Tag: Halloween

  • Halloween la Castelul Bran

    Halloween la Castelul Bran

    Pe lângă decorațiunile specifice, vizita de anul acesta le va oferi turiștilor o experiență senzorială unică: muzică și sunete horror, personaje fantastice, proiecții speciale și recuzită de film. Luminile difuze si podelele care scârțâie vor adăuga farmec atmosferei.

     

    „Halloween la Castelul Bran” e deja o tradiție, după cum aflăm de la Alexandru Priscu, director de marketing:

    „Cred că este al 14-lea an în care acest eveniment este organizat în diferite forme, la care, an de an, am adus ceva nou. Conceptul de anul acesta este mai mult sau mai puțin similar cu cel de anul trecut. Aș începe cu elementul de noutate din ultimii doi ani. Evenimentul se întinde pe durata întregului weekend. Dacă la început Halloweenul era sărbătorit exclusiv sâmbăta, începând din 2023, includem și duminica. Sâmbăta, vizitarea începe la ora 9:00 și se încheie la ora 22:00.

    Castelul Bran oferă un tur special de Halloween. E un tur cu obloanele trase. E, de fapt, un tur de seară care începe de la 9:00 dimineața. Obloanele castelului sunt trase fizic, iar ferestrele care nu au obloane sunt acoperite cu un material textil opac. Lista de decoruri pentru duminică include un număr de 12 camere transformate în tematica evenimentului, șapte actori care interacționează cu publicul și care sunt prezenți pe toate etajele castelului, efecte sonore, proiecții.”

     

     

    Turul special de Halloween al castelului Bran se încheie la ora 22.00, însă aventura continuă pentru cei care au reușit să-și achiziționeze un bilet la petrecerea dedicată evenimentului.

    „De la ora 21:00 și până la 4:00 dimineața, în Parcul Regal, are loc celebra petrecere de Halloween, în cortul de 600 de metri pătrați, unde, an de an, participă 1.000 de persoane. La acest eveniment, în ultimii șase ani, am avut  listă de așteptare, pentru că, în toată această perioadă, evenimentul a fost sold-out.

    În paralel, la Casa de Ceai a Reginei Maria, de la orele 18:30, dar și de la 22:00, două intervale orare diferite, are loc cina tematică de Halloween, pentru 90 de clienți pe interval orar. Duminica, în intervalul orar 9:00 – 16:00, cu mențiunea că la ora 11:00 este ultima intrare, are loc Halloweenul copiilor. Decorurile nu suferă mari modificări. Este o altă trupă de actori, alte costume, cu abordări și interacțiune adaptate pentru cei mici. Așadar, reducem ușor volumul și intensitatea efectelor sonore, păstrăm decorurile în proporție de 100%, doar că personajele sunt mult mai prietenoase.”

     

     

     

    La Castelul Bran, veți găsi singurul lift din lume care urcă în istorie și coboară în viitor. Este un lift dotat cu ecrane uriașe, led, care oferă un spectacol multimedia în drum spre Tunelul Timpului, de sub castel. După o coborâre de 34 de metri prin stâncă,  turiștii se întâlnesc cu proiecții ale unor personalități istorice cum ar fi Vlad Țepeș, Regina Maria, dar și Principesa Ileana, care le vor acompania pașii prin galeria orizontală. „Halloween la Castelul Bran” este un eveniment care are succes atât printre adulți, cât și printre copii.

    „Evident că cei mici, care nu au acces la petrecere, sunt fascinați de decoruri, care sunt realmente spectaculoase. Aș adăuga aici o altă mențiune. În ultimii cinci ani, am găsit un alt furnizor pentru decorurile de Halloween. Este o firmă românească, sunt oameni cu o viziune largă, din București, și suntem mulțumiți de alegerea făcută.

    În materie de decoruri, deși Castelul Bran are, ca orice altă atracție turistică, un număr extrem de redus de vizitatori care revin de la an la an, noi, totuși, venim cu elemente de noutate. Începem cu cei mici. Sunt fascinați de decoruri, de personaje, de face painting, de bomboanele pe care le primesc și de tot ce se întâmplă. Adulții, cu siguranță, sunt fascinați de petrecerea de la cort. Petrecerea de la cort cred că este produsul cu cel mai mare impact din întregul pachet de Halloween.”

     

     

     

    Situat în centrul României, între Munții Bucegi și masivul Piatra Craiului, Castelul Bran se află în topul preferințelor turiștilor străini, dar și români. Este o cetate medievală, construită în secolul al XIV-lea, aflată într-o stare excepțională, ridicată pe o stâncă, la o înălțime de aproximativ 40 de metri de la nivelul solului. Construcția este dispusă pe patru niveluri, cu patru turnuri, fără simetrie. Acesta e un alt aspect care îl face unic între cetățile românești. Mai mult decât atât, am aflat de la Alexandru Priscu, director de marketing, că este un obiectiv deschis în fiecare zi a anului.

    Castelul Bran, pentru foarte mulți ani, a fost singura atracție turistică, singurul muzeu deschis șapte zile din șapte, fără excepție. Este deschis și în ziua de Crăciun sau în ziua de Anul Nou. Funcționează în continuare cu acest program, ceea ce înseamnă că porțile sunt realmente deschise pentru public. Strict pentru Halloween, cred că invitația ar trebui să includă o notă aparte. Îi rugăm pe cei care vin în weekendul acela să se costumeze. Costumația nu este obligatorie nici pe departe, însă este puternic recomandată, iar o altă notă aparte a turului de Halloween este privilegiul, al doilea în an, de a vizita castelul după lăsarea întunericului, primul fiind Noaptea Europeană a Muzeelor.”

