Tag: Farm to Fork

  • Bunăstarea animalelor de fermă

    Bunăstarea animalelor de fermă

    Primele norme ale Uniunii Europene
    de protecție a animalelor de fermă datează din anii ’70. Directiva privind
    protecția animalelor de crescătorie din 1998 a stabilit standarde generale de
    protecție a tuturor animalelor crescute pentru producția de alimente, lână,
    piele, blană sau alte scopuri și se bazează pe Convenția europeană pentru
    protecția animalelor de fermă din anul 1978.

    Conform unui studiu Eurobarometru
    din mai 2021, referitor la atitudinea europenilor în legătură cu bunăstarea
    animalelor, 82% dintre aceștia spun că bunăstarea animalelor de fermă ar trebui
    protejată mai bine decât în prezent. În concordanță cu noua strategie De la
    fermă la consumator pentru o agricultură mai sustenabilă, Comisia Europeană
    evaluează în prezent întreaga legislație a Uniunii Europene privind bunăstarea
    animalelor de fermă.

    Despre acest subiect a vorbit în Parlamentul European,
    eurodeputatul Carmen Avram.


    Bunăstarea animalelor
    și bunăstarea fermierilor nu sunt negociabile și nici nu sunt concepte
    antagonice, așa cum mai insinuează unii, pur și simplu pentru că bunăstarea
    animalului depinde 100% de capacitatea fermierului de a-i acorda cele mai
    înalte standarde de creștere. Aceste două concepte fiind interconectate, ele
    trebuie deci tratate concomitent și cu grade identice de atenție și
    responsabilitate. Nu doar asta, ci pentru a se atinge țintele Green Deal și
    Farm-to-Fork, cele două concepte trebuie respectate și în exteriorul Uniunii,
    când vine vorba de importuri. Fără o clauză fermă de reciprocitate în
    acordurile de liber schimb, sectorul zootehnic european ar putea primi lovitura
    fatală, în timp ce 450 de milioane de consumatori europeni ar risca să mănânce
    ieftin și prost. Fără astfel de angajamente și fără un sprijin puternic pentru
    sectorul zootehnic, bunăstarea animalelor ar rămâne un deziderat.


    Uniunea Europeană pledează de
    peste 40 de ani pentru bunăstarea animalelor și este recunoscută ca lider
    mondial, având unele dintre cele mai înalte standarde din lume. Normele Uniunii
    Europene au influențat în bine și legislația din alte țări.


  • Strategia “Farm to fork” a trecut și de Parlamentul European

    Strategia Farm to fork a fost votată și de Parlamentul European, raportul primind 452 de voturi pentru, 170 împotriva și 76 de abțineri. Opinii privind provocările agriculturii europene și româneşti după acest vot aflați în minutele următoare.

    Voci: Achim Irimescu, ministru plenipotențiar, Reprezentanta permanenta a României pe lângă UE si Nicu Vasile, fermier, președinte LAPAR.


  • Strategia Farm to Fork -de la Fermă la Furculiță

    Strategia Farm to Fork -de la Fermă la Furculiță

    În Parlamentul European au
    loc în aceste zile o serie de discuții cu privire la implentarea în țările
    membre UE a strategiei De la
    fermă la furculiță, parte a Pactului Verde European. Obiectivul global al acesteia este regândirea întregului lanț de
    aprovizionare și construirea unui sistem alimentar durabil
    din punct de vedere
    ecologic, social și economic, care să acopere toate verigile. Aceasta reflectă
    un nivel crescut de ambiție în a reduce semnificativ utilizarea și riscul
    pesticidelor chimice, precum și utilizarea îngrășămintelor și
    antibioticelor.

    Discutăm subiectul pe larg cu: Carmen
    Avram, europarlamentar, membru în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din
    Parlamentul European și Ramona Duminicioiu, membru coordonator al Asociației Eco
    Ruralis.




