Tag: Georgeta Damian Andrunache

  • Legendele Olympiei – episodul 3

    Legendele Olympiei – episodul 3

    Au mai rămas mai puţin de patru luni până la Jocurile Olimpice de la Paris. Noi am ajuns la al treilea episod al podcastului lunar “Legendele Olympiei”, dedicată legendelor sportului românesc, cu fragmente din interviuri de colecţie difuzate, de-a lungul vremii, la Radio România Internaţional.

    Vorbim astăzi despre canotoarea Georgeta Damian Andrunache, care are în palmares cinci medalii olimpice de aur.

  • Legendele Olympiei – Canotoarea Georgeta Damian Andrunache

    Până la Jocurile Olimpice de la Paris, care vor începe în 26 iulie, Radio România Internațional vă prezintă, într-o rubrică lunară cu interviuri de colecție, câteva legende olimpice românești. Astăzi vorbim despre canotoarea Georgeta Damian Andrunache, sportivă care are în palmares cinci medalii olimpice de aur.

     

    În anul 2002, la prima sa prezență pe undele postului nostru de Radio, ea se putea lăuda deja cu două medalii de aur, obținute la Sidney, cu doi ani înainte, la doi rame, alături de Doina Ignat, și la 8+1. În 2002, Georgeta și Viorica Susanu câștigau singurul titlu mondial al anului obținut la sporturi olimpice în probele feminine și erau desemnate Sportivele Anului  de Ministerul Tineretului și Sportului de la București. Iată fragmente dintr-un interviu realizat în luna decembrie a anului 2002.

     

    M-am născut la Botoșani în anul 1976. Am început canotajul la Clubul Sportiv Botoșani cu antrenoarea Iacob Elena. La Botoșani am fost legitimată până în 1996 și din 1996 sunt legitimată la Clubul Dinamo. Nu am sperat niciodată, n-am crezut că voi face canotaj. În primul rând părinții mei nu au fost de acord cu acest sport, având un eveniment foarte nefericit în familie. Fratele mamei a murit înecat și de atunci noi am fost „feriți” de apă. După câteva zile de plânset, nu a avut ce-mi face mama și mi-a dat voie să vin la canotaj și cred că asta m-am determinat foarte mult să lupt în acest sport, să-i demonstrez mamei, părinților, că nu am plecat degeaba și că pe apă nu mi se poate întâmpla nimic rău.

     

    Primul succes a fost în 1991, primul meu Campionat Mondial la juniori. Am concurat în două probe: patru rame și opt plus unu. În 1992 am concurat doar în proba de patru rame, pentru că așa cum este la noi, bugetul foarte mic, doar patru fete am dus la Mondiale, în Canada, la Montreal. În 1993. În Norvegia, tot la Mondialele de juniori, am obținut două medalii de argint în proba de doi rame și în cea de opt plus unu. În 1994, tot la Mondialele de juniori, o medalie de aur și una de argint.

     

    Georgeta a debutat în întrecerile de vârf în 1997, la Aiguebellette, în Franța, când a câștigat argintul în proba de doi rame fără cârmaci, alături de Veronica Cochelea, și aurul cu echipajul de 8+1. Succesul de la doi rame fără cârmaci, obținut la Olimpiada din 2000, de la Sydney, alături de Doina Ignat, a reprezentat, la acea vreme, o surpriză. După retragerea Doinei din probele de doi rame, Georgeta și-a confirmat  valoarea alături de Viorica Susanu. Să o ascultăm:

     

    Eu am mai concurat și cu alte colege în această probă, am făcut mulți ani această probă. Doi rame este o probă dificilă, este o probă mai mult de tehnică decât de forță, de îndemânare, iar Viorica pentru mine a fost cea mai dificilă parteneră de echipă, dar cu care am avut și cele mai mari succese.