     

     

     

    Cu o istorie complexă și cu o arhitectură medievală, Castelul Bran rămâne un simbol al României, iar vizita prin camerele sale dezvăluie povești fascinante din istoria românilor. Monumentul istoric rămâne cunoscut și prin legendele care-l leagă de mitul lui Dracula. Iar, cu ocazia nopții de Halloween, sâmbătă, 2 noiembrie, legendele prind viață.

     

     

  • Nachrichten 30.10.2022

    Nachrichten 30.10.2022

    – Sieben Jahre nach dem Brand des Clubs Colectiv in Bukarest, bei dem 64 Menschen starben und viele verletzt wurden, riefen drei Nichtregierungsorganisationen heute in Bukarest zu einer Demonstration auf. Dies ist die erste Kundgebung, die stattfindet, wo einige der Täter im Gefängnis sind. Die Verletzten, die Angehörigen der damals verstorbenen jungen Menschen und die drei Nichtregierungsorganisationen sagen, dass die Untersuchung unvollständig geführt und dass versucht wurde, die öffentliche Aufmerksamkeit von der Tatsache abzulenken, dass die Krankenhäuser und die Entscheidungen der Behörden mehr Opfer forderten als der Brand selbst. Der Unfall in dem rumänischen Nachtclub war der schlimmste Unfall in Rumänien seit 1989. Die Tragödie führte zum Rücktritt der Regierung.



    – Der rumänische Premierminister Nicolae Ciucă hat am Sonntag nach dem tödlichen Unglück in Seoul eine Solidaritätsbotschaft an Südkorea gerichtet. Er sprach den Hinterbliebenen sein Beileid aus und wünschte den Verletzten Gesundheit und Kraft. In Südkorea wurde Staatstrauer ausgerufen, nachdem bei einer Halloween-Party am Samstag mehr als 150 zumeist junge Menschen bei einem Massenansturm ums Leben gekommen waren. Nach Angaben der Nachrichtenagentur Yonhap, die von AFP zitiert wird, waren unter den Todesopfern auch Bürger aus dem Iran, Usbekistan, China und Norwegen.



    – Elon Musk, der vermögendste Mann der Welt, ist dieses Wochenende in Rumänien. Er hat das Schloss Bran für eine private Halloween-Party gemietet, an der mehrere Milliardäre und Hollywood-Stars teilnehmen. An der privaten Party nehmen unter anderem die Schauspielerin Angelina Jolie und Google-Mitbegründer Larry Page teil. Das Schloss Bran ist ein historisches und architektonisches Denkmal und derzeit in den Besitz der Habsburg Familie. Die 1377 urkundlich erwähnte Burg wurde 1920 von der örtlichen Verwaltung der Königin Maria von Rumänien, der Urgro‎ßmutter des heutigen Besitzers, geschenkt. 2006 wurde es rückerstattet, nachdem es in der kommunistischen Zeit verstaatlicht worden war. Das Schloss wird mit Dracula in Verbindung gebracht, einer Figur, die der Schriftsteller Bram Stoker erfand.



    – In der Nacht von Sonnabend auf Sonntag hat Rumänien die Winterzeit eingeführt, die Uhren wurden um eine Stunde zurückgestellt. Die Zeitumstellung hatte keine Auswirkungen auf den laufenden Zugverkehr. Die Zeitumstellung war in den letzten Jahren ein hei‎ß diskutiertes Thema. Die Europäische Union forderte die Mitgliedstaaten auf, sich für die Sommer- oder die Winterzeit zu entscheiden. Bisher hat kein Land eine endgültige Entscheidung in dieser Angelegenheit getroffen.



    – Die Europäische Union “fordert Russland auf, seine Entscheidung zu überdenken”, seine Teilnahme an dem Abkommen über den Export von Getreide aus ukrainischen Häfen auszusetzen. Dieses ist für die weltweite Nahrungsmittelversorgung von entscheidender Bedeutung, schrieb der Hohe Vertreter der Europäischen Union für Au‎ßen- und Sicherheitspolitik, Josep Borrell auf Twitter. Diese Entscheidung “gefährdet die wichtigste Exportroute für Getreide und Körner, die wir brauchen, um auf die durch den Krieg in der Ukraine verursachte weltweite Nahrungsmittelkrise zu reagieren”, betonte Borrell am Sonntag. US-Präsident Joe Biden bezeichnete die Entscheidung Russlands, sich aus einem Abkommen über Getreideexporte aus der Ukraine zurückzuziehen, als “empörend”. Moskau hatte am Samstag nach einem Drohnenangriff auf die im Golf von Sewastopol auf der annektierten Krim stationierte russische Flotte angekündigt, seine Beteiligung an dem Abkommen auszusetzen.



    – Die Generalinspektion der Grenzpolizei gab bekannt, dass am Sonnabend rund 9.500 ukrainische Staatsangehörige nach Rumänien eingereist sind. Seit dem 10. Februar sind fast 2.700.000 ukrainische Bürgerinnen und Bürger nach Rumänien eingereist. Die meisten von ihnen reisen nach Westeuropa weiter. Einige haben in Rumänien Asyl beantragt und erhalten alle Rechte, die ihnen nach nationalem Recht zustehen. Etwa 70.000 haben eine Aufenthaltsgenehmigung.

