Tag: esenţă de rom

  • Minciunele

    Minciunele

    Gogoşile reprezintă un
    desert popular, putând fi făcut destul
    de repede şi fără prea multă bătaie
    de cap. Este de ajuns jumătate
    de kg de făină, puţin ulei, drojdie proaspătă sau uscată, zahăr, ulei şi puţină sare pentru
    a obtine o tavă cu gogoşi. Într-un castron se amestecă
    făina, cu două – trei liguri de zahăr, un vârf de linguriţă
    de sare şi drojdia uscată. Se toarnă puţină apă încălzită,
    se frământă până când se obţine un aluat lipicios. Se toarnă şi puţin ulei şi
    se frământă în continuare până când aluatul nu se mai lipeşte de mână. Aluatul se
    lasă la dospit în castronul acoperit cu un prosop. După ce a dospit, aluatul
    poate fi întins pe un blat uns cu ulei şi se decupează în forme alungite care
    se pun la prăjit în ulei, la foc mic, întorcând gogoşile pe ambele părţi. Mai
    există şi varianta de a lua aluatul din castron cu lingura, după care se pune
    la prăjit, obţinându-se gogoşi rotunde. După ce uleiul s-a scurs de pe gogoşi,
    acestea vor fi tăvălite prin zahăr pudră şi pot fi servite imediat.


    Pentru că această rubrică este programatăîn preajma zilei de 1 aprilie, ziua păcălelilor, vă
    propunem şi o reţetă de gogoşi denumite minciunele. De fapt, chiar
    există o expresie care asociază minciuna cu acest preparat şi anume a turna
    gogoşi. De ce li se spune minciunele? Pentru că sunt foarte subţiri, crocante
    şi nu sunt umplute cu nimic, iar atunci când le mănânci aproape că se topesc,
    lăsând senzaţia că practic nu ai nimic în gură. Li se mai spune şi uscăţele
    sau, în partea Moldovei, scovergi.


    Aluatul
    este foarte simplu de preparat. Avem nevoie de 4 gălbenuşuri de ou, de un sfert
    de kilogram de făină, de o lingură de zahăr sau de un plic de zahăr vanilat, de
    puţină esenţă de rom şi un vârf de sare. Numărul gălbenuşurilor de ou poate fi
    redus dacă adăugăm jumătate de pahar de lapte şi, eventual, o lingură de
    smântână.


    Se amestecă toate aceste ingrediente pentru a
    obţine un aluat ceva mai moale, dar care să nu fie lipicios. Aluatul este
    întins cu un sucitor, într-un strat de grosimea unei lame de cuţit. Folosind o
    rotiţă de patiserie, foaia de aluat este tăiată în fâşii dreptunghiulare cu
    lăţimea de 2… 3 centimetri şi lungimea de circa 15 cm. Pe fiecare fâşie se
    mai face, în zona centrală, o tăietură pe lungime, de circa 4 cm. Prin această
    tăietură este trecut un capăt al fâşiei, formându-se astfel o fundă. În
    continuare, minciunelele sunt prăjite în baie de ulei, iar apoi sunt pudrate cu
    zahăr. Aceste gogoşi fără conţinut pot fi servite simple sau după ce deasupra
    lor a fost turnată puţină dulceaţă.

  • Minciunele

    Minciunele

    Gogoşile reprezintă un
    desert popular, putând fi făcut destul
    de repede şi fără prea multă bătaie
    de cap. Este de ajuns jumătate
    de kg de făină, puţin ulei, drojdie proaspătă sau uscată, zahăr, ulei şi puţină sare pentru
    a obtine o tavă cu gogoşi. Într-un castron se amestecă
    făina, cu două – trei liguri de zahăr, un vârf de linguriţă
    de sare şi drojdia uscată. Se toarnă puţină apă încălzită,
    se frământă până când se obţine un aluat lipicios. Se toarnă şi puţin ulei şi
    se frământă în continuare până când aluatul nu se mai lipeşte de mână. Aluatul se
    lasă la dospit în castronul acoperit cu un prosop. După ce a dospit, aluatul
    poate fi întins pe un blat uns cu ulei şi se decupează în forme alungite care
    se pun la prăjit în ulei, la foc mic, întorcând gogoşile pe ambele părţi. Mai
    există şi varianta de a lua aluatul din castron cu lingura, după care se pune
    la prăjit, obţinându-se gogoşi rotunde. După ce uleiul s-a scurs de pe gogoşi,
    acestea vor fi tăvălite prin zahăr pudră şi pot fi servite imediat.


    Pentru că această rubrică este programatăîn preajma zilei de 1 aprilie, ziua păcălelilor, vă
    propunem şi o reţetă de gogoşi denumite minciunele. De fapt, chiar
    există o expresie care asociază minciuna cu acest preparat şi anume a turna
    gogoşi. De ce li se spune minciunele? Pentru că sunt foarte subţiri, crocante
    şi nu sunt umplute cu nimic, iar atunci când le mănânci aproape că se topesc,
    lăsând senzaţia că practic nu ai nimic în gură. Li se mai spune şi uscăţele
    sau, în partea Moldovei, scovergi.


    Aluatul
    este foarte simplu de preparat. Avem nevoie de 4 gălbenuşuri de ou, de un sfert
    de kilogram de făină, de o lingură de zahăr sau de un plic de zahăr vanilat, de
    puţină esenţă de rom şi un vârf de sare. Numărul gălbenuşurilor de ou poate fi
    redus dacă adăugăm jumătate de pahar de lapte şi, eventual, o lingură de
    smântână.


    Se amestecă toate aceste ingrediente pentru a
    obţine un aluat ceva mai moale, dar care să nu fie lipicios. Aluatul este
    întins cu un sucitor, într-un strat de grosimea unei lame de cuţit. Folosind o
    rotiţă de patiserie, foaia de aluat este tăiată în fâşii dreptunghiulare cu
    lăţimea de 2… 3 centimetri şi lungimea de circa 15 cm. Pe fiecare fâşie se
    mai face, în zona centrală, o tăietură pe lungime, de circa 4 cm. Prin această
    tăietură este trecut un capăt al fâşiei, formându-se astfel o fundă. În
    continuare, minciunelele sunt prăjite în baie de ulei, iar apoi sunt pudrate cu
    zahăr. Aceste gogoşi fără conţinut pot fi servite simple sau după ce deasupra
    lor a fost turnată puţină dulceaţă.