Tag: ferma

  • Bunăstarea animalelor de fermă

    Bunăstarea animalelor de fermă

    Primele norme ale Uniunii Europene
    de protecție a animalelor de fermă datează din anii ’70. Directiva privind
    protecția animalelor de crescătorie din 1998 a stabilit standarde generale de
    protecție a tuturor animalelor crescute pentru producția de alimente, lână,
    piele, blană sau alte scopuri și se bazează pe Convenția europeană pentru
    protecția animalelor de fermă din anul 1978.

    Conform unui studiu Eurobarometru
    din mai 2021, referitor la atitudinea europenilor în legătură cu bunăstarea
    animalelor, 82% dintre aceștia spun că bunăstarea animalelor de fermă ar trebui
    protejată mai bine decât în prezent. În concordanță cu noua strategie De la
    fermă la consumator pentru o agricultură mai sustenabilă, Comisia Europeană
    evaluează în prezent întreaga legislație a Uniunii Europene privind bunăstarea
    animalelor de fermă.

    Despre acest subiect a vorbit în Parlamentul European,
    eurodeputatul Carmen Avram.


    Bunăstarea animalelor
    și bunăstarea fermierilor nu sunt negociabile și nici nu sunt concepte
    antagonice, așa cum mai insinuează unii, pur și simplu pentru că bunăstarea
    animalului depinde 100% de capacitatea fermierului de a-i acorda cele mai
    înalte standarde de creștere. Aceste două concepte fiind interconectate, ele
    trebuie deci tratate concomitent și cu grade identice de atenție și
    responsabilitate. Nu doar asta, ci pentru a se atinge țintele Green Deal și
    Farm-to-Fork, cele două concepte trebuie respectate și în exteriorul Uniunii,
    când vine vorba de importuri. Fără o clauză fermă de reciprocitate în
    acordurile de liber schimb, sectorul zootehnic european ar putea primi lovitura
    fatală, în timp ce 450 de milioane de consumatori europeni ar risca să mănânce
    ieftin și prost. Fără astfel de angajamente și fără un sprijin puternic pentru
    sectorul zootehnic, bunăstarea animalelor ar rămâne un deziderat.


    Uniunea Europeană pledează de
    peste 40 de ani pentru bunăstarea animalelor și este recunoscută ca lider
    mondial, având unele dintre cele mai înalte standarde din lume. Normele Uniunii
    Europene au influențat în bine și legislația din alte țări.


  • Strategia ,,De la fermă la consumator” în atenția comisiilor AGRI și ENVI din P.E.

    Strategia ,,De la fermă la consumator” în atenția comisiilor AGRI și ENVI din P.E.

    La începutul acestei săptămâni comisiile AGRI și ENVI din Parlamentul European au votat mai multe amendamente la strategia ,, De la fermă la consumator. Acestea se referă la noi propuneri privind viitorul PPP-urilor (produse de protecția plantelor), precum și taxele pentru anumite produse alimentare.

    (Voce: Nicolae Ditaru, fermier, Alina Crețu, director executiv Asociația producătorilor de porumb din România (APPR)


  • Turism la stână în Bistriţa Năsăud

    Turism la stână în Bistriţa Năsăud

    Astăzi vă invităm într-o călătorie la înălţime: la înălţime, pentru
    că suntem pe munte, la înălţime ca experienţă şi la înălţime din punctul de
    vedere al gustului. Mergem în
    judeţul Bistriţa-Năsăud pentru a ne bucura de un nou tip de
    turism, turismul la stână.


    Turismul din jurul stânelor a apărut în
    urma unei nevoi, după cum ne-a spus Răzvan Cezar, director executiv al
    (Asociația de Dezvoltare Intercomuniatră) ADI Turism Bistriţa Năsăud:

    Să folosim potenţialul din
    imediata noastră apropiere, care există nu de azi de ieri, dar nu a fost pus în
    valoare. Şi anume gustul şi tradiţia locului. Şi unde poţi să le identifici cel
    mai bine dacă nu acolo unde se găsesc, pe vârful muntelui, cu oamenii muntelui,
    cu tradiţiile lor.


    Răzvan Cezar ne-a recomandat stâne
    deschise să îşi primească vizitatorii:

    Noi în Bistriţa-Năsăud avem trei lanţuri muntoase importante: munţii
    Rodnei, munţii Călimani şi Ţibleşul. Dacă o luăm punctual, unii care s-au
    trezit mai repede sunt în zona munţilor Rodnei, aşa numita stână: Putredu
    Moară, situată undeva la 1600 de metri altitudine, şi la o distanţă de
    aproximativ 75 de kilometri de staţiunea Sângeorz-Băi, unde cei de acolo au
    sesizat potenţialul pe care îl aveau şi la-u pus şi în valoare. Şi anume, au
    pus la dispoziţia turiştilor servicii, începând de la cele de cazare, acolo au
    în jur de 15-20 de locuri de cazare.