  • Le château de Bran

    Le château de Bran

    Situé dans le centre de la Roumanie, dans un véritable amphithéâtre
    naturel, bordé par les montagnes Bucegi à l’Est et par le massif Piatra
    Craiului à l’Ouest, le Château
    de Bran attire chaque année de plus en plus de touristes. Aujourd’hui,
    Alexandru Prișcu, le directeur du marketing du château, nous fait découvrir les
    raisons pour lesquelles cet objectif touristique connait autant de succès tout
    au long de l’année. « Il s’agit d’une citadelle médiévale
    du XIVe siècle ayant occupé un rôle stratégique, donc d’une
    citadelle dont le rôle fut exclusivement militaire pour les premiers 500 ans. Ensuite,
    celle-ci a été transformée en résidence d’été pendant l’Entre-deux-guerres,
    sous la direction attentive de la Reine Marie. Le caractère a part du château de
    Bran est conféré par la réunion de deux éléments suivants : l’activité
    médiévale du château pendant 500 ans et son rôle de résidence d’été pendant l’Entre-deux-guerres.
    À ces deux aspects s’ajoute aussi la légende du vampire Dracula, un véritable
    attrape-touristes, qui attire un nombre croissant de visiteurs d’une année à
    l’autre. »



    Le monument a été très bien conservé. Il a été construit sur un rocher, à
    une hauteur de 40 m. Le bâtiment est sur quatre niveaux, il a quatre tours et
    se caractérise par un manque total de symétrie. Le château est très bien
    conservé, il recense plusieurs petites pièces, des tours, des halls et des
    sorties. C’est un endroit où il est facile de se perdre. Les touristes roumains
    ne s’attendent pas de voir Dracula, car la plupart connaissent le fait que Vlad
    Țepes n’a aucun rapport avec le château de Bran, celui-ci faisant partie dès le
    départ de la région de Transylvanie.

    Le rapport entre les deux est apparu pour
    la simple raison que l’écrivain du roman Dracula a placé le lieu d’action de
    son roman en Transylvanie ; par contre, l’histoire n’est que de la pure
    fiction. Alexandru Prișcu, directeur de marketing au Château de Bran. « Le mélange entre
    l’histoire réelle du château de Bran et l’apport du roman écrit par Bram Stoker
    il y a 125 ans relève un aspect que nous considérons
    « pharmaceutique ». Il faut faire très attention pour que l’histoire
    du vampire ne tombe pas dans le ridicule, et nous faisons de grands efforts
    pour que cela n’arrive pas. Le Tunnel du temps a débuté il y a environ cinq ans
    et c’est un de nos projets de marque. Nous avons rouvert la cabine de l’ascenseur
    mise en place sous la monarchie, dans les années trente ; nous l’avons
    ensuite introduite dans le circuit touristique sous une nouvelle forme, avec plein
    de projections vidéo qui incluent des personnages mythologiques et historiques
    importants pour le château de Bran. »





    Le 31 octobre, pour la célébration de Halloween, beaucoup de touristes
    choisissent de visiter le château pour les événements qu’y ont lieu. Pourtant,
    ce ne sont pas les seuls évènements qui se déroulent au château, son agenda étant
    assez riche. Alexandru Prișcu, directeur du marketing au Château de
    Bran. « Le prochain évènement qu’aura lieu au château sera
    le Festival de Jazz à la fin du mois d’août. Il s’agit d’une nouvelle édition
    et le dernier weekend du mois sera consacré à ce grand évènement culturel connu
    à l’échelle européenne. Cette année, à part les concerts qu’auront lieu dans la
    cour intérieure du château, le festival mettra en place une deuxième scène au
    Parc Royal pour les artistes roumains. Tout cela aura lieu donc le dernier week-end
    du mois d’août et l’accès sera gratuit. »


    Voilà, l’invitation a été lancée ! À bientôt pour une nouvelle
    destination ! (Trad. Rada Stanica)



  • Halloween auster la Castelul Bran

    Halloween auster la Castelul Bran

    Pandemia de coronavirus afecteaza Halloweenul -
    marcat, tradițional și la Castelul Bran. La o zi înaintea evenimentului, facem
    o recunoaștere la fața locului împreună cu
    directorul Castelului, Alexandru Prișcu care oferă informații prețioase
    pentru exploratorii legendei contelui Dracula.


  • Dovleac la cuptor

    Dovleac la cuptor

    La
    sfârșitul lunii octombrie, dovleacul devine vedetă după ce este pus în
    vitrinele și rafturile unor magazine din România cus scopul de a contribui la
    vânzarea unor obiecte asociate unei sărbători de import Halloween-ul, marcată în noaptea de 31 octombrie.
    În acest an, pandemia este un motiv mult mai serios pentru a ne speria
    comparativ cu dovlecii, costumaţiile şi accesoriile înfricoşătoare, care
    creează ambianţa de Halloween. Putem pregăti, în condiții de distanțare,
    dovleac la cuptor, urmând pașii unor rețete găsite prin caiete din bucătăria
    românească.


    Cel mai simplă variantă
    este dovleacul copt în cuptor, după ce a fost tăiat în felii şi curăţat de
    seminţe. Dovleacul este util şi în diete, ajutând la reglarea colesterolului.
    Este dulce, nu are grăsimi, având în schimb vitaminele E şi C. O altă variantă
    de desert, este dovleacul cupt cu miere. Dovleacul trebuie tăiat în cubulețe
    care se tăvălesc prin zahăr, după care le punem într-un vas pe care îl
    introducem în cuptorul dat la foc mediu. După ce miezul se înmoaie, iar
    marginile încep să se înnegrească, cuburile de dovleac se pun în castroane, iar
    deasupra lor se toarnă miere înainte de fi servit. Dovleacul dat pe răzătoare
    poate fi folosit ca umplutură pentru plăcintă sau pentru o tartă.