  • Practici ecologice în agricultură

    Practici ecologice în agricultură

    Politica
    Agricolă Comună (PAC) se află într-un proces de reformare la nivelul Uniunii
    Europene. Viitoarea PAC va juca un rol vital în gestionarea tranziției către un
    sistem alimentar durabil și în sprijinirea fermierilor europeni pe tot
    parcursul acesteia. Programele ecologice vor contribui în mod semnificativ la
    această tranziție și la îndeplinirea obiectivelor Pactului verde. Comisia a
    publicat Strategia De la fermă la consumator.



    Margaret
    Bateson-Missen, șef de unitate Direcția generală agricultură a Comisiei
    Europene, a prezentat noua abordare a Comisiei:

    Preşedinta Comisiei
    Europene, Van Der Leyen a spus care sunt directivele politice ale Comisiei
    rurale şi voi cita:.


    Comisia
    Europeană a şi publicat o listă a potențialelor practici agricole pe care
    programele ecologice le-ar putea sprijini în cadrul viitoarei politici agricole
    comune (PAC). Această listă urmărește să contribuie la dezbaterea privind
    reforma PAC și rolul acesteia în atingerea obiectivelor Pactului verde
    european. Lista sporește, de asemenea, transparența procesului de elaborare a
    planurilor strategice PAC și le oferă fermierilor, administrațiilor, oamenilor
    de știință și părților interesate o bază pentru discuțiile ulterioare cu
    privire la utilizarea optimă a acestui nou instrument.


    Practicile
    agricole care ar putea fi susținute de eco-scheme trebuie să îndeplinească
    următoarele condiții: să acopere activități legate de climă, mediu, animale,
    bunăstare și rezistență antimicrobiană; acestea trebuie definite pe baza
    nevoilor și priorităților identificate la niveluri naționale / regionale;
    nivelul lor de ambiție trebuie să depășească cerințele și obligațiile stabilite
    în baza liniei de bază (inclusiv condiționalitatea); acestea vor contribui la
    atingerea obiectivelor acordului verde al UE.


    Margaret
    Bateson-Missen, șef de unitate Direcția generală agricultură a Comisiei
    Europene, ne-a spus cum încearcă legiuitorii CE să-i încredinţeze pe locuitorii
    zonelor rurale de sustenabilitatea politicilor comune:

    Uitându-ne la zonele
    rurale de astăzi şi la cele din viitor, ne punem şi problema guvernării lor. Şi
    asta pentru că a existat această percepţie că cetăţenii din zonele rurale sunt
    lăsaţi în urmă, iar asta a inspirat-o pe preşedinta Van Der Leyen să vină cu
    ideea unei viziuni pe termen lung, în care să stabilim ce se poate face în
    această privinţă. Unele zone se depopulează, se înregistrează exodul creierelor
    şi un exod al tinerilor, în particular
    din ţările mediteraneene şi din unele ţări estice şi mulţi tineri calificaţi
    lucrează în alte ţări, din vestul Europei, şi în afara Europei.


    Planurile
    strategice ale PAC vor avea în vedere o legătură mai strânsă între domeniile de
    activitate din zonele rurale şi vor pune în practică planuri de dezvoltare a
    ecosistemelor, consultanță agricolă, servicii, precum și măsuri și investiții
    agro-ecologice și climatice, precum și investiții pentru abordarea Obiectivelor
    Pactului Verde, în special cele care decurg din strategia numită Farm to Fork
    (De la fermă la consumator) și din Strategia pentru biodiversitate pentru
    2030.