    Aici se pot face mai multe activităţi,
    începând de la cea de stână pedagogică, unde copiii învaţă tot ce înseamnă
    lanţul produselor, de la iarba care creşte pe păşunea alpină, până la mulgerea
    animalelor, a vacii sau a oii şi apoi până la transformarea în brânză a
    laptelui. Într-o zi pot să vadă tot lanţul şi să vadă cum de la iarbă obţinem
    un produs savuros de mâncat. Mai sunt în zona munţilor Bârgăului, alţi
    investitori,cu un produs pe care îl fac bine de tot: o stână pedagogică. Şi mai
    sunt şi mici iniţiative. Dacă suntem undeva pe o creastă într-o zi mai
    înseninată, vedeţi mici pete albe. Acolo sunt stâne cu potenţial.


    Tot în munţii Rodnei a fost organizat un
    ‘picnic în fermă’, la o stână situată la altitudinea de 2.100 metri, sub Vârful
    Roşu, unde producătorii din comunele Poiana Ilvei şi Ilva Mică şi participanţii
    s-au putut bucura de preparate din lapte de vacă şi oaie – caş, urdă, brânză -,
    dar şi balmoş preparat la stână. Producătorii din Poiana Ilvei şi Ilva Mică au
    reuşit să acceseze un proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare
    Rurală, iar preparatele lor sunt considerate produse cu valoare naturală
    ridicată.


    L-am întrebat pe Răzvan Cezar cum putem să
    ne organizăm astfel de vacanţe:

    Ei sunt foarte prezenţi în mediul online. Acum noi încercăm să îi strângem pe
    o platformă unitară, pe care să putem găsi toate serviciile, lucrăm pe fiecare
    stână în parte, cu număr de contact, ghidaj spre stâna respectivă. Se lucrează
    încă.


    Cu speranţa că veţi da curs invitaţiei
    noastre vă aşteptăm şi data viitoare cu o nouă destinaţie.


  • Precizări privind testarea pozitivă pentru infecția cu COVID-19 a unor cetățeni români în Germania

    Precizări privind testarea pozitivă pentru infecția cu COVID-19 a unor cetățeni români în Germania

    În continuarea informațiilor comunicate în data de 30 iulie a.c. cu privire la testarea pozitivă a unor lucrători care își desfășoară activitatea la o fermă din regiunea Dingolfing-Landau, Republica Federală Germania, Ministerul Afacerilor Externe precizează că cei 151 cetățeni români, lucrători sezonieri, testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19, au încheiat perioada de carantină la data de 3 august a.c.

    În acest context, reprezentanții Consulatului General al României la München au întreprins demersuri pe lângă autoritățile bavareze pentru identificarea unei modalități de transport în România pentru cetățenii români care doresc să revină în țară.

    Totodată, potrivit informațiilor preliminare comunicate de către autoritățile germane, MAE precizează că, în urma ultimei retestări a lucrătorilor ale căror rezultate fuseseră inițial negative, 52 persoane au fost confirmate cu COVID-19, iar aproximativ 40 dintre acestea sunt cetățeni români.

    Potrivit MAE, Consulatul General al României la München continuă dialogul cu autoritățile germane, cu reprezentanții companiei angajatoare și cu lucrători români din cadrul fermei și acordă asistență consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19.

    MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la München: 0049 089553307 și 0049 08998106143, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de urgență sau la numărul de telefon de urgență al Oficiului consular: 00491602087789.

    Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

  • MAE face precizări privind situația lucrătorilor din regiunea Dingolfing-Landau, RFG

    MAE face precizări privind situația lucrătorilor din regiunea Dingolfing-Landau, RFG

    În continuarea informațiilor comunicate în data de 26 iulie a.c. cu privire la testarea pozitivă a unor lucrători care își desfășoară activitatea la o fermă din regiunea Dingolfing-Landau, Republica Federală Germania, MAE precizează că, în conformitate cu informațiile comunicate astăzi, în mod public, de către autoritățile germane, 174 de lucrători din cadrul fermei au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19, alți 298 având rezultate negative, iar cinci vor fi retestați în cursul zilei de astăzi, întrucât testele inițiale nu au fost concludente.

    De asemenea, potrivit informațiilor preliminare comunicate de către reprezentanții fermei Oficiului consular, printre persoanele testate pozitiv se regăsesc aproximativ 150 de cetățeni români, date exacte urmând a fi comunicate după finalizarea centralizării rezultatelor în funcție de naționalitate. Toate persoanele infectate au fost supuse unui control medical în cursul acestei dimineți, starea lor de sănătate fiind bună. De asemenea, persoanelor aflate în carantină le vor fi asigurate alimente și bunuri de strictă necesitate.