    Dovleacul poate fi
    consumat și ca aperitiv, una dintre cele mai simple variante fiind aceea de a-l
    tăia în jumătate, de a-l curăţa de seminţe şi apoi de a-l umple cu o pastă de brânză
    sărată. Dovleacul este lăsat la copt în cuptor, după care este porționat
    înainte de a fi servit.


    Tăiat în cuburi mai mari,
    dovleacul poate fi pregătit, de asemenea, cu o brânză sărată, tip telemea, sau
    cu o brânză rasă de tip parmezan. Cuburile de dovleac se pun la fiert în apă cu
    puțină sare timp de câteva minute. După ce au fost scurse de apă, cuburile de
    dovleac trebuie mutate într-o tavă întinsă, unsă în prealabil cu puțin unt.
    Peste ele se pune fie brânză telemea rasă, fie parmezan, după care se introduce
    tava la cuptor, la foc potrivit, unde se lasă pånă se rumenește.


    Mămăligă cu dovleac la
    cuptor este un preparat pe care probabil nu îl veți întâlni în alte țări. Avem
    nevoie de jumătate de kg de mălai, de 100 de grame de făină, de două ouă, de un
    litru de lapte, unt, ulei și drojdie. Punem mălaiul într-un vas, turnăm peste
    el lapte fiert și omogenizăm. Adăugăm ouăle, untul, o linguriță de zahăr,
    drojdia de bere, puțină sare și făină, astfel încât amestecul să aibă
    consistența smântânii. Acest amestec este turnat apoi într-o tavă, după care se
    adaugă cuburi de dovleac, aproximativ jumătate de kg. Tava se ține în cuptor,
    la foc potrivit, circa jumătate de oră, după care se servește fierbinte, în
    farfurii adânci, cu puțină smântână deasupra.



  • Dovleac la cuptor

    Dovleac la cuptor

    La
    sfârșitul lunii octombrie, dovleacul devine vedetă după ce este pus în
    vitrinele și rafturile unor magazine din România cus scopul de a contribui la
    vânzarea unor obiecte asociate unei sărbători de import Halloween-ul, marcată în noaptea de 31 octombrie.
    În acest an, pandemia este un motiv mult mai serios pentru a ne speria
    comparativ cu dovlecii, costumaţiile şi accesoriile înfricoşătoare, care
    creează ambianţa de Halloween. Putem pregăti, în condiții de distanțare,
    dovleac la cuptor, urmând pașii unor rețete găsite prin caiete din bucătăria
    românească.


    Cel mai simplă variantă
    este dovleacul copt în cuptor, după ce a fost tăiat în felii şi curăţat de
    seminţe. Dovleacul este util şi în diete, ajutând la reglarea colesterolului.
    Este dulce, nu are grăsimi, având în schimb vitaminele E şi C. O altă variantă
    de desert, este dovleacul cupt cu miere. Dovleacul trebuie tăiat în cubulețe
    care se tăvălesc prin zahăr, după care le punem într-un vas pe care îl
    introducem în cuptorul dat la foc mediu. După ce miezul se înmoaie, iar
    marginile încep să se înnegrească, cuburile de dovleac se pun în castroane, iar
    deasupra lor se toarnă miere înainte de fi servit. Dovleacul dat pe răzătoare
    poate fi folosit ca umplutură pentru plăcintă sau pentru o tartă.


    Dovleacul poate fi
    consumat și ca aperitiv, una dintre cele mai simple variante fiind aceea de a-l
    tăia în jumătate, de a-l curăţa de seminţe şi apoi de a-l umple cu o pastă de brânză
    sărată. Dovleacul este lăsat la copt în cuptor, după care este porționat
    înainte de a fi servit.


    Tăiat în cuburi mai mari,
    dovleacul poate fi pregătit, de asemenea, cu o brânză sărată, tip telemea, sau
    cu o brânză rasă de tip parmezan. Cuburile de dovleac se pun la fiert în apă cu
    puțină sare timp de câteva minute. După ce au fost scurse de apă, cuburile de
    dovleac trebuie mutate într-o tavă întinsă, unsă în prealabil cu puțin unt.
    Peste ele se pune fie brânză telemea rasă, fie parmezan, după care se introduce
    tava la cuptor, la foc potrivit, unde se lasă pånă se rumenește.


    Mămăligă cu dovleac la
    cuptor este un preparat pe care probabil nu îl veți întâlni în alte țări. Avem
    nevoie de jumătate de kg de mălai, de 100 de grame de făină, de două ouă, de un
    litru de lapte, unt, ulei și drojdie. Punem mălaiul într-un vas, turnăm peste
    el lapte fiert și omogenizăm. Adăugăm ouăle, untul, o linguriță de zahăr,
    drojdia de bere, puțină sare și făină, astfel încât amestecul să aibă
    consistența smântânii. Acest amestec este turnat apoi într-o tavă, după care se
    adaugă cuburi de dovleac, aproximativ jumătate de kg. Tava se ține în cuptor,
    la foc potrivit, circa jumătate de oră, după care se servește fierbinte, în
    farfurii adânci, cu puțină smântână deasupra.



