Tag: Iahnie de fasole

  • Iahnie de fasole

    Iahnie de fasole

    Mâncarea de
    fasole boabe este nelipsită de la festivităţile organizate în marile oraşe ale României cu ocazia
    Zilei Naţionale. Este una dintre
    mâncărurile preferate ale românilor şi tocmai din acest motiv este servită şi
    de Ziua Naţională. Iahnia de fasole este oferită participanţilor la aceste
    festivităţi, dar nu simplă, ci cu ciolan afumat, cu costiţă de porc sau cu cârnaţi prăjiţi în ulei sau
    fripţi pe grătar, eventual şi cu o cană de vin. Nu este o mâncare exclusiv românească.
    Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau
    cartofii piure este o mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa
    sub diferite denumiri, precum ham hocks sau Eisbein în ţările
    anglo-saxone sau golonka în Polonia, acolo unde este considerată chiar o mâncare tradiţională.


    Prepararea
    iahniei de fasole nu este complicată, însă ia ceva timp deoarece boabele de fasole trebuie
    puse la înmuiat cu o zi înainte. Pentru festivităţi, fasolea se pregăteşte la cazan, însă, atunci când dorim doar
    câteva
    porţii, este de ajuns o jumătate de kg de fasole boabe. Mai avem nevoie de 2
    … 3 cepe, de un morcov, o foaie de dafin, frunze de pătrunjel, ulei, bulion,
    sare şi piper. După ce s-a înmuiat, fasolea trebuie pusă la fiert şi, după ce este lăsată să
    clocotească vreo 10 minute, apa este aruncată. Operaţiunea trebuie repetată.
    După ultima schimbare a apei, se lasă fasolea să fiarbă 30 de minute, apoi se
    adaugă bucăţi de morcov tăiat rondele. Separat, ceapa este tocată mărunt,
    călită uşor în ulei şi adăugată apoi în vasul în care fierbe fasolea, împreună cu morcovul,
    tăiat
    rondele. Spre final, punem una, două linguri de bulion, câteva boabe de piper şi foaia de
    dafin. Iahnia este gata când boabele de fasole devin moi. Spre final punem în vas frunze
    tocate de pătrunjel şi sare după gust.


    Atunci
    când
    adăugăm şi ciolan afumat de porc, trebuie săîl fierbem separat, până când se
    desprinde carnea de pe os. Periodic, îndepărtăm spuma care se formează la suprafaţă, apoi tăiem în bucăţi mai mici
    carnea cu grăsime şi cu şorici. În apa în care a fiert
    ciolanul vom pregăti în
    acelaşi mod iahnia de fasole, adăugând însăşi bucăţile de carne
    de porc. În loc de ciolan, putem folosi costiţă afumată de porc. Ciolanul
    afumat sau costita afumată de porc pot fi înlocuite cu cârnaţi pe care îi putem pregăti separat, pe grătar.


    Mâncarea de
    fasole boabe se serveşte caldă, cu o salată de murături şi cu un pahar de vin roşu sau cu o cană de vin fiert.



  • Iahnie de fasole

    Iahnie de fasole

    Mâncarea de
    fasole boabe este nelipsită de la festivităţile organizate în marile oraşe ale României cu ocazia
    Zilei Naţionale. Este una dintre
    mâncărurile preferate ale românilor şi tocmai din acest motiv este servită şi
    de Ziua Naţională. Iahnia de fasole este oferită participanţilor la aceste
    festivităţi, dar nu simplă, ci cu ciolan afumat, cu costiţă de porc sau cu cârnaţi prăjiţi în ulei sau
    fripţi pe grătar, eventual şi cu o cană de vin. Nu este o mâncare exclusiv românească.
    Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau
    cartofii piure este o mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa
    sub diferite denumiri, precum ham hocks sau Eisbein în ţările
    anglo-saxone sau golonka în Polonia, acolo unde este considerată chiar o mâncare tradiţională.


