Tag: emisii CO2

  • Vânzările de automobile electrice scad dramatic în UE

    Vânzările de automobile electrice scad dramatic în UE

    Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 23% în luna august a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2023, potrivit Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Cel mai mare declin se înregistrează la automobilele 100% electrice unde înmatriculările sunt cu 69% mai mici

     

    Nu doar România se confruntă cu această situație. Tot cu 69% au scăzut și vânzările de autovehicule electrice în Germania. Per total, vânzările de mașini sunt cu 27,8% mai mici comparativ cu luna august a anului trecut.

     

    Volkswagen ar putea închide unele fabrici din Germania

     

    Volkswagen, cel mai mare producător de automobile din Europa, a anunțat marți că ia în calcul concedierile obligatorii și închiderea unor în Germania, reduce costurile. care marți a anunțat că ar putea închide în premieră uzine și în Germania, laolaltă cu vânzările slabe de mașini electrice, alarmează guvernul de la Berlin, care acum pregătește introducerea de noi beneficii fiscale.

    Criza producătorilor germani de automobile a alarmat și guvernul de la Berlin care dorește să introducă noi beneficii fiscale pentru automobilele electrice. Acestea vor cește la 585 de milioane de euro anul următor și vor ajunge la la 650 de milioane de euro până în 2028, potrivit unui proiect legislativ.

     

    Volvo renunță la planul de a produce doar mașini electrice

     

    Volvo, cel mai mare producător suedez de autovehicule, a anunțat  joi că renunță la obiectivul de a vinde doar automobile complet electrice începând din 2030. În schimb, compania va continua să scoată pe piață noi mașini hiibride cu încărcare la priză sau alte modele cu motorizare hibridă.

    Analiștii încearcă să găsească toate motivele pentru interesul foarte scăzut al europenilor pentru automobilele electrice. Unul dintre acestea este și suspendarea sau diminuarea subvențiilor acordate pentru achiziționare acestor vehicule. Un lucru este cert: scăderea vânzărilor de automobile electrice face ca obiectivele UE pentru neutralitatea climatică să fie periclitate. De altfel, producătorii din UE , care produc autovehicule cu emisii medii mai mari de 95 de grame CO2/km ar trebui să fie sancționați cu amenzi foarte mari chiar de anul viitor.

     

    Ponderea autovehiculelor electrice din totalul înmatriculărilor a crescut considerabil în ultimii cinci ani / Sursa: Eurostat

    Automobilele electrice, sub 2% din totalul autovehiculelor din UE

     

    Potrivit datelor Eurostat furnizate luna trecută, circa 1,5 milioane de autoturisme electrice au fost înmatriculate în UE anul trecut. Astfel, numărul total de autovehicule electrice  a crescut 48,5% față de 2022 când existau numai trei milioane de mașini înmatriculate.

    Cu toate acestea, automobilele electrice sunt în continuare în număr redus pe drumurile din spațiul comunitar. Ele reprezintă doar 1,7% din totalul autovehiculelor din cele 27 de state membre.

    Cea mai mare pondere s-a înregistrat în Danemarca, unde automobilele electrice reprezentau anul trecut 7,1% din totalul maşinilor. Ponderi mari au mai avut Suedia (5,9%), Luxemburg (5,1%) şi Ţările de Jos (5%). La polul opus se află Cipru, Grecia, Polonia, toate cu o pondere de 0,2%. România stă mai bine decât majoritatea statelor din estul și sudul Europeni cu o pondere a mașinilor electrice de aproape 0,5%.

     

  • Prioritățile Parlamentului European pentru 2023

    Prioritățile Parlamentului European pentru 2023


    În prima lună a anului, deputații europeno vor lua poziție asupra introducerii unor baze juridice și reglementări comune pentru inteligența artificială. Totodată, vor fi puse în aplicare măsuri de protecție împotriva transferului internațional ilegal de date de către furnizorii de servicii cloud. De asemenea, cu ajutorul noii legislații, se facilitează trecerea de la un furnizor la altul de servicii de stocare în cloud și alte servicii de procesare a datelor.



    Noi reglementări pentru piața de criptomonede



    În anul ce se încheie, piața de criptomonede a fost zguduită din cauza falimentelor unor mari jucători din piață, iar pierderile în rândul investitorilor sunt de ordinul miliardelor. Parlamentul European și-a propus, pentru luna februarie, să vină cu noi norme privind criptomonedele pentru a proteja consumatorii și a stabili măsuri de protecție împotriva manipulării pieței și a criminalității financiare.



