Tag: fasole boabe

  • Mâncăruri cu fasole boabe

    Mâncăruri cu fasole boabe


    Fasolea
    boabe reprezintă un ingredient important în alimentaţia românilor, mai ales în perioada sezonului
    rece, la prepararea ciorbelor, a mâncărurilor, dar, la fel de bine, poate fi transformatăîn aperitiv.


    Se poate pregăti
    tradiţională ciorbă de fasole servită în farfurii sau în pită, adică într-un
    bol realizat dintr-o chiflă de dimensiuni mai mari, dar se poate pregăti şi o
    supă-cremă de fasole boabe. Indiferent de variantă, modul de preparare şi
    ingredientele sunt aproape identice. Avem nevoie de un sfert de kg de fasole boabe, de 3 morcovi, de o ceapă,
    de foi de dafin şi puţin cimbru, de suc de roşii sau de bulion. Se poate face
    ciorbă de fasole de post, fără carne, dar se poate adăuga şi puţină afumătură de
    porc, costiţă sau ciolan. Cu o seară înainte punem fasolea
    la înmuiat într-un vas cu apă. Scurgem boabele de fasole şi le punem la fiert.
    După ce dă în clocot, schimbăm apa în care a fiert fasolea. Adăugăm morcovii,
    tăiaţi rondele, ceapa, tăiată marunt, două foi de dafin şi bucăţi mici de afumătură şi lăsăm să fiarbă, la foc mic,
    vreo 45 de minute. Apoi turnăm puţin suc de roşii sau o lingură de bulion,
    presărăm puţin cimbru şi mai lăsăm să fiarbă un sfert de oră. Se poate acri cu
    borş, cu puţin oţet sau, specific Transilvaniei, cu tarhon pus la borcan în
    oţet, iar în final adăugăm sare după gust. Ciorba de fasole poate fi servităîn farfurie adâncă obişnuită sau, aşa cum am menţionat, într-o
    chiflă golită de miez, cu un perete de vreo 2 cm. Dacă dorim să obţinem supă
    cremă de fasole boabe, atunci toate legumele, inclusiv
    boabele de fasole, trebuie pasate după ce au fiert. Pe lângă morcov şi ceapă, se mai poate
    pune păstârnac.


    La
    fel de gustoasă este şi mâncarea de fasole boabe sau iahnia de fasole. Modul de
    preparare este asemănător cu cel al ciorbei, cu deosebirea că punem mai puţină
    apă. Avem nevoie de jumătate de kg de fasole boabe, 2 …
    3 cepe, un morcov, foi de dafin, frunze de pătrunjel, ulei, bulion, sare şi
    piper.
    După ce a fiert suficient, iar boabele s-au înmuiat, adăugăm ceapa tocată mărunt
    şi călită uşor in puţin ulei, iar spre final bulion şi sare după gust, precum şi
    frnuze de pătrunjel, tocate mărunt. Iahnia de fasole poate
    fi servită drept garnitură împreună cu cârnaţi prăjiţi şi cu o salată de sezon,
    de gogonele, gogoşari în oţet sau castraveciori muraţi. Iahnia de fasole mai
    poate fi pregătită, adăugând la fiert şi bucăţi de carne de porc afumată,
    costiţă sau ciolan. După fierbere, boabele de fasole pot fi pasate şi transformate, la fel
    de bine, într-o cremă
    deasupra căreia întândem ceapă călită în ulei şi stinsă cu puţin suc de roşii.
    Fasolea bătută poate fi servită atât ca aperitiv, dar şi ca garnitură.

  • Mâncăruri cu fasole boabe

    Mâncăruri cu fasole boabe


    Fasolea
    boabe reprezintă un ingredient important în alimentaţia românilor, mai ales în perioada sezonului
    rece, la prepararea ciorbelor, a mâncărurilor, dar, la fel de bine, poate fi transformatăîn aperitiv.


    Se poate pregăti
    tradiţională ciorbă de fasole servită în farfurii sau în pită, adică într-un
    bol realizat dintr-o chiflă de dimensiuni mai mari, dar se poate pregăti şi o
    supă-cremă de fasole boabe. Indiferent de variantă, modul de preparare şi
    ingredientele sunt aproape identice. Avem nevoie de un sfert de kg de fasole boabe, de 3 morcovi, de o ceapă,
    de foi de dafin şi puţin cimbru, de suc de roşii sau de bulion. Se poate face
    ciorbă de fasole de post, fără carne, dar se poate adăuga şi puţină afumătură de
    porc, costiţă sau ciolan. Cu o seară înainte punem fasolea
    la înmuiat într-un vas cu apă. Scurgem boabele de fasole şi le punem la fiert.
    După ce dă în clocot, schimbăm apa în care a fiert fasolea. Adăugăm morcovii,
    tăiaţi rondele, ceapa, tăiată marunt, două foi de dafin şi bucăţi mici de afumătură şi lăsăm să fiarbă, la foc mic,
    vreo 45 de minute. Apoi turnăm puţin suc de roşii sau o lingură de bulion,
    presărăm puţin cimbru şi mai lăsăm să fiarbă un sfert de oră. Se poate acri cu
    borş, cu puţin oţet sau, specific Transilvaniei, cu tarhon pus la borcan în
    oţet, iar în final adăugăm sare după gust. Ciorba de fasole poate fi servităîn farfurie adâncă obişnuită sau, aşa cum am menţionat, într-o
    chiflă golită de miez, cu un perete de vreo 2 cm. Dacă dorim să obţinem supă
    cremă de fasole boabe, atunci toate legumele, inclusiv
    boabele de fasole, trebuie pasate după ce au fiert. Pe lângă morcov şi ceapă, se mai poate
    pune păstârnac.


    La
    fel de gustoasă este şi mâncarea de fasole boabe sau iahnia de fasole. Modul de
    preparare este asemănător cu cel al ciorbei, cu deosebirea că punem mai puţină
    apă. Avem nevoie de jumătate de kg de fasole boabe, 2 …
    3 cepe, un morcov, foi de dafin, frunze de pătrunjel, ulei, bulion, sare şi
    piper.
    După ce a fiert suficient, iar boabele s-au înmuiat, adăugăm ceapa tocată mărunt
    şi călită uşor in puţin ulei, iar spre final bulion şi sare după gust, precum şi
    frnuze de pătrunjel, tocate mărunt. Iahnia de fasole poate
    fi servită drept garnitură împreună cu cârnaţi prăjiţi şi cu o salată de sezon,
    de gogonele, gogoşari în oţet sau castraveciori muraţi. Iahnia de fasole mai
    poate fi pregătită, adăugând la fiert şi bucăţi de carne de porc afumată,
    costiţă sau ciolan. După fierbere, boabele de fasole pot fi pasate şi transformate, la fel
    de bine, într-o cremă
    deasupra căreia întândem ceapă călită în ulei şi stinsă cu puţin suc de roşii.
    Fasolea bătută poate fi servită atât ca aperitiv, dar şi ca garnitură.