Tag: facilitati

  • Facilităţi consulare pentru românii din afara ţării

    Facilităţi consulare pentru românii din afara ţării

    Guvernul de la Bucureşti a decis să elimine taxele pentru o serie de servicii consulare destinate românilor din diaspora. Stabilit în 2008, nivelul acestora fusese majorat semnificativ în 2010 de Guvernul român de la acea dată, conaţionalii din afara graniţelor plângându-se nu o dată de preţurile mult prea piperate pe care erau nevoiţi să le achite la ghişeele consulatelor. Or, reducerea presiunii fiscale asupra cetăţenilor aflaţi în străinătate, în contextul crizei financiare şi economice globale din ultimii ani — declară Ministerul de Externe — rămâne o preocupare majoră, astfel că, săptămâna aceasta, s-a decis eliminarea taxelor pentru o serie de servicii.



    Brânduşa Predescu, purtător de cuvânt MAE, le detaliază: “Nu se va mai percepe taxă consulară pentru înscrierea certificatelor de naştere străine în registrele de stare civilă româneşti pentru minorii în vârstă de până la 6 ani, dacă cererea se depune în termen de şase luni de la data înregistrării naşterii la autorităţile din statul de reşedinţă. De asemenea, nu se va mai percepe taxă consulară pentru eliberarea titlurilor de călătorie pentru minorii în vârstă de până la 6 ani. Fără a fi percepute taxe consulare, pot fi eliberate următoarele acte: titluri de călătorie pentru cetăţeni români evacuaţi din regiuni afectate de conflicte armate sau de atentate teroriste sau de dezastre naturale sau în alte situaţii de criză internaţională; de asemenea, eliberarea de titluri de călătorie pentru persoane cetăţeni români victime ale traficului de persoane. Nu va fi plătită taxă consulară pentru înregistrarea la misiunile diplomatice şi consulare a decesului cetăţenilor români în străinătate şi, de asemenea, se vor elibera gratuit paşapoartele mortuare. Şi, nu în ultimul rând, tot gratuit vor fi eliberate titluri de călătorie necesare reîntoarcerii în ţară a minorilor neînsoţiţi.”



    Când vor intra în vigoare aceste prevederi ale noii legi, modificate? Brânduşa Predescu acue precizări: “În acest moment, se lucrează la punerea în practică şi instruirea misiunilor diplomatice şi consulare ale României. Momentul efectiv în care ea va deveni operaţională va fi transmis, în fiecare ţară în parte, cetăţenilor la misiunile diplomatice şi consulare la care aceştia vor apela pentru eliberarea acestui tip de acte pe care le-am menţionat.”



    Stânga la putere apreciază că măsurile luate în sprijinul românilor din diaspora, dincolo de aspectul strict financiar, contribuie major la strângerea legăturilor celor plecaţi cu ţara-mamă.



    Liberalii, în opoziţie, aşteaptă, în schimb, reducerea şi a celorlalte taxe consulare împovărătoare pentru românii din afară.

  • Facilităţi pentru românii din străinătate

    Facilităţi pentru românii din străinătate

    Cabinetul de centru-stânga de la Bucureşti a decis că taxele consulare pentru întocmirea certificatelor de naştere ale copiilor născuţi din părinţi români în străinătate nu vor mai fi plătite dacă documentele se întocmesc în şase luni de la naştere. Vor fi gratuite şi documentele de călătorie pentru minorii români de până la 6 ani.



    Este salutar, dar nu suficient, a reacţionat, din opoziţie, vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării de la Camera Deputaţilor, liberalul Mircea Dolha. El a declarat că aşteaptă acum reducerea tuturor taxelor consulare şi a amintit că guvernul a fost sensibilizat de problemele cu care se confruntă românii din afara ţării numai după ce un alt parlamentar, Aurelian Mihai, a intrat în greva foamei. Mircea Dolha a făcut un apel către premierul Victor Ponta şi ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, să îşi ducă la îndeplinire promisiunile electorale făcute în privinţa reducerii taxelor consulare. Nivelul acestora este cu mult peste posibilităţile conaţionalilor care muncesc în afara ţării, a spus deputatul liberal.



    Tot el a remarcat, acid, eforturile disperate – cum le califică – ale candidatului la funcţia de preşedinte Victor Ponta de a capta bunăvoinţa românilor care locuiesc în afara graniţelor ţării şi care, la fiecare scrutin, au acordat mereu, în majoritate covârşitoare, votul lor de încredere candidaţilor de Dreapta. Mircea Dolha apreciază că această atitudine nu poate şterge, însă, cu buretele ceea ce el consideră a fi dezinteresul manifestat până acum faţă de problemele Diasporei şi nici lipsa de iniţiativă a actualei Puteri, care nu ar fi făcut niciun demers pentru a sprijini introducerea votului prin corespondenţă şi ar fi organizat defectuos secţiile de vot din străinătate. Mircea Dolha subliniază, pe de altă parte, efortul constant pe care opoziţia creştin- liberală, pe care o reprezintă, l-ar fi depus pentru uşurarea vieţii românilor din afara graniţelor.



    Nici Puterea, nici Opoziţia de la Bucureşti nu scapă tentaţiei de a acumula capital de imagine din zona diasporei cu drept de vot.



    O altă măsură pe care opoziţia se va grăbi să o taxeze ca având conotaţii electorale este proiectata extindere a programului Prima Casă pentru românii care locuiesc şi muncesc legal în străinătate, decisă tot marţi. Executivul a precizat că extinderea programelor Prima Casă şi Prima Maşină pentru românii din afara graniţelor este menită a-i încuraja pe tineri să revină în patrie. În ce priveşte locuinţele, intenţia ar fi aceea de a stimula, pe lângă achiziţionarea unora deja existente, construirea de case, ceea ce ar putea resuscita un sector zdruncinat de criză.