  • Grean Deal – die europäische Strategie für Biodiversität

    Grean Deal – die europäische Strategie für Biodiversität

    Auf die Coronavirus-Pandemie werden wahrscheinlich noch tödlichere und zerstörerische Epidemien folgen, wenn wir ihrer Ursache — der endemischen Zerstörung der natürlichen Welt — nicht ein Ende setzen. Die Warnung kommt von weltbekannten Biodiversitätsexperten, die argumentieren, dass die jüngsten Pandemien eine direkte Folge menschlicher Aktivitäten sind, insbesondere unserer globalen Finanz- und Wirtschaftssysteme, die um jeden Preis wirtschaftliches Wachstum anstreben. Wir haben ein kleines Zeitfenster, um die Herausforderungen dieser Krise zu überwinden, damit wir nicht die Saat zukünftiger Krisen sähen.“



    Die Professorinnen Sandra Diaz, Josef Settele und Eduardo Brondizio koordinierten das grö‎ßte jemals durchgeführte Projekt zur Gesundheitsbewertung, dessen Ergebnisse 2019 von der Wissenschaftspolitischen Plattform für Biodiversität und Ökosystemdienstleistungen veröffentlicht wurden. Ihre Schlussfolgerung ist, dass die menschliche Gesellschaft aufgrund des beschleunigten Verfalls der natürlichen Lebenserhaltungssysteme der Erde in Gefahr ist. In einem Artikel, der vor kurzem zusammen mit Dr. Peter Daszak, der an der nächsten Gesundheitsbewertung arbeitet, veröffentlicht wurde, warnen sie: Zügellose Entwaldung, unkontrollierte landwirtschaftliche Expansion, intensive Landwirtschaft, Bergbau und die Ausbeutung wildlebender Arten haben einen »perfekten Sturm« für das Übergreifen von Krankheiten geschaffen“.



    Forscher sagen, dass die von den Regierungen zur Verfügung gestellten Konjunkturpakete in Höhe von Billionen von US-Dollar zur Stärkung und Durchsetzung des Umweltschutzes eingesetzt werden müssen und dass ein globaler, einheitlicher One Health“-Ansatz erforderlich ist. Denn die menschliche Gesundheit ist untrennbar von der Gesundheit von Wildtieren, der Gesundheit von Haustieren und der Gesundheit der Umwelt verbunden. Sie ist in der Tat eine einzige Gesundheit“.



    Die Coronavirus-Krise hat uns gezeigt, wie verwundbar wir sind und wie wichtig es ist, das Gleichgewicht zwischen menschlicher Aktivität und der Natur wiederherzustellen“, sagt der stellvertretende Vorsitzende des European Green Deal, Frans Timmermans, seinerseits.




    Im Mai verabschiedete die Europäische Kommission zwei neue Strategien, von denen sich die eine auf die biologische Vielfalt und die andere auf das Ernährungssystem konzentriert. Die neue Biodiversitätsstrategie sieht unter anderem vor, dass bis 2030 30% der Land- und Meeresflächen Europas in effizient bewirtschaftete Schutzgebiete umgewandelt werden und mindestens 10% der landwirtschaftlich genutzten Fläche verschiedene Landschaften wie Hecken, Bäume und Teiche umfassen, die die Kohlenstoffbindung verbessern, Bodenerosion und Wasserknappheit verhindern.



    Die Strategie, die inmitten der COVID-19-Pandemie verabschiedet wurde, ist ein zentrales Element des Wiederaufbauplans der EU, das für die Verhütung künftiger Epidemien und die Stärkung der Widerstandsfähigkeit gegen mögliche Epidemien von wesentlicher Bedeutung ist, erklärt Frans Timmermans.



    Eine andere von der Kommission verabschiedete Strategie, Farm to Fork“ (Von der Farm in die Gabel), sieht vor, den Einsatz von Pestiziden um 50% zu reduzieren, den Einsatz von Düngemitteln um mindestens 20% zu verringern, den Verkauf von antimikrobiellen Mitteln, die in Tierfarmen und in der Fischerei eingesetzt werden, um 50% zu reduzieren sowie 25% der landwirtschaftlichen Nutzfläche ökologisch zu bewirtschaften. Die Strategie zielt auf ein neues, besseres Gleichgewicht zwischen Natur, Lebensmittelsystemen und biologischer Vielfalt ab, um die Gesundheit und das Wohlergehen unserer Bürger zu schützen und gleichzeitig die Wettbewerbsfähigkeit und Widerstandsfähigkeit der Union zu erhöhen, sagt Frans Timmermans.



