Tag: hribi

  • Tocăniţă de ciuperci

    Tocăniţă de ciuperci

    În această ediție, vă prezentăm
    rețete de tocăniță de ciuperci, o mâncare sau o garnitură pe care o întâlnim în
    special în zone cu tradiție în recoltara acestora. Ciupercile sunt utilizate
    direct pentru mâncăruri sau sunt conservate, de obicei în oţet, fiind servite
    drept salate.


    În pădurile din
    Bucovina sunt des întâlniţi hribii, o ciupercă cu o pălărie gălbuie-brună şi cu
    piciorul alb şi gros (Boletus edulis), care este utilizată în multe mâncăruri
    pe care le puteţi găsi în meniurile restaurantelor din această zonă. Cu ajutorul acestui ingredient se prepară
    borş bucovinean de hribi, tocăniţă de hribi proaspeţi, ciulama de hribi, pilaf
    de hribi sau chiar salată de hribi.


    Să începem cu modul de
    preparare a salatei de hribi. În primul rând, trebuie călite în ulei două cepe,
    tocate mărunt. Ceapa călită trebuie stinsă în puţin vin. Pentru salată mai avem
    nevoie de un kilogram de ardei capia, care trebuie puşi la copt şi care trebuie
    curăţaţi de seminţe şi de coajă. Se pune la fiert, în apă cu sare, un kilogram
    de hribi. Apoi, hribii trebuie scurşi de zeamă, tăiaţi în feliuţe subţiri şi
    apoi amestecaţi cu ardeii copţi şi cu ceapa călită. Acestei compoziţii i se
    adaugă câteva frunze de dafin, câteva boabe de piper şi sare, după care trebuie ţinută la foc
    câteva minute pentru ca să se amestece aromele.


    Tocănița este una dintre cele mai răspândite reţete de mâncare din ciuperci
    obişnuite sau din hribi. Avem nevoie de un kg de de ciuperci, de 3 cepe de
    mărime mijlocie, de unt sau de ulei, de mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile
    sunt curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri, la fel ca şi ceapa. Apoi
    ciupercile sunt puse la foc potrivit, într-un vas cu ulei sau cu unt. Este adăugată
    apoi ceapa şi puţină apă sau vin, iar din când în când trebuie amestecată
    această compoziţie din cratiţă. Spre final, cînd această compoziţie devine mai
    groasă, se pot adăuga fie puţină smântână care dă o culoare deschisă acestei
    mâncări, fie suc de roşii sau chiar roşii, în prealabil curăţate de pieliţe şi
    de seminţe. Înainte de a fi luată de pe foc, în această mâncare este adăugată
    verdeaţă tocată mărunt: mărar dacă am folosit smântână sau pătrunjel în cazul
    sosului tomat.


    În
    continuare, vă prezentăm rețeta de tocănița ardelenească cu ciuperci. Dacă
    este ardelenească, atunci este folosită și smântână! Pe lângă ingredientele
    folosite la rețeta, să spunem, tradițională, la cea ardelenească adăugăm și câțiva
    căței de usturoi, precum și puțin tarhon. Modul de preparare este asemănător. Tocănița
    de ciuperci se servește caldă, împreună cu mămăligă.



  • Tocăniţă de ciuperci

    Tocăniţă de ciuperci

    În această ediție, vă prezentăm
    rețete de tocăniță de ciuperci, o mâncare sau o garnitură pe care o întâlnim în
    special în zone cu tradiție în recoltara acestora. Ciupercile sunt utilizate
    direct pentru mâncăruri sau sunt conservate, de obicei în oţet, fiind servite
    drept salate.


    În pădurile din
    Bucovina sunt des întâlniţi hribii, o ciupercă cu o pălărie gălbuie-brună şi cu
    piciorul alb şi gros (Boletus edulis), care este utilizată în multe mâncăruri
    pe care le puteţi găsi în meniurile restaurantelor din această zonă. Cu ajutorul acestui ingredient se prepară
    borş bucovinean de hribi, tocăniţă de hribi proaspeţi, ciulama de hribi, pilaf
    de hribi sau chiar salată de hribi.


