Tag: Directiva Broiler

  • Punerea în aplicare a Directivei privind carnea de pui

    Punerea în aplicare a Directivei privind carnea de pui

    În anul 2010 a intrat în vigoare
    Directiva privind carnea de pui a Uniunii Europene
    , care stabilește normele
    minime de protecție a puilor destinați producției de carne. Directiva denumită
    Directiva Broiler este primul act legislativ al Uniunii Europene care introduce
    indicatori referitori la condițiile de viață ale animalelor pentru a reglementa
    bunăstarea acestora
    . Uniunea Europeană este un producător major de pui de carne
    la nivel mondial – 11,3% din producția mondială, având o producție totală de
    carne de pasăre de 14,1 milioane tone. Trei sferturi din producția Uniunii
    Europene este concentrată în șapte state membre: Polonia, Regatul Unit,
    Germania, Franța, Spania, Italia și Țările de Jos, care dețin și cele mai mari
    ferme de creştere a puilor de carne.

    Despre legislaţia europeană şi preocupările Comisiei Europene în domeniul
    bunăstării puilor de carne, crescuţi în fermele din Uniunea Europeană, ne
    vorbeşte Elżbieta Bieńkowska, membru al Comisiei Europene: Uniunea Europeană este un mare producător mondial de pui
    de carne. Sectorul aviculturii oferă locuri de muncă pentru milioane de
    persoane din Europa, în cele 23.000 de ferme mari de broiler în Europa. Uniunea
    Europeană a elaborat o serie de acte legislative în domeniul bunăstării
    animalelor iar fermierii noștri, din cele 28 de state membre, aplică zilnic
    această legislaţie. Luăm în serios bunăstarea animalelor și rămânem pe deplin
    angajați în îmbunătățirea constantă a Directivei Broiler și a celorlalte acte
    legislative existente.În 2019, Comisia, împreună cu statele membre și
    părțile interesate, va depune eforturi pentru identificarea unor indicatori suplimentari
    pentru puii de carne. Sperăm că acești noi indicatori să poată fi utilizați de
    autoritățile naționale și, de asemenea, de Comisie, pentru a îmbunătăți astfel
    punerea în aplicare a Directivei Broiler. De asemenea, în 2019, vor începe procedurile
    de desemnare a Centrului de referință al Uniunii Europene pentru bunăstarea
    animalelor pentru pui, iepuri și animale cu blană. Acest centru va furniza
    informații științifice și tehnice, prin care vom putea sprijini statele membre
    în punerea în aplicare a normelor privind bunăstarea animalelor.