     

    Pentru Viorica Susanu, lucrurile au stat un pic altfel: „Eu aș putea spune că din punctul meu de vedere nu a fost atât de greu. Georgetei i-a fost mai greu, pentru că celelalte partenere ale ei au fost mai mici de înălțime, au fost cam la aceeași parametri și atunci când două persoane sunt cam de aceeași înălțime este mult mai ușor să urmărești. Eu fiind mai înaltă, având un alt stil de vâslit, a fost puțin dificil, dar până la urmă am lăsat eu de la mine, a lăsat și ea… Eu m-am bazat mai mult pe experiența ei de la Olimpiadă, am avut încredere în ceea ce spunea, pentru că ea deja avea câștigată o medalie de aur și am reușit să rezolvăm și diferența aceasta de înălțime, aș putea spune”.

     

    Am vrut să aflăm de la Georgeta Damian – Andrunache care este principalul lucru care determină coeziunea unei echipe. „Tot la înțelegere mă opresc. Nu pot să fie două sau opt sau șase persoane la o valoare egală, dar dacă te strădui să dai tot ce poți, să te ajuți colega, să-ți ajuți echipa să ajungă la un timp foarte bun, să ajungă la linia de sosire cât mai repede, asta cred că spune totul”.

     

    După realizarea acestui interviu, au urmat performanțe de cel mai înalt nivel. Împreună cu Viorica, Georgeta a cucerit titlul olimpic la Atena, în 2004. Tot la Jocurile din capitala elenă a făcut parte și din echipajul de 8+1, campion olimpic. În 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing, Geta și Viorica au cucerit din nou aurul la doi rame și bronzul cu echipajul de 8+1 al României. După retragerea din activitatea sportivă, atât Georgeta Damian Andrunache, cât și Viorica Susanu, și-au continuat carierea în conducerea Clubului Sportiv Dinamo București.

  • România la Jocurile Olimpice – Cei mai campioni dintre campioni

    România la Jocurile Olimpice – Cei mai campioni dintre campioni

    De-a lungul celor aproape 100 de ani de participare la Jocurile Olimpice, sportivii români au urcat pe podium de 306 ori. De 89 de ori, s-au aflat pe cea mai înaltă treaptă. În total, 111 români se pot lăuda că au în palmares cel puţin o medalie de aur. Dintre aceştia, 16 au câştigat medalia de aur de cel puţin două ori.



    Sportiva română cu cele mai multe medalii olimpice, în număr de 9, este Nadia Comăneci. S-a născut în ziua de 12 noiembrie 1961, în localitatea Oneşti. La vârsta de 5 ani, a făcut primii paşi în gimnastică, fiind descoperită în cadrul unui concurs de selecţie organizat în grădiniţele din oraş. Nadia a intrat în istorie în 1976, la Olimpiada de la Montreal, unde a câştigat trei medalii de aur, impunându-se la individual compus, paralele şi bârnă. In plus, a câştigat argintul în concursul pe naţiuni cu echipa României şi bronzul la sol. Performanţa sa cea mai de seamă a fost însă obţinerea primei note de 10 din istoria gimnasticii, fapt care a condus la cea dintâi modificare importantă a regulamentului de notare. În 1980, Nadia şi-a confirmat valoarea la Olimpiada de la Moscova, de unde s-a întors cu două medalii de aur, la bârnă şi sol. A mai câştigat medalii de argint la individual compus şi cu echipa. În 1989, Nadia a revenit în atenţia lumii întregi printr-o acţiune de mare curaj. Ea a părăsit România trecând clandestin frontiera către Ungaria şi stabilindu-se în Statele Unite. Gestul său a reprezentat una dintre cele mai importante lovituri mediatice date regimului ceauşist.



