Tag: file de peste

  • Preparate din praz

    Preparate din praz

    Pe
    măsură ce vremea se încălzeşte, în pieţe apar tot mai multe legume proaspete
    folosite în preparate specifice pentru postul Paştelui. Asemănător cu ceapa verde,
    dar ceva mai mare, prazul (leek – engleză; poireau – franceză, Lauch sau Porree
    – germană, porro – italiană) este cultivat în special în Oltenia (provincie
    românească cuprinsă între Dunăre, Carpaţii Meridionali şi râul Olt), ajungând
    să se identifice cu această provincie. Înainte de a vă prezenta câteva reţete
    în care prazul este vedetă, să menţionăm că este folosit nu numai în bucătărie,
    ci şi în expresii ale limbii române precum a mânca praz, echivalentă cu a
    spune minciuni şi adio şi-un praz verde atunci când este exprimată
    indiferenţa cuiva faţă de cineva, obiect sau situaţie.


    Prazul este
    folosit la multe mâncăruri, cea mai populară fiind o mâncare cu praz, măsline
    şi sos tomat. Din combinarea prazului cu mai multe rădăcinoase, precum morcov,
    ţelină şi păstârnac, se poate obţine supă, iar dacă folosim doar cartofi şi
    puţin unt, atunci se poate obţine o supă sau chiar o supă-cremă de praz. Pentru
    a o pregăti, avem nevoie de jumătate de kg de praz, de jumătate de kg de
    cartofi și de puțin unt. Prazul se curăță și se spală, se
    taie mărunt și se călește în unt încins și apoi se stinge cu puțină apă sau cu
    supă de carne. Cartofii se curăță, se taie în cubulețe și se adaugă în oala în
    care fierbe prazul, unde se lasă circa 20 de minute. Supa se servește cu
    crutoane.


    Prazul
    fiert în apă cu sare poate fi folosit şi ca bază pentru alte mâncăruri cu carne
    de pui sau cu peşte. De exemplu, pentru peşte cu praz la cuptor avem nevoie de
    4 … 5 fire de praz, care trebuie curăţat, tăiat în rondele subţiri şi fiert
    în puţină apă cu sare, împreună cu un ardei gras, tăiat de asemenea, mărunt. În
    oala în care au fiert aceste legume trebuie adăugată o lingură de pastă de
    tomate, puţin ulei, busuioc şi mărar tocat mărunt, piper şi sare după gust. Se
    pune această compoziţie într-o tavă, iar deasupra ei, file de peşte. Se
    introduce la cuptor şi se lasă 20 … 30 de minute până când peştele capătă o
    culoare arămie.


    Un
    preparat atrăgător este prazul umplut cu orez sau ciuperci. Avem nevoie de
    câteva fire de praz, pe care le tăiem în bucăţi cu o lungime de câţiva
    centimetri. Le opărim, după care scoatem partea din interior, lăsând cele două
    inele de la exterior. Tocăm miezul firelor de praz şi călim uşor în ulei
    împreună cu câteva ciuperci tocate mărunt. Umplem cilindrii de praz cu această
    tocătură şi îi punem într-un vas în care turnăm apă şi suc de roşii şi îi lăsăm
    la fiert pentru circa 10 minute, după care introducem vasul la cuptor. Înainte
    de a fi servit, presărăm frunze tocate de pătrunjel.

  • Preparate din praz

    Preparate din praz

    Pe
    măsură ce vremea se încălzeşte, în pieţe apar tot mai multe legume proaspete
    folosite în preparate specifice pentru postul Paştelui. Asemănător cu ceapa verde,
    dar ceva mai mare, prazul (leek – engleză; poireau – franceză, Lauch sau Porree
    – germană, porro – italiană) este cultivat în special în Oltenia (provincie
    românească cuprinsă între Dunăre, Carpaţii Meridionali şi râul Olt), ajungând
    să se identifice cu această provincie. Înainte de a vă prezenta câteva reţete
    în care prazul este vedetă, să menţionăm că este folosit nu numai în bucătărie,
    ci şi în expresii ale limbii române precum a mânca praz, echivalentă cu a
    spune minciuni şi adio şi-un praz verde atunci când este exprimată
    indiferenţa cuiva faţă de cineva, obiect sau situaţie.


    Prazul este
    folosit la multe mâncăruri, cea mai populară fiind o mâncare cu praz, măsline
    şi sos tomat. Din combinarea prazului cu mai multe rădăcinoase, precum morcov,
    ţelină şi păstârnac, se poate obţine supă, iar dacă folosim doar cartofi şi
    puţin unt, atunci se poate obţine o supă sau chiar o supă-cremă de praz. Pentru
    a o pregăti, avem nevoie de jumătate de kg de praz, de jumătate de kg de
    cartofi și de puțin unt. Prazul se curăță și se spală, se
    taie mărunt și se călește în unt încins și apoi se stinge cu puțină apă sau cu
    supă de carne. Cartofii se curăță, se taie în cubulețe și se adaugă în oala în
    care fierbe prazul, unde se lasă circa 20 de minute. Supa se servește cu
    crutoane.


    Prazul
    fiert în apă cu sare poate fi folosit şi ca bază pentru alte mâncăruri cu carne
    de pui sau cu peşte. De exemplu, pentru peşte cu praz la cuptor avem nevoie de
    4 … 5 fire de praz, care trebuie curăţat, tăiat în rondele subţiri şi fiert
    în puţină apă cu sare, împreună cu un ardei gras, tăiat de asemenea, mărunt. În
    oala în care au fiert aceste legume trebuie adăugată o lingură de pastă de
    tomate, puţin ulei, busuioc şi mărar tocat mărunt, piper şi sare după gust. Se
    pune această compoziţie într-o tavă, iar deasupra ei, file de peşte. Se
    introduce la cuptor şi se lasă 20 … 30 de minute până când peştele capătă o
    culoare arămie.


    Un
    preparat atrăgător este prazul umplut cu orez sau ciuperci. Avem nevoie de
    câteva fire de praz, pe care le tăiem în bucăţi cu o lungime de câţiva
    centimetri. Le opărim, după care scoatem partea din interior, lăsând cele două
    inele de la exterior. Tocăm miezul firelor de praz şi călim uşor în ulei
    împreună cu câteva ciuperci tocate mărunt. Umplem cilindrii de praz cu această
    tocătură şi îi punem într-un vas în care turnăm apă şi suc de roşii şi îi lăsăm
    la fiert pentru circa 10 minute, după care introducem vasul la cuptor. Înainte
    de a fi servit, presărăm frunze tocate de pătrunjel.