    MAE precizează că reprezentanții fermei au confirmat diseminarea datelor de contact ale oficiului consular în rândul cetățenilor români, însă, până la acest moment, la nivelul Oficiului consular nu au fost primite solicitări de asistență consulară în legătură cu această situație.

    Consulatul General al României la München continuă dialogul cu autoritățile germane și cu reprezentanții fermei și este pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19.

    MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la München: 0049 089 553307 și 0049 089 98106143, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de urgență sau la numărul de telefon de urgență al consulatului: 0049 1602087789.

  • MAE: 85 de cetăţeni români care lucrează la o fermă din Bavaria – infectaţi cu SARS-CoV-2

    MAE: 85 de cetăţeni români care lucrează la o fermă din Bavaria – infectaţi cu SARS-CoV-2

    Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat, miercuri, că 85 de cetăţeni români care lucrează la o fermă din Bavaria au fost testaţi ca infectaţi cu SARS-CoV-2 în perioada 28 mai – 11 iunie, fiind asimptomatici, aflându-se, în prezent, în carantină.

    Costurile pentru cazare şi hrană pe durata carantinei sunt suportate de către angajator. Acesta acordă şi o sumă zilnică de 50 de euro fiecărei persoane. Alţi 19 lucrători români, testaţi pozitiv la sfârşitul lunii mai, au încheiat perioada de carantină, au avut două teste negative şi au revenit în ţară, informează MAE.

    În cazul în care cetăţenii români care au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 vor să revină în ţară, angajatorul va întreprinde demersurile necesare după expirarea perioadei de carantină şi retestare.

    MAE precizează că situaţia fermei în cauză este în atenţia Consulatului General al României la Munchen încă de la începutul lunii mai. Pe 6 mai consulul general al României la Munchen. a făcut o vizită la această fermă. Atât din datele obţinute la faţa locului, cât şi din informaţiile comunicate de către reprezentanţii fermei, a reieşit că sunt respectate condiţiile de igienă şi securitate la locul de muncă, toate mesajele cu privire la normele de igienă fiind afişate şi în limba română.

    MAE precizează că, până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Munchen nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară în legătură cu această situaţie din partea cetăţenilor români care îşi desfăşoară activitatea la ferma respectivă.

    Consulatul General al României la Munchen este în dialog cu angajatorul şi autorităţile locale, fiind pregătit să acorde asistenţa consulară, conform competenţelor legale şi cu respectarea măsurilor adoptate de autorităţile locale în contextul pandemiei de COVID-19.

    Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen: 0049 (0)1631927011 şi 0049 (0)1602087789. Totodată, MAE menţionează că numărul de telefon 0049 (0)1602087789 este disponibil până la data de 30 iunie, fiind vorba despre o linie suplimentară, special creată pentru a raporta situaţii în contextul COVID-19, reamintește MAE.

  • Ferma viitorului

    Ferma viitorului

    România reprezintă un adevărat paradis agricol”, investitorii francezi având multe oportunităţi de a investi în agricultura românească, declara în această vară ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin. Într-adevăr, după cum apreciază şi specialiştii, agricultura se află în topul preferinţelor investitorilor străini.



    Pe de altă parte, însă, tinerii români sunt din ce în ce mai puţin interesaţi să se formeze în domeniul agriculturii, după cum remarcă şi Maria Drinovan, directoarea Colegiului pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Ţara Bârsei” din comuna Prejmer, judeţul Braşov: Din păcate, astăzi şcolile agricole sunt într-o situaţie destul de grea, pentru că ne confruntăm cu problema că vin tot mai puţini copii spre agricultură. Ar fi foarte important să schimbăm cumva mentalitatea oamenilor şi să nu se mai spună că, dacă nu înveţi, ajungi la coada vacii”. Eu încă mai cred că România se va dezvolta foarte mult prin agricultură, dar pentru asta avem nevoie de tineri educaţi. Fie că termină un liceu agricol, fie o universitate de profil; dar fără educaţie şi fără oameni pregătiţi nu vom putea avea o agricultură performantă.