    Prepararea
    iahniei de fasole nu este complicată, însă ia ceva timp deoarece boabele de fasole trebuie
    puse la înmuiat cu o zi înainte. Pentru festivităţi, fasolea se pregăteşte la cazan, însă, atunci când dorim doar
    câteva
    porţii, este de ajuns o jumătate de kg de fasole boabe. Mai avem nevoie de 2
    … 3 cepe, de un morcov, o foaie de dafin, frunze de pătrunjel, ulei, bulion,
    sare şi piper. După ce s-a înmuiat, fasolea trebuie pusă la fiert şi, după ce este lăsată să
    clocotească vreo 10 minute, apa este aruncată. Operaţiunea trebuie repetată.
    După ultima schimbare a apei, se lasă fasolea să fiarbă 30 de minute, apoi se
    adaugă bucăţi de morcov tăiat rondele. Separat, ceapa este tocată mărunt,
    călită uşor în ulei şi adăugată apoi în vasul în care fierbe fasolea, împreună cu morcovul,
    tăiat
    rondele. Spre final, punem una, două linguri de bulion, câteva boabe de piper şi foaia de
    dafin. Iahnia este gata când boabele de fasole devin moi. Spre final punem în vas frunze
    tocate de pătrunjel şi sare după gust.


    Atunci
    când
    adăugăm şi ciolan afumat de porc, trebuie săîl fierbem separat, până când se
    desprinde carnea de pe os. Periodic, îndepărtăm spuma care se formează la suprafaţă, apoi tăiem în bucăţi mai mici
    carnea cu grăsime şi cu şorici. În apa în care a fiert
    ciolanul vom pregăti în
    acelaşi mod iahnia de fasole, adăugând însăşi bucăţile de carne
    de porc. În loc de ciolan, putem folosi costiţă afumată de porc. Ciolanul
    afumat sau costita afumată de porc pot fi înlocuite cu cârnaţi pe care îi putem pregăti separat, pe grătar.


    Mâncarea de
    fasole boabe se serveşte caldă, cu o salată de murături şi cu un pahar de vin roşu sau cu o cană de vin fiert.



  • Iahnie de fasole

    Iahnie de fasole

    De câţiva ani, mâncarea de fasole boabe este nelipsită de la festivităţile
    organizate în marile oraşe ale României cu ocazia Zilei Naţionale.
    Este una dintre mâncărurile
    preferate ale românilor şi tocmai din acest motiv este servită şi de Ziua
    Naţională. Iahnia de fasole este oferită
    participanţilor la aceste
    festivităţi, dar nu simplă, ci cu ciolan afumat, cu costiţă de porc sau cu cârnaţi prăjiţi în
    ulei sau fripţi pe grătar, eventual şi
    cu o cană de vin. Nu este o
    mâncare exclusiv românească. Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau cartofii piure este o
    mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa sub diferite
    denumiri, precum ham hocks sau Eisbein în ţările
    anglo-saxone sau golonka în
    Polonia, acolo unde este considerată
    chiar o mâncare tradiţională.


    Prepararea
    iahniei de fasole nu este complicată,
    însă ia ceva timp deoarece boabele de fasole trebuie puse la înmuiat cu o zi înainte. Pentru festivităţi, fasolea se pregăteşte la cazan, însă, atunci când dorim doar câteva
    porţii, este de ajuns o jumătate de kg de fasole boabe. Mai avem
    nevoie de 2 … 3 cepe, de un morcov, o foaie de dafin, frunze de pătrunjel,
    ulei, bulion, sare şi piper. După
    ce s-a înmuiat, fasolea trebuie
    pusă la fiert şi, după ce este lăsată să clocotească vreo 10 minute, apa este
    aruncată. Operaţiunea trebuie repetată. După ultima schimbare a apei, se lasă
    fasolea să fiarbă 30 de minute, apoi se adaugă bucăţi de morcov tăiat rondele.
    Separat, ceapa este tocată mărunt, călită uşor în ulei şi adăugată apoi în
    vasul în care fierbe fasolea, împreună cu morcovul, tăiat rondele. Spre final, punem una,
    două linguri de bulion, câteva boabe de piper şi foaia de dafin. Iahnia este gata
    când boabele de fasole devin moi. Spre final punem în vas frunze tocate de pătrunjel
    şi sare după gust.


