Tag: Departamentul de Stat al SUA

  • Radare Sentinel pentru România

    Radare Sentinel pentru România

    Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea unor radare performante de supraveghere aeriană pentru România. Sistemul Sentinel este unul de ultimă generaţie și va spori semnificativ capacitatea de descurajare şi apărare împotriva potenţialelor ameninţări. Programul de achiziţie include un număr de până la patru radare, inclusiv suportul logistic, servicii de instruire, echipamentele de comunicaţii, asistenţă tehnică şi servicii de transport, pentru dotarea batalioanelor de apărare aeriană cu baza la sol ale Forţelor Terestre Române.

     

    Radarele vor contribui la îmbunătăţirea supravegherii spaţiului aerian, în special împotriva celor mai recente ameninţări reprezentate de vehiculele aeriene fără pilot, cu viteze mici de deplasare şi amprente radar reduse. Sentinel este un radar tridimensional – poate măsura distanţa, direcţia şi elevaţia obiectelor aeriene cu şi fără pilot, date pe care le raportează automat către sistemele de comandă şi control ale apărării aeriene cu baza la sol. Acest sistem acceptă mai multe interfeţe de comandă şi control, oferind date consistente de supraveghere aeriană. Poate detecta, identifica şi urmări vehicule aeriene fără pilot (UAV), rachete de croazieră şi aeronave cu aripi fixe şi rotative.

     

     

    Construit pentru prima dată în 1995, radarul Sentinel este desfășurat în cadrul unităților de apărare aeriană din zonele avansate ale armatei americane. Montat pe o platformă remorcată, acesta poate fi poziționat la distanță de restul unității. Cu o valoare totală iniţială de aproximativ 90 de milioane de dolari, primele două sisteme vor fi finanţate în principal prin intermediul granturilor din fondul pentru Finanţare Militară Externă (Foreign Military Financing) al Departamentului de Stat al SUA.

    “Achiziţionarea de către România a sistemului radar Sentinel evidenţiază parteneriatul pe termen lung în domeniul securităţii dintre cele două ţări. Aceste sisteme radar vor spori considerabil gradul de avertizare timpurie pentru potenţialele ameninţări la adresa oraşelor şi infrastructurii critice din România şi vor proteja mai bine teritoriul şi cetăţenii României. Achiziţia Sentinel îmbunătăţeşte securitatea României, aliatul nostru NATO şi o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa”, afirmă ambasadorul american de la București, Kathleen Kavalec.

     

     

    La rândul său, ministrul român al apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a subliniat că tehnica militară de ultimă generaţie achiziţionată prin colaborarea cu Statele Unite a schimbat în mod esenţial profilul Armatei României la nivelul capacităţii de acţiune în regiunea Mării Negre şi a întărit interoperabilitatea cu armatele aliate şi partenere. Radarele de ultimă generaţie vor completa capacităţile de apărare aeriană ale țării, îndeosebi în ceea ce priveşte detecţia timpurie a vehiculelor aeriene fără pilot, care evoluează cu viteze mici de deplasare şi au amprente radar reduse, ameninţări care se manifestă în proximitatea frontierelor naţionale, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a mai spus ministrul apărării.

     

     

  • MAE salută marcarea Zilei NATO în România.

    MAE salută marcarea Zilei NATO în România.

    În 2021 aniversăm 72 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice și 17 ani de la aderarea României la structurile aliate, perioadă în care țara noastră a depus eforturi susținute și a demonstrat voința și capacitatea de a contribui concret și relevant la consolidarea NATO, cea mai de succes alianță politico-militară din istorie, garantul securității euro-atlantice.

    ,,Cu prilejul sărbătoririi Zilei NATO în România, doresc să reafirm angajamentul ferm al țării noastre pentru apărarea colectivă și solidaritatea aliată, precum și pentru o relație transatlantică puternică, inclusiv pentru o cooperare aprofundată între NATO și Uniunea Europeană în domeniul securității și al apărării. România a susținut în permanență efortul de apărare colectivă al tuturor membrilor Alianței și este angajată în mod activ în procesul de consolidare a capacității NATO de a răspunde eficient provocărilor de securitate curente și viitoare, inclusiv prin contribuția pe care o aduce eforturilor de sporire a rezilienței, prin intermediul inițiativei de înființare și găzduire a unui Centru Euro-Atlantic pentru Reziliență. De asemenea, România sprijină activ procesul de reflecție strategică NATO 2030 coordonat de Secretarul General la NATO, proces menit să consolideze dimensiunea politică a Alianței, să cristalizeze o viziune a viitorului NATO și să conducă, în cele din urmă, la elaborarea unui nou Concept Strategic, a declarat cu această ocazie ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.


    România participă la misiunile și operațiile aliate, la măsurile de consolidare a descurajării și apărării pe Flancul Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre, și găzduiește pe teritoriul său structuri multinaționale aliate. Astfel, prin acțiunea sa, România contribuie în mod activ la apărarea teritoriilor și cetățenilor tuturor statelor membre NATO.

    Contribuțiile semnificative și de durată ale țării noastre la eforturile de creștere a rezilienței și de sporire a capacităților de apărare ale partenerilor, în special cei din Vecinătatea Estică, sunt dovezi în plus că România își îndeplinește consecvent, fără ezitare angajamentele de aliat responsabil.

    În condițiile actuale generate de pandemia de COVID-19, MAE salută în mod deosebit solidaritatea demonstrată la nivelul NATO atât între aliați, cât și în raport cu partenerii, confirmată prin acțiuni concrete de asistență în domeniul medical.

    MAE își exprimă recunoștința pentru eforturile susținute ale militarilor, diplomaților și tuturor celor care, prin dedicare și profesionalism, au contribuit la promovarea și realizarea intereselor de securitate ale României, precum și la consolidarea rolului și prestigiului țării noastre în cadrul NATO.

    La 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, depozitarul Tratatului Alianței Nord-Atlantică, urmată de ceremonia arborării drapelului românesc la Cartierul General al NATO, în cadrul reuniunii ministeriale aliate din 2 aprilie 2004.