    Declaraţia directoarei Colegiului pentru Agricultură din comuna Prejmer a fost făcută la evenimentul de sărbătorire a 9 ani de proiect Ferma demonstrativă şi Centrul de pregătire şi consultanţă agricolă Agrovision”. Un proiect al World Vision România, lansat în 2004, care poate fi privit ca un model de soluţie alternativă pentru formarea unor agricultori profesionişti. Ferma, de creştere a vacilor cu lapte, a fost construită într-o comunitate săracă, satul Criţ, din comuna Buneşti, judeţul Braşov. Crenguţa Bărbosu, manager program Agricultură şi Dezvoltare Rurală în cadrul World Vision, povesteşte cum a demarat proiectul, în anul în care România tocmai încheiase de negociat cu UE capitolul Agricultură: Întâi am cumpărat o fermă, o fostă Cooperativă Agricolă, pe care am modernizat-o. Pe lângă finanţarea din Statele Unite, am aplicat şi pentru un proiect SAPARD, în primul rând ca să demonstrăm oamenilor că aceste fonduri sunt pentru agricultorii din România şi că se pot accesa. Cu aceşti bani am modernizat ferma, am cumpărat vaci, am modernizat grajdurile, o sală de muls… De asemenea, am construit un centru de pregătire pentru fermieri, am dezvoltat un curriculum de management al fermei de vaci cu lapte, pentru că la acea oră literatura de specialitate existentă se adresa, în general, specialiştilor. Nu existau materiale pentru fermierii mici, scrise într-un limbaj accesibil. Apoi, România a aderat la UE, a apărut Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, moment în care programele noastre s-au axat pe echiparea cu cunoştinţe a fermierilor pentru a accesa fondurile europene”.



    Radu Todea este un tânăr care a absolvit Facultatea de construcţii, dar a decis să lucreze în zootehnie, în urma celor învăţate la ferma Agrovision. El şi-a proiectat şi construit singur ferma aşa cum arată ea astăzi, după cum am aflat din filmul de prezentare a impactului proiectului: Am moştenit această afacere de la părinţii mei. Aveam 11 capete mulgătoare. După care am urmat cursurile la Fundaţia World Vision. Am învăţat să cresc animalele în condiţii optime, am învăţat creşterea viţeilor, m-am inspirat în privinţa sălii de muls. La ora actuală mulg şi eu mecanizat. În prezent mi-am dublat efectivul de animale. Duc o afacere prosperă şi chiar nu îmi pare rău de alegerea făcută”.



    În cei 9 ani, ferma demonstrativă din satul Criţ a devenit mai mult decât un proiect de sprijinire a micilor fermieri pentru a face tranziţia de la ferma de subzistenţă la cea comercială, având, la final, un puternic impact social şi ajutând la dezvoltarea comunităţii locale. Crenguţa Bărbosu: Am intuit potenţialul turistic al zonei — satul Criţ se află într-o zonă cu multe cetăţi fortificate săseşti, iar interesul devenea din ce în ce mai mare, atât al turiştilor români, cât şi al celor străini. Şi atunci am lansat cursurile de agroturism pentru femei şi nu numai pentru femei. Am avut de-a lungul anilor vreo 300 de absolvenţi de cursuri de agroturism — o mare parte dintre ei, în prezent, au pensiuni agroturistice sau lucrează în pensiunile altora. Totodată, pentru dezvoltarea comunităţii am dezvoltat şi un atelier de ţesătorie, pentru femeile cele mai sărace, care trăiau din munca de zilier. Le-am învăţat ţesătoria şi, în momentul de faţă, o parte dintre ele îşi vând produsele cu succes turiştilor care vin în număr din ce în ce mai mare în zonă.



    Una dintre problemele majore ale învăţământului agricol din România o reprezintă faptul că elevii nu au unde să efectueze stagii de practică relevante, inovatoare, pentru că sunt prea puţine ferme dotate la standarde foarte ridicate, susţine Maria Drinovan, directoarea Colegiului pentru Agricultură din comuna Prejmer: Din tot sufletul doresc ca tinerii să rămână în mediul rural şi să-şi dezvolte acolo o afacere, chiar dacă nu toate vor fi în agricultură. Dar se poate şi în mediul rural. Eu provin dintr-o comună bogată, unde e şi şcoala la care lucrez, şi impactul nostru în comunitate a fost foarte mare. Vă dau un exemplu: cred că în anul 2000, am avut un proiect Leonardo şi am trimis 10 tineri fermieri din comuna Prejmer şi satele învecinate într-un stagiu de 4 luni în Danemarca, pe agricultură ecologică. Rezultatul: 5 dintre cei 10 tineri care au plecat au astăzi ferme model în comuna Prejmer şi în satele dimprejur, iar unul dintre ei a terminat şi o facultate în domeniul agricol şi este managerul unei mari ferme daneze care lucrează 6 mii de hectare de pământ în România.



    În concluzie, se poate obţine un venit decent din agricultură, se poate trăi bine din agricultură, este mesajul pozitiv pe care încearcă să îl transmită şi iniţiatorii unor astfel de proiecte. Şi există tineri şi în România care aleg să înceapă o afacere în mediul rural, inspiraţi de ferme model precum cea din satul Criţ.