  • Supă cremă de dovleac

    Supă cremă de dovleac

    Vedeta acestei săptămâni este
    dovleacul pentru că
    sărbătoarea Halloween-ului a prins din ce în ce mai
    mult în România. Dovleacul s-a mai bucurat de atenţie şi până la
    această sărbătoare, făcând
    senzaţie pe canalele tv prin dimensiunile uriaşe ale unor exemplare, dimensiuni
    care ne duc cu gândul la cel care se transforma în caleaşcă în povestea
    Cenuşăresei. În această editie, vom alege un exemplar mai mic, pe care îl vom
    transforma însă în supă cremă, dar, până la enumerarea ingredientelor şi
    descrierea modului de preparare, să menţionăm recordul de 125 de kg al unui
    dovleac recoltat în localitatea buzoiană
    Poşta Câlnău şi prezentat la cea de a 2-a editie a Zilelor
    Dovleacului, organizată spre sfârşitul
    lunii septembrie in această
    localitate. Cu acea ocazie, participanţii au
    putut degusta plăcintă cu dovleac, dulceţuri de dovleac, ba chiar şi sarmale umplute cu dovleac. Existăşi
    cealaltă variantă, a dovleacului umplut cu sarmale cu carne.
    În acest caz, dovleacul este folosit ca vas
    pentru prepararea sarmalelor. După ce a fost făcut un
    capac în partea superioară,
    trebuie îndepărtate seminţele din interiorul dovleacului. Se întind apoi foi de varză în interior,
    peste care se pun sarmalele, prefierte în alt
    vas. După umplere, se mai intind câteva foi de varză
    peste sarmale, iar apoi dovleacul este pus într-o tavă şi lăsat la cuptor la
    foc mic, timp de o oră.

    Să revenim la supa
    cremă de dovleac. Avem nevoie de un dovleac de maxim 2 kg, de o jumătate de kg
    de cartofi, de trei morcovi, o rădăcină de ţelină , una- două cepe, doi-trei
    căţei de usturoi. Prepararea este foarte simplă. Toate legumele sunt curăţate,
    tăiate in rondele sau în cuburi şi puse la fiert într-o oală, cu apă cât să le
    acopere. După ce au fiert, legumele sunt scoase cu o spumieră şi pasate, crema
    rezultată fiind pusă înapoi în apa în care au fiert. Se adaugă puţin unt şi
    sare după gust. În momentul servirii, în farfurie poate fi adăugată o lingură
    de smântână. Supa cremă de dovleac se serveşte cu crutoane.

  • Supă cremă de dovleac

    Supă cremă de dovleac

    Vedeta acestei săptămâni este
    dovleacul pentru că
    sărbătoarea Halloween-ului a prins din ce în ce mai
    mult în România. Dovleacul s-a mai bucurat de atenţie şi până la
    această sărbătoare, făcând
    senzaţie pe canalele tv prin dimensiunile uriaşe ale unor exemplare, dimensiuni
    care ne duc cu gândul la cel care se transforma în caleaşcă în povestea
    Cenuşăresei. În această editie, vom alege un exemplar mai mic, pe care îl vom
    transforma însă în supă cremă, dar, până la enumerarea ingredientelor şi
    descrierea modului de preparare, să menţionăm recordul de 125 de kg al unui
    dovleac recoltat în localitatea buzoiană
    Poşta Câlnău şi prezentat la cea de a 2-a editie a Zilelor
    Dovleacului, organizată spre sfârşitul
    lunii septembrie in această
    localitate. Cu acea ocazie, participanţii au
    putut degusta plăcintă cu dovleac, dulceţuri de dovleac, ba chiar şi sarmale umplute cu dovleac. Existăşi
    cealaltă variantă, a dovleacului umplut cu sarmale cu carne.
    În acest caz, dovleacul este folosit ca vas
    pentru prepararea sarmalelor. După ce a fost făcut un
    capac în partea superioară,
    trebuie îndepărtate seminţele din interiorul dovleacului. Se întind apoi foi de varză în interior,
    peste care se pun sarmalele, prefierte în alt
    vas. După umplere, se mai intind câteva foi de varză
    peste sarmale, iar apoi dovleacul este pus într-o tavă şi lăsat la cuptor la
    foc mic, timp de o oră.

    Să revenim la supa
    cremă de dovleac. Avem nevoie de un dovleac de maxim 2 kg, de o jumătate de kg
    de cartofi, de trei morcovi, o rădăcină de ţelină , una- două cepe, doi-trei
    căţei de usturoi. Prepararea este foarte simplă. Toate legumele sunt curăţate,
    tăiate in rondele sau în cuburi şi puse la fiert într-o oală, cu apă cât să le
    acopere. După ce au fiert, legumele sunt scoase cu o spumieră şi pasate, crema
    rezultată fiind pusă înapoi în apa în care au fiert. Se adaugă puţin unt şi
    sare după gust. În momentul servirii, în farfurie poate fi adăugată o lingură
    de smântână. Supa cremă de dovleac se serveşte cu crutoane.

  • Dovleacul multifuncţional

    Dovleacul multifuncţional

    Cea mai căutată legumă a
    acestei săptămâni este dovleacul pentru că, de câţiva
    ani, România a importat o sărbătoare care îi atrage
    pe copii – Halloween-ul, marcată în noaptea de 31 octombrie. Cu alte cuvinte, dacă nu
    avem sărbătoare, o importăm, dacă nu avem tradiţie, o construim! Aşa se face că
    în aceste zile, dovlecii pictaţi sau sculptaţi au doar un rol decorativ pentru
    Halloween.