    Atunci când adăugăm şi ciolan afumat de porc, trebuie să îl fierbem separat, până când se desprinde carnea de pe os. Periodic, îndepărtăm spuma care
    se formează la suprafaţă, apoi tăiem în bucăţi mai mici carnea cu
    grăsime şi cu şorici. În apa în
    care a fiert ciolanul vom pregăti în
    acelaşi mod iahnia de fasole, adăugând însă şi bucăţile de carne de porc. În loc de ciolan, putem folosi costiţă
    afumată de porc. Ciolanul afumat sau costita afumată de porc pot fi înlocuite
    cu cârnaţi pe care îi putem pregăti separat, pe grătar.


    Mâncarea de fasole boabe se serveşte caldă, cu o salată de murături şi cu un pahar de vin roşu
    sau cu o cană de vin fiert.

  • Iahnie de fasole

    Iahnie de fasole

    De câţiva ani, mâncarea de fasole boabe este nelipsită de la festivităţile
    organizate în marile oraşe ale României cu ocazia Zilei Naţionale.
    Este una dintre mâncărurile
    preferate ale românilor şi tocmai din acest motiv este servită şi de Ziua
    Naţională. Iahnia de fasole este oferită
    participanţilor la aceste
    festivităţi, dar nu simplă, ci cu ciolan afumat, cu costiţă de porc sau cu cârnaţi prăjiţi în
    ulei sau fripţi pe grătar, eventual şi
    cu o cană de vin. Nu este o
    mâncare exclusiv românească. Ciolanul afumat de porc, alături de garnituri precum fasolea boabe sau cartofii piure este o
    mâncare pe care o întâlnim în multe ţări din Europa sub diferite
    denumiri, precum ham hocks sau Eisbein în ţările
    anglo-saxone sau golonka în
    Polonia, acolo unde este considerată
    chiar o mâncare tradiţională.


    Prepararea
    iahniei de fasole nu este complicată,
    însă ia ceva timp deoarece boabele de fasole trebuie puse la înmuiat cu o zi înainte. Pentru festivităţi, fasolea se pregăteşte la cazan, însă, atunci când dorim doar câteva
    porţii, este de ajuns o jumătate de kg de fasole boabe. Mai avem
    nevoie de 2 … 3 cepe, de un morcov, o foaie de dafin, frunze de pătrunjel,
    ulei, bulion, sare şi piper. După
    ce s-a înmuiat, fasolea trebuie
    pusă la fiert şi, după ce este lăsată să clocotească vreo 10 minute, apa este
    aruncată. Operaţiunea trebuie repetată. După ultima schimbare a apei, se lasă
    fasolea să fiarbă 30 de minute, apoi se adaugă bucăţi de morcov tăiat rondele.
    Separat, ceapa este tocată mărunt, călită uşor în ulei şi adăugată apoi în
    vasul în care fierbe fasolea, împreună cu morcovul, tăiat rondele. Spre final, punem una,
    două linguri de bulion, câteva boabe de piper şi foaia de dafin. Iahnia este gata
    când boabele de fasole devin moi. Spre final punem în vas frunze tocate de pătrunjel
    şi sare după gust.


    Atunci când adăugăm şi ciolan afumat de porc, trebuie să îl fierbem separat, până când se desprinde carnea de pe os. Periodic, îndepărtăm spuma care
    se formează la suprafaţă, apoi tăiem în bucăţi mai mici carnea cu
    grăsime şi cu şorici. În apa în
    care a fiert ciolanul vom pregăti în
    acelaşi mod iahnia de fasole, adăugând însă şi bucăţile de carne de porc. În loc de ciolan, putem folosi costiţă
    afumată de porc. Ciolanul afumat sau costita afumată de porc pot fi înlocuite
    cu cârnaţi pe care îi putem pregăti separat, pe grătar.


    Mâncarea de fasole boabe se serveşte caldă, cu o salată de murături şi cu un pahar de vin roşu
    sau cu o cană de vin fiert.