pentru prepararea acestui fel de mâncare,
    impresionantă în această parte a expoziției fiind o instalație unde sunt
    prezentate 150 de tipuri de sushi. Al doilea capitol este dedicat istoriei
    sushi în perioada Edo, adică de la începutul secolului al XVII-lea până în a
    doua jumătate a secolului al XIX-lea, și modului în care este surprins acest
    preparat culinar în stampele japoneze, adică vestita artă Ukiyo-e, dar și în
    literatura epocii, în timp ce în cea de-a treia parte suntem transpuși în
    zilele noastre și vedem cum de la nigiri-zushi, tradiționalul sushi pregătit
    în restaurantele japoneze, ajungem la celebrele Californian Rolls, acele
    rulouri din orez, legume proaspete și ton învelite în folii delicate de alge,
    adică reinterpretări de astăzi, deja comune în restaurantele occidentale.
    Vizitatorii vor intra în această poveste a sushi-ului atât de frumos și clar
    construită prin stampe, mostre de sushi extrem de realist și apetisant
    realizate, videoclipuri documentare și instalații. Una dintre cele mai
    atractive instalații este chiar replica în mărime naturală a unui stand japonez
    din perioada Edo, precum și o instalație mai elaborată care, cu ajutorul
    tehnologiei, ne pune în fața unui chef care pregătește diferite forme de
    sushi.