    Ţinând cont de faptul că
    sunt folosiţi la pregătirea unor mâncăruri sau unor preparate dulci, devine
    dificilă încadrarea dovleacului la legume sau la fructe. Pentru nehotărâţi, cel
    mai simplu preparat este dovleacul copt în
    cuptor, după ce a fost tăiat în felii şi curăţat de seminţe. Dovleacul este util şi în diete, ajutând la
    reglarea colesterolului. Este dulce, nu are grăsimi, având în schimb vitaminele
    E şi C. O
    altă variantă de preparare la cuptor este aceea de a-l tăia în jumătate, de a-l
    curăţa de seminţe şi apoi de a-l umple cu o pastă de brânză. Dacă brânza este sărată,
    atunci putem considera că dovleacul este legumă, dacă amestecăm brânza cu puţin
    orez şi o îndulcim cu zahăr, atunci ne gândim la dovleac ca la un fruct.

    Plăcinta
    cu dovleac reprezintă una dintre reţetele toamnei. Această plăcintă poate fi
    făcută cu aluat dospit sau cu foi subţiri de aluat, utilizate de obicei la
    ştrudele. Curăţat de seminţe şi de coajă, dovleacul trebuie dat pe răzătoare. În
    continuare, poate fi lăsat într-un vas pentru a se scurge zeama din el sau
    poate fi călit într-o tigaie. După aceea trebuie amestecat cu zahăr şi cu
    puţină scorţişoară. Dacă se face cu aluat dospit, atunci într-o tavă trebuie
    întins un strat de aluat , apoi un strat de dovleac ras, după care deasupra se
    mai pune un strat de aluat. Stratul superior de aluat trebuie înţepat cu o
    furculiţă pentru ca, în timpul coacerii, să nu se bombeze. Tava trebuie lăsată în
    cuptor timp de 30 de minute, la foc potrivit, după care
    plăcinta trebuie pudrată cu zahăr şi porţionată. Plăcintă mai
    poate fi făcutăşi cu aluat subţire, folosit de obicei, la ştrudele.

    Dovleacul are uneori şi un rol utilitar, putând fi folosit şi ca vas
    pentru prepararea sarmalelor. După ce a fost făcut un capac în partea
    superioară, trebuie îndepărtate seminţele din
    interiorul dovleacului. Se întind apoi foi
    de varză în interior,
    peste care se pun sarmalele, prefierte într-un
    alt vas. După umplere, se mai pun câteva foi de varză
    peste sarmale, iar apoi dovleacul este pus într-o tavă şi lăsat la cuptor la
    foc mic, timp de o oră. Având în vedere şi această inedită utilizare, ca vas de
    gătit, se poate spune despre dovleac că este … multifuncţional.

  • Dovleacul multifuncţional

    Dovleacul multifuncţional

    Cea mai căutată legumă a
    acestei săptămâni este dovleacul pentru că, de câţiva
    ani, România a importat o sărbătoare care îi atrage
    pe copii – Halloween-ul, marcată în noaptea de 31 octombrie. Cu alte cuvinte, dacă nu
    avem sărbătoare, o importăm, dacă nu avem tradiţie, o construim! Aşa se face că
    în aceste zile, dovlecii pictaţi sau sculptaţi au doar un rol decorativ pentru
    Halloween.


    Ţinând cont de faptul că
    sunt folosiţi la pregătirea unor mâncăruri sau unor preparate dulci, devine
    dificilă încadrarea dovleacului la legume sau la fructe. Pentru nehotărâţi, cel
    mai simplu preparat este dovleacul copt în
    cuptor, după ce a fost tăiat în felii şi curăţat de seminţe. Dovleacul este util şi în diete, ajutând la
    reglarea colesterolului. Este dulce, nu are grăsimi, având în schimb vitaminele
    E şi C. O
    altă variantă de preparare la cuptor este aceea de a-l tăia în jumătate, de a-l
    curăţa de seminţe şi apoi de a-l umple cu o pastă de brânză. Dacă brânza este sărată,
    atunci putem considera că dovleacul este legumă, dacă amestecăm brânza cu puţin
    orez şi o îndulcim cu zahăr, atunci ne gândim la dovleac ca la un fruct.

    Plăcinta
    cu dovleac reprezintă una dintre reţetele toamnei. Această plăcintă poate fi
    făcută cu aluat dospit sau cu foi subţiri de aluat, utilizate de obicei la
    ştrudele. Curăţat de seminţe şi de coajă, dovleacul trebuie dat pe răzătoare. În
    continuare, poate fi lăsat într-un vas pentru a se scurge zeama din el sau
    poate fi călit într-o tigaie. După aceea trebuie amestecat cu zahăr şi cu
    puţină scorţişoară. Dacă se face cu aluat dospit, atunci într-o tavă trebuie
    întins un strat de aluat , apoi un strat de dovleac ras, după care deasupra se
    mai pune un strat de aluat. Stratul superior de aluat trebuie înţepat cu o
    furculiţă pentru ca, în timpul coacerii, să nu se bombeze. Tava trebuie lăsată în
    cuptor timp de 30 de minute, la foc potrivit, după care
    plăcinta trebuie pudrată cu zahăr şi porţionată. Plăcintă mai
    poate fi făcutăşi cu aluat subţire, folosit de obicei, la ştrudele.

