Tag: fasole cu ciolan

  • Tradiţii gastronomice de Ziua Naţională

    Tradiţii gastronomice de Ziua Naţională

    Ziua
    Naţională a României (marcată la 1 Decembrie) pare să iasă din canoanele
    bisericeşti legate de postul Crăciunului, deoarece a devenit un obicei ca la
    festivităţile organizate în majoritatea oraşelor să fie pregătită mâncare de
    fasole cu ciolan afumat de porc, cu
    costiţă sau cu cârnaţi. Ciolanul afumat cu garnitură de iahnie de fasole este
    una dintre mâncărurile preferate ale românilor şi, poate, din acest motiv, este
    servită şi de Ziua Naţională. Nu este o mâncare exclusiv românească. Ciolanul
    afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea
    boabe sau cartofii piure este o mâncare pe care
    o întâlnim în multe ţări din
    Europa sub diferite denumiri, precum ham hocks sau Eisbein în ţările
    anglo-saxone sau golonka în Polonia,
    acolo unde este considerată o mâncare naţională.


    Modul de preparare nu este
    complicat, însă necesită mai mult timp deoarece pregătirile se fac cu o seară înainte, atunci când boabele de
    fasole sunt puse la înmuiat. Cea mai bună mâncare de fasole este cea pregătită
    la cazan, aşa cum se obişnuieşte în armată sau în mănăstire, însă o mâncare
    gustoasă se poate obţine şi atunci când o pregătim într-o cantitate mai mică. Avem nevoie de cel puţin jumătate de kg de fasole
    boabe, dar, în funcţie de capacitatea vasului, putem mări cantitatea. Ne mai
    trebuie 2 cepe de mărime medie, 2 morcovi, suc de roşii, 2 foi de dafin, piper
    boabe şi sare. Boabele de fasole trebuie puse la fiert şi, după ce clocoteşte
    vreo 10 minute, apa este vărsată, operaţiune care se repetă de două ori. După
    ultima schimbare a apei, fasolea trebuie lăsată să fiarbă circa 30 de minute,
    apoi sunt adăugaţi morcovii, tăiaţi rondele şi foile de dafin. Ceapa este
    tocată mărunt şi apoi călită uşor în ulei şi, în final, adăugată în vasul în
    care fierb boabele de fasole împreună cu frunzele de pătrunjel, tocate mărunt,
    puţin suc de roşii şi câteva boabe de piper, iar spre final, atunci când
    boabele au devenit moi, punem şi sare după gust.


    În mâncarea de fasole pot
    fi adăugate şi bucăţi de costiţă de porc. De asemenea, mâncarea de fasole poate
    fi servită alături de cârnaţi la grătar sau cu ciolan afumat de porc, care
    trebuie pregătit separat. Astfel, acesta trebuie fiert până când se desprinde
    carnea de pe os, spumând din când în când. După ce a fiert şi după ce am
    îndepărtat oasele, îl mărunţim şi îl amestecăm cu mâncarea de fasole.


    Ciolanul afumat de porc cu fasole boabe este
    servit cald, cu o salată de murături alături de un pahar de vin roşu demisec,
    la temperatura camerei sau de o cană de vin fiert. Poftă bună!

  • Tradiţii gastronomice de Ziua Naţională

    Tradiţii gastronomice de Ziua Naţională

    Ziua
    Naţională a României (marcată la 1 Decembrie) pare să iasă din canoanele
    bisericeşti legate de postul Crăciunului, deoarece a devenit un obicei ca la
    festivităţile organizate în majoritatea oraşelor să fie pregătită mâncare de
    fasole cu ciolan afumat de porc, cu
    costiţă sau cu cârnaţi. Ciolanul afumat cu garnitură de iahnie de fasole este
    una dintre mâncărurile preferate ale românilor şi, poate, din acest motiv, este
    servită şi de Ziua Naţională. Nu este o mâncare exclusiv românească. Ciolanul
    afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea
    boabe sau cartofii piure este o mâncare pe care
    o întâlnim în multe ţări din
    Europa sub diferite denumiri, precum ham hocks sau Eisbein în ţările
    anglo-saxone sau golonka în Polonia,
    acolo unde este considerată o mâncare naţională.


    Modul de preparare nu este
    complicat, însă necesită mai mult timp deoarece pregătirile se fac cu o seară înainte, atunci când boabele de
    fasole sunt puse la înmuiat. Cea mai bună mâncare de fasole este cea pregătită
    la cazan, aşa cum se obişnuieşte în armată sau în mănăstire, însă o mâncare
    gustoasă se poate obţine şi atunci când o pregătim într-o cantitate mai mică. Avem nevoie de cel puţin jumătate de kg de fasole
    boabe, dar, în funcţie de capacitatea vasului, putem mări cantitatea. Ne mai
    trebuie 2 cepe de mărime medie, 2 morcovi, suc de roşii, 2 foi de dafin, piper
    boabe şi sare. Boabele de fasole trebuie puse la fiert şi, după ce clocoteşte
    vreo 10 minute, apa este vărsată, operaţiune care se repetă de două ori. După
    ultima schimbare a apei, fasolea trebuie lăsată să fiarbă circa 30 de minute,
    apoi sunt adăugaţi morcovii, tăiaţi rondele şi foile de dafin. Ceapa este
    tocată mărunt şi apoi călită uşor în ulei şi, în final, adăugată în vasul în
    care fierb boabele de fasole împreună cu frunzele de pătrunjel, tocate mărunt,
    puţin suc de roşii şi câteva boabe de piper, iar spre final, atunci când
    boabele au devenit moi, punem şi sare după gust.


    În mâncarea de fasole pot
    fi adăugate şi bucăţi de costiţă de porc. De asemenea, mâncarea de fasole poate
    fi servită alături de cârnaţi la grătar sau cu ciolan afumat de porc, care
    trebuie pregătit separat. Astfel, acesta trebuie fiert până când se desprinde
    carnea de pe os, spumând din când în când. După ce a fiert şi după ce am
    îndepărtat oasele, îl mărunţim şi îl amestecăm cu mâncarea de fasole.


    Ciolanul afumat de porc cu fasole boabe este
    servit cald, cu o salată de murături alături de un pahar de vin roşu demisec,
    la temperatura camerei sau de o cană de vin fiert. Poftă bună!