Tag: gem Topoloveni

  • Scrumbia de Dunăre afumată, produs recunoscut şi protejat de UE

    Scrumbia de Dunăre afumată, produs recunoscut şi protejat de UE

    Scrumbia de Dunăre afumată este cel
    mai recent produs alimentar protejat la nivelul Uniunii Europene
    . Această
    specie de peşte poate fi capturată numai în perioada primăverii, atunci când
    urcă pe Dunăre pentru reproducere. După
    ce se adună în bancuri mari la gurile de vărsare ale Dunării în Marea Neagră, scrumbiile
    urcă pe fluviu pe distanţe de sute de km, după care, cele care au scăpat de
    plasele pescarilor, revin slăbite în mediul marin. Această specie nu poate fi
    crescută în sistem de acvacultură, iar scrumbia utilizată ca materie primă
    pentru Scrumbia de Dunăre afumată este pescuită în mod tradițional numai pe
    Dunăre, începând de la vărsarea acesteia în Marea Neagră, până la Cotul Pisicii,
    în aval de oraşul Galaţi. În cererea de recunoaştere a produsului, este
    menţionat faptul că studiile efectuate pe scrumbia de Dunăre pescuită peste
    această limită demonstrează scăderea conținutului de grăsime cu
    influențe negative asupra gustului și parazitarea intensă a peștelui
    . Este recunoscut drept cel mai bogat pește în grăsimi, din
    lume, raportat la talia sa: 25 … 30 de cm lungime şi o greutate cuprinsă între
    250 şi 400 de grame.

    În ceea ce priveşte produsele româneşti recunoscute
    oficial la nivel european şi beneficiile aduse de această recunoaştere, şeful
    Biroului de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ştefan Turcu,
    a spus: Începând cu 3 decembrie, România are un nou
    nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european, şi anume
    scrumbia de Dunăre afumată. Pe lângă scrumbia de Dunăre afumată, România mai
    are 4 produse alimentare protejate în UE, novacul afumat din Ţara Bârsei,
    telemeaua de Ibăneşti, salamul de Sibiu şi magiunul de prune de Topoloveni.
    În
    total la nivelul Uniunii Europene sunt înregistrate 1440 de produse protejate.
    Printre beneficiile faptului că scrumbia de Dunăre afumată este este un produs
    protejat şi recunoscut la nivel european, putem să enumerăm faptul că
    producătorii ar putea primi fonduri pentru a putea promova acest produs,
    scrumbia, peste graniţă, desigur şi concurenţa mai mare poate să însemne un
    preţ mai bun pentru producători şi, nu în ulitmul rând, consumatorii aş putea
    spune că sunt cei mai fericiţi în acest caz pentru că vor avea certitudinea că
    ceea ce consumă este de calitate.



    Caracteristicile
    produsului Scrumbie de Dunăre afumată sunt legate de aria geografică în care
    se produce, printr-o metodă de afumare la rece
    , specifică zonei. Rețeta
    produsului Scrumbie de Dunăre afumată este determinată de priceperea
    localnicilor, transmisă din generație în generație. Peste 100 de ani de
    producție și de comercializare în aria geografică au contribuit la reputația
    produsului. Sub denumirea de Scrumbie de Dunăre afumată, produsul prelucrat
    în aria geografică, precum și reputația sa sunt consemnate de omul de știință
    Grigore Antipa într-o lucrare din anul 1916, intitulată Pescăria și pescuitul
    în România.