Tag: duminica Floriilor

  • Preparate din scrumbrie

    Preparate din scrumbrie

    Cu o săptămână înainte de Paşte, în Duminica Floriilor, creştinii
    ortodocşi au dezlegare la peşte. Aşa cum am subliniat într-o recentă editie,
    vedeta primăverii este scrumbia, o specie de peşte care, pe
    măsură ce vremea se încălzeşte, migrează din
    Marea Neagră şi urcă în bancuri sute
    de km pe Dunăre pentru a se
    reproduce. Acesta este şi momentul aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte
    sezonier, foarte gustos, care cântăreşte între 200 şi 600 de grame şi care are
    o lungime medie la maturitate de circa 30 de centimetri. În afară de Marea
    Neagră, acest peşte poate fi întâlnit în Marea Mediterană, în Marea Nordului şi
    în apele de coastă din America de Nord.


    Scrumbia poate fi pregătită şi conservată în diferite feluri. Cel mai popular preparat este saramura de scrumbie. Se poate
    pregăti scrumbie la cuptor cu
    garnitură de legume, scrumbie la
    tigaie cu garnitură de
    ciuperci.


    În gospodăriile pescarilor dunăreni găsim însăşi scrumbii conservate, fie afumate, fie marinate.
    Pentru scrumbrie marinată, vă propunem o reţetă din Delta Dunării.
    După ce au fost curăţate, scrumbiilor li se îndepărtează capul şi coada. Trunchiurile de scrumbie sunt tăiate transversal, în rondele cu o grosime de două degete, aceste bucăţi fiind spălate în mai multe ape. După ce au fost foarte bine sărate, bucăţile de peşte sunt lăsate astfel timp de 2 …
    3 zile. După ce au tras suficientă sare, bucăţile de scrumbie trebuie spălate din nou în mai multe ape şi apoi puse în borcane. Separat, se pregăteşte o marinată, cu o parte oţet la două părţi de apă, acest amestec find pus la fiert împreună cu foi de dafin, cu
    boabe de muştar şi de piper. Marinata trebuie turnată călduţă, nu fierbinte, peste
    bucăţile de peşte aflate în borcane. Borcanele trebuie închise, iar apoi sunt conservate, fie puse la
    fiert într-o cratiţă cu apă, timp de 15 minute, fie puse în cuptor, în tavă şi lăsate circa jumătate de oră la foc mic. Scrumbia marinată poate fi consumată la circa o săptămână după ce a fost preparată, sub
    forma unui aperitiv de sezon, cu salată verde, ridichi şi ceapă verde.

  • Preparate din scrumbrie

    Preparate din scrumbrie

    Cu o săptămână înainte de Paşte, în Duminica Floriilor, creştinii
    ortodocşi au dezlegare la peşte. Aşa cum am subliniat într-o recentă editie,
    vedeta primăverii este scrumbia, o specie de peşte care, pe
    măsură ce vremea se încălzeşte, migrează din
    Marea Neagră şi urcă în bancuri sute
    de km pe Dunăre pentru a se
    reproduce. Acesta este şi momentul aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte
    sezonier, foarte gustos, care cântăreşte între 200 şi 600 de grame şi care are
    o lungime medie la maturitate de circa 30 de centimetri. În afară de Marea
    Neagră, acest peşte poate fi întâlnit în Marea Mediterană, în Marea Nordului şi
    în apele de coastă din America de Nord.


    Scrumbia poate fi pregătită şi conservată în diferite feluri. Cel mai popular preparat este saramura de scrumbie. Se poate
    pregăti scrumbie la cuptor cu
    garnitură de legume, scrumbie la
    tigaie cu garnitură de
    ciuperci.


    În gospodăriile pescarilor dunăreni găsim însăşi scrumbii conservate, fie afumate, fie marinate.
    Pentru scrumbrie marinată, vă propunem o reţetă din Delta Dunării.
    După ce au fost curăţate, scrumbiilor li se îndepărtează capul şi coada. Trunchiurile de scrumbie sunt tăiate transversal, în rondele cu o grosime de două degete, aceste bucăţi fiind spălate în mai multe ape. După ce au fost foarte bine sărate, bucăţile de peşte sunt lăsate astfel timp de 2 …
    3 zile. După ce au tras suficientă sare, bucăţile de scrumbie trebuie spălate din nou în mai multe ape şi apoi puse în borcane. Separat, se pregăteşte o marinată, cu o parte oţet la două părţi de apă, acest amestec find pus la fiert împreună cu foi de dafin, cu
    boabe de muştar şi de piper. Marinata trebuie turnată călduţă, nu fierbinte, peste
    bucăţile de peşte aflate în borcane. Borcanele trebuie închise, iar apoi sunt conservate, fie puse la
    fiert într-o cratiţă cu apă, timp de 15 minute, fie puse în cuptor, în tavă şi lăsate circa jumătate de oră la foc mic. Scrumbia marinată poate fi consumată la circa o săptămână după ce a fost preparată, sub
    forma unui aperitiv de sezon, cu salată verde, ridichi şi ceapă verde.