    Dovleacul are uneori şi un rol utilitar, putând fi folosit şi ca vas
    pentru prepararea sarmalelor. După ce a fost făcut un capac în partea
    superioară, trebuie îndepărtate seminţele din
    interiorul dovleacului. Se întind apoi foi
    de varză în interior,
    peste care se pun sarmalele, prefierte într-un
    alt vas. După umplere, se mai pun câteva foi de varză
    peste sarmale, iar apoi dovleacul este pus într-o tavă şi lăsat la cuptor la
    foc mic, timp de o oră. Având în vedere şi această inedită utilizare, ca vas de
    gătit, se poate spune despre dovleac că este … multifuncţional.

  • La citrouille dans la cuisine roumaine

    La citrouille dans la cuisine roumaine

    Vu que la fête de Haloween avec ses citrouilles découpées a été importée en Roumanie aussi, aujourd’hui je vous propose de préparer un gâteau qui inclut cet ingrédient, assez apprécié en Roumanie.



    Il vous faut d’abord environ un kilo et demi de citrouille, un demi kilo de sucre, de la cannelle, trois cuillerées de chapelure ou de biscuits brisés. Pelez la citrouille et passez-là par une râpe à légumes. Mettez la citrouille râpée dans une casserole à feu moyen avec la moitié de la quantité de sucre. Le reste du sucre, vous l’ajouterez selon votre propre goût. Mélangez jusqu’à ce que vous obteniez une farce homogène, coupez le feu et attendez jusqu’à ce que sa température baisse un peu. Ajoutez la chapelure ou les biscuits brisés et la cannelle et mélangez énergiquement. Si cette composition vous semble trop liquide, ajoutez-y deux cuillerées d’amidon.



    Laissez la farce reposer un peu, le temps de préparer la pâte. Pour cela il vous faut 600 grammes de farine de blé du type triple 0, 20 grammes de levure, 3 cuillerées à soupe de sucre, 6 cuillerées à soupe d’huile, un peu de sel et environ 350 ml d’eau chaude. Mettez la farine dans un bol et formez un petit cratère dans lequel vous devez mettre la levure et le sucre dissous dans la moitié de la quantité d’eau chaude. Puis mélangez en ajoutant le reste d’eau jusqu’à obtention d’une pâte homogène, plutôt élastique. Partagez-la en trois et commencez à la modeler sans attendre que son volume augmente.



    Huilez un plan de travail et formez des feuilles fines, d’environ 3 ou quatre mm d’épaisseur, à l’aide d’un rouleau. Evidemment, les feuilles devraient avoir la dimension du récipient dans lequel vous allez cuire le gâteau. Mettez la farce de citrouille sur la feuille et roulez-la, puis collez les bouts et posez ce rouleau sur du papier parchemin dans un récipient qui va au four. Celui-ci devrait être préchauffé à 180 degrés.



    Faites cuire le gâteau pendant 40 ou 50 minutes ou jusqu’à ce qu’il soit bien doré. Puis faites sortir le gâteau du four et saupoudrez-le de sucre en poudre. Avant de le déguster, de laissez-le reposer pendant une quinzaine de minutes.


    Bon appétit!

  • A la une de la presse roumaine – 31.10.2014

    A la une de la presse roumaine – 31.10.2014

    La presse de ce vendredi passe en revue les changements économiques et sociaux qui auront lieu en Roumanie à partir du 1er novembre. Elle analyse aussi lévolution de léconomie roumaine ces deux dernières années, avec un accent particulier mis sur lévasion fiscale et sur labsorption des fonds européens. Enfin, nous apprenons que le Patriarcat roumain condamne officiellement les fêtes de Halloween organisées dans les écoles roumaines.




  • A la une de la presse roumaine – 30.10.2014

    A la une de la presse roumaine – 30.10.2014

    Enquête au siège du Conseil national de l’audiovisuel. La DNA est en train de devenir une marque nationale de la Roumanie. Le salon Indagra a ouvert ses portes à Bucarest et Halloween sème la terreur dans les poches des Roumains qui sont encouragés à la boycotter par les responsables de l’Eglise. Et c’est notamment pour des raisons religieuses que nombre de Roumains refusent les cartes nationales de santé. Détails dans la revue de presse de RRI.



  • Vremea dovlecilor

    Vremea dovlecilor

    Dovlecii pot fi văzuţi nu numai în pieţele agroalimentare, ci şi în vitrinele unor magazine sau şi holurile unor hoteluri pentru că, de câţiva ani, ei fac parte din decorul Halloween-ul, o sărbătoare importată de România. Este de aşteptat ca, în următoarele zile, dovlecii să fie pictaţi şi sculptaţi pentru a crea alături de costumaţii şi accesorii înfricoşătoare, ambianţa de Halloween.



    Dincolo de rolul lor decorativ, dovlecii sunt folosiţi în multe bucătării ale lumii, inclusiv în cea românească. Se spune că, pentru gătit, trebuie folosiţi dovleci mai mici, deoarece conţin mai puţină apă şi au mai mulţă pulpă. Dovleacul este util şi în diete, ajutând la reglarea colesterolului. Este dulce, nu are grăsimi, având în schimb vitaminele E şi C. Bucătăriile altor ţări sunt mult mai bogate în reţete pe bază de dovleac comparativ cu cea românească. În România, dovleacul este copt, de obicei, în cuptor, după ce a fost tăiat în felii şi curăţat de seminţe. O altă variantă de preparare la cuptor este aceea de a fi tăiat în jumătate, curăţat de seminţe şi umplut cu o pastă de brânză, eventual îndulcită cu zahăr sau cu un amestec de orez. Dovleacul poate fi folosit şi ca înlocuitor al vasului în care sunt preparate sarmalele. Cu ajutorul cuţitului, trebuie făcut un capac în partea superioară a dovleacului. După ce au fost îndepărtate seminţele, interiorul dovleacului este umplut cu sarmale, după care dovleacul, cu tot cu conţinut, este pus într-o tavă şi lăsat la cuptor timp de circa o oră.