    O altă problemă a industriei digitale este penuria mondială de semiconductori din ultimii ani, cauzată de pandemie. Forul legislativ european urmează să își exprime poziția privind Legea cipurilor, act legislativ menit să se asigure că UE beneficiază de competențele, instrumentele și tehnologiile necesare pentru a deveni un lider în domeniu. Principalul scop al legii este contribuția la realizarea tranziției digitale și ecologice, dar și ajutorul pentru stimularea producției și evitarea întreruperii lanțului de aprovizionare.



    Video cu subtitrare în limba română (selectați limba cu click pe iconița în formă de cerc) – Sursa: europarl.europa.eu




    Eurodeputații vor avea pe agenda din 2023 noi inițiative și proiecte legislative legate de Pactul verde și atingerea neutralității climatice până în 2050.


    PE va supune la vot noi standarde de CO2 pentru autoturisme și autoutilitare, implementarea infrastructurii pentru combustibili alternativi, un nou cadru pentru o piață internă a hidrogenului, reducerea emisiilor de metan și a gazelor cu efect de seră fluorurate. Totodată, deputații europeni se vor pronunța în privința unor noi reguli menite să împiedice companiile să evite normele UE privind emisiile și obiective mai ambițioase pentru sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii (ETS).



    Tot în 2023, forul legislativ european va elabora noi cerințe de proiectare ecologică pentru anumite grupuri de produse – aparatele de bucătărie, calculatoarele și serverele, motoarele electrice și anvelopele — pentru a le face mai durabile, reutilizabile și mai puțin dăunătoare pentru mediu. Vor fi discutate și obiectivele UE de reducere a risipei alimentare, iat eurodeputații vor lucra și la o nouă strategie pentru a face textilele mai ușor de reutilizat și reciclat.



    Pregătiri pentru alegerile europarlamentare



    Cum 2024 este un an cu alegeri pentru legislativul european, eurodeputații vor adopta reguli pentru a asigura un proces democratic mai echitabil și mai deschis în UE și pentru a preveni încercările de manipulare a opiniei publice prin creșterea transparenței publicității politice sponsorizate.



    În ceea ce privește piața muncii, prima parte anului viitor va aduce în plenul PE un set de noi reguli pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale persoanelor care lucrează prin intermediul platformelor digitale de muncă din UE, deoarece legislația actuală europeană nu protejează drepturile celor care își desfășoară activitatea prin intermediul acestor platforme. Propunerea include asigurarea unui statut juridic de angajare care să corespundă modalităților reale de muncă, promovarea și îmbunătățirea transparenței, precum și a corectitudinii și responsabilității muncii pe platformă.



    Nu în ultimul rând, PE va veni cu propuneri privind Noul Pact privind migrația și azilul al Comisiei Europene care include abordarea gestionării migrației, a procedurilor de screening, a cadrului de reinstalare și a procedurilor de azil ale UE.



  • Autovehiculele cu emisii de CO2, interzise la vânzare din 2035?

    Autovehiculele cu emisii de CO2, interzise la vânzare din 2035?


    Consiuliul și Parlamentul European au ajuns la un acord politic privind emisiile de dioxid de carbon (CO2) pentru autoturismele şi camionetele noi prin care se interzice vânzarea de vehicule cu motoare pe combustie începând cu anul 2035. Cele două instituții europene au convenit asupra reducere cu 55% a emisiilor de CO2 pentru autoturismele noi şi cu 50% pentru camionetele noi până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2021. Următorul obiectiv stabilit este reducerea cu 100% a emisiilor de CO2 pentru ambele categorii de autovehicule noi până în 2035, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European.



    Mecanismul de stimulare în materie de reglementare va fi menţinut pentru vehiculele cu emisii zero şi cu emisii scăzute până în 2030. Astfel, producătorii pot fi recompensați cu obiective mai puțin stricte privind emisiile de CO2 dacă ating valorile de referință pentru vânzările de vehicule cu emisii zero şi cu emisii scăzute. Noul acord prevede și reducerea plafonului creditelor de emisii pe care producătorii le pot primi pentru inovații eco care reduc în mod verificabil emisiile de CO2 pe şosea, cu până la 4 grame/km din 2030 până în 2034. În prezent, nivelul de emisii este de 7g/km.



    Nivelul emsiililor de CO2 în UE (1990-2019) / Sursa: Agenția Europeană de Mediu


    evolutie-emisii-co2-ue-sursa-agentia-europeana-mediu.jpg



    Dacă acordul va fi votat în forma actuală, Comisiei Europene îi revine sarcina de a elabora o metodologie comună la nivelul blocului comunitar pentru până în 2025. Metodologia este necesară pentru evaluarea întregului ciclu de viață al emisiilor de CO2 ale autoturismelor şi camionetelor introduse pe piața UE, precum şi pentru combustibilii şi energia consumate de aceste vehicule, se mai arată în comunicatul Consiliului. Pe baza acestei metodologii, producătorii pot prezenta Executivului comunitar rapoarte cu privire la emisiile generate de vehiculele noi pe care le introduc pe piață.