    Cu 8 medalii olimpice, dintre care tot cinci de aur, figurează, în topul nostru, canotoarea Elisabeta Lipă. Dacă Nadia şi-a câştigat medaliile la două ediţii ale Jocurilor, Elisabeta avut nevoie de şase participări, fiind una dintre cele mai longevive sportive de mare performanţă ale României. S-a născut la 26 octombrie 1964, în oraşul Siret, din judeţul Suceava. In 1984, la Olimpiada de la Los Angeles, a obţinut primul său aur olimpic, la dublu vâsle, alături de Marioara Popescu. In 1988, s-a întors de la Jocurile de la Seul cu o medalie de bronz la patru vâsle şi una de argint, la dublu vâsle. In 1989 s-a remarcat pentru prima dată în probele de simplu, câştigând medalia de aur la Mondialele de la Bled. A dominat proba de simplu mai mulţi ani, câştigând şi titlul olimpic, la Barcelona, în 1992. Elisabeta Lipă a intrat apoi în faimosul echipaj feminin românesc de 8+1, care a dominat ani de zile întrecerile continentale, mondiale şi olimpice. Alături de colegele sale, a reuşit să obţină încă trei medalii olimpice de aur, în 1996, la Atlanta, în 2000, la Sydney, şi în 2004, la Atena.



    Cea de a treia sportivă română cu cinci medalii olimpice de aur în palmares este tot o canotoare. Georgeta Damian – Andrunache s-a născut la 14 aprilie 1976, la Botoşani. A debutat în întrecerile de vârf în 1997, la Aiguebellette, în Franţa, când a câştigat argintul în proba de doi rame fără cârmaci, alături de Veronica Cochelea, şi aurul cu echipajul de 8+1. Succesul de la doi rame fără cârmaci, obţinut la Olimpiada din 2000, de la Sydney, alături de Doina Ignat, a reprezentat, la acea vreme, o surpriză. După retragerea Doinei din probele de doi rame, Georgeta şi-a confirmat valoarea alături de Viorica Susanu, cu care a cucerit titlul olimpic la Atena. Tot la Olimpiada elenă a făcut parte şi din echipajul de 8+1, campion olimpic. În 2008, la Olimpiada de la Beijing, Geta şi Viorica au cucerit din nou aurul la doi rame. Au făcut parte şi din echipajul de 8+1 care a câştigat medaliile de bronz.


  • România la Jocurile olimpice – Canotoarea Georgeta Damian Andrunache

    România la Jocurile olimpice – Canotoarea Georgeta Damian Andrunache


    Canotoarea Georgeta Damian Andrunache este una dintre cele mai titrate sportive ale României. A strâns, în cariera sa, cinci titluri olimpice, la fel ca fosta sa colegă de barcă Elisabeta Lipă şi ca marea gimnastă Nadia Comăneci. Zilele trecute, Georgeta Damian Andrunache a fost sărbătorită de două ori. Pe 14 aprilie este ziua sa de naștere, iar pe 23, de Sfântul Gheorghe, onomastica.



    A debutat în întrecerile de vârf în localitatea belgiană Hazewinkel unde, în 1996, s-a aflat în echipajul de doi rame fără cârmaci care a cucerit medaliile de aur la Mondialele de tineret. Un an mai târziu, la Aiguebellette, în Franţa, cucerea argintul în aceeaşi probă, la seniori, şi intra în echipajul de 8+1, cu care câştiga titlul mondial. Printre performanţele obţinute de Georgeta cu acest echipaj s-au mai aflat două titluri mondiale: în 98, la Köln, în Germania, şi în 99, la Saint – Catharines, în Canada.



    Succesul de la doi rame fără cârmaci, obţinut la Olimpiada din 2000, de la Sydney, alături de Doina Ignat, a reprezentat, la acea vreme, o surpriză. După retragerea Doinei din probele de doi rame, Georgeta şi-a confirmat valoarea alături de Viorica Susanu, cu care a cucerit titlul olimpic la Atena. Tot la Olimpiada elenă a făcut parte şi din echipajul de 8+1, campion olimpic.



    În 2008, la Olimpiada de la Beijing, Geta şi Viorica au cucerit din nou aurul la doi rame. Au făcut parte şi din echipajul de 8+1 care a câştigat medaliile de bronz, însă acest rezultat le-a produs fetelor mai degrabă amăraciune, în condiţiile în care erau favorite la aur. După alte două medalii de aur obţinute la Europenele de la Skinias, din septembrie, Geta şi Viorica au fost desemnate Sportivele anului 2008.