    Să începem cu modul de
    preparare a salatei de hribi. În primul rând, trebuie călite în ulei două cepe,
    tocate mărunt. Ceapa călită trebuie stinsă în puţin vin. Pentru salată mai avem
    nevoie de un kilogram de ardei capia, care trebuie puşi la copt şi care trebuie
    curăţaţi de seminţe şi de coajă. Se pune la fiert, în apă cu sare, un kilogram
    de hribi. Apoi, hribii trebuie scurşi de zeamă, tăiaţi în feliuţe subţiri şi
    apoi amestecaţi cu ardeii copţi şi cu ceapa călită. Acestei compoziţii i se
    adaugă câteva frunze de dafin, câteva boabe de piper şi sare, după care trebuie ţinută la foc
    câteva minute pentru ca să se amestece aromele.


    Tocănița este una dintre cele mai răspândite reţete de mâncare din ciuperci
    obişnuite sau din hribi. Avem nevoie de un kg de de ciuperci, de 3 cepe de
    mărime mijlocie, de unt sau de ulei, de mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile
    sunt curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri, la fel ca şi ceapa. Apoi
    ciupercile sunt puse la foc potrivit, într-un vas cu ulei sau cu unt. Este adăugată
    apoi ceapa şi puţină apă sau vin, iar din când în când trebuie amestecată
    această compoziţie din cratiţă. Spre final, cînd această compoziţie devine mai
    groasă, se pot adăuga fie puţină smântână care dă o culoare deschisă acestei
    mâncări, fie suc de roşii sau chiar roşii, în prealabil curăţate de pieliţe şi
    de seminţe. Înainte de a fi luată de pe foc, în această mâncare este adăugată
    verdeaţă tocată mărunt: mărar dacă am folosit smântână sau pătrunjel în cazul
    sosului tomat.


    În
    continuare, vă prezentăm rețeta de tocănița ardelenească cu ciuperci. Dacă
    este ardelenească, atunci este folosită și smântână! Pe lângă ingredientele
    folosite la rețeta, să spunem, tradițională, la cea ardelenească adăugăm și câțiva
    căței de usturoi, precum și puțin tarhon. Modul de preparare este asemănător. Tocănița
    de ciuperci se servește caldă, împreună cu mămăligă.



  • Mâncăruri din ciuperci

    Mâncăruri din ciuperci

    Pentru astăzi ne-am propus să vă prezentăm
    câteva dintre mâncărurile din ciuperci pe care le puteţi întâlni în România. În
    multe dintre zonele României, în special acolo unde pot fi recoltate din
    pădure, ciupercile sunt utilizate direct pentru mâncăruri sau sunt conservate,
    de obicei în oţet, fiind servite drept salate.

    Una
    dintre cele mai răspândite reţete de mâncare de ciuperci necesită următoarele
    ingrediente: 1 kg de ciuperci, unt sau ulei, 3 cepe de mărime mijlocie, sare,
    mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile sunt curăţate, spălate şi tăiate felii
    subţiri, la fel ca şi ceapa. Apoi ciupercile sunt puse la foc potrivit, într-un
    vas cu ulei sau cu unt. Sunt adaugate apoi ceapa şi puţină apă sau vin, iar din
    când în când trebuie amestecată această compoziţie din cratiţă. Spre final,
    cînd această compoziţie devine mai groasă, se pot adăuga fie puţină smântână
    care dă o culoare deschisă acestei mâncări, fie suc de roşii sau chiar roşii,
    în prealabil curăţate de pieliţe şi de seminţe. Înainte de a fi luată de pe
    foc, în această mâncare este adăugată verdeaţă tocată mărunt: mărar dacă am
    folosit smântână sau pătrunjel în cazul sosului tomat.