    Die beiden Strategien verstärken sich gegenseitig und bringen Natur, Landwirte, Unternehmen und Verbraucher zusammen, um eine nachhaltige und wettbewerbsfähige Zukunft zu schaffen. Laut Brüssel lanciert die EU im Rahmen des Europäischen Grünen Deals ehrgeizige Aktionen und Verpflichtungen, um den Rückgang der biologischen Vielfalt in Europa und weltweit zu bekämpfen und unsere Lebensmittelsysteme zu globalen Benchmarks für wettbewerbsfähige Nachhaltigkeit, den Schutz der menschlichen und planetarischen Gesundheit sowie für den Lebensunterhalt aller Beteiligten in der Lebensmittelwertschöpfungskette zu machen.

  • Strategii UE pentru conservarea biodiversității şi construirea unui sistem de alimentaţie sănătos

    Strategii UE pentru conservarea biodiversității şi construirea unui sistem de alimentaţie sănătos

    Cele două strategii au în vedere întărirea colaborării dintre fermieri, mediul de afaceri, consumatori şi natură pentru un viitor sustenabil al biodiversităţii şi alimentaţiei.

    Noua strategie pentru Biodiversitate îşi propune ameliorarea principalilor factori ai pierderii biodiversităţii, precum folosirea necorespunzătoare a mărilor şi uscatului, exploatarea în exces a resurselor, poluarea şi speciile străine invazive. Se propune stabilirea de obiective obligatorii de restaurare a ecosistemelor şi a râurilor, readucerea polenizatorilor pe terenurile agricole, reducerea poluării, mărirea patrimoniului verde al oraşelor, extinderea fermelor organice şi îmbunătăţirea stării de sănătate a pădurilor. Se doreşte transformarea, până în anul 2030, a cel puţin 30% din solurile şi mările europene în zone protejate, precum şi readucerea a cel puţin 10% din zonele agricole la standardele de regiuni cu grad înalt de diversitate naturală. Vor fi deblocate fonduri anuale de 20 de miliarde de euro, atât din bugetul Uniunii cât şi din surse naţionale şi private.

    Cea de-a doua strategie propusă – denumită Farm to Fork, adică de la Fermier la Farfurie – va permite tranziţia către un sistem alimentar sustenabil, care să asigure un mod de hrănire sănătos. Va fi redus impactul agriculturii şi industriei alimentare asupra mediului. Vor fi impuse obiective concrete, inclusiv reducerea folosirii pesticidelor şi fertilizatorilor, înjumătăţirea vânzărilor de antimicrobieni şi extinderea fermelor organice la un sfert din suprafeţele agricole. Vor fi propuse măsuri care să asigure oamenii că opţiunea de hrănire sănătoasă va fi cel mai uşor de adoptat, inclusiv printr-o etichetare corespunzătoare a produselor.

    Fermierii vor fi sprijiniţi cu noi linii de finanţare şi eco-scheme pentru trecerea la practici ecologice.

    Uniunea Europeană doreşte să devină un exemplu şi un standard în eforturile globale de soluţionare a crizei biodiversităţii şi a sănătăţii alimentare; Comisia îşi va mobiliza toate mecanismele diplomatice şi partenerii externi pentru a determina crearea unui nou şi ambiţios cadru global al Biodiversităţii la nivelul ONU, dar şi o tranziţie globală către sisteme alimentare sustenabile.

    Comisia Europeană invită Parlamentul şi Consiliul să sprijine aceste două strategii, iar cetăţenii europeni şi acţionarii sunt invitaţi să ia parte la o dezbatere publică extinsă asupra acestora.