Tag: dublul standard

  • Dublul standard al produselor

    Dublul standard al produselor

    Recent, Comisia Europeană a publicat rezultatele celei de-a doua părți a
    unei comparații de calitate la nivelul UE a produselor alimentare comercializate
    sub aceeași marcă. Studiul a fost realizat de Centrul Comun de Cercetare. Nouăsprezece
    state comunitare au transmis informații cu privire la 113 produse de marcă și
    15 produse sub mărci proprii ale distribuitorilor. Comisarul european pentru
    educație, cultură, tineret și sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare
    al CE, Tibor Navracsics, s-a declarat îngrijorat de faptul că aproape o treime
    din produsele testate aveau o compoziție diferită, deși erau comercializate sub
    mărci similare.


    Mai exact, studiul a constatat că 23% dintre produse aveau
    partea din față a ambalajului și compoziția identice, iar 27% dintre produse
    indicau, prin aspectul diferit al părții din față a ambalajului, faptul că în
    diferite țări ale UE compoziția lor era diferită. 9% din produsele prezentate
    ca fiind aceleași în întreaga UE aveau în realitate o compoziție diferită. Alte
    22% din produse erau prezentate în mod similar, însă compoziția produselor era
    diferită. În conformitate cu legislația UE, comercializarea
    unui produs ca fiind identic cu cel comercializat în alt stat membru, în pofida
    faptului că acesta are o compoziție sau caracteristici semnificativ diferite,
    ar putea induce în eroare consumatorii în mod abuziv și ilegal dacă acest lucru
    nu poate fi justificat prin rațiuni legitime și obiective.


    Despre dublul
    standard al produselor al discutat cu eurodeputatul Maria Grapini, acesta fiind
    unul dintre subiectele aflate pe agenda pe care și-a stabilit-o pentru lunile
    care urmează:

    Ceea ce eu mi-am propus în comisiile din care fac parte în primul rând
    această comisie care e la sufletul meu, piața internă, pentru că provin din
    rândul întreprinzătorilor, este să avem câteva studii, noi putem,
    europarlamentarii, să propunem studii, si eu întotdeauna am cerut Comisiei
    Europene când vine cu o propunere să aibă în spate și u studiu relevant din
    toate statele membre. Eu voi continua lupta mea începută acum patru ani pentru
    că am avut să zic așa un succes de etapă, am modificat câteva dirtective legate
    de dublul standard al produselor, calitatea dublă a produselor în piața
    internă, însă nu e total rezolvată problema pentru că în modificările care au
    fost apare și posibilitatea de excepție. Și nu e definit cine este exceptat.
    Adică, dacă de exemplu un producător spune domnule,
    este excepție pentru că eu îmi adaptez produsul la gustul consumatorului, nu pot să fiu de
    acord. Pentru că, dacă produsului respectiv, cu același brand și cu același
    ambalaj, vrea să-i dea, să zic iaurt, alt gust în România față de Portugalia, e
    cu totul alt produs. El trebuie să-l ambaleze diferit, să-l denumească diferit,
    are conținut diferit, așadar lupta mea este să merg mai departe pentru piața
    internă pe această clarificare a dublului standard al produselor.


    Începând din 2017, când președintele de atunci al
    Comisiei, Jean-Claude Juncker, a abordat, în discursul său privind starea
    Uniunii, problema produselor cu dublu standard de calitate, executivul
    comunitar a adoptat mai multe inițiative care au vizat, între altele,
    clarificarea pe cale legislativă a situațiilor în care standardele duble de
    calitate a produselor reprezintă o practică înșelătoare, precum și stabilirea
    unei metodologii comune pentru testarea produselor alimentare.