    Un
    alt preparat, cu aspect estetic, îl reprezintă ciupercile umplute. Pentru a-l
    realiza, avem nevoie de nişte ciuperci ceva mai mari. După curăţarea
    ciupercilor, pălăriile acestora sunt puse într-o tavă la cuptor şi sunt lăsate
    la foc potrivit până când încep să se înmoaie. Separat, picioarele ciupercilor,
    precum şi ciupercile mai mici, sunt tocate şi călite împreună cu o ceapă, de
    asemenea tocată mărunt, la fel ca şi la prima reţetă prezentată astăzi. Apoi,
    din această umplutură pe care am obţinut-o, punem câte puţin în fiecare pălărie
    de ciupercă, împreună cu puţin pătrunjel verde tocat. Introducem din nou tava
    în cuptor, unde ciupercile mai sunt ţinute încă un sfert de oră la foc
    potrivit.


    În
    pădurile din Bucovina sunt des întâlniţi hribii, o ciupercă cu o pălărie
    gălbuie-brună şi cu piciorul alb şi gros (Boletus edulis), care este utilizată
    în multe mâncăruri pe care le puteţi găsi în meniurile restaurantelor din
    această zonă. Cu ajutorul acestui ingredient se prepară borş bucovinean de
    hribi, tocăniţă de hribi proaspeţi, ciulama de hribi, pilaf de hribi sau chiar
    salată de hribi. Încheiem cu modul de preparare a salatei de hribi. În primul
    rând, trebuie călite în ulei două cepe, tocate mărunt. Ceapa călită trebuie
    stinsă în puţin vin. Pentru salată mai avem nevoie de un kilogram de ardei
    capia, care trebuie puşi la copt şi care trebuie curăţaţi de seminţe şi de
    coajă. Se pune la fiert, în apă cu sare, un kilogram de hribi. Apoi, hribii
    trebuie scurşi de zeamă, tăiaţi în feliuţe subţiri şi apoi amestecaţi cu ardeii
    copţi şi cu ceapa călită. Acestei compoziţii i se adaugă câteva frunze de
    dafin, câteva boabe de piper şi sare,
    după care trebuie ţinută la foc câteva minute pentru ca să se amestece aromele.

  • Mâncăruri din ciuperci

    Mâncăruri din ciuperci

    Pentru astăzi ne-am propus să vă prezentăm
    câteva dintre mâncărurile din ciuperci pe care le puteţi întâlni în România. În
    multe dintre zonele României, în special acolo unde pot fi recoltate din
    pădure, ciupercile sunt utilizate direct pentru mâncăruri sau sunt conservate,
    de obicei în oţet, fiind servite drept salate.

    Una
    dintre cele mai răspândite reţete de mâncare de ciuperci necesită următoarele
    ingrediente: 1 kg de ciuperci, unt sau ulei, 3 cepe de mărime mijlocie, sare,
    mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile sunt curăţate, spălate şi tăiate felii
    subţiri, la fel ca şi ceapa. Apoi ciupercile sunt puse la foc potrivit, într-un
    vas cu ulei sau cu unt. Sunt adaugate apoi ceapa şi puţină apă sau vin, iar din
    când în când trebuie amestecată această compoziţie din cratiţă. Spre final,
    cînd această compoziţie devine mai groasă, se pot adăuga fie puţină smântână
    care dă o culoare deschisă acestei mâncări, fie suc de roşii sau chiar roşii,
    în prealabil curăţate de pieliţe şi de seminţe. Înainte de a fi luată de pe
    foc, în această mâncare este adăugată verdeaţă tocată mărunt: mărar dacă am
    folosit smântână sau pătrunjel în cazul sosului tomat.