    Plăcinta cu dovleac reprezintă una dintre reţetele toamnei. Această plăcintă poate fi făcută cu aluat dospit sau cu foi subţiri de aluat, utilizate de obicei la la ştrudele. Pentru a obţine aluatul dospit avem nevoie de maxim jumătate de kg de făină, 100 de grame de unt, 200 de grame de zahăr, 2 ouă, zahăr vanilat, bicarbonat. La început, trebuie amestecat untul, uşor încălzit, cu jumătate din cantitatea de zahăr, se adaugă un ou, zahărul vanilat şi se amestecă până ce compoziţia devine cremoasă. Treptat, sunt adăugate făina şi bicarbonatul şi se amestecă pentru omogenizare. Acest aluat trebuie lăsat la rece circa jumătate de oră. Anterior, curăţăm dovleacul de seminţe şi de coajă, după care îl dăm pe răzătoare. Dovleacul ras poate fi călit uşor în tigaie sau lăsat într-un vas pentru a se scurge zeama din el. Dovleacul ras trebuie amestecat cu zahăr şi cu puţină scorţişoară. Aluatul dospit este împărţit apoi în două părţi egale. Într-o tavă de cuptor, se întinde un strat de aluat cu grosimea de circa un centimetru, apoi un strat de dovleac ras şi din nou un strat de aluat. Stratul superior de aluat trebuie perforat uşor cu o furculiţă pentru ca, în timpul coacerii, să nu se bombeze. Se bagă tava în cuptor şi se lasă 30 … 40 de minute, la foc potrivit. După ce a fost scoasă de la cuptor, deasupra plăcintei cu dovleac poate fi presărat zahăr pudră şi zahăr vanilat.

  • Vremea dovlecilor

    Vremea dovlecilor

    Dovlecii pot fi văzuţi nu numai în pieţele agroalimentare, ci şi în vitrinele unor magazine sau şi holurile unor hoteluri pentru că, de câţiva ani, ei fac parte din decorul Halloween-ul, o sărbătoare importată de România. Este de aşteptat ca, în următoarele zile, dovlecii să fie pictaţi şi sculptaţi pentru a crea alături de costumaţii şi accesorii înfricoşătoare, ambianţa de Halloween.



    Dincolo de rolul lor decorativ, dovlecii sunt folosiţi în multe bucătării ale lumii, inclusiv în cea românească. Se spune că, pentru gătit, trebuie folosiţi dovleci mai mici, deoarece conţin mai puţină apă şi au mai mulţă pulpă. Dovleacul este util şi în diete, ajutând la reglarea colesterolului. Este dulce, nu are grăsimi, având în schimb vitaminele E şi C. Bucătăriile altor ţări sunt mult mai bogate în reţete pe bază de dovleac comparativ cu cea românească. În România, dovleacul este copt, de obicei, în cuptor, după ce a fost tăiat în felii şi curăţat de seminţe. O altă variantă de preparare la cuptor este aceea de a fi tăiat în jumătate, curăţat de seminţe şi umplut cu o pastă de brânză, eventual îndulcită cu zahăr sau cu un amestec de orez. Dovleacul poate fi folosit şi ca înlocuitor al vasului în care sunt preparate sarmalele. Cu ajutorul cuţitului, trebuie făcut un capac în partea superioară a dovleacului. După ce au fost îndepărtate seminţele, interiorul dovleacului este umplut cu sarmale, după care dovleacul, cu tot cu conţinut, este pus într-o tavă şi lăsat la cuptor timp de circa o oră.



    Plăcinta cu dovleac reprezintă una dintre reţetele toamnei. Această plăcintă poate fi făcută cu aluat dospit sau cu foi subţiri de aluat, utilizate de obicei la la ştrudele. Pentru a obţine aluatul dospit avem nevoie de maxim jumătate de kg de făină, 100 de grame de unt, 200 de grame de zahăr, 2 ouă, zahăr vanilat, bicarbonat. La început, trebuie amestecat untul, uşor încălzit, cu jumătate din cantitatea de zahăr, se adaugă un ou, zahărul vanilat şi se amestecă până ce compoziţia devine cremoasă. Treptat, sunt adăugate făina şi bicarbonatul şi se amestecă pentru omogenizare. Acest aluat trebuie lăsat la rece circa jumătate de oră. Anterior, curăţăm dovleacul de seminţe şi de coajă, după care îl dăm pe răzătoare. Dovleacul ras poate fi călit uşor în tigaie sau lăsat într-un vas pentru a se scurge zeama din el. Dovleacul ras trebuie amestecat cu zahăr şi cu puţină scorţişoară. Aluatul dospit este împărţit apoi în două părţi egale. Într-o tavă de cuptor, se întinde un strat de aluat cu grosimea de circa un centimetru, apoi un strat de dovleac ras şi din nou un strat de aluat. Stratul superior de aluat trebuie perforat uşor cu o furculiţă pentru ca, în timpul coacerii, să nu se bombeze. Se bagă tava în cuptor şi se lasă 30 … 40 de minute, la foc potrivit. După ce a fost scoasă de la cuptor, deasupra plăcintei cu dovleac poate fi presărat zahăr pudră şi zahăr vanilat.