    Tot Comisia Europeană are sarcina de a evalua, în 2026, progresele înregistrate către realizarea obiectivelor de reducere cu 100% a emisiilor. De asemenea, Comisia poate revizui aceste obiective luând în calcul evoluțiile tehnologice, inclusiv cele pentru reîncărcarea vehiculelor hibride, și va trebui să asigure tranziţia viabilă şi echitabilă din punct de vedere social către emisii zero.


    Cele două instituții europene au introdus în acord și o derogare pentru micii producători, valabilă până la sfârșitul anului 2035.



    Jozef Sikela, ministrul industriei şi comerţului din Cehia, țară care deține președinția rotativă a UE spune că producătorii au la dispoziție îndeajuns timp pentru a scoate pe piață autovehicule care să se încadreze în viitoarele norme europene: “Acest acord va deschide calea către o industrie a autovehiculelor modernă şi competitivă în UE. Lumea este în schimbare şi trebuie să rămânem în avangarda inovării. Cred că putem profita de această tranziţie tehnologică. De asemenea, calendarul avut în vedere le permite producătorilor de autoturisme să atingă obiectivele.”



    Acordul politic provizoriu la care s-a ajuns urmează să fie supus votului în Parlament European și Consiliul UE.







  • CE – Măsuri pentru accelerarea tranziţiei la vehicule nepoluante

    CE – Măsuri pentru accelerarea tranziţiei la vehicule nepoluante

    Comisia Europeană propune noi măsuri pentru emisiile medii de CO2 generate de toate autoturismele și camionetele noi din Uniune, cu scopul de a contribui la accelerarea tranziţiei la vehicule nepoluante, cu emisii scăzute și cu emisii zero, informează comunicatul Comisiei.



    Pachetul de măsuri şi obiective reprezintă un pas înainte decisiv în ceea ce privește punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris, care au în vedere reducerea obligatorie cu cel puțin 40% a emisiilor până în 2030 în interiorul Uniunii Europene.


    Vicepreședintele Comisiei responsabil pentru Uniunea energetică, Maroš Šefčovič, a declarat:

    Am intrat într-o perioadă de transformare economică favorabilă climei. Setul de propuneri prezentat acum creează condițiile necesare pentru ca producătorii europeni să dețină un rol de frunte în tranziția energetică mondială, în loc să se țină doar după ceilalți. Propunerile îi vor stimula să producă cele mai bune, mai nepoluante și mai competitive autovehicule, recâștigând astfel încrederea consumatorilor. Acesta este un pas major în direcția cea bună, și anume o economie europeană modernă și durabilă, cu un aer mai curat în orașe și o mai bună integrare a energiilor din surse regenerabile în sistemele energetice prezente și viitoare”.



    Pachetul privind mobilitatea curată include următoarele documente:



    – noi standarde privind CO2, care să sprijine producătorii în direcția inovării și a lansării pe piață de vehicule cu emisii scăzute;

    – o directivă privind vehiculele nepoluante, pentru a promova soluțiile de mobilitate curată în procedurile de achiziții publice;

    – un plan de acțiune și soluții de investiții pentru a instala la nivel transeuropean o infrastructură pentru combustibili alternativi;

    – revizuirea directivei privind transportul combinat, care promovează utilizarea combinată a diferitelor moduri de transport de mărfuri;

    – o directivă privind serviciile de transport de călători cu autocarul, menită să stimuleze dezvoltarea de legături rutiere pe distanțe lungi în Europa și să ofere alternative la utilizarea autoturismelor personale;

    – o inițiativă privind bateriile, care sprijină conceperea și producerea în UE a vehiculelor și altor soluții privind mobilitatea, precum și a componentelor acestora.



    Pachetul de măsuri şi obiective propus face parte dintr-un context politic mai larg ce vizează consolidarea și creșterea competitivității industriei europene și este al doilea pachet privind mobilitatea prezentat de Comisia Europeană în acest an, după Europa în mișcare” din luna mai, precizează comunicatul Comisiei. Noua propunere legislativă urmează a fi votată de către colegiutorii europeni, Comisia făcând un apel ferm pentru implementarea rapidă a măsurilor propuse.



    O fişă cu întrebări şi răspunsuri pe aceasta temă, în limba engleză, este disponibilă AICI.