    Un
    alt preparat, cu aspect estetic, îl reprezintă ciupercile umplute. Pentru a-l
    realiza, avem nevoie de nişte ciuperci ceva mai mari. După curăţarea
    ciupercilor, pălăriile acestora sunt puse într-o tavă la cuptor şi sunt lăsate
    la foc potrivit până când încep să se înmoaie. Separat, picioarele ciupercilor,
    precum şi ciupercile mai mici, sunt tocate şi călite împreună cu o ceapă, de
    asemenea tocată mărunt, la fel ca şi la prima reţetă prezentată astăzi. Apoi,
    din această umplutură pe care am obţinut-o, punem câte puţin în fiecare pălărie
    de ciupercă, împreună cu puţin pătrunjel verde tocat. Introducem din nou tava
    în cuptor, unde ciupercile mai sunt ţinute încă un sfert de oră la foc
    potrivit.


    În
    pădurile din Bucovina sunt des întâlniţi hribii, o ciupercă cu o pălărie
    gălbuie-brună şi cu piciorul alb şi gros (Boletus edulis), care este utilizată
    în multe mâncăruri pe care le puteţi găsi în meniurile restaurantelor din
    această zonă. Cu ajutorul acestui ingredient se prepară borş bucovinean de
    hribi, tocăniţă de hribi proaspeţi, ciulama de hribi, pilaf de hribi sau chiar
    salată de hribi. Încheiem cu modul de preparare a salatei de hribi. În primul
    rând, trebuie călite în ulei două cepe, tocate mărunt. Ceapa călită trebuie
    stinsă în puţin vin. Pentru salată mai avem nevoie de un kilogram de ardei
    capia, care trebuie puşi la copt şi care trebuie curăţaţi de seminţe şi de
    coajă. Se pune la fiert, în apă cu sare, un kilogram de hribi. Apoi, hribii
    trebuie scurşi de zeamă, tăiaţi în feliuţe subţiri şi apoi amestecaţi cu ardeii
    copţi şi cu ceapa călită. Acestei compoziţii i se adaugă câteva frunze de
    dafin, câteva boabe de piper şi sare,
    după care trebuie ţinută la foc câteva minute pentru ca să se amestece aromele.

  • Mâncăruri cu ciuperci

    Mâncăruri cu ciuperci

    În această ediţie, vă prezentăm câteva preparate cu ciuperci, cel mai
    popular fiind tocăniţa. Putem folosi fie
    ciuperci tip champignon din magazin sau din piaţă, fie ciuperci sălbatice,
    precum hribii sau bureţii de fag. Avem nevoie de un kg de ciuperci, de puţin unt sau ulei, de 3 cepe
    de mărime mijlocie, de piper, sare şi de mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile
    sunt curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri, la fel ca şi ceapa pe care o călim uşor în unt sau în ulei. În acelaşi vas în care am călit
    ceapa, adăugăm ciupercile tocate şi le lăsăm la foc mic, pentru că altfel
    există riscul prinderii ciupercilor de fundul vasului. Din când în când,
    amestecăm această compoziţie, adâugând spre final
    puţin piper şi suc de
    roşii. Înainte de a fi luată de pe foc, în această
    mâncare trebuie adăugate frunze tocate de pătrunjel.


    În loc de suc de roşii,
    putem folosi smântână, pe care o turnăm
    spre final, amestecând uşor în cratiţă pentru omogenizare. De fapt, aceasta este o specialitate a bucătăriei bucovinene,
    care foloseşte destul de mult smântâna nu numai pentru a drege ciorbele, ci şi
    la multe preparate precum păstrăvul cu smântână sau, în cazul nostru, la
    tocăniţă. În loc de pătrunjel, la acestă tocăniţă vom pune
    mărar tocat mărunt. În mod similar, putem pregăti ciulama de ciuperci, turnând peste amestecul de ceapă şi ciuperci o
    lingură de făină şi smântână şi amestecând uşor pentru
    omogenizare. Orice variantă de tocăniţă de ciuperci
    poate fi servită împreună cu mămăligă.


    O altă sugestie o
    reprezintă chiftelele de legume cu ciuperci. Avem nevoie de un kilogram de
    cartofi, de o rădăcină de ţelină sau de pătrunjel care trebuie curăţate şi puse
    la fiert în apă cu sare. Mai avem nevoie de jumătate de kilogram de ciuperci
    care trebuie, de asemenea, curăţate, mărunţite şi călite uşor în ulei. După ce
    au fiert, legumele sunt trecute prin maşina de tocat împreună cu ciupercile. În
    acest amestec adăugăm un ou şi puţină făină care are rolul de a absorbi
    surplusul de apă din legume. Eventual, puteţi adăuga puţină brânză rasă. Din
    acest amestec, în care adăugăm sare după gust, modelăm chifteluţele pe care,
    înainte de a le prăji în tigaie, le tăvălim prin făină.

  • Mâncăruri cu ciuperci

    Mâncăruri cu ciuperci

    În această ediţie, vă prezentăm câteva preparate cu ciuperci, cel mai
    popular fiind tocăniţa. Putem folosi fie
    ciuperci tip champignon din magazin sau din piaţă, fie ciuperci sălbatice,
    precum hribii sau bureţii de fag. Avem nevoie de un kg de ciuperci, de puţin unt sau ulei, de 3 cepe
    de mărime mijlocie, de piper, sare şi de mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile
    sunt curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri, la fel ca şi ceapa pe care o călim uşor în unt sau în ulei. În acelaşi vas în care am călit
    ceapa, adăugăm ciupercile tocate şi le lăsăm la foc mic, pentru că altfel
    există riscul prinderii ciupercilor de fundul vasului. Din când în când,
    amestecăm această compoziţie, adâugând spre final
    puţin piper şi suc de
    roşii. Înainte de a fi luată de pe foc, în această
    mâncare trebuie adăugate frunze tocate de pătrunjel.


    În loc de suc de roşii,
    putem folosi smântână, pe care o turnăm
    spre final, amestecând uşor în cratiţă pentru omogenizare. De fapt, aceasta este o specialitate a bucătăriei bucovinene,
    care foloseşte destul de mult smântâna nu numai pentru a drege ciorbele, ci şi
    la multe preparate precum păstrăvul cu smântână sau, în cazul nostru, la
    tocăniţă. În loc de pătrunjel, la acestă tocăniţă vom pune
    mărar tocat mărunt. În mod similar, putem pregăti ciulama de ciuperci, turnând peste amestecul de ceapă şi ciuperci o
    lingură de făină şi smântână şi amestecând uşor pentru
    omogenizare. Orice variantă de tocăniţă de ciuperci
    poate fi servită împreună cu mămăligă.


    O altă sugestie o
    reprezintă chiftelele de legume cu ciuperci. Avem nevoie de un kilogram de
    cartofi, de o rădăcină de ţelină sau de pătrunjel care trebuie curăţate şi puse
    la fiert în apă cu sare. Mai avem nevoie de jumătate de kilogram de ciuperci
    care trebuie, de asemenea, curăţate, mărunţite şi călite uşor în ulei. După ce
    au fiert, legumele sunt trecute prin maşina de tocat împreună cu ciupercile. În
    acest amestec adăugăm un ou şi puţină făină care are rolul de a absorbi
    surplusul de apă din legume. Eventual, puteţi adăuga puţină brânză rasă. Din
    acest amestec, în care adăugăm sare după gust, modelăm chifteluţele pe care,
    înainte de a le prăji în tigaie, le tăvălim prin făină.

  • Tocăniţă de ciuperci

    Tocăniţă de ciuperci

    În această ediţie, vă prezentăm o reţetă de tocăniţă de ciuperci, avâd în vedere că ploile din ultimele săptămâni au favorizat dezvoltarea acestora. Pentru tocană se pot folosi fie ciuperci tip champignon din magazin sau din piaţă, fie ciuperci sălbatice, precum hribii sau bureţii de fag, culese din pădure. Ciuperci cu o pălărie gălbuie-brună şi cu piciorul alb şi gros (Boletus edulis), hribii sunt folosiţi la ciorbe, salate, dar şi pentru a pregăti o tocăniţă. La fel, din bureţii de fag (pleurotus) se obţine o tocăniţă excelentă, însă dimensiunea acestor ciuperci le recomandă şi pentru a face şniţele din ele.



    Una dintre cele mai răspândite reţete de mâncare din ciuperci obişnuite sau din hribi necesită următoarele ingrediente: 1 kg de ciuperci, unt sau ulei, 3 cepe de mărime mijlocie, sare, mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile sunt curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri, la fel ca şi ceapa pe care o călim uşor în unt sau în ulei. În acelaşi vas în care am călit ceapa, adăugăm ciupercile tocate şi le lăsăm la foc mic, pentru că altfel există riscul prinderii ciupercilor de fundul vasului. Din când în când, amestecăm această compoziţie din cratiţă, adâugând spre final puţin piper şi suc de roşii, eventual chiar roşii, bine coapte, curăţate de pieliţe şi tocate mărunt. Înainte de a fi luată de pe foc, în această mâncare trebuie adăugate frunze tocate de pătrunjel.



    În loc de suc de roşii, putem folosi smântână, pe care o turnăm spre final, amestecând uşor în cratiţă pentru omogenizare. De asemenea, în loc de pătrunjel vom pune mărar tocat mărunt, obţinând tocăniţa de ciuperci în sos alb. În mod similar, putem pregăti ciulama de ciuperci, turnând peste amestecul de ceapă şi ciuperci o lingură de făină şi smântână, amestecând uşor pentru ca să nu apără cocoloaşe de făină. Orice variantă de tocăniţă de ciuperci poate fi servită împreună cu mămăligă.

  • Tocăniţă de ciuperci

    Tocăniţă de ciuperci

    În această ediţie, vă prezentăm o reţetă de tocăniţă de ciuperci, avâd în vedere că ploile din ultimele săptămâni au favorizat dezvoltarea acestora. Pentru tocană se pot folosi fie ciuperci tip champignon din magazin sau din piaţă, fie ciuperci sălbatice, precum hribii sau bureţii de fag, culese din pădure. Ciuperci cu o pălărie gălbuie-brună şi cu piciorul alb şi gros (Boletus edulis), hribii sunt folosiţi la ciorbe, salate, dar şi pentru a pregăti o tocăniţă. La fel, din bureţii de fag (pleurotus) se obţine o tocăniţă excelentă, însă dimensiunea acestor ciuperci le recomandă şi pentru a face şniţele din ele.



    Una dintre cele mai răspândite reţete de mâncare din ciuperci obişnuite sau din hribi necesită următoarele ingrediente: 1 kg de ciuperci, unt sau ulei, 3 cepe de mărime mijlocie, sare, mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile sunt curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri, la fel ca şi ceapa pe care o călim uşor în unt sau în ulei. În acelaşi vas în care am călit ceapa, adăugăm ciupercile tocate şi le lăsăm la foc mic, pentru că altfel există riscul prinderii ciupercilor de fundul vasului. Din când în când, amestecăm această compoziţie din cratiţă, adâugând spre final puţin piper şi suc de roşii, eventual chiar roşii, bine coapte, curăţate de pieliţe şi tocate mărunt. Înainte de a fi luată de pe foc, în această mâncare trebuie adăugate frunze tocate de pătrunjel.



    În loc de suc de roşii, putem folosi smântână, pe care o turnăm spre final, amestecând uşor în cratiţă pentru omogenizare. De asemenea, în loc de pătrunjel vom pune mărar tocat mărunt, obţinând tocăniţa de ciuperci în sos alb. În mod similar, putem pregăti ciulama de ciuperci, turnând peste amestecul de ceapă şi ciuperci o lingură de făină şi smântână, amestecând uşor pentru ca să nu apără cocoloaşe de făină. Orice variantă de tocăniţă de ciuperci poate fi servită